Dodaj do ulubionych

ochrona danych osobowych

24.01.08, 13:22
Mam wątpliwości czy nowa inicjatywa zarządu ze zbieraniem
infiormacji o mieszkańcach jest zgodna z ustawą z dnia 29 sierpnia
1997r. o ochronie danych osobowych (t.j. Dz.U. 2002r. Nr 101 poz.926
ze zm.), a w szczególności czy, stosownie do art. 40. administrator
danych zgłosił zbiór danych do rejestracji GIODO.
Obserwuj wątek
    • hubert1977 Re: ochrona danych osobowych 24.01.08, 16:21
      wiedziałem, że prędzej czy później ktoś się przy...........y do tych
      ankietsmile co za "ludzie"!
      pozdro
      • a_t_maciej Re: ochrona danych osobowych 27.01.08, 19:08
        Mnie również się nie podoba ankieta którą dostałam. Oczywiście mogę
        napisać adres, imię i nazwisko właściciela mieszkania oraz mój nr
        miejsca parkingowego, w celu uporządkowania dokumentacji naszej
        administracji, ale co do reszty to nie ma mowy. Po pierwsze mogę
        codziennie parkować na moim miejscu inny samochód. Po drugie co za
        różnica kto parkuje na moim miejscu jeśli ja nie mam samochodu. Po
        trzecie po co komu imiona i nazwiska osób które mieszkają w moim
        mieszkaniu.
        Jeżeli uzyskam odpowiedzi na moje wątpliwości i uznam je za logiczne
        być może zmienię zdanie.
        • piotr56-3 Re: ochrona danych osobowych 28.01.08, 01:42
          Nawiązując do wypowiedzi a_t_maciej, to znacznie więcej można robić w prywatnej posiadłości (ale też w granicach prawa) niż w przypadku, kiedy prywatne mieszkanie mieści się na terenie Wspólnoty mieszkaniowej. Właściciel mieszkania zobowiązany jest do podporządkowania się przepisom prawa i podjętym uchwałom na zebraniach mieszkańców Wspólnoty oraz uchwałom podjętym przez zarząd Wspólnoty Mieszkaniowej.
          § 11 pkt 3 Statutu Wspólnoty Mieszkaniowej „Horowa Góra” przy ul. Dużej 5A-J w Markach stanowi: „Każdy właściciel lokalu zobowiązany jest dokonać zgłoszenia wszystkich osób zamieszkałych w jego lokalu do administracji.” Jedną z przyczyn takiego zapisu jest między innymi sposób naliczania należności za wywóz nieczystości. Naliczenia te nie powinny (jak dotychczas) odbywać się na mieszkanie a na mieszkańców poszczególnych lokali, bo to nie mieszkanie wytwarza nieczystości tylko jego mieszkańcy. Nie jest sprawiedliwe, aby 1 lokator mieszkania płacił tyle samo co np. 5 osób zamieszkujących w innym lokalu. Myślę, że wyjaśniłem część wątpliwości.
          Co do parkowania na przydzielonym miejscu to wyjaśniam, że jest wiele zastrzeżeń do działania firmy ochraniającej osiedle. Ale jak zaprowadzić porządek nie mając danym personalnych właścicieli pojazdów, numerów rejestracyjnych tych pojazdów i przydzielonych numerów miejsc postojowych. Drugi aspekt tej sprawy, jak wymagać odpowiedzialności za szkody poczynione np. w pojeździe, jeśli nr rejestracyjny zaparkowanego pojazdu nie został zgłoszony ochronie. Zgadzam się, że parkować na przydzielonym miejscu parkingowym można różnymi samochodami, ale jeśli nie jest to samochód zgłoszony w administracji (ochronie) to należałoby powiadomić ochronę, że w dniach XXX na miejscu YYY parkował będzie pojazd na innych numerach rejestracyjnych.
          Przed podejmowaniem polemik proszę zapoznać się z obowiązującymi nas wszystkich przepisami prawa, począwszy od ustawy o własności lokali, poprzez Statut Wspólnoty Mieszkaniowej „Horowa Góra” i Regulamin porządku w osiedlu „Horowa Góra”. Wszystkie te dokumenty znajdują się na stronie dla zarejestrowanych mieszkańców osiedla Horowa Góra.
          Wątpliwości co do ochrony danych osobowych rozwiał we wcześniejszej wypowiedzi „jarez”. „Censca” przytaczając zapisy ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. o ochronie danych osobowych, wyciąga zbyt daleko idące wnioski. Trzeba zapoznać się nie tylko z zapisami ustawy, ale też z rozporządzeniami, interpretacjami poczynionymi przez sądy i wyjaśnieniami Generalnego Inspektora Danych Osobowych.
          Pozdrawiam mieszkańców.
    • jaffke Re: ochrona danych osobowych 24.01.08, 21:30
      a z którym konkretnie zapisem ustawy inicjatywa zarządu może być
      niezgodna. czego dotyczą wątpiwości. uprzejmie proszę
      o od(pod)powiedź.
      pa.
      • marian_xx Re: ochrona danych osobowych 25.01.08, 10:11
        Ja mam wątpliwości co do udzielania informacji o człowieku, od którego wynajmuję
        miejsce parkingowe. Nie mam od niego pozwolenia na ujawnianie jakichkolwiek
        danych, stąd podam tylko nr. miejsca park.

Zastanawiam się też, po co zarządowi mój rok urodzenia? Czyżby na jakieś okrągłe
        urodziny fundował jakieś niespodzianki???
    • karczmarz68 Re: ochrona danych osobowych 24.01.08, 22:07
      Droga sąsiadko pani obawy są nie potrzebne ponieważ 95% danych które są do
      wpisania w ankietę administracja posiada,oprócz numeru rejestracyjnego pojazdu.
      Ankieta ta nie jest spisem z natury dla Urzędu Statystycznego tylko ma pomóc w
      ogarnięciu naszego kochanego PGR-u. Pozdrawiam.
      • censca Re: ochrona danych osobowych 25.01.08, 11:01
        zgodnie z art. 43 ust. 1 pkt. 8  ustawy o ochronie danych osobowych
        dane te mogą być przetwarzanych wyłącznie w celu wystawienia
        faktury, rachunku lub prowadzenia sprawozdawczości finansowej.
    • jarez138176301059 Re: ochrona danych osobowych 24.01.08, 22:29
      Witam serdecznie,
      widzę, że sprawa uporządkowania miejsc parkingowych dalej wzbudza duże emocje,i
      nie jest po myśli tych, którzy parkują na miejscach niedozwolonych. Pragnę
      uspokoić osoby wyjątkowo dbające o swoją prywatność, że dane udostępnione
      wspólnocie będą wykorzystane do celów wewnętrznych Wspólnoty Mieszkaniowej
      "Horowa Góra".
      Na potwierdzenie tego przytaczam poniższe artykuły o następującej treści,
      opublikowane przez inspektora danych osobowych:
      "Wspólnota mieszkaniowa nie rejestruje zbiorów danych osobowych
      Ustawa o ochronie danych osobowych: wspólnota mieszkaniowa jako administrator
      danych osobowych właścicieli lokali obowiązana jest je chronić, w szczególności
      poprzez stosowanie zabezpieczeń, o których mowa w ustawie o ochronie danych
      osobowych i aktach wykonawczych do niej. Nie ciąży jednak na niej obowiązek
      zgłoszenia zbioru, w którym są przetwarzane do rejestracji Generalnemu
      Inspektorowi Danych Osobowych.

Upoważnienie wspólnoty mieszkaniowej do przetwarzania danych osobowych wynika
      wprost z ustawy o własności lokali, tj. z art. 29, który zobowiązuje zarząd,
      bądź zarządcę do prowadzenia i aktualizowania spisu właścicieli lokali i
      przypadających na nich udziałów w nieruchomości wspólnej.

Wspólnota mieszkaniowa jest więc administratorem danych, do którego zastosowanie
      mają przepisy ustawy o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku
      (Dz. U. z 2002 r. nr 101, poz. 926 ze zm.) oraz rozporządzenie Ministra Spraw
      Wewnętrznych i Administracji z dnia 29 kwietnia 2004 roku w sprawie
      dokumentacji przetwarzania danych osobowych oraz warunków technicznych i
      organizacyjnych, jakim powinny odpowiadać urządzenia i systemy informatyczne
      służące do przetwarzania danych osobowych (Dz. U. Dz. U. z 2004 r. Nr 100, poz.
      1025). Obowiązana jest je zatem zabezpieczać przed dostępem osób trzecich w
      sposób określony w przepisach powyższych aktów prawnych.

Wspólnota mieszkaniowa zwolniona jest jednak z obowiązku zgłaszania tych danych
      do rejestracji Generalnemu Inspektorowi, gdyż nie dotyczy on administratorów
      danych dotyczących osób u nich zrzeszonych (art. 43 ust. 1, pkt 4 ustawy).
      Wspólnota mieszkaniowa zaś administruje danymi właścicieli lokali, którzy ja
      tworzą".
      Na temat danych osobowych zamieszczam jeszcze następny ciekawy artykuł:
      "Czy członkowie wspólnoty uprawnieni są do uzyskania informacji o zaległościach
      innych członków ?

Do wspólnot mieszkaniowych tworzonych na podstawie ustawy z dnia 24 czerwca 1994
      r. o własności lokali (t. j. Dz. U. z 2000 r. Nr 80, poz. 903 z późn. zm.)
      stosuje się - w zakresie w niej nieuregulowanym - przepisy ustawy z dnia 23
      kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny (Dz. U. Nr 16, poz. 93 z późn. zm.). Z przepisów
      Księgi Drugiej Tytułu I Działu IV kodeksu wynika, że współwłaściciele dla
      prawidłowego zarządzania współwłasnością muszą znać dane osobowe pozostałych
      współwłaścicieli. Zgodnie bowiem z jego art. 200, „każdy ze współwłaścicieli
      jest obowiązany do współdziałania w zarządzie rzeczą wspólną". Podobnie
      wskazana wyżej ustawa o własności lokali w art. 29 ust. 3 stanowi, że prawo
      kontroli działalności zarządu służy każdemu właścicielowi lokalu. Z powołanych
      przepisów wynika zatem uprawnienie każdego współwłaściciela dostępu do
      dokumentacji związanej z zarządzaniem nieruchomością. Wskazać w tym miejscu
      należy, iż zakres danych i informacji udostępnianych współwłaścicielom powinien
      być adekwatny do ich potrzeb związanych ze zgodnym z prawem celem udostępnienia.
      Przepis art. 26 ust. 1 pkt 3 ustawy o ochronie danych osobowych stanowi, iż
      „administrator danych (...) powinien dołożyć szczególnej staranności w celu
      ochrony interesów osób, których dane dotyczą, a w szczególności jest obowiązany
      zapewnić, aby dane były merytorycznie poprawne i adekwatne w stosunku do celów,
      w jakich są przetwarzane". Nie jest więc dopuszczalne udostępnienie
      współwłaścicielom określonej nieruchomości danych, których przetwarzanie nie
      jest niezbędne do współdziałania w zarządzie nieruchomością wspólną oraz do
      sprawowania kontroli działalności jej zarządcy.

Stosownie do art. 16 ust. 1 ustawy o własności lokali, jeżeli właściciel lokalu
      zalega długotrwale z zapłatą należnych od niego opłat lub wykracza w sposób
      rażący lub uporczywy przeciwko obowiązującemu porządkowi domowemu albo przez
      swoje niewłaściwe zachowanie czyni korzystanie z innych lokali lub nieruchomości
      wspólnej uciążliwym, wspólnota mieszkaniowa może w trybie procesu żądać
      sprzedaży lokalu w drodze licytacji na podstawie przepisów Kodeksu postępowania
      cywilnego o egzekucji z nieruchomości. Aby wspólnota mogła skorzystać z tego
      uprawnienia, jej członkowie powinni znać dane osobowe właściciela i wysokość
      jego zadłużenia wobec wspólnoty.

Wobec powyższego należy stwierdzić, że dopuszczalność udostępnienia członkom
      wspólnoty mieszkaniowej danych dotyczących zaległości we wnoszeniu opłat przez
      innych jej członków wynika z przepisów prawa, a tym samym znajduje oparcie w
      przesłance określonej w art. 23 ust. 1 pkt 2 ustawy o ochronie danych osobowych.

Źródło: Generalny Inspektor Danych Osobowych"
      I jeszcze jeden:
      Czy wspólnota mieszkaniowa jest administratorem danych osobowych ? Drukuj
      Email
      Dane osobowe
      11.05.2007.

Administratorem danych członków wspólnoty mieszkaniowej jest ta wspólnota, gdyż
      - jak wynika z art. 6 ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (t.j.
      Dz. U. z 2000 r. Nr 80, poz. 903 ze zm.) - jest ona podmiotem praw i obowiązków
      wynikających z tejże ustawy. W związku z tym na niej spoczywają obowiązki
      wynikające z ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (t.j.
      Dz.U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 ze zm.). Zarząd wspólnoty, o ile został
      powołany, działa jako jej organ. Zarządca nieruchomości natomiast pełni
      zazwyczaj rolę podmiotu, o którym mowa w art. 31 ustawy o ochronie danych
      osobowych - a więc podmiotu, któremu administrator danych powierzył
      przetwarzanie danych. Jednakże jego status uzależniony jest od konstrukcji
      umowy, którą zawarł ze wspólnotą. Wspólnota mieszkaniowa nie jest zobowiązana do
      zgłoszenia zbioru danych swoich członków do rejestracji, gdyż z art. 43 ust. 1
      pkt 4 wynika, że z tego obowiązku zwolnieni są administratorzy danych
      dotyczących osób u nich zrzeszonych.

Źródło: Generalny Inspektor Danych Osobowych".

Ponadto proponuję zapoznać się ze Statutem Wspólnoty a szczególnie istotnym w
      powyższym wątku § 11 w którym poszczególne punkty brzmią następująco:
      1. W przypadku zmiany właścicielaa danego lokalu, nowy właściciel wchodzi w
      prawa i obowiązki poprzedniego właściciela.
      2.O fakcie sprzedaży lokalu dotychczasowy właściciel lokalu zobowiązany jest
      powiadomić Zarząd Wspólnoty Mieszkaniowej, przedstawając jednocześnie kopię aktu
      notarialnego sprzedaży lokalu.
      3. Każdy właąciciel lokalu zobowiązany jest dokonać zgłoszenia wszystkich osób
      zamieszkujących w jego lokalu do administracji.

Pozdrawiam wszystkich mieszkańców i zapraszam
      do zapoznania się ze Statutem Wspólnoty stanowiącym przecież Naszą małą
      konstytucję.
      Jest on zamieszczony na stronie internetowej osiedla jako uchwała
      nr 1/2006 właścicieli lokali położonych przy ul. Dużej 5 A-J w Markach".
      Miłej lektury.
      • zbynek997 ... aż nie chce mi się tego czytać !!! 25.01.08, 10:02
        jw

Pozdrawiam WSZYSTKICH sąsiadów
      • censca Re: ochrona danych osobowych 25.01.08, 11:12
        co innego dane właścicieli dla celów rachunkowych i ewentualnie
        sądowych a co innego na temat dat urdzenia posiadanych samochodów
        itp. Może drogi zarząd chciałby wiedzieć jakie są moje preferencje
        religijne, seksualne i jaką gazetę lubię czytać siedząc na kiblu ...
        • papajojo Re: ochrona danych osobowych 25.01.08, 12:07
          Jak masz pisać takie bzdury i wprowadzać zamieszanie to może lepiej umyj okna
          albo idź na spacer.Muszę cię rozczarować ale myślę że zarząd potrzebuję tylko
          informacji o które prosi w ankiecie a reszta co dotyczy twojej osoby nikogo nie
          interesuje.Nie utrudniaj ludziom pracy i nie zaśmiecaj forum.
          Pozdrawiam
          • hubert1977 Re: ochrona danych osobowych-do jerez 25.01.08, 14:58
            Panie jerez - podziwiam Pana za te obszerne wypowiedzi (że Panu się
            chce?smile) ale to chyba jest bez sensu bo myślę, że większość (mam
            taką cichą nadzieję, że większość)rozumie po co ta ankieta i nie
            trzeba było tak obszernie sie wywodzić. a co do TYCH co "rozumieją
            innaczej" to nawet jak Pan anpisze i 100 stron to się przyczepią i
            zapytają "o co chodzi"? robiąć wielkie oczy. więc chyba na takich
            przymknijmy oko i pozwólmy im życ w ich małych własnych swiatachsmile
            pozdro
        • jaffke Re: ochrona danych osobowych 25.01.08, 15:33
          a ja nie zauważyłem w ankiecie zapytania o datę mojego urodzenia,
          lecz o rok urodzenia, a to żadne dane osobowesmile. Nie umawiasz się na
          randkę, więc wiek jest bez znaczenia. Chodzi o tzw zdolnośc sądową,
          którą nabywa się z wiekiem. Małoletni jej nie mają.
          co do pojazdu, to myślę, że mozesz nie podawać nr rej. i parkować na
          zawnątrz. Tyle, że wtedy bardziej niż ochrona danych osobowych
          potrzebne Ci będzie dobre ubezpieczenie. Zapisujesz się do pewnej
          społeczności, wieć musisz się przedstawić, chcesz wjechać na teren
          prywatny dostosuj się do ustalonych zasad. To także dla Twojego
          bezpieczeństwa. zatem bez urazy. czołem,itd

Jurku, dałeś czadusmile
        • karczmarz68 Re: ochrona danych osobowych 25.01.08, 22:00
          censca napisał:

> co innego dane właścicieli dla celów rachunkowych i ewentualnie
          > sądowych a co innego na temat dat urdzenia posiadanych samochodów
          > itp. Może drogi zarząd chciałby wiedzieć jakie są moje preferencje
          > religijne, seksualne i jaką gazetę lubię czytać siedząc na kiblu ...
          A Ja lubię disco-polo,wyborową,nie czytam na sraczu,wierzę w Boga i kocham Moją
          żonę i dzieci do szaleństwa! CENSCA nie rób zamieszania i nie szukaj dziury w
          całym,napisz po prostu "nie wypełnie bo mi takie układy nie pasują" i wszystko.
          Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka