sagittarius954 21.11.09, 12:51 porównująć Polskę do zapijaczonego , nieudolnego z depresją faceta? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misia007 Re: Czy E . Gretkowska miała rację 21.11.09, 16:27 Wydaje mi się to trochę krzywdzące ale.....no właśnie coś w tym jest. Historia to mój konik a z niej tak wychodzi że mężni,waleczni, bohaterscy jesteśmy....w obliczu wroga.Wspólnego wroga.W obliczu zagrożenia stajemy się wielkim wodzem na miarę Mieszka, Jagiełły,Piłsudskiego ,bohaterem gotowym polec za ojczyznę.No a wczasach pokoju, cóż rycerz znika, szukamy go w kieliszku, czujemy się, nie spełnieni, nie docenieni, tak chyba takim facetem z depresją. Odpowiedz Link
filip505 Re: Czy E . Gretkowska miała rację 22.11.09, 03:34 ....albo nie spelniona kobieta!!! ....szklaneczka z szerokim dnem tez dobra...... . Masz racje misia ale inacej bym to okreslil. Odpowiedz Link
misia007 Re: Czy E . Gretkowska miała rację 22.11.09, 09:48 Kobieta raczej nie, dopiero walczymy o parytety. Odpowiedz Link
euro-walonki Re: Czy E . Gretkowska miała rację 22.11.09, 10:17 WTF is E. Gretkowska? Tak, w odniesieniu do dzisiejszej Polski miała rację. Odpowiedz Link
ama.pola Re: Czy E . Gretkowska miała rację 22.11.09, 10:36 Euro-walonki- ale masz nika superowego ! Bardziej Euro zachód, czy wschodnie walonki ? Odpowiedz Link
euro-walonki Re: Czy E . Gretkowska miała rację 22.11.09, 10:49 ama.pola napisała: > Euro-walonki- ale masz nika superowego ! > Bardziej Euro zachód, czy wschodnie walonki ? **** Oba walonki na styku, czyli w Polsce. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
misia007 Re: Czy E . Gretkowska miała rację 22.11.09, 11:16 No właśnie jaka E,???toż ona Manuela.Brawo euro-walonki, takie bystre oczy przydadzą się na forum.A nicka masz bombowego!! Odpowiedz Link
witekjs Re: Czy E . Gretkowska miała rację 22.11.09, 12:38 Wydaje mi się, że ten strzał z dwururki jest wyjątkowo niefortunny. Pani Manuela Gretkowska deprecjonuje jednocześnie Polskę i mężczyzn. Jeśli ma to być jej nowe hasło polityczne, to nie sądzę, że Partia Kobiet może liczyć na wzrost poparcia. Witek www.tvn24.pl/12690,1628686,0,1,polska-to-nie-kobieta-to-zapijaczony--nieudolny-facet-z-depresja,wiadomosc.html Odpowiedz Link
ama.pola Re: Czy E . Gretkowska miała rację 22.11.09, 14:01 Manuela wypłyneła na łono literatury - jako ostra (wtedy) skandalistka. Dziś na różne sposoby szuka swojego miejsca. Nie przepadam za kreatorami celebriti. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Czy E . Gretkowska miała rację 22.11.09, 14:20 Oczywiście, tyle tylko, że trzeba rozróżniać kiedy próbują nas zwieść , albo wyciągnąć troszkę moniaków . Dlatego wszystko co ukazuje się z dziedziny filmu , literatury uchodzi za wspaniałe i jedyne . Osobiście parzymy się często dając wiarę reklamie . A jej powiedzenie jest dla mnie osobiście zupełnie nie pasujące . Dwadzieścia lat nowej rzeczywistości doskonale rozwiązało problem zapijaczonego polaka . Pozostał Polak z depresją . I to przeważnie ten młody, bez pracy . Odpowiedz Link
ama.pola Re: Czy E . Gretkowska miała rację 22.11.09, 14:38 Znasz ludzi i życie. Pić to może i piją, ale pijaczków widzi się nawet więcej w starej Europie. Na depresję też cierpią, biegając do psychoanalityków. Kompleksów wolno pozbywamy się w miarę poznawania zwyczajności - kiedyś nadzwyczajnych dla nas ludzi z zachodu. Dobrze byłoby jeszcze rozwodnić mit wyjątkowości Polaków. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Czy E . Gretkowska miała rację 22.11.09, 16:13 Ama powinnaś założyć wątek z takim własnie tematem : mit wyjątkowości Polaków Odpowiedz Link
misia007 Re: Czy E . Gretkowska miała rację 22.11.09, 16:46 Sago do czego namawiasz, jeszcze więcej o naszej wyjątkowości.Starczy już chyba tego.Zresztą ama jak zrozumiałam chciała raczej ten mit rozwodnić. Za Gretkowską nie przepadam ale co do tego powiedzenia to depresja cóż to nic obrażliwego.Cierpią na nią jednostki wrażliwe i myślące.Zresztą z depresji się, wychodzi, depresja mija, nic nie odwracalnego.Co do nieudolności ,cóż będzie bolało, już kanclerz Bismarck powiedział, że najgorsze co można zrobić Polakom to pozwolić im samodzielnie rządzić.Patrząc na to co w kraju powinno się zrobić a czego sie nie robi, trudno nie przyznać mu racji. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Czy E . Gretkowska miała rację 22.11.09, 16:53 Oczywiście o tym micie możemy i w tym wątku pogadać , też uważam że byliśmy, ale już nie jesteśmy wyjątkowi i nie będziemy . Kapitalizm nas zepsuł i ja przed my . Odpowiedz Link
wiga2008 Re: Czy E . Gretkowska miała rację 22.11.09, 17:21 Tak, zgadzam się z Gretkowską - Polska to taki właśnie facet, zapijaczony i słaby. Ale też facet mądry, czuły, harujący na kilku etatach. I zgadzam się, że Polska to kobieta - bita, zalękniona, poniżana i wykorzystywana. Ale też wykształcona, pewna siebie, zadbana, zajmująca wysokie stanowiska. To również moherowa baba wygrażająca pięścią ściskającą różaniec. Bo podobno Polska to my. Odpowiedz Link
ama.pola Re: Czy E . Gretkowska miała rację 22.11.09, 17:52 Wigo zgadzasz się faktycznie tylko w połowie z Gretkowską. Nie wiem czy jej dosadne porównania są prowokacją do przemyśleń, czy skierowaniem uwagi na autorkę ? Zaimponowałas mi Misiu nieznanym (mnie) cytatem żelaznego kanclerza. Uczono nie zawracać sobie głowy - rarogiem i wilkołakiem kulturcampfu, więc kto by pomyślał jak trafnie nas Polaków ocenia, jeśli chodzi o umiejętność rządzenia. Odpowiedz Link
wiga2008 Re: Czy E . Gretkowska miała rację 22.11.09, 18:13 Bo też moja zgoda jest pozorna. A co do autorki,optowałabym za wariantem drugim - nie pójść w zapomnienie. Odpowiedz Link
witekjs Czy M . Gretkowska miała rację - NIE!! 22.11.09, 18:08 Nie zgadzam się z Gretkowską właśnie dlatego, że Polska jest taka jak pisze Wiga. Chyba zbyt łatwo zapominamy, że w poprzednim dwudziestoleciu zaczynaliśmy po rozbiorach i Wojnie. W ostatnim, po strasznym półwieczu - II Wojnie i smutnych latach niszczenia polskiej inteligencji i samodzielności myślenia narodu. Okazało się jednak, że nie udało się to im do końca. Nawet, jeśli powstaje pytanie ,czy "inteligencja żoliborska to jeszcze komplement, czy już obelga"... Witek Odpowiedz Link
ama.pola Re: Czy M . Gretkowska miała rację - NIE!! 22.11.09, 18:18 Obserwując tych najważniejszych nie z podwórka pewno drugi wariant. Odpowiedz Link
misia007 Re: Czy M . Gretkowska miała rację - NIE!! 22.11.09, 18:28 Oczywiście, że się nie udało bo,,,,nie mogło.Odradzamy się zawsze jak feniks z popiołów ale jak zawsze z tym samym balastem kompleksów, uprzedzeń, podziałów.Widać to prawda,że historia nigdy, nikogo , niczego nie nauczyła. Co do "inteligencji żoliborskiej" do obelgi chyba jeszcze nie doszlismy. Odpowiedz Link
sagittarius954 To mam zacząć pić czy nie ??? 22.11.09, 18:49 Wypowiedzi wasze to konglomerat . to po maluchu i do pisania ...co to jest depresja ? Zwykły rów , tyle tylko że trzeba mieć spycharkę do zasypania, bo łopatą to można sobie odcisków tylko narobić . Odpowiedz Link
misia007 Re: To mam zacząć pić czy nie ??? 22.11.09, 18:57 Ból życia,beznadzieja, niewiara,rów ,dół ale wystarczy lina, pomocna dłoń, koło ratunkowe a czasem tylko po maluchu. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: To mam zacząć pić czy nie ??? 22.11.09, 19:05 ale wystarczy lina...napisała misia - ładnie nie ma co Odpowiedz Link
witekjs Re: To mam zacząć pić czy nie ??? 22.11.09, 19:12 Zwróć uwagę, że "lina" to jednak nie sznur. Pomyślności.Twoje zdrowie. Witek Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: To mam zacząć pić czy nie ??? 22.11.09, 19:28 Dzięki Ice tea naprawdę mi smakuje chociaż to ekstrakt i regulator Odpowiedz Link
witekjs Re: To mam zacząć pić czy nie ??? 22.11.09, 20:03 Przyprowadziłem jeszcze trzech wesołych panów. www.youtube.com/watch?v=Rq6cMWBiiuo&feature=related Odpowiedz Link
witekjs High Society 22.11.09, 20:25 www.youtube.com/watch?v=7kq1JQUhwVQ&feature=related Odpowiedz Link
euro-walonki Re: Czy M . Gretkowska miała rację - NIE!! 23.11.09, 11:01 witekjs napisał: > Chyba zbyt łatwo zapominamy, że w poprzednim dwudziestoleciu zaczynaliśmy po > rozbiorach i Wojnie. Według mnie wręcz przeciwnie, ciągłe odwoływanie się do martyrologii, wojen i rozbiorów zbyt często stanowi wygodne usprawiedliwienie dla nieudolności, lenistwa i bylejakości, panujących w kraju. P.S. Sagi, depresja to nie dół, ani rów, tylko jednostka chorobowa. A Gretkowska nigdzie nie napisała, że ten zapijaczony facet z depresją musi być Polakiem. Odpowiedz Link
witekjs Re: Czy M . Gretkowska miała rację - NIE!! 23.11.09, 12:12 euro-walonki napisała: > Według mnie wręcz przeciwnie, ciągłe odwoływanie się do martyrologii, wojen i > rozbiorów zbyt często stanowi wygodne usprawiedliwienie dla nieudolności, > lenistwa i bylejakości, panujących w kraju Spodziewałem się takiej reakcji. Nie chodzi mi o usprawiedliwianie nieudolności, jedynie o to, że przez pokolenia nasz kraj tracił, nazbyt wielu wartościowych obywateli i zaczynał wszystko od nowa. Niejednokrotnie nie rządzili nami najlepiej przygotowani ludzie, nie tylko z naszej winy... Myślę, że mimo wszystko nie możemy się wstydzić odbudowy Polski i wielu wybitnych postaci, w naszej współczesnej historii i kulturze. Witek PS Też uważam, że Euro - walonki są bardzo fajne Odpowiedz Link
euro-walonki Re: Czy M . Gretkowska miała rację - NIE!! 23.11.09, 14:21 Problem chyba leży w tym, że my już nie bardzo potrafimy i chcemy zaczynać od nowa jako społeczeństwo, chociaż od jakiegoś czasu istnieją ku temu nieporównywalnie lepsze obiektywne warunki, niż kiedykolwiek w historii. Owszem, jest wielu, może nawet zbyt wielu chętnych na "zaczęcie wszystkiego od nowa" na nowym statusie i pod szyldem "zaczynamy od nowa dla Polski" . A "stara" inteligencja, nawet jeśli nie zostałaby zniszczona przez wrogów różnej maści, to i tak z przyczyn naturalnych już raczej jako grupa społeczna w czasach najnowszych wiele by nie zdziałała. Zresztą, zarówno potomkowie, jak i powojenni wychowankowie tejże "starej" inteligencji nie zawsze zapisują się w historii najnowszej złotymi zgłoskami. > Myślę, że mimo wszystko nie możemy się wstydzić odbudowy Polski i wielu > wybitnych postaci, w naszej współczesnej historii i kulturze. Odbudowy Polski - nie, wielu zaprzepaszczonych możliwości i roztrwonionych środków - tak. A od upamiętniania dzieła i obchodów kolejnych jubileuszy wielkich Polaków PKB i miejsc pracy raczej nie przybędzie, ani frustracja narodu nie zmaleje. Odpowiedz Link
misia007 Re: Czy M . Gretkowska miała rację - NIE!! 23.11.09, 15:15 Właśnie euro-walonki trafiła chyba w sedno problemu.Przeszłości wstydzić się nie musimy ale zaczynać od nowa tez już nie chcemy.Sama nie chcę.Za chwil parę następne wybory i co???znów na PO głosować będę mimo, że moim zdaniem ten rząd jest do bani, na paru ministrów mam wręcz alergię ale to w końcu "swoje chłopaki".Kaczyński tak mnie ostatnimi planami stworzenia "zespołu" wystraszył ,że innej opcji nie ma.I nic się nie zmieni, będziemy dalej pomalutku z marazmu w tempie żółwia wychodzić i może kiedyś po latach............ Odpowiedz Link
witekjs Re: Czy M . Gretkowska miała rację - NIE!! 23.11.09, 15:49 Tak często spotykałem się z bardzo krytycznymi, uogólniającymi opiniami o Polsce, że w naturalny sposób, w rozmowie o naszym Kraju występuję niekiedy, w roli advocatus diaboli. Nie rzadko, podobnie jak Ty, nadal bywam rozgoryczony lub wściekły na to, czego się dowiaduję, co czytam, słyszę w radio i widzę w TV. Jednocześnie wzdragam się na myśl, że mogłoby dojść do powrotu piskultury i wszystkiego, co z sobą niesie... Witek Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Czy M . Gretkowska miała rację - NIE!! 23.11.09, 18:18 A kto powiedział ,że wszystko musimy osiągnąć w przeciągu kilku pokoleń? Proces modernizacji kraju musi być obliczony na przynajmniej dwa ,trzy dziesięciolecia , z tym że to pierwsze jest stracone za dużo było improwizacji . Po drugie gdzie mogli się spotkać dwaj polityczni adwersarze , teraz już mogą , gdyby ich nękanie siebie nie dotykało nas pojedynczych ludzi .O tym zapominają zarówno kaczyńscy jak i tuskowie . ale wracając do zapijaczonego Polaka , nie widzę a staram się zobaczyć . Odrobina kapitalizmu jaka wdarła się do życia zrobiła swoje. Wielu już nie stać na balangi , obserwuję tych ze swojego otoczenia , nie ma takich bo niezupełnie dobrze im sie powodzi , a mają rodziny . I są w depresji , bo neguje się ich wartość na rynku pracy i ich lata . Dlatego jak zwał tak zwał, ale nie zapijaczony , chyba że otoczenie Gretkowskiej , artyści i cały ten świat iluzji chla na potęgę , z tym że to nie Polska, ba nawet nie dzielnica , zwykły pryszcz a jak im się pogorszy, pójdą jak wielu po rozum do głowy Odpowiedz Link
euro-walonki Re: Czy M . Gretkowska miała rację - NIE!! 23.11.09, 18:31 witekjs napisał: > Jednocześnie wzdragam się na myśl, że mogłoby dojść do powrotu piskultury i wszystkiego, co z sobą niesie... No właśnie. Myślę, że i z tego rodzi się ta pogłębiająca się frustracja większości Polaków: że oto znowu zmuszeni byliśmy wybrać mniejsze zło i zagłosować nie na, a przeciw komuś. Bo Polska, gdy spojrzeć na nią przez pryzmat kręgu własnych znajomych, rodziny, sąsiadów, czy nawet większości uczestników forów internetowych, na których gadamy, to przecież fajny kraj fajnych ludzi o sensownych poglądach, którzy krytykują i chwalą mniej więcej to samo, co my. Tylko dlaczego poza tym kręgiem jest dla każdego z nas całkiem inny świat, narzucający nam swoje, często głupie reguły gry, ograniczający nas i niesprzyjający pozytywnemu myśleniu, dzielący ten kraj na MY i ONI? Odpowiedz Link
misia007 Re: Czy M . Gretkowska miała rację - NIE!! 23.11.09, 19:20 Bo to tak niestety jest My i ONI.MY nie możemy się zgodzić na to co ONI uważają za słuszne i odwrotnie, dla jednych Kuroń to bohater(dla mnie) dla innych komuch i kropka.Wymieniać dalej, po co, sami wiecie co nas jako naród dzieli.Znam paru ONYCH, lubimy się ale pewne tematy są dla nas tabu.I jest dobrze,zyjemy w zgodzie. Odpowiedz Link
ama.pola Re: Czy M . Gretkowska miała rację - NIE!! 23.11.09, 20:03 Wracając do tematu - nasza obecna Polska - jest taka jak społeczeństwo. Wieloletnie zaniedbania i brak środków - pogłębiają podziały. Prawa rynku nie są łagodzone lub w nieznacznym stopniu przez fiskusa. Zgody na reformy nie ma z powodu interesów grupy tracącej przywileje, a każda reforma czyjeś naruszy. Brakuje nam polityków nie ulegających interesom grup poparcia, mechanizmów prawdziwego przeciwdziałania korupcji, kolesiostwa i ogolnego przyzwolenia na koszty reform. Młodzi podejmujący pracę po PRL - jaśniej widzą, co trzeba zrobić. Nie jest im łatwo, ale trzeźwo myślą. Przypomnieć by sobie trzeba - Mojżeszową mądrość o kolejnych pokoleniach godnych ziemi obiecanej. Odpowiedz Link
witekjs Re: Czy M . Gretkowska miała rację - NIE!! 23.11.09, 22:48 ama.pola napisała: > Wracając do tematu - nasza obecna Polska > - jest taka jak społeczeństwo. Wieloletnie zaniedbania > i brak środków - pogłębiają podziały. /.../ Wybaczcie truizm, pewnie zawsze taka była... Myślę, że my wszyscy tutaj zdajemy sobie sprawę, że znacznie mniej i chyba idealizując, zdawaliśmy sobie sprawę, z tego jaka Ona była za komuny i wkrótce potem. Media, Lepper, Rydzyk, Giertych i obecna Solidarność uświadomiły nam rzeczy, z których nie zdawaliśmy sobie sprawy. Tuzy pisintelektu,już nie nazywały nas inteligencją "pracowitą", tylko wykształciuchami. Zrobiło się dziwnie i znów wiemy, że nie dla małej grupy ludzi jesteśmy "oni". Jak dla bolszewików. Niektórzy nadal sądzą, że skoro "każda kucharka powinna nauczyć się rządzić państwem", to i ZPP może... Witek Odpowiedz Link
witekjs Re: Czy M . Gretkowska miała rację - NIE!! 24.11.09, 08:37 Cholera mnie bierze, że polityka, z którą nie mamy nic wspólnego (?), tak bardzo wpływa na nasze nastroje. Kiedyś nie wiedzieliśmy tyle i nie oglądaliśmy na co dzień tych, pożal się Boże naszych reprezentantów. W 2006, aż do października 2007 zacząłem czytać o władzy, autorytaryzmie, psychopatii i "Paranoi politycznej", a w Biblioteczce Forum umieszczałem swoje efekty poszukiwań. Całkiem nieźle udawało mi się rozładować swoją frustrację i niepokój przed wyborami. Zawsze zazdrościłem tym, którzy potrafili to co dzieje się w życiu publicznym inteligentnie obśmiać /Mleczko, Sawka, Tym, Daukszewicz/. To z pewnością najlepsza forma ochrony dobrego samopoczucia. Pozdrawiam Witek mleczko.interia.pl/ forum.gazeta.pl/forum/w,20070,38212225,38212225,_Biblioteczka_Kawiarenki_Filozoficznej.html Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Sawka - rysunki 24.11.09, 14:46 Wziąłem wiagrę ale tylko serce mi staje Dobreeeee Odpowiedz Link
skrzydlate Re: Czy E . Gretkowska miała rację 22.11.09, 18:25 Polska to typ raczej spontaniczny, średnio pogodny i nma sporo kompleksow.... lubi pohalasować, zwlaszcza na bani, jest hipokryta, czasem sie glupio nawali i chce komus dac po ryju, a czasem płacze mamusi w fartuszek, raczej nieudacznik, ale nie wolno mu tego powiedziec, bo wpadnie w depresje jest wersja dla kobiet ale juz mi sie nie chce Odpowiedz Link