rejczelka 28.08.07, 20:34 Witam serdecznie. Jestem pedagogiem rewalidacyjnym, pracuję w klasie integracyjnej (w SP). Chętnie podyskutuję, wymienię doświadczenia... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
darwina Re: Witam :) pedagog specj. 22.09.07, 22:12 Cześć, Chciałabym się dowiedzieć jakie dzieci trafiają do klas integracyjnych. Słyszałam, że bardzo zdolne razem z dziećmi z problemami. To prawda? Jeśli tak to mój syn by się idealnie nadawał: jest bardzo zdolny i przez to sprawia duuuże problemy. Jest bardzo ruchliwy, nieposłuszny, niepokorny, nie uznaje autorytetów, ma problem z pracami manualnymi, jednym słowem stwarza problemy. Z drugiej strony panie chwalą go za mądrość, wiedzę, ogromny zasób słów. Mój syn to indywidualista do kwadraru. Na dodatek emocjonalnie zacofany. Biegam z nim po psychologach, wysłuchuję zażaleń w szkole, nie wiem co to będzie. Jest teraz w zerówce w SP. Ostatnio wychowawczyni wzywała na lekcje psychologa bo sama nie mogła sobie z nim poradzić. Jednak psycholog też nie mógł...:( Odpowiedz Link
rejczelka Re: Witam :) pedagog specj. 23.09.07, 16:41 Witaj. Wg przepisów klasy integracyjne maja od 15 do 20 uczniów, w tym 3- 5 niepełnosprawnych. By dziecko mogło być w tej "piątce" będącej pod opieką n-la wspomagającego, musi mieć orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego(po badaniach w poradni psych.- ped.). Panie w poradni mogą polecić twojemu synkowi naukę w mniejszej grupie- i wtedy klasa integracyjna jest pewnym pomysłem, bo max. może mieć 20 uczniów, a i nauczycieli jest dwóch, więc zawsze to wieksze wsparcie jesli chodzi o kwestie zachowania itp. Jednak by był objęty na lekcjach wsparciem pedagoga specjalnego, musie mieć orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego. Odpowiedz Link
rejczelka Re: Witam :) pedagog specj. 23.09.07, 17:05 Acha, warto podkreślić, że nauką w integracji objęci mogą być nie tylko uczniowie niepełnosprawni intelaktualnie, lecz także dzieci w normie intelektualnej mające dodatkowe problemy rozwojowe (np. wady narządów zmysłów, zab. ruchowe, zab. emocjonalne, nadpobudliwość itp)- tyle że też wymagane są badania w poradni ped-psych i odpowiednie orzeczenie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
rysa9 Re: Witam :) pedagog specj. 23.09.07, 23:30 Rejczelko, dziekuję Ci, że się tu pojawiłaś. Czy możesz napisać, czy dziecko z trudnościami w uczeniu się może otrzymać z poradni orzeczenie? Mój synek jest w grupie ryzyka dysleksji (II klasa) i jak dotąd żadna poradnia nam nie zaproponowała orzeczenia. Natomiast polecano nasz szkołę integracyjną. Natomiast w szkole integracyjnej nie chciano nam przyjąć dziecka, bo miało... opinię, czyli nie było ani tzw. zdrowym dzieckiem ani "z orzeczeniem". Wytłumaczono nam, że to są klasy integracyjne a nie terapeutyczne. Z kolei w jakiejś szkole prywatnej pani dyrektor twierdziła, że miała ucznia z orzeczeniem na dysleksję. Odpowiedz Link
rejczelka Re: Witam :) pedagog specj. 24.09.07, 13:55 Ryso, nie znam żadnego dziecka, które dostało orzeczenie o potrzebie kszt. specjalnego ze względu na dysleksję. Pytałam koleżanki, która zajmuje się terapią uczniów z dysleksją i potwierdziła, że poradnia wydaje im tylko opinie, w których jest diagnoza i zalecenia do pracy. Upewnij się jednak w waszej rejonowej poradni ps-ped, bo może coś się w tej kwestii zmieniło. Pozdrawiam Odpowiedz Link
rysa9 Re: Witam :) pedagog specj. 25.09.07, 09:58 Rejczelko, ja też się zdziwiłam, że tamten uczeń miał orzeczenie. A napisz, proszę, jak to jest w Waszej szkole. Czy dzieci z opiniami są chętnie przyjmowane, czy też odsyłane? Odpowiedz Link
rejczelka Re: Witam :) pedagog specj. 25.09.07, 17:56 Ryso, w naszej szkole przekrój jest wielki- jest kilka klas integracyjnych, w których są dzieci z przeróżnymi dysfunkcjami, ale też mnóstwo dzieci nadpobudliwych, z zaburzeniami zachowania, trudnościami w nauce "nie w integracji" (m. in. specyfika środowiska, bo nasza szkoła leży w części miasta gdzie jest sporo tzw. patologii). Myślę, że nikt by szczególnie się nie zdziwił, że chcesz zapisać dziecko z ryzyka dysleksji, które ma opinię z poradni. U mnie w każdej klasie jest po kilkoro dzieci z różnymi opiniami psych-ped, mamy zaj. korekcyjno- kompensacyjne w kl. 1-3 i wyrównawcze w klasach starszych oraz stały kontakt z poradnia. Wiadomo, ze podejście do dziecka to już indywidualna sprawa konkretnego nauczyciela, ale ogólnie nie boimy się wyzwań (chyba się już przyzwyczailiśmy do pracy w trudnych warunkach i dzieci z opiniami nam raczej niestraszne;) Odpowiedz Link
rita78 Re: Witam :) pedagog specj. 27.09.07, 19:37 niestety ale orzeczenie dziecko dostanie tylko wtedy jezeli ma problemy zdrowotne. Ustawa zostala tak skonstruowana ze tzw zaburzenia nie sa podstawa do orzeczenie o potrzebie ksztlcenia specjalnego. zatem dziecko chorujace na epilepsję, cukrzyce, MPDz dostanie orzeczenie ale dziecko z zaburzeniami emocjonalnymi czy z adhd juz nie...jednak rodzice roznie obchodz ten przepis...jesli w zaswiadczeniu od lekarza napisane jest ze np. adhd jest wynikiem uszkodzenia centralnego ukladu nerwowego ..takie dziecko sie kwalifikuje. w skrocie zatem- Jesli masz bogatą dokumentację lekarska lub orzeczenie o niepełnosprawnosci mozesz starac sie o orzeczenie wydane przez pp. Odpowiedz Link