i_lov_trance 17.03.08, 15:30 Ortodonta powiedział mi, że będzie u mnie konieczne założenie blokady języka, ponieważ mam "niemowlęcy nawyk połykania i językiem wypycham górne zęby" x D Jak taka blokada wygląda, na czym polega? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pamelia Re: BLOKADA JĘZYKA 18.03.08, 09:02 heh, ja mam coś takiego. Mam tzw. nieprawidłowy odruch językowy i wypycham zęby językiem przełykajac np. ślinę. Najśmieszniejsze, że żyłam w nieświadomości przez 34 lata teraz mam aparat na dół (góra za kilka mies.)a na noc zakładam na górne zęby płytkę od której odstaje taki hmm..."płotek metalowy?" (nie wiem jak to nazwać) , który zapobiega dotykaniu języka do przednich zębów. Może niezbyt trafne porównanie ale kojarzy mi się to z ...kagańcem dla psa, takim metalowym, który ma jeszcze od srodka dodatkowe zabezpieczenie aby zwierzak jęzorem z ziemi nic nie zbierał DD Ale oczywiście wszystko to masz w buzi i dla niezorientowanych nie widać póki się nie odezwiesz. Zakładam to głównie na noc - w dzień ciężko byłoby w tym mówić. na początku miałam odruch wymiotny ale po jednej nocy przeszło. A w dzień mam się starac "pilnować języka" - co cięzko zrobić jak tyle lat miało się zły nawyk. Odpowiedz Link
i_lov_trance Re: BLOKADA JĘZYKA 18.03.08, 22:29 Oh, dzięki bardzo! Obawiałam się, że założą mi takie coś na stałe a tu okazuje się, że można to COŚ wykładać! Już się mniej boję : D Odpowiedz Link