Dodaj do ulubionych

Ubytek w zębie pod aparatem

15.11.08, 13:46
Mam taki problem, noszę aparat stały i od paru dni między 5 a 6 czuje jakby
coś tak się tworzyło, chodzi mi o ubytek. Jest to niestety w niewidocznym
miejscu(na 6 pierścień), byłam u dentystki ale ona powiedziała że nic tam nie
widzi i że wszystko okaże się dopiero po zdjęciu aparatu, a to dopiero za pół
roku uncertain. Czy macie jakieś rady, może ktoś miał podobnie?
Obserwuj wątek
    • luka80 Re: Ubytek w zębie pod aparatem 16.11.08, 08:26
      Trzeba czekać, bo jak dentystka nie ma dojścia to nic nie zrobi, a ortodonta
      zapewne nie ściągnie Ci pierścienia, zwłaszcza, że zostało tylko pół roku.
      • hanwar Re: Ubytek w zębie pod aparatem 20.11.08, 15:18
        ja to w piątce to może zdjęcie coś wyjaśni? chociaż elementy aparatu mogą
        przeszkadzać w interpretacji tego zdjęcia później.
    • zsuza Re: Ubytek w zębie pod aparatem 26.11.08, 15:51
      myślę, że powinnaś zrobić prześwietlenie. Dowiesz się, czy nic nie dzieje się przynajmniej w 5 i głęboko w 6 ponad pierścieniem. U mnie dentystka nic nie zobaczyła w prześwietleniu zęba z pierścieniem, a orto od razu rozpoznała, ze coś jest nie takk i że trzeba otwierać ząb. Pół roku to dużo, jeśli będzie zapalenie miazgi lub będzie coś się robiło koło korzenia to i tak rozpoczniesz leczenie, bo ból jest okropny. Zdjęcie pierścienia jest możliwe, bo przy zapaleniu miazgi ból jest mocny i niestety nie można czekać. Jestem leczona kanałowo w 6, na której był pierścień. Nie strasząc, ale zrobiłabym wszystko, żeby uniknąć tego lecznia, bólu i ostatnich wizyt. Nie czekaj, u mnie to podobno stara sprawa, której nikt nie zauważył..... Jak będzie ok, to najwyżej upewnisz się, że nic sie nie dzieje i można czekać na zdjęcie aparatu. Będziesz miała komfort, że zrobiłaś wszystko co można było aby zapobiec dalszym ubytkom...
    • joko1985r Re: Ubytek w zębie pod aparatem 28.11.08, 17:56
      Zapraszam do udziału w forum o ortodoncji.
      Służymy pomocą.
      www.stalyparat.fora.pl/index.php
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka