Dodaj do ulubionych

zatrzymana jedynka

03.08.06, 15:45
Mój syn w wieku 9 lat dostał skierowanie od ortodonty do chirurga stomatologa
w celu usunięcia stałej jedynki.Ząb nie przebił się, siedzi sobie prawie pod
nosem i rośnie poziono.Ortodonta chce zrobić z dwójki jedynke a w wieku 16
lat proteze.Co ja mam zrobić??
Obserwuj wątek
    • ortodonta Re: zatrzymana jedynka 03.08.06, 16:51
      wszystko zależy od tego JAK zatrzyana jest ta jedynka. warto skonultować u
      innego orto, często jest szansa na wciągnięcie jej do łuku za pomocą ap stałego.

robienie z dwójki jedynki niesie ryzyko z zaburzeniem symetrii i innych
      komplikacji ze zgryzem. jeśli jedynka jest tak położona,że szans na wciągnięcie
      do łuku zębowego nie ma , to może warto rozwazyć opcję z implantem w jej
      miejscu po 18 roku życia?
    • jojek77 Re: zatrzymana jedynka 20.10.06, 23:15
      Mam ten sam problem. Mój syn 12-latek od ponad 3 lat ma stwierdzoną zatrzymaną
      jedynkę. Przeszedł wówczas zabieg chirurgicznego usunięcia dodatkowego-
      blokującego zęba i mlecznej jedynki. Następnie 2 letni okres noszenia aparatu
      ruchomego-regulowanego. Bez większych zmian jeśli chodzi o miejsce dla
      niewyrżniętej jedynki (która też niestety leży sobie boczkiem ponad łukiem
      zębowym). Jakby tego było mało kilka mlecznych zębów,siedzi sobie w najlepsze
      (nie są zatrzymane, jak wynika z rtg)w związku z czym nie wchodzi w rachubę
      założenie aparatu stałego. Ortodonta prowadzący niewiele mówi odnośnie rokowań,
      czasie leczenia, sposobie "wyciągania" tej jedynki. Martwi fakt, że wyrośnięta
      jedynka jest b. szeroka, zatem czy ta druga, ewentualnie "wyciągnięta" też taka
      będzie? Może odezwie się ktoś z podobnym problemem.
      • magda2211 Re: zatrzymana jedynka 05.08.23, 10:22
        Witam, jak zakończyła się Wasza historia??? Mój prawie ośmiolatek też z zatrzymaną jedynką. Dopiero zaczynamy leczenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka