Dodaj do ulubionych

wysunięta szczęka

24.06.07, 15:49
Bardzo proszę o wszelkie porady.
Otóż moja 4 letnia córeczka ma wysuniętą dolną szczękę.
Gdzie powinienem sie udać, jakie będzie leczenie, jakie być może aparaciki
(czy to jest drogie ?) Za wszelkie odpo dzięki.
Obserwuj wątek
    • tigra.14 Re: wysunięta szczęka 24.06.07, 19:15
      to zalezy czy zuchwa jest wysunieta czy tylko zeby sa wysuniete. jednak
      proponuje wizyte u dobrego orto. On powinien juz dalej pokierowac. Nie wiem skad
      jestes, ale ja bym poszla z dzieckiem do akademii medycznej, aby zobaczyl to
      chirurg twarzowo-szczekowy. jednak tak jak pisza, najpierw bardzo dobry orto,
      ktory ma pojecie nt leczenia progenii czy innych wad morfologicznych.

pozdrawiam
      • ortoman Re: wysunięta szczęka 24.06.07, 21:42
        Dzięki za podpowiedź.
        Jestem z podlaskiego i najbliższa akademia jest w Białymstoku.
        A właśnie, nie oriientujesz się jak to jest z NFZ-em, czy wszystko trzeba załatwiać prywatnie, czy są jakieś możliwości refundacji, chociażby aparatu korekcyjnego ?
        • tigra.14 Re: wysunięta szczęka 25.06.07, 13:18
          ja akurat jestem z drugiego kranca Polski, ale moge Ci podpowiedziec ze dobra AM
          jest w Warszawie(Lindleya i Szaserow). Potrzebujesz chirurgii twarzowo
          szczekowej. Ale chyba lepiej jak pojdziecie najpierw do orto. Moze jest
          niedorozwoj szczeki gornej i mozna ladnie rozszerzyc. Dlatego nie sugeruj sie za
          bardzo moja odp, bo ja sie nie znamwink Wiem jak juz to wyglada u osod doroslychwink
          Ale w tak mlodym wieku na pewno mozna cos zdzialac aparatemsmile

jesli corka ma 4 lata, to NFZ pokrywa koszty aparatu i wizyt kontrolnych. W AM
          tez wszystko dziala w ramach NFZ, wiec nie musisz sie martwicwink

Idzcie do lekarza, on wszystko dokladnie wytlumaczywink tylko do dobrego!

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka