Dodaj do ulubionych

Czy E . Gretkowska miała rację

21.11.09, 12:51
porównująć Polskę do zapijaczonego , nieudolnego z depresją faceta?

Obserwuj wątek
    • misia007 Re: Czy E . Gretkowska miała rację 21.11.09, 16:27
      Wydaje mi się to trochę krzywdzące ale.....no właśnie coś w tym jest.
      Historia to mój konik a z niej tak wychodzi że mężni,waleczni, bohaterscy
      jesteśmy....w obliczu wroga.Wspólnego wroga.W obliczu zagrożenia stajemy się
      wielkim wodzem na miarę Mieszka, Jagiełły,Piłsudskiego ,bohaterem gotowym polec
      za ojczyznę.No a wczasach pokoju, cóż rycerz znika, szukamy go w kieliszku,
      czujemy się, nie spełnieni, nie docenieni, tak chyba takim facetem z depresją.
      • filip505 Re: Czy E . Gretkowska miała rację 22.11.09, 03:34
        ....albo nie spelniona kobieta!!!
        ....szklaneczka z szerokim dnem
        tez dobra...... .
        Masz racje misia ale inacej bym to okreslil.
        • misia007 Re: Czy E . Gretkowska miała rację 22.11.09, 09:48
          Kobieta raczej nie, dopiero walczymy o parytety.
    • euro-walonki Re: Czy E . Gretkowska miała rację 22.11.09, 10:17
      WTF is E. Gretkowska?

Tak, w odniesieniu do dzisiejszej Polski miała rację.
      • ama.pola Re: Czy E . Gretkowska miała rację 22.11.09, 10:36
        Euro-walonki- ale masz nika superowego !
        Bardziej Euro zachód, czy wschodnie walonki ?
        • euro-walonki Re: Czy E . Gretkowska miała rację 22.11.09, 10:49
          ama.pola napisała:

> Euro-walonki- ale masz nika superowego !
          > Bardziej Euro zachód, czy wschodnie walonki ?
          Oba walonki na styku, czyli w Polsce. Pozdrawiam. smile
          • misia007 Re: Czy E . Gretkowska miała rację 22.11.09, 11:16
            No właśnie jaka E,???toż ona Manuela.Brawo euro-walonki, takie bystre oczy
            przydadzą się na forum.A nicka masz bombowego!!
            • sagittarius954 Re: Czy E . Gretkowska miała rację 22.11.09, 11:25
              big_grinbig_grinbig_grin
    • witekjs Re: Czy E . Gretkowska miała rację 22.11.09, 12:38

Wydaje mi się, że ten strzał z dwururki jest wyjątkowo niefortunny.
      Pani Manuela Gretkowska deprecjonuje jednocześnie Polskę i mężczyzn.
      Jeśli ma to być jej nowe hasło polityczne, to nie sądzę, że Partia Kobiet może
      liczyć na wzrost poparcia.

Witek

www.tvn24.pl/12690,1628686,0,1,polska-to-nie-kobieta-to-zapijaczony--nieudolny-facet-z-depresja,wiadomosc.html
      • ama.pola Re: Czy E . Gretkowska miała rację 22.11.09, 14:01
        Manuela wypłyneła na łono literatury - jako ostra (wtedy)
        skandalistka.
        Dziś na różne sposoby szuka swojego miejsca. Nie przepadam
        za kreatorami celebriti.
        • sagittarius954 Re: Czy E . Gretkowska miała rację 22.11.09, 14:20
          Oczywiście, tyle tylko, że trzeba rozróżniać kiedy próbują nas zwieść , albo
          wyciągnąć troszkę moniaków . Dlatego wszystko co ukazuje się z dziedziny filmu ,
          literatury uchodzi za wspaniałe i jedyne . Osobiście parzymy się często dając
          wiarę reklamie . A jej powiedzenie jest dla mnie osobiście zupełnie nie pasujące
          . Dwadzieścia lat nowej rzeczywistości doskonale rozwiązało problem
          zapijaczonego polaka . Pozostał Polak z depresją . I to przeważnie ten młody,
          bez pracy .
          • ama.pola Re: Czy E . Gretkowska miała rację 22.11.09, 14:38
            Znasz ludzi i życie. Pić to może i piją, ale pijaczków
            widzi się nawet więcej w starej Europie.
            Na depresję też cierpią, biegając do psychoanalityków.
            Kompleksów wolno pozbywamy się w miarę poznawania
            zwyczajności - kiedyś nadzwyczajnych dla nas ludzi z zachodu.
            Dobrze byłoby jeszcze rozwodnić mit wyjątkowości Polaków.
            • sagittarius954 Re: Czy E . Gretkowska miała rację 22.11.09, 16:13
              Ama powinnaś założyć wątek z takim własnie tematem : mit wyjątkowości Polaków smile
              • misia007 Re: Czy E . Gretkowska miała rację 22.11.09, 16:46
                Sago do czego namawiasz, jeszcze więcej o naszej wyjątkowości.Starczy już chyba
                tego.Zresztą ama jak zrozumiałam chciała raczej ten mit rozwodnić.
                Za Gretkowską nie przepadam ale co do tego powiedzenia to depresja cóż to nic
                obrażliwego.Cierpią na nią jednostki wrażliwe i myślące.Zresztą z depresji się,
                wychodzi, depresja mija, nic nie odwracalnego.Co do nieudolności ,cóż będzie
                bolało, już kanclerz Bismarck powiedział, że najgorsze co można zrobić Polakom
                to pozwolić im samodzielnie rządzić.Patrząc na to co w kraju powinno się zrobić
                a czego sie nie robi, trudno nie przyznać mu racji.
                • sagittarius954 Re: Czy E . Gretkowska miała rację 22.11.09, 16:53
                  Oczywiście o tym micie możemy i w tym wątku pogadać , też uważam że
                  byliśmy, ale już nie jesteśmy wyjątkowi i nie będziemy . Kapitalizm nas
                  zepsuł i ja przed my .
                • wiga2008 Re: Czy E . Gretkowska miała rację 22.11.09, 17:21
                  Tak, zgadzam się z Gretkowską - Polska to taki właśnie facet, zapijaczony i słaby.
                  Ale też facet mądry, czuły, harujący na kilku etatach.
                  I zgadzam się, że Polska to kobieta - bita, zalękniona, poniżana i wykorzystywana.
                  Ale też wykształcona, pewna siebie, zadbana, zajmująca wysokie stanowiska.
                  To również moherowa baba wygrażająca pięścią ściskającą różaniec.
                  Bo podobno Polska to my.
                  • ama.pola Re: Czy E . Gretkowska miała rację 22.11.09, 17:52
                    Wigo zgadzasz się faktycznie tylko w połowie z Gretkowską. Nie wiem
                    czy jej dosadne porównania są prowokacją do przemyśleń, czy
                    skierowaniem uwagi na autorkę ?
                    Zaimponowałas mi Misiu nieznanym (mnie) cytatem żelaznego kanclerza.
                    Uczono nie zawracać sobie głowy - rarogiem i wilkołakiem
                    kulturcampfu, więc kto by pomyślał jak trafnie nas Polaków ocenia,
                    jeśli chodzi o umiejętność rządzenia.
                    • wiga2008 Re: Czy E . Gretkowska miała rację 22.11.09, 18:13
                      Bo też moja zgoda jest pozorna. smile
                      A co do autorki,optowałabym za wariantem drugim
                      - nie pójść w zapomnienie.
                  • witekjs Czy M . Gretkowska miała rację - NIE!! 22.11.09, 18:08
                    Nie zgadzam się z Gretkowską właśnie dlatego, że Polska jest taka jak pisze Wiga.
                    Chyba zbyt łatwo zapominamy, że w poprzednim dwudziestoleciu zaczynaliśmy po
                    rozbiorach i Wojnie.
                    W ostatnim, po strasznym półwieczu - II Wojnie i smutnych latach niszczenia
                    polskiej inteligencji i samodzielności myślenia narodu.
                    Okazało się jednak, że nie udało się to im do końca.
                    Nawet, jeśli powstaje pytanie ,czy "inteligencja żoliborska to jeszcze
                    komplement, czy już obelga"...

Witek
                    • ama.pola Re: Czy M . Gretkowska miała rację - NIE!! 22.11.09, 18:18
                      Obserwując tych najważniejszych nie z podwórka
                      pewno drugi wariant.
                    • misia007 Re: Czy M . Gretkowska miała rację - NIE!! 22.11.09, 18:28
                      Oczywiście, że się nie udało bo,,,,nie mogło.Odradzamy się zawsze jak feniks z
                      popiołów ale jak zawsze z tym samym balastem kompleksów, uprzedzeń,
                      podziałów.Widać to prawda,że historia nigdy, nikogo , niczego nie nauczyła.
                      Co do "inteligencji żoliborskiej" do obelgi chyba jeszcze nie doszlismy.
                      • sagittarius954 To mam zacząć pić czy nie ??? 22.11.09, 18:49
                        Wypowiedzi wasze to konglomerat .
                        to po maluchu i do pisania ...co to jest depresja ?
                        Zwykły rów , tyle tylko że trzeba mieć spycharkę do zasypania, bo łopatą to
                        można sobie odcisków tylko narobić .big_grin
                        • misia007 Re: To mam zacząć pić czy nie ??? 22.11.09, 18:57
                          Ból życia,beznadzieja, niewiara,rów ,dół ale wystarczy lina, pomocna dłoń, koło
                          ratunkowe a czasem tylko po maluchu.
                          • sagittarius954 Re: To mam zacząć pić czy nie ??? 22.11.09, 19:05
                            ale wystarczy lina...napisała misia - ładnie nie ma co big_grinbig_grinbig_grin
                            • witekjs Re: To mam zacząć pić czy nie ??? 22.11.09, 19:12
                              Zwróć uwagę, że "lina" to jednak nie sznur.

Pomyślności.Twoje zdrowie.

Witek
                              • sagittarius954 Re: To mam zacząć pić czy nie ??? 22.11.09, 19:28
                                Dzięki smile
                                Ice tea naprawdę mi smakuje chociaż to ekstrakt i regulator big_grin
                                • witekjs Re: To mam zacząć pić czy nie ??? 22.11.09, 20:03
                                  Przyprowadziłem jeszcze trzech wesołych panów.
                                  www.youtube.com/watch?v=Rq6cMWBiiuo&feature=related
                                  • witekjs High Society 22.11.09, 20:25
                                    www.youtube.com/watch?v=7kq1JQUhwVQ&feature=related
                    • euro-walonki Re: Czy M . Gretkowska miała rację - NIE!! 23.11.09, 11:01
                      witekjs napisał:
                      > Chyba zbyt łatwo zapominamy, że w poprzednim dwudziestoleciu zaczynaliśmy po
                      > rozbiorach i Wojnie.

Według mnie wręcz przeciwnie, ciągłe odwoływanie się do martyrologii, wojen i
                      rozbiorów zbyt często stanowi wygodne usprawiedliwienie dla nieudolności,
                      lenistwa i bylejakości, panujących w kraju.

P.S. Sagi, depresja to nie dół, ani rów, tylko jednostka chorobowa. A Gretkowska
                      nigdzie nie napisała, że ten zapijaczony facet z depresją musi być Polakiem. wink
                      • witekjs Re: Czy M . Gretkowska miała rację - NIE!! 23.11.09, 12:12
                        euro-walonki napisała:

> Według mnie wręcz przeciwnie, ciągłe odwoływanie się do martyrologii, wojen i
                        > rozbiorów zbyt często stanowi wygodne usprawiedliwienie dla nieudolności,
                        > lenistwa i bylejakości, panujących w kraju

Spodziewałem się takiej reakcji.
                        Nie chodzi mi o usprawiedliwianie nieudolności, jedynie o to, że przez pokolenia
                        nasz kraj tracił, nazbyt wielu wartościowych obywateli i zaczynał wszystko od nowa.
                        Niejednokrotnie nie rządzili nami najlepiej przygotowani ludzie, nie tylko z
                        naszej winy...
                        Myślę, że mimo wszystko nie możemy się wstydzić odbudowy Polski i wielu
                        wybitnych postaci, w naszej współczesnej historii i kulturze.

Witek

PS Też uważam, że Euro - walonki są bardzo fajnesmile
                        • euro-walonki Re: Czy M . Gretkowska miała rację - NIE!! 23.11.09, 14:21
                          Problem chyba leży w tym, że my już nie bardzo potrafimy i chcemy zaczynać od
                          nowa jako społeczeństwo, chociaż od jakiegoś czasu istnieją ku temu
                          nieporównywalnie lepsze obiektywne warunki, niż kiedykolwiek w historii. Owszem,
                          jest wielu, może nawet zbyt wielu chętnych na "zaczęcie wszystkiego od nowa" na
                          nowym statusie i pod szyldem "zaczynamy od nowa dla Polski" wink. A "stara"
                          inteligencja, nawet jeśli nie zostałaby zniszczona przez wrogów różnej maści, to
                          i tak z przyczyn naturalnych już raczej jako grupa społeczna w czasach
                          najnowszych wiele by nie zdziałała. Zresztą, zarówno potomkowie, jak i powojenni
                          wychowankowie tejże "starej" inteligencji nie zawsze zapisują się w historii
                          najnowszej złotymi zgłoskami.
                          > Myślę, że mimo wszystko nie możemy się wstydzić odbudowy Polski i wielu
                          > wybitnych postaci, w naszej współczesnej historii i kulturze.

Odbudowy Polski - nie, wielu zaprzepaszczonych możliwości i roztrwonionych
                          środków - tak. A od upamiętniania dzieła i obchodów kolejnych jubileuszy
                          wielkich Polaków PKB i miejsc pracy raczej nie przybędzie, ani frustracja narodu
                          nie zmaleje. smile
                          • misia007 Re: Czy M . Gretkowska miała rację - NIE!! 23.11.09, 15:15
                            Właśnie euro-walonki trafiła chyba w sedno problemu.Przeszłości wstydzić się nie
                            musimy ale zaczynać od nowa tez już nie chcemy.Sama nie chcę.Za chwil parę
                            następne wybory i co???znów na PO głosować będę mimo, że moim zdaniem ten rząd
                            jest do bani, na paru ministrów mam wręcz alergię ale to w końcu "swoje
                            chłopaki".Kaczyński tak mnie ostatnimi planami stworzenia "zespołu" wystraszył
                            ,że innej opcji nie ma.I nic się nie zmieni, będziemy dalej pomalutku z marazmu
                            w tempie żółwia wychodzić i może kiedyś po latach............
                          • witekjs Re: Czy M . Gretkowska miała rację - NIE!! 23.11.09, 15:49
                            Tak często spotykałem się z bardzo krytycznymi, uogólniającymi opiniami o
                            Polsce, że w naturalny sposób, w rozmowie o naszym Kraju występuję niekiedy, w
                            roli advocatus diaboli.
                            Nie rzadko, podobnie jak Ty, nadal bywam rozgoryczony lub wściekły na to, czego
                            się dowiaduję, co czytam, słyszę w radio i widzę w TV.
                            Jednocześnie wzdragam się na myśl, że mogłoby dojść do powrotu piskultury i
                            wszystkiego, co z sobą niesie...

Witek
                            • sagittarius954 Re: Czy M . Gretkowska miała rację - NIE!! 23.11.09, 18:18
                              A kto powiedział ,że wszystko musimy osiągnąć w przeciągu kilku pokoleń?
                              Proces modernizacji kraju musi być obliczony na przynajmniej dwa ,trzy
                              dziesięciolecia , z tym że to pierwsze jest stracone za dużo było improwizacji .
                              Po drugie gdzie mogli się spotkać dwaj polityczni adwersarze , teraz już mogą ,
                              gdyby ich nękanie siebie nie dotykało nas pojedynczych ludzi .O tym zapominają
                              zarówno kaczyńscy jak i tuskowie .
                              ale wracając do zapijaczonego Polaka , nie widzę a staram się zobaczyć .
                              Odrobina kapitalizmu jaka wdarła się do życia zrobiła swoje. Wielu już nie stać
                              na balangi , obserwuję tych ze swojego otoczenia , nie ma takich bo niezupełnie
                              dobrze im sie powodzi , a mają rodziny . I są w depresji , bo neguje się ich
                              wartość na rynku pracy i ich lata . Dlatego jak zwał tak zwał, ale nie
                              zapijaczony , chyba że otoczenie Gretkowskiej , artyści i cały ten świat iluzji
                              chla na potęgę , z tym że to nie Polska, ba nawet nie dzielnica , zwykły pryszcz
                              a jak im się pogorszy, pójdą jak wielu po rozum do głowy
                            • euro-walonki Re: Czy M . Gretkowska miała rację - NIE!! 23.11.09, 18:31

witekjs napisał:

> Jednocześnie wzdragam się na myśl, że mogłoby dojść do powrotu piskultury i
                              wszystkiego, co z sobą niesie...

No właśnie. Myślę, że i z tego rodzi się ta pogłębiająca się frustracja
                              większości Polaków: że oto znowu zmuszeni byliśmy wybrać mniejsze zło i
                              zagłosować nie na, a przeciw komuś. Bo Polska, gdy spojrzeć na nią
                              przez pryzmat kręgu własnych znajomych, rodziny, sąsiadów, czy nawet większości
                              uczestników forów internetowych, na których gadamy, to przecież fajny kraj
                              fajnych ludzi o sensownych poglądach, którzy krytykują i chwalą mniej więcej to
                              samo, co my. Tylko dlaczego poza tym kręgiem jest dla każdego z nas całkiem inny
                              świat, narzucający nam swoje, często głupie reguły gry, ograniczający nas i
                              niesprzyjający pozytywnemu myśleniu, dzielący ten kraj na MY i ONI?
                              • misia007 Re: Czy M . Gretkowska miała rację - NIE!! 23.11.09, 19:20
                                Bo to tak niestety jest My i ONI.MY nie możemy się zgodzić na to co ONI uważają
                                za słuszne i odwrotnie, dla jednych Kuroń to bohater(dla mnie) dla innych komuch
                                i kropka.Wymieniać dalej, po co, sami wiecie co nas jako naród dzieli.Znam paru
                                ONYCH, lubimy się ale pewne tematy są dla nas tabu.I jest dobrze,zyjemy w zgodzie.
                                • ama.pola Re: Czy M . Gretkowska miała rację - NIE!! 23.11.09, 20:03
                                  Wracając do tematu - nasza obecna Polska
                                  - jest taka jak społeczeństwo. Wieloletnie zaniedbania
                                  i brak środków - pogłębiają podziały. Prawa rynku nie są
                                  łagodzone lub w nieznacznym stopniu przez fiskusa.
                                  Zgody na reformy nie ma z powodu interesów grupy
                                  tracącej przywileje, a każda reforma czyjeś naruszy.
                                  Brakuje nam polityków nie ulegających interesom
                                  grup poparcia, mechanizmów prawdziwego przeciwdziałania
                                  korupcji, kolesiostwa i ogolnego przyzwolenia na koszty reform.
                                  Młodzi podejmujący pracę po PRL - jaśniej widzą, co trzeba zrobić.
                                  Nie jest im łatwo, ale trzeźwo myślą.
                                  Przypomnieć by sobie trzeba - Mojżeszową mądrość o kolejnych
                                  pokoleniach godnych ziemi obiecanej.
                                  • witekjs Re: Czy M . Gretkowska miała rację - NIE!! 23.11.09, 22:48
                                    ama.pola napisała:
                                    > Wracając do tematu - nasza obecna Polska
                                    > - jest taka jak społeczeństwo. Wieloletnie zaniedbania
                                    > i brak środków - pogłębiają podziały. /.../

Wybaczcie truizm, pewnie zawsze taka była...
                                    Myślę, że my wszyscy tutaj zdajemy sobie sprawę, że znacznie mniej i chyba
                                    idealizując, zdawaliśmy sobie sprawę, z tego jaka Ona była za komuny i wkrótce
                                    potem.
                                    Media, Lepper, Rydzyk, Giertych i obecna Solidarność uświadomiły nam rzeczy, z
                                    których nie zdawaliśmy sobie sprawy.
                                    Tuzy pisintelektu,już nie nazywały nas inteligencją "pracowitą", tylko
                                    wykształciuchami.
                                    Zrobiło się dziwnie i znów wiemy, że nie dla małej grupy ludzi jesteśmy "oni".
                                    Jak dla bolszewików.
                                    Niektórzy nadal sądzą, że skoro "każda kucharka powinna nauczyć się rządzić
                                    państwem", to i ZPP może...

Witek
                      • witekjs Re: Czy M . Gretkowska miała rację - NIE!! 24.11.09, 08:37
                        Cholera mnie bierze, że polityka, z którą nie mamy nic wspólnego (?), tak bardzo
                        wpływa na nasze nastroje.
                        Kiedyś nie wiedzieliśmy tyle i nie oglądaliśmy na co dzień tych, pożal się Boże
                        naszych reprezentantów.
                        W 2006, aż do października 2007 zacząłem czytać o władzy, autorytaryzmie,
                        psychopatii i "Paranoi politycznej", a w Biblioteczce Forum umieszczałem swoje
                        efekty poszukiwań.
                        Całkiem nieźle udawało mi się rozładować swoją frustrację i niepokój przed wyborami.
                        Zawsze zazdrościłem tym, którzy potrafili to co dzieje się w życiu publicznym
                        inteligentnie obśmiać /Mleczko, Sawka, Tym, Daukszewicz/.
                        To z pewnością najlepsza forma ochrony dobrego samopoczucia.

Pozdrawiam Witek

mleczko.interia.pl/
                        forum.gazeta.pl/forum/w,20070,38212225,38212225,_Biblioteczka_Kawiarenki_Filozoficznej.html
                        • witekjs Sawka - rysunki 24.11.09, 08:45
                          www.sawka.pl/index.php?nIdGrupa=9&cSearchVal=
                          • sagittarius954 Re: Sawka - rysunki 24.11.09, 14:46
                            Wziąłem wiagrę ale tylko serce mi staje big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
                            Dobreeeeebig_grinbig_grin
    • skrzydlate Re: Czy E . Gretkowska miała rację 22.11.09, 18:25
      Polska to typ raczej spontaniczny, średnio pogodny i nma sporo kompleksow.... lubi pohalasować, zwlaszcza na bani, jest hipokryta, czasem sie glupio nawali i chce komus dac po ryju, a czasem płacze mamusi w fartuszek, raczej nieudacznik, ale nie wolno mu tego powiedziec, bo wpadnie w depresje wink jest wersja dla kobiet ale juz mi sie nie chce wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka