ortoman 24.06.07, 15:49 Bardzo proszę o wszelkie porady. Otóż moja 4 letnia córeczka ma wysuniętą dolną szczękę. Gdzie powinienem sie udać, jakie będzie leczenie, jakie być może aparaciki (czy to jest drogie ?) Za wszelkie odpo dzięki. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tigra.14 Re: wysunięta szczęka 24.06.07, 19:15 to zalezy czy zuchwa jest wysunieta czy tylko zeby sa wysuniete. jednak proponuje wizyte u dobrego orto. On powinien juz dalej pokierowac. Nie wiem skad jestes, ale ja bym poszla z dzieckiem do akademii medycznej, aby zobaczyl to chirurg twarzowo-szczekowy. jednak tak jak pisza, najpierw bardzo dobry orto, ktory ma pojecie nt leczenia progenii czy innych wad morfologicznych. pozdrawiam Odpowiedz Link
ortoman Re: wysunięta szczęka 24.06.07, 21:42 Dzięki za podpowiedź. Jestem z podlaskiego i najbliższa akademia jest w Białymstoku. A właśnie, nie oriientujesz się jak to jest z NFZ-em, czy wszystko trzeba załatwiać prywatnie, czy są jakieś możliwości refundacji, chociażby aparatu korekcyjnego ? Odpowiedz Link
tigra.14 Re: wysunięta szczęka 25.06.07, 13:18 ja akurat jestem z drugiego kranca Polski, ale moge Ci podpowiedziec ze dobra AM jest w Warszawie(Lindleya i Szaserow). Potrzebujesz chirurgii twarzowo szczekowej. Ale chyba lepiej jak pojdziecie najpierw do orto. Moze jest niedorozwoj szczeki gornej i mozna ladnie rozszerzyc. Dlatego nie sugeruj sie za bardzo moja odp, bo ja sie nie znam Wiem jak juz to wyglada u osod doroslych Ale w tak mlodym wieku na pewno mozna cos zdzialac aparatem jesli corka ma 4 lata, to NFZ pokrywa koszty aparatu i wizyt kontrolnych. W AM tez wszystko dziala w ramach NFZ, wiec nie musisz sie martwic Idzcie do lekarza, on wszystko dokladnie wytlumaczy tylko do dobrego! pozdrawiam Odpowiedz Link