Dodaj do ulubionych

jaka pasta na odbudowe szkliwa???

10.10.05, 12:03
zauważyłem, że ostatnio zaczęło sie rzucać w oczy u mnie starte szkliwo na
końcówkach siekaczy, czy to normalne? jak mozna sie tego pozbyć, jak
zadziałać, żeby było wszystko ok?smile
Obserwuj wątek
    • asisi24 Re: jaka pasta na odbudowe szkliwa??? 14.10.05, 11:53
      Witaj!
      Ja mam od niedawna podobny problem i to tylko na górnym łuku, gdzie mam
      założony aparat.Nie wiem czy chodzi nam o to samo. U mnie są to małe białe
      plamki na końcówkach "dwójek" i "trójek". Od jakiegoś czasu używam pasty i
      płynu do płukania ELMEX (czerwony) - podobno jest najlepsza. Mam nadzieje, że o
      coś pomoże.
      Pozdrawiam!
      • aleksandra1977 Re: jaka pasta na odbudowe szkliwa??? 14.10.05, 12:52
        a ja zrezygnowalam z mycia zebow pastami elmex i ortho-kin.
        Po elmex-ie zaczal mi sie odkladac kamien, a po pascie ortho-kin, ktora zawiera
        chlorheksydryne zauwazylam osad na zebach. Moje zeby wygladaly okropnie. Nosze
        od 2 miesiecy aparat szafirowy, zeby myje po kazdym posilku, uzywam wyciorkow i
        nitki dentystycznej, wiec nie jest mozliwe zeby osad spowodowany byl brakiem
        higieny. Nigdy wczesniej nie mialam tak brudnych zebow.
        Moja dentystka doszla do wniosku, ze osad i kamien spowodowaly te pasty.
        Zeby doprowadzic zeby do normalnego wygladu, nie obylo sie bez scalingu i
        piaskowania.
        Teraz wreszcie "odzyskalam" swoje zeby. A do ich mycia uzywam pasty blend a med
        complete, a wieczorem blend a med complete night. I znowu moje zeby sa biale i
        blyszczace, a zamki przezroczyste smile
        • tigra.14 Re: jaka pasta na odbudowe szkliwa??? 14.10.05, 13:13
          upsss...ja wlasnie uzywam elmex, ale nie widze zmian.A jesli chodzi o te biale
          plamki, to tez mialam jak 1-szy raz mialam aparat.Wygladalo to jak odwapnienia.
          I to mi sie stalo jak uzywalam elmex.Ale po sciagnieciu aparatu wszystko
          zniknelo.Nie uzywalam jakis specjalnych past.Owszem mialam fluoryzacje ale tych
          plamek juz nie bylo.No i po tylu latach nie mam nadal plamek.Chociaz za tydz
          zakladam znowu aparat na gore..i rozne rzeczy moga sie zdarzyc.Tak czy tak te
          plamki nie sa na zawsze (same pewnie znikna).
          Pozdrawiam
          Kaśka
          • anitarawa Re: jaka pasta na odbudowe szkliwa??? 14.10.05, 13:19
            jestem ciekawa czemu musisz założyć jeszcze raz aparat ?
            • tigra.14 Re: do anitarawa 14.10.05, 15:51
              No coz... 8 lat temu mialam aparat na gorze.No i moja orto nie widziala
              potrzeby aby zakladac na dol(chociaz zeby byly krzywe).No ale orto to
              wyrocznia! I tak po tylu latach okazalo sie ze mam zeby madrosci.Myslalam ze
              wyrosna i bedzie po problemie.Ale utknely.A na dolnej szczece zaczelo pekac mi
              ze scisku szkliwo.Poszlam do innej orto, zrobilam zdjecia...no i niespodzianka!-
              4 piekne 8-ki!!Musialam oczywiscie dlutowac, bo lezaly poziomo.Zalozylam
              aparacik na dol, w tym celu wyrwalam dwie 5-ki.I teraz jestem na takim etapie
              ze po 4 miesiacach mam zeby prawie rowniutkie.Zostala niewielka luka po 5-ce,
              ale moja orto pracuje nad tym.I teraz problem z wyciagami miedzyszczekowymi.Nie
              chcialam aparatu na gore wiec mialam quadhelix.I tak sie zastanawialam... ale
              trzeci raz nie mam ochoty prostowac zebow. Dlatego postanowilam to raz na
              zawsze skonczyc.A zeby to zrobic, to trzeba troszke odgiac na gorze kla.No i po
              tym te wyciagi.Mam nadzieje ze dobrze robie. Szkoda tylko ze wtedy trafilam na
              taka orto...I co dziwne..ta pania ktora kiedys nie zalozyla mi aparatu na dol,
              jest na bialej liscie ortodontow!!!
              Pozdrawiam.
        • kjojik24 Re: jaka pasta na odbudowe szkliwa??? 27.12.05, 00:04
          Zel z aminofluorkiem i inne srodki zawierajace fluor moga zostac przedawkowane,
          moze pojawic sie fluoroza. wtedy moga sie pojawic takie plamki na zebach, a
          jesli stezenie fluoru bedzie bardzo duze moze dojsc do zatrucia, wiec
          producentmusi napisac dawkowanie, ktore nie powinno byc szkodliwe. Tak wogole
          to szkliwo sie nie moze odbudowc, te plamki to prawdopodonie remineralizacja
          szkliwa czyli utrata czesci substancji mineralych. To mozna odwrocic przez
          remineralizacje, stosujac odpowiednie preparaty z fluorem. Co do pasty z
          chlorheksydyna to moze ona powodowac przebarwienia zebow (takie dzialanie ma ta
          substancja).
      • glanka15 Re: jaka pasta na odbudowe szkliwa??? 15.12.05, 19:37
        powiem ci że miałam to samo i mi to tak samo zeszło . nie robiłam nic. może to
        przez pastę której urzywam ( LACALUT Activ)
    • alcasar Re: jaka pasta na odbudowe szkliwa??? 14.10.05, 20:49
      no to świetnie, bo ostatnio stałem chyba z pół godziny w drogerii przed półkąz
      pastami i nie wiedziałem jaką wybrać. Używałem colgate z mikrogranulkami w
      plynie, ale stwierdzilem, że pewnie po nich moje zęby dostawaja te biale plamki
      na koncowkach zębów. Ostatnio zauwazyelm w ogole, że nie tylko siekacze tak
      wyglądają, ale rowniez 2 i 3sad No i wybrałem elmex pomarańczowy, co niby
      mineralizuje zeby i je chroni-hmmm..., więc teraz po czym piszecie to już nic
      nie wiem;/
    • atocz Re: jaka pasta na odbudowe szkliwa??? 31.10.05, 09:13
      Moze Elmex - żel z aminofluorkiem 1.25% F

Tutaj jest opis i opinie:
      www.wizaz.pl/produkty/baza/censura.php?tsid=1&csid=a46b1cb3933d1bbd4258c648836aad35&cmd=details&itemid=11754

Ania
      • alcasar Re: jaka pasta na odbudowe szkliwa??? 03.11.05, 10:49
        no hey1 właśnie moja orto poelciła mi ten żel, ze mam sobie od czasu do czasu
        pozmarowac nim zabkismile, ale wczesniej jak poruszyłem problem mojego szkliwa
        powiedziała, że ona nic nie widzi-boshe, co za ortodontkawink
      • angela05 Re: jaka pasta na odbudowe szkliwa??? 14.12.05, 17:51
        ja pare dni temu kupiłam żel elmexu z aminoflurokiem, jest tam napisane
        rzeczywiscie ze tylko raz w tyg, ale zastanawiam sie , dlaczego, czy jest on
        tak szkodliwy dla organizmu czy moze niezbyt dobry wplyw ma nawet na zeby jesli
        by sie go czesciej uzywalo, ale fakt , zeby sa super po nim.
        • hexe25 Re: do angela05 14.12.05, 19:41
          > ale fakt , zeby sa super po nim.
          w jakim sensie super?
          • angela05 Re: do hexe25 14.12.05, 19:47
            Zęby przez długi czas są bardzo slizgie, czuje sie swieżośc dziąseł, to takie
            uczucia jakby sie 2 min wczesniej umylo pasta zęby.
            • angela05 Re: do hexe25 14.12.05, 19:49
              aaa i jeszcze jedno.. są mniej wrażliwe na zimno lub gorąco wink
              • luka80 Re: do hexe25 15.12.05, 08:30
                Bez przesady!
                Stosuję ten żel od ponad roku i rzeczywiście inne wrażenia są po umyciu zębów
                tym żelem (zwłaszcza smakowe), ale napewno nie można powiedzieć, że zęby są
                mniej wrażliwe, zwłaszcza po jednokrotnym zastosowaniu.
                • justus2777 Re: do hexe25 16.12.05, 10:27
                  Wiecie, a ja używam tego żełu od marca, oczywiście regularnie - raz w tygodniu
                  (mam odsłoniętedwie szyjki i troszkę wrażliwe zęby). Powiem Wam na mnie działa
                  i żadnych odbarwień nie mam, ani nic takiego. Za to zęby przestały reagować na
                  ciepło i zimno, supcio. Nie wiem, jak to będzie jak założę aparat(marzec,
                  kwiecień)...no ale zobaczymy. A i kamień rzeczywiście się po nim mniej odkłada.
                  Przynajmniej na moich zębach. Higienistka też ostatnio stwierdziła, że mam
                  mniej kamienia, a chyba to dobrze. Pozdro smile justus
                • angela05 Re: do hexe25 16.12.05, 11:21
                  kazdy przypadek jest inny na to wychodzi wink
    • kjojik24 Re: jaka pasta na odbudowe szkliwa??? 27.12.05, 00:10
      starte szkliwo na brzegach siekaczy nie wiem czy dobrze rozumiem, ale chodzi Ci
      o brzeg sieczny? Jesli tak to jest to normalne , jest to po prostu
      fizjologiczne starcie zeba (chyba ze jest znaczne- wtedy to juz patologia
      ktorej przyczyna moze byc np zgrzytanie zebami, zbyt mocne zaciskanie zebow w
      nocy i wiele innych).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka