24.11.06, 21:03
Mam pytanie do bardziej doświadczonych smile
Noszę aparat od 2,5 tyg. Pierwsze dwa dni były straszne- ból sprawiało nawet
dotknięcie zębów szczoteczką. Po paru dniach ból zniknął, może nie całkiem,
ale dawał o sobie zapomnieć. Od wczoraj znowu masakra. Nie można ugryźć
niczego, żadnymi zębami. Proszę wybaczyć głupkowate pytanie, ale czy to
normalne? Nie miałam jeszcze podkręcanego aparatu, a moja wada to stłoczenie
zębów i dwójka schowana pod jedynką. Pozdrawiam i czekam na opiniesmile
Obserwuj wątek
    • phi_phi1 Re: Dziwne? 24.11.06, 21:43
      po wizycie u orto cierpie przez tydzien potem bol przechodzi ale kazdego dnia
      boli mnie inny zab. raz jem prawa strona innego dnia lewa wink a czasami nic
      mnie nie boli. wydaje mi sie ze to normalna rzecz ijuz sie przyzwyczailam do
      tego.pozdrawiam
    • madziula1982 Wcale nie dziwne ... ;-) 24.11.06, 23:05
      Niestety tak juz jest, że jednego dnia bolą wszystkie innego tylko jeden. Ja
      miałam przerwy nawet dwu, trzy tygodniowe i znowu heja...ból jakiegoś ząbka.
      Ale zawsze sobie powtarzam,ze to dobrze...przynajmniej wiadomo, że coś się tam
      pod tymi drutami dzieje...
      Ja miałam dopiero raz podkręcany aparat (17 października). w nocy tak mnie
      bolało,że spać nie mogłam, ale za to jak wstałam rano to zauważyłam szparę koło
      1 milimetra między jedynką,a dwójką (a nachodziły na siebie). Także ten ból
      został mi wynagrodzony big_grin
      Będzie dobrze, trzymaj się i nie myśl o bólu tylko o efekcie końcowym .
      Pozdrawiam.
    • agus863 Re: Dziwne? 25.11.06, 22:52
      Niestety, i ja muszę potwierdzić, że to normalne. Zaczyna czasami pobolować tak
      nieoczekiwanie, czasami przestaje np. w ciągu dnia a w nocy zaczyna, albo na
      odwrót, sprawa całkowicie indywidualna. Popieram ten sposób tłumaczenia, że coś
      się dzieje pod drutami i efekty będą widoczne już zaraz, za sekundkę, albo dwie.
      Trzymaj się!
      • wszczeliniesnu Re: Dziwne? 26.11.06, 10:14
        Bardzo dziękuję za opiniesmile
        W takim razie- niech boli dalej!smile
        • owieczka.k Re: Dziwne? 26.11.06, 21:45
          A powiedzcie mi tak z ciekawości czy po podkręceniu aparatu bolało Was bardziej
          niz po założeniu? Jestem własnie przed pierwszą wizytą z aparatem smile
          • agna76 Re: Dziwne? 27.11.06, 08:36
            Ja jestem po pierwszej wizycie. Bylam w srode. Aparat byl podkrecany a
            dodatkowo zalozone separatory bo na "7" dojda pierścienie. Od soboty juz nic
            nie boli. Bardziej zęby bolały po załozeniu aparatu. Ale ten ból to sprawa
            indywidualna. Minęły 2m-ce zanim poszłam na pierwszą wizytę. Przez ten czas
            każdego dnia bolał inny ząb aż w końcu w ogóle przestały boleć. I dziwne bo
            zaczęło mi tego bólu brakować smile mialam wrażenie ze nic się nie dzieje w buzi.
            pozdrawiam
          • agus863 Re: Dziwne? 27.11.06, 10:39
            O wiele bardziej, i po każdej wizycie nadal boli, ale tylko od 2 do 4 dni, więc
            da się przeżyć. Radzę na wszelki wypadek wyposażyć się w jogurty. Ale powiem,
            że mimo wszystko czekam niecierpliwie na każde podkręcanie - bo efekty widać
            już nawet po jednym dniu!
            • villemmo Re: Dziwne? 29.11.06, 12:57
              Ja mialam aparat zakladany niecaly tydz temu.I nic,zaden zabek mnie nie bolal i
              nie boli. Na poczatku,w 1 dzien,to moze cos tam czulam,ale to na pewno nie
              bolalo.Czy to jest ok???
              • owieczka.k Re: Dziwne? 29.11.06, 16:05
                No to troszkę dziwne że tak nic nie czujesz, mnie też nie bolały ale ciągnęły
                mocno na tyle że jeść nie mogłam. Teraz po 3 tyg. codziennie boli mnie inny ząb
                i w sumie nic twardego nie jestem w stanie ugryżć.
                • agus863 Re: Dziwne? 30.11.06, 19:08
                  Mam podobne doświadczenia jak Owieczka.k, ale przynajmniej widze rezultaty tego
                  cierpienia i utrudnień w życiu. Ha! Opłaca się, po stokroć opłaca.
    • reniferka19 Re: Dziwne? 03.12.06, 11:41
      to normalne <a nie dziwne> i tak bedzie prawie za kazdym
      podkreceniem....niestety ale czego sie nie robi dla pięknego uśmiechu???ja co
      miesiac miałam tzw płynne dni bo nic nie mogłam ugryzc ale po kilku dniach mija
      spoko....ponieważ mamy podobna wade a ja jestem przy koncu leczenia to powiem ci
      ze podkrecanie to pikus w porównaniu do likwidowania szpar miedzy
      zebami<niestety mnie rozsunęły sie pod koniec leczenia>w tym celu załozyłi mi
      taki silikonowy łańcuszek zamiast ligarur i do tego musiałam nosic gumiki od
      pierscienia do zeba nr3 i to kurcze dopiero jest ból!!!Tobie zycze wytrwałosci i
      cierpliwosci!!!pozdrawiam
      • wszczeliniesnu Re: Dziwne? 06.12.06, 11:11
        A czy na każdej wizycie macie podkręcany aparat? Zgłupiałam wczoraj całkowicie-
        zmiana gumek trwała może z minutę, a potem usłyszałam:"Do zobaczenia za
        miesiąc" sad
        Czy mozliwe, że tak błyskawicznie podkręciła drut, że tego nie zauważyłamsmile))?
        No ale raczej nie bo chyba nic mnie nie boli.
        • agus863 Re: Dziwne? 06.12.06, 13:56
          Hmm tak ściśle to to nie jest przecież podkręcanie. Zmienia się drucik wraz z
          gumkami, a jak się nie zmienia drucika to przycina wystajace z pierścieni
          końcówki drutu i zmienia gumki. Tak to wygląda u mnie. Zmiana drucika zależy od
          tego jak szybko ma być efekt i od tego jak szybko zęby się przesuwają. U góry
          przesunęły mi się szybciej, więc dostałam mocniejszy drucik, na dole zęby
          się "wstrzymały", więc drucik został stary (gumki nowe), tyle że przycięte
          zostały końcówki wystające z pierścieni. No i było szlifowanie (scalling, czy
          jak to się tam pisze), żeby zęby miały miejsce do "manewru".
          Za to na wcześniejszej wizycie oba druciki mi wymieniono, jeszcze nie zdażyło
          mi się, by wymieniono mi tylko ligaturki, ale wszystko przede mną smile
          • wszczeliniesnu Re: Dziwne? 06.12.06, 14:18
            No właśnie, dlatego trochę jestem zaniepokojona, chociaż panikara i nerwus tez
            ze mnie niezłysmile
          • owieczka.k Re: Dziwne? 06.12.06, 16:00
            agus863 napisała:

> No i było szlifowanie (scalling, czy
            > jak to się tam pisze), żeby zęby miały miejsce do "manewru".
            >
            To się nazywa stripping smile scalling to zdjęcie kamienia nazębnego smile ale mało
            się pomyliłaś bo to też na "s" smile
            • agus863 Re: Dziwne? 08.12.06, 22:33
              tak coś czułam że mi się pomyliło. Mało przyjemny to zabieg, więc lepiej
              zapomnieć. Dzięki za poprawkę smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka