Dodaj do ulubionych

Zapraszamy na Forum o Danii

25.09.04, 18:32
Zapraszamy Wszystkich serdecznie do Forum poswieconemu malej lecz urodziwej
Danii.Zaprwszamy wszystkich tych co odwiedzili Danie,lub maja zamier zwiedzic
ten kraj,rowniez tych co na stale zamieszkuja Krolestwo.
Obserwuj wątek
    • elaimisiek Re: Zapraszamy na Forum o Danii 26.09.04, 15:03
      .
      • pia.ed Re: Zapraszamy na Forum o Danii 29.09.04, 23:49
        Mieszkam od lat w pieknym Malmo. Znam dobrze Kopenhage, ale jak ktos napisal,
        Kopenhaga to nie Dania!
        Przez Danie przejezdzalam kilka razy samochodem w drodze do Niemiec, ale to
        bylo bardzo dawno temu...
        • elaimisiek Re: Zapraszamy na Forum o Danii 30.09.04, 22:23
          Mysmy z kolei byli w Malmø prawie 20 lat temu.Mimo ze nam most z Kopenhagi
          zbudowali do Szwecji to jakos nie bylo jeszcze okazji z niego skozystac,zawsze
          plyniemy promem do Helsingøru jak do Szwedow sie wybieramy.Mamy blizej bo
          mieszkamy tylko 11 km.od promu.Ale za to widzielismy most z gory z samolotu
          lecac z Polski,nad Bornholmem i Malmø-piekny widok
          • pia.ed Re: Zapraszamy na Forum o Danii 01.10.04, 11:22
            Ja sledzilam most od chwili kiedy zaczeto o nim mowic.
            Wielokrotnie jezdzilam zeby zobaczyc jak sie buduje.
            W dniu otwarcia pozwolono publicznosci CHODZIC po moscie! Przeszlam do polowy,
            tam gdzie jest najwyzsze zawieszenie i wrocilam.
            Moglam dojsc do sztucznej wyspy i wrocic autobusem ale sie nie odwazylam,
            bo z glosnikow caly czas informowano o otarciach nog,
            zaslabnieciach,zemdleniach itd.
            Byl upal, nie mialam nic na glowie, a tu caly czas nawolywano do nakrywania
            glowy, zeby uniknac porazenia slonecznego!

Most widzialam drugi raz kiedy statki z Malmo do Kopenhagi zbaczaly z trasy i
            przeplywaly pod mostem. Wrazenie i reakcja turystow byla taka jak mijanie
            Frihetsgudinnan w NYC.

Jadac po moscie pociagiem (Öresundstaget) nie widzi sie kompletnie nic.
            Lepiej jest jechac autobusem.
            Najlepiej jest jednak ogladac most z Limhamn, wtedy go sie widzi w calej
            rozciaglosci.

Bylam wielokrotnie w Helsingborg i kilka razy zdarzylo mi sie poplynac na druga
            strone Sundu, ale nie widzialam nic wiecej jak samo miasteczko.
            Moge spokojnie powiedziec, ze Danii wlasciwie nie znam, choc w Malmö mieszkam
            od 1976 roku.
            Przedtem mieszkalam w Jönköping nad jeziorem Vättern, 280 km od Malmö, przy
            trasie E4 na Sztokholm.
            Pozdrawiam
            • elaimisiek Re: Zapraszamy na Forum o Danii 01.10.04, 22:10
              mysmy na otwarciu mostu nie byli mimo ze mielismy ochote sie wybrac,ale jakos
              tak wyszlo.Dlugo juz tam mieszkasz w Malmø?masz tam rodzinke,dzieci,meza,prace?
              Jka sie tam zyje po drugiej stronie?
              wiem ze jest duzo taniej mieszkac,tansze domy,mieszkania,samochody ale czy jest
              latwo zyc bedac obcokrajowcem?Skad jestes z Polski?Ja jestem ze Slaska z Zabrza
              a zona z Pinczowa w kieleckim
              Pozdrawiamy
              • pia.ed Re: Zapraszamy na Forum o Danii 02.10.04, 16:20
                Wczoraj napisalam do Was na priv, wiec nie bede sie powtarzac.
                W Malmo mieszkam od 1976 roku, mam bardzo centralnie polozone mieszkanie,
                miedzy dwoma olbrzymimi parkami i z widokiem na Tourning Torso.
                Wyemigrowalam z Wroclawia gdzie pracowalam, ale cala rodzina pochodzi z
                Warszawy.
                Zyje mi sie w Malmo cudownie, czuje sie tu jak w domu.
                Do Polski jezdze, ale wlasciwie to nie mam juz do kogo, wiec te pobyty nie
                zawsze sa do konca mile.
                Nie lubie siedziec na glowie kuzynom , z ktorymi juz niewiele mam wspolnego.

Czasem jade na wczasy lecznicze do Swinoujscia czy Kolobrzegu, tak dla
                relaksu, bo wlasciwie to jestem zdrowa.

Zawsze jednak wracam z radoscia do "mojego" Malmo.

Napisze wiecej na priv poznym wieczorem.
                • elaimisiek Re: Zapraszamy na Forum o Danii 02.10.04, 19:12
                  a jak my mamy zajzec na te "priv"-gdzie sie to klika lub zaglada?Czy chodzi Ci
                  o e-maila-takiego od Ciebie nie dostalismy
                  • pia.ed Re: Zapraszamy na Forum o Danii 03.10.04, 08:57
                    Tak, chodzi mi o majla.
                    Adres do mnie jest pia.ed@gazeta.pl

Poniewaz logujecie sie na Skandynawie i Danie, wiec musicie miec
                    identyczny adres, oczywiscie tylko ze zmienionym nickiem, czyli
                    elaimisiek@gazeta.pl
                    Na ten adres napisalam i LIST NIE WROCIL.
                    A robi to natychmiast przy najmniejszej pomylce w adresie!

• pia.ed Re: Zapraszamy na Forum o Danii 03.10.04, 09:10
                      Wyslalam list z innego pocztowego adresu, zobaczymy czy dojdzie. Rzadko tam
                      zagladam bo mam te poczte do pisania listow urzedowych, ale teraz bede
                      sprawdzac.

Wczoraj bylam zajeta, bo kolezanka najpierw wyciagnela mnie na spacer, a
                      wieczorem pojechalam jeszcze raz samochodem, bo chciala zawiezc corce
                      tort na imieniny.
                      Normalnie mam duzo czasu i z tego powodu udzielam sie spolecznie, chodze na
                      wystawy sztuki, popatrzec na repetycje w teatrze ktory mam kilkaset metrow od
                      siebie, "grzebie" w ogrodku ktory mam przy naszej kamienicy (mala spoldzielnia
                      mieszkaniowa).

Wypelniam kazda wolna chwile, dzieki temu nie mam "chandry" jak moje znajome.
                      Niektore z nich po ponad 20 latach w Szwecji dalej siedza jedna noga w Polsce,
                      a druga w Szwecji, co jest naprawde NIEWYGODNE ...hi hi...
                      • elaimisiek Re: Zapraszamy na Forum o Danii 03.10.04, 19:00
                        wyslalem Ci wiadomosc na gg,chyba tam zadko zagladasz?Ale ta droga bedzie
                        latwiej nam rozmawiac.podam Ci nr. gg na priv,bo juz doszlem jak sie sprawdza i
                        wysyla poczte ta droga.Trzeba bylo tylko powiedziec ze mamy zajrzec do poczty
                        na tej stronie,a mysmy szukali pokoju "priv" taj jak na czacie to bywa.
                        Mysmy dzisiaj byli na plazy,i patrzylismy na druga strone kierunek Malmø,myslac
                        o Tobie,ze tam gdzies po drugiej stronie mieszka Bozena.
                        Ela,moja zona tez uwielbia ogrodek przydomowy,caly czas w nim grzebie.
                        • pia.ed Re: Zapraszamy na Forum o Danii 04.10.04, 02:03
                          GG mam caly czas wlaczone kiedy jestem na necie.
                          Wlasnie teraz zobaczylam, ze mi miga "wiadomosc", ale kiedy nacisnelam to
                          wiadomosc sie nic nie wyswietlila...

Pisanie na "priv" to takie uzywane na necie okreslenie poczty, czyli innymi
                          slowy napisz e-meil.

Spedzilam bardzo przyjemnie niedziele. Zabralam kolezanke samochodem i
                          pojechalysmy na cmentarz zydowski i muzulmanski. Na tym ostatnim
                          posiedzialysmy niemal 2 godziny na lawce na sloneczku, a cudownie dzis
                          przygrzewalo.
                          Pospacerowalysmy sobie, pokazalam jej najwiekszy w Szwecji supermarket
                          spozywczy Gross, otworzony jakies pol roku temu.
                          Kolezanka nie ma auta ani nie jezdzi na rowerze, wiec obraca sie blisko
                          swego domu, ja natomiast uwielbiam jazde rowerem i zjechalam juz Malmo
                          wzdluz i wszerz.
                          Ja tez mysle o tym ze mieszkacie gdzies po drugiej stronie Sundu, wlasciwie
                          nie tak daleko.
                          Chyba pisalam ze ogrodek jest przy kamienicy w ktorej mam mieszkanie. Raczej za
                          grzebaniem w ogrodku w wiekszym zakresie nie tesknie, wiec nigdy nie
                          pomyslalam o kupieniu domu ani domku letniego.
                          Lubie sie ruszac po swiecie i moje pieniadze poszly wlasnie tam. Zreszta mam
                          nadzieje ze dalej beda szly, choc ostatnio stracilam ochote latac samolotami
                          z wiadomego powodu...

Na gazeta.pl nie przyszedl od Was zaden list. Drugiego adresu jeszcze nie
                          sprawdzalam.
                          Sprobuje znalezc wiadomosc od Was.
                          Ktos mnie kontaktowal dzis wieczorem na GG, ale to byl ktos z Polski,
                          nieznane mi imie i miejscowosc.
    • proprzem Re: Zapraszamy na Forum o Danii 10.11.04, 13:20
      Tematem forum jest Dania, więc proszę, napiszcie coś o tym kraju. Mam
      propozycję pracy z Danii (jeszcze nie znam szczegółów, ale wkrótce poznam).
      Chcialbym dowiedzieć się jak się mieszka, pracuje, wychjowuje dzieci, etc. w
      Danii. Również jakie są tam podatki, jaki stosunek do obcokrajowców (Polaków).
      Będę wdzięczny. Przemek
      • ewaand Re: Zapraszamy na Forum o Danii 15.11.04, 10:24
        mam pytanie do soób mieszkających w Kopenhadze. Na początku grudnia wybieram
        się na jeden dzień do Kopenhagi z 4-latkiem. W zwiąku z tym mam pytanie co
        można robić (po za Tivoli oczywiście)z dzieckiem, gdzie zjeść obiad (w
        rozsądnej cenie). I może jeszcze informacje na co działa karta kopenhaska, czy
        na jej podstawie można przejechać pociągiem do Malmo?
        Bardzo dziękuje za wszelkie informację.
        pozdrawiam
        Ewa
        • pia.ed Re: Zapraszamy na Forum o Danii 30.11.04, 07:16
          Widze ze "wlasciciele" nie zagladaja na to forum!
          Zaraz ich zawiadomie ze sa pytania.

Na jedno moge odpowiedziec.
          Na karte kopenhaska nie mozna przejechac do Malmo. Ale to zadna szkoda.
          Malmo jest kilkakrotnie mniejsze od Kopenhagi i zima (w deszczu!) nie wyglada
          zbyt atrakcyjnie. Zapraszam natomiast pozna wiosna i latem, jest wtedy
          CUDOWNE.
          Duzo na temat Kopenhagi (wycieczek jednodniowych) bylo na forum Skandynawia.
          Postaram sie podrzucic link.
          Jezeli chodzi o ceny wyzywienia w Kopenhadze to, szczegolnie w centrum, sa
          bardzo wysokie. Jako przyklad podam cene loda w Mac Donald przy Radhusplatsen.
          Kosztuje 11 koron dunskich, a Big Mac meal ponad 60 kr. Kielbaska w kiosku
          25 kr.
          Za 35 kr mozna kupic talerz jakiegos byle co z ulicznej kuchni chinskiej.
          Wypad do restauracji ca 100 kr, ale za te informacje nie gwarantuje, bo
          w restauracji w Kopenhadze bylam dawno temu.
          • pia.ed Re: Zapraszamy na Forum o Danii 30.11.04, 07:33
            Elaimisiek juz zawiadomilam, ale z pewnoscia sa w pracy, wiec zglosza sie
            dopiero wieczorem...
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=13619101&a=13737373
            O Kopehhadze jest wiele napisane, wystarczy wrzucic to haslo na wyszukiwarkr
            gazety. Oto jeden z topikow. Nie czytalam go, ale moze cos w nim znajdziesz.
            • fri_ex Re: Zapraszamy na Forum o Danii 30.11.04, 09:08
              oj, chyba za 100 koron w restauracji to najwyzej 2 duze piwka
              Kopenhaga jest droga jak zreszta i cala Dania ale, ceny ustalane sa do poziomu
              dunskiego i to wcale nie wychodzi az tak drogo - dobry obiad na dwie osoby w
              niezlej restauracji to okolo 500-600 dkr - polowa dziennego zarobku jednej osoby
              w W-wie np. u Fukiera odpowiedni obiad na dwie osoby to okolo 250-300 zl
              (butelka wina okolo 100 )
              ceny sa wiec porownywalne
              • pia.ed Re: Zapraszamy na Forum o Danii 02.12.04, 12:48
                Zgadza sie jak najbardziej ze za 100 kr kupisz dwa duze piwa!
                Ale ZAMIAST piwa mozesz kupic obiad w jakiejs prostej restauracji lunczowej w
                bocznej uliczce, 100 kr z pewnoscia wystarczy.
                To jest mama z czteroletnim dzieckiem i nie bedzie szukala restauracji
                odpowiadajacej klasa Fukierowi!
                • pia.ed Re: Zapraszamy na Forum o Danii 02.12.04, 12:52
                  Zawiadomilam ponownie wlascicieli forum, ze sa tu serdecznie zapraszani!
                  • ewaand Re: Zapraszamy na Forum o Danii 02.12.04, 15:20
                    Bardzo dziękuję za wsparcie. Zdecydowanie z moim synem nie ma sensu iść do
                    drogiej restauracji bo pewnie nic by nie zjadł (ale frytki to i owszem).
                    Byliśmy już kiedyś w Malmo i Kopenhadze właśnie wiosną i wtedy nie było
                    problemu z tym jak spędzać czas (cały dzień na dworze), a jedliśmy w jakimś
                    barku na powietrzu, więc teraz też ie jest to marodajne.
                    Jeszcze raz dziękuję za wszelkie informacje,
                    pozdrawiam
                    Ewa
                    • fri_ex Re: Zapraszamy na Forum o Danii 03.12.04, 08:30
                      pia.ed, masz racje, zapomnialem napisac, ze przy kazdym suermarkecie jest
                      kafeteria i tam mozna zjesc za 100 koron obiad na dwie osoby

ps. a niby to dlaczego mama z 4-letnim dzieckiem ma nie jadac u Fukiera, jesli
                      dziecko jest nauczone "przyzwoicie" jesc bedzie jadlo i tam, tam tez podaja
                      frytki
                      • ewaand Re: Zapraszamy na Forum o Danii 03.12.04, 10:24
                        Tak tylko moje dziecko bardzo przyzwoicie nic nie je. I to wszystko jedno czy w
                        domu czy w restauracji. Więc wolę zapłacić mniej i zabrac mu sprzed nosa nie
                        ruszony talerz.
                      • pia.ed Fukier? 06.12.04, 00:00
                        A moze odpowiedz jest tak prosta, ze nie kazdy ma pieniadze na to zeby jadac
                        u Fukiera?
                        Moze ktos woli te pieniadze przeznaczyc na kupienie ksiazki czy na zapchanie
                        jakiejs dziury w budzecie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka