Dodaj do ulubionych

ap. ruchomy po 20-stce czy ktos nosił? jaki efekt?

11.10.07, 16:37
witam,mam pytanie czy ktos nosil ap.ruchomy po 20-tce? jesli tak to czy sa
dobre efekty?, jak dlugi jest czas leczenia?
Obserwuj wątek
    • liliah Re: ap. ruchomy po 20-stce czy ktos nosił? jaki e 11.10.07, 19:38
      nawet 50-tki noszą wink ja jestem po 20-tce i własnie w poniedzialek
      zakladam wink
      • littlefrog Re: ap. ruchomy po 20-stce czy ktos nosił? jaki e 11.10.07, 21:07
        ruchomym w tym wieku raczej nic już nie zdziałasz.
    • anostrowska7 Re: ap. ruchomy po 20-stce czy ktos nosił? jaki e 11.10.07, 21:49
      W Twoim wieku ruchomym aparatem niewiele zdziałasz. One działają
      tylko jak się jeszcze rośnie.
    • haniii_7 Re: ap. ruchomy po 20-stce czy ktos nosił? jaki e 11.10.07, 22:23
      Byłam świadkiem, jak moja orto "odprawiła" 11-letnią dziewczynkę i powiedziała,
      że ma wrócić za 2lata - wówczas założy jej aparat stały. Podejrzewam więc, że na
      ruchomy już za późno smile
      • jola_ep Re: ap. ruchomy po 20-stce czy ktos nosił? jaki e 12.10.07, 08:01
        > Byłam świadkiem, jak moja orto "odprawiła" 11-letnią dziewczynkę i powiedziała,
        > że ma wrócić za 2lata - wówczas założy jej aparat stały. Podejrzewam więc, że n
        > a
        > ruchomy już za późno smile

Moja córa w wieku 11 lat miała robiony aparat ruchomy. Wcale nie była za stara, o czym świadczą efekty smile
        Za to synek w wieku 7 lat też został "odprawiony". Jeśli będzie mu potrzebny aparat, to wyłącznie stały.

Ruchomy i stały mają nieco inne zastosowania. Ruchomym można np. ustawić żuchwę w prawidłowym położeniu - ale jest to możliwe tylko wtedy, gdy jeszcze się rośnie. To jest główna przewaga ruchomego nad stałym (jest w tym nawet lepszy smile ). Ruchomym pewnie można poszerzyć szczękę, można pochylać zęby, można je obracać. Nie można przesuwać zębów. Dlatego nie da się np. leczyć za pomocą wyrywania czwórek, aby rozładować stłoczenie. Czasem bywa tak, że leczenie zaczyna się ruchomym, a kontynuuje stałym.

Pozdrawiam
        Jola
        • haniii_7 do jola_ep 12.10.07, 12:39
          źle mnie zrozumiałaś smile ta 11-letnia dziewczynka nie miała ruchomego, ponieważ
          niewiele by zdziałał, a pisząc "za późno" miałam na myśli 20-letnią osobę smile
          pozdrawiam smile
    • anostrowska7 Re: ap. ruchomy po 20-stce czy ktos nosił? jaki e 11.10.07, 23:22
      W Twoim wieku ruchomym aparatem niewiele zdziałasz. One działają
      tylko jak się jeszcze rośnie.
    • renatulka Re: ap. ruchomy po 20-stce czy ktos nosił? jaki e 12.10.07, 03:51
      moja siostra -23 lata nosi ruchomy, ktory nic jej nie daje.
    • ortodonta Re: ap. ruchomy po 20-stce czy ktos nosił? jaki e 12.10.07, 12:43
      dużo gorsze od niskiej skuteczności ruchomych aparatów w leczeniu dorosłych są skutki uboczne dla przyzębia i jego uszkodzenie jakie te aparaty czynią.

pisałem wielokrotnie o tym na forum, proszę użyć wyszukiwarki.
    • khaldum ruchomy po 30-stce mam 13.10.07, 10:03
      równiutko 2 lata na zębach . założyłam 13 października 2005.
      Efekty rewelacyjne, zostało 8 tygodni leczenia smile

polecam
      • ortodonta Re: ruchomy po 30-stce mam 13.10.07, 14:26
        jak rok po zakończonym leczeniu retencyjnym będzie dalej równiutko, to napisz. ale nie sądzę, że będzie się czym chwalić.

ustawienie równo zębów jest najmniejszym problemem. problemem jest retencja.
        • sun.dew Re: ruchomy po 30-stce mam 14.10.07, 11:15
          Pan Ortodonta ma oczywiscie racje. Wiem, bo nosilam aparat ruchomy.
          Na pocztaku wszystko pieknie, ale niestety potem zeby wracaja na
          swoje miejsce, poza tym po ok. pol roku noszenia zauwazylam, ze
          delikatnie obnizyla mi sie linia dziasel. Nie potrafie tylko
          zrozumiec, dlaczego choroby przyzebia powstaja na skutek noszenia
          aparatow ruchomych a przy stalych juz nie? I o co chodzi z resorbcja
          korzeni, o ktorej Pan doktor pisal? Pozdrawiam
        • khaldum Re: ruchomy po 30-stce mam 14.10.07, 11:33
          na pewno na bieżąco będę pisała o leczeniu retencyjnym - ten temat na forum jest
          prawie nieporuszany.

Mam znajomych którzy mają retencję ( od roku do 3 lat), noszą nasadki i efekty
          nadal są. Są to osoby w wieku od 26 do 35 lat.

Mam też taką która leczenie retencyjne "olała" i wszystkim mówi jaki ortodonta
          beznadziejny jest.

Panie ortodonto, a tak swoją drogą, to po jaki kij wyciągać kasę od 30 latków na
          leczenie stałymi aparatami skoro pan jako fachowiec mówi, że rok po zdjęciu
          aparatu nie będzie efektu ?

IMHO sam Pan sobie zaprzecza.
          • sun.dew Re: ruchomy po 30-stce mam 14.10.07, 12:34
            Khaldum, czy wszyscy Twoi znajomi nosili aparaty ruchome? Czy stale?
            Efekty ciezko utrzymac po leczeniu aparatami ruchomymi, stale to
            zupelnie inna bajka.
            • ortodonta Re: ruchomy po 30-stce mam 14.10.07, 14:28
              miarą sukcesu w ortodoncji nie jest wyprostowanie zębów, bo to potrafi zrobić student V roku stomatologii ,a długoczasowe utrzymanie wyników leczenia.

leczenie aparatem ruchomym pac. dorosłych jest z jednej strony mało skuteczne, bo aparat ten nie daje możliwości precyzyjnego ustawienia zębów, w efekcie ustawienie to jest dosć przypadkowe, z drugiej dorośli muszą być leczeni dużo dłużej (2, 4, 5 lat). tak długi okres powoduje destrukcję przyzębia( resorbcję korzeni, ucieczkę dziąsła, odsłanianie się korzeni, resorbcję kości, rozchwianie zębów).

killuletnie wkładanie i wyjmowanie aparatu powoduje nieustające bujanie zębami, stąd pojawienie się w/w objawów.

pacjenci dorośli powini być leczeni możliwe krótko. 1,5 roku do max 2 lat, przy zastosowaniu aparatów stałych i odpowiednio dobranych sił co minimalizuje pojawienie się niekorzystnych zmian.

na retencję największy wpływ ma ustawienie zębów w tzw idealnych relacjach. wtedy niczym cegły w murze, zęby nawzajem się klinują i stabilizują.

aparatem ruchomy takie ustawienie nie jest możliwe do osiągnięcia.

wyciąganie wniosków ogólnych na podstawie jednego przypadku. czy można stwierdzić, że papierosy nie szkodzą, na podstawie starego górala, który palił 40 paierosów dzienie i dożył 99 lat?
            • khaldum Re: ruchomy po 30-stce mam 14.10.07, 23:33
              wszyscy stałe. 3 u tego samego ortodonty w tym ta znajoma, która odpuściła sobie
              retencję
          • ortodonta Re: ruchomy po 30-stce mam 14.10.07, 14:35
            > Panie ortodonto, a tak swoją drogą, to po jaki kij wyciągać kasę od 30 latków n
            > a
            > leczenie stałymi aparatami skoro pan jako fachowiec mówi, że rok po zdjęciu
            > aparatu nie będzie efektu ?

rok po zakończeniu leczenia ap. ruchomym, czytaj uwaznie!
      • khaldum PRZEPRASZAM !!! pomyłka ogromna 14.10.07, 23:38
        moja wina, ogromna, nie zwróciłam uwagi na tytuł, patrzyłam tylko na wiek ... aż
        mi głoopio....
        oczywiście zarówno ja jak i wszyscy znajomi mamy aparaty stałe. Prawdę mówiąc to
        nawet mi do głowy nie przyszło, czytując to forum prawie codziennie, że ktoś
        pisze o ruchomym po 20 roku życia...

przepraszam Panie ortodonto
        • ortodonta Re: PRZEPRASZAM !!! pomyłka ogromna 15.10.07, 08:02
          khaldum napisała:

> moja wina, ogromna, nie zwróciłam uwagi na tytuł, patrzyłam tylko na wiek ... a
          > ż
          > mi głoopio....
          > oczywiście zarówno ja jak i wszyscy znajomi mamy aparaty stałe. Prawdę mówiąc t
          > o
          > nawet mi do głowy nie przyszło, czytując to forum prawie codziennie, że ktoś
          > pisze o ruchomym po 20 roku życia...
          >
          > przepraszam Panie ortodonto

nie ma sprawy. nigdzie nie powiedziałem, że stały aparat to recepta na sukces. wcale mnie to nie dziwi, że jest tyle niepowodzeń. czynikiem gwarantującym sukces jest lekarz z doświadczeniem i wiedzą, a to jakie narzędzie zastosuje to sprawa dla pacjenta drugorzędna.

stąd dziwią mnie poszukiwania gabinetu, gdzie zakładają taki czy inny aparat. to prosta droga do porażki. nie typ aparatu decyduje o jakości leczenia.

głównymi przyczynami niepowodzeń, jest zły plan lecznia, leczenie aparatem tylko na zębach szczęki, nieprawidłowe prowadzenie zębów.

pacjentów poddających się kolejny raz terapii aparatem staym przybywa w tępie zastraszającym. w tym roku była to prawdziwa plaga. po 3-5 latach od zakończenia leczenia znów muszą się leczyć.

taki pacjent to problem dla mnie podwójny. raz że jego zaufanie zostało mocno podważone niudanym leczeniem, dwa, że częst to leczenie spowodowało nieodwracalne zmiany, które często decydują o tym, że ideału już nigdy się nie osiągnie.

ostatnio zapytano mnie na forum stomatologicznym, ilu znam super ortodontów i jakie są ich kwalifikacje w sensie prawnym.

znam kilkunastu swietnych orto, wszyscy mają specjalizację z ortodoncji. nie znam żadnego super orto bez specjalizacji.
          • jotde2 Re: PRZEPRASZAM !!! pomyłka ogromna 02.12.07, 10:15
            > głównymi przyczynami niepowodzeń, jest zły plan lecznia

problem w tym że co ortek to inny plan a ludzią jednak pomagają
            (poza może jekimiś wypadkami przy pracy).
            sądze że często dróg dojscia do celu jest wiele.
    • warszawianka23 Re: ap. ruchomy po 20-stce czy ktos nosił? jaki e 14.10.07, 15:41
      Ja sie zgodze z naszym forumowym orto i apeluje do wszystkich zeby
      uwazali na ortodontow ktorzy potrafia pracowac tylko na aparatach
      ruchomych,ja bylam oszukiwana przez wiele lat przez jedna z
      warszawskich orto wiekowa z duzym doswiadczeniem, z II stopniem
      specjalizacji.
      Zaczelam leczenie u niej w wieku 15 lat (zgryz otwarty), nosilam
      aparat ruchomy bardzo dlugo, efekt byl, nawet sie utrzymal ale
      twierdzila ze wiecej nie da sie nic zrobic, zgryz nie zamknal sie do
      konca tylko sie poprawil, zbagatelizowala moje problemy ze stawem,
      po obejrzeniu zdjec stwierdzila ze wszystko jest dobrze a nie jest
      do tej pory, na bezczelnego zdzierala ze mnie kase, nic tak naprawde
      nie robiac, teraz juz wiem ze jak tylko cos jest nie tak to trzeba
      sie konsultowac z wieloma lekarzami (no coz czlowiek uczy sie na
      bledach) a od takich pan radze wszystkim trzymac sie z daleka bo
      nadaja sie do muzeum a nie do leczenia pacjentow!!!
      Przez nia stracilam sporo czasu,pieniedzy i zdrowia. Teraz mam staly
      aparat i przygotowuje sie do operacji a tak moze gdybym zaczela
      wtedy sie nim leczyc moglabym uniknac operacji.
      • kaskarz Re: ap. ruchomy po 20-stce czy ktos nosił? jaki e 17.10.07, 09:42
        > Ja sie zgodze z naszym forumowym orto i apeluje do wszystkich zeby
        > uwazali na ortodontow ktorzy potrafia pracowac tylko na aparatach
        > ruchomych,ja bylam oszukiwana przez wiele lat przez jedna z
        > warszawskich orto wiekowa z duzym doswiadczeniem, z II stopniem
        > specjalizacji.

Brzmi znajomo. Może to pani A.B.?
        Leczyłam się u tej pani wczesniej 6 lat aparatem ruchomym. Leczenie
        powinno być kontynuawane aparatem stałym. Jednak jak usłyszałam o
        przecinaniu skóry na policzkach (w celu dłutowania ósemek), leżenie
        ok. 2 tyg. w szpitalu z szyną na zębach, to rękami nogami broniłam
        się przed tym.
        Pal licho te ósemki i czwórki (też były do usunięcia), ale szramy na
        policzkach dla ładnych zębów? Wolałam zostać z tym co mam.
        Na leczenie aparatem stałym zdecydowałam się po 10 latach. Nie
        miałam nic nacinane, jedynie usunięte piątki.
        • warszawianka23 Re: ap. ruchomy po 20-stce czy ktos nosił? jaki e 17.10.07, 16:06
          Ta ortodontka nazywa sie dr Zygadło, imienia nie pamietam, przyjmuje
          w kilku gabinetach i dawno jest juz na emeryturze, odradzam ja
          kazdemu bo jest nieuczciwa w stosunku do pacjenta i pomimo ze
          powinien miec juz staly aparat bo ruchomy nie jest wstanie nic
          zrobic klamie wyciagajac pieniadze za wizyty na ktorych nic
          praktycznie nie robi!!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka