Dodaj do ulubionych

Raport MAK

13.01.11, 11:05
Leżałam sobie wczoraj pod kocykiem i słuchałam i sporo się dowiedziałam.No na lataniu się nie znam tak jak politycy, którzy przeważnie wielkie larum podnosili więc chyba się znają ale i tak wolałam posłuchać pilotów/A sporo ich było i wcale specjalnie nie wzburzonych.No a to co mówili to raczej ponuro świadczy o naszych pilotach, procedurach czy raczej ich braku i dyscyplinie.Oj, ponuro.No ciekawe co premier z tym zrobi ale na jego miejscu to bym się do międzynarodowego arbitrażu raczej nie odwoływała bo wstyd jeszcze większy będzie.
Obserwuj wątek
    • izis52 Re: Raport MAK 13.01.11, 11:31
      Jak mogli w tym raporcie wytknąć 0,6 promila u generała. Zupełnie niepotrzebnie. Na ichniejsze standardy - to mniej niż zero.
      • natla Re: Raport MAK 13.01.11, 12:02
        Robię sobie urlop od tego tematu. Już po prostu nie jestem w stanie wysłuchiwać w kółko tego samego. Poczekam na zupełnie, ale to zupełnie końcowy raport. Mniej więcej wiem, jak to było. Mogę czekać.
        A te wszystkie pyskówki, rozdwajanie włosa, pomówienia i insze inszości, po prostu mnie tylko nudzą i wkurzają.
        • sagittarius954 Re: Raport MAK 13.01.11, 17:46
          Jak wkurzają znaczy że nie są obojętne .
          Nie ma nad czym szat rozrywać ,PiS oczywiście będzie próbował sytuację wybielić, ale można im zaproponować nic nie robienie i dalej latanie do Smoleńska na to lotnisko .
          A że generał miał tyle promili, cóż, w niewłaściwym czasie i miejscu spożył to co spożył , a tu maluczkim próbuje się siłą i więzieniem wykorzenić picie w godzinach pracy . Rozumiem w drodze powrotnej, ale do, nie miał prawa, będąc kierownikiem lotu , najwyższym dowódcą wojsk lotniczych i wydając rozkazy . Nic go nie tłumaczy nawet zbolała mina wdowy i przeróżne epitety rzucane na oślep . Oj żeby się jeszcze nie okazało że inni też nie byli lepsi , wzorzec postawy ulegnie także zmianie . Może wreszcie czas nie udawać ideowców, ale nimi być , po prostu .
          • ewax100 Re: Raport MAK 14.01.11, 10:31
            A ja jestem zbulwersowana tym raportem MAK dlatego że nie jest kompletny a wiec nierzetelny i nieprawdziwy.Tak jak był nie do przyjęcia tak nadal nie jest do przyjecia.Jesli się ocenia jednych dokładnie to i drugich czego zabrakło.Mogli zbadać zawartośc alkoholu u niezywych czy ocenić ich strone psychiczną a nie umieli tego samego zrobić u kontrolerów-nawet nie zrobiono badania i w ogóle pominięto jakby ta wieża kontrolerów nie istniała nie mówiąc już w jakim była stanie i w ogóle taka nie powinna istnieć lub powinna być zamknięta czy nie powinni pozwolić na lądowanie.
            Jest to wszystko kompletnie niewiarygodne.Jesli faktycznie był ten alkohol co powinno być udokumentowane badaniem to jest naganne dla tego generała ale zostało to tak uwypuklone jakby to było bezpośrednią przyczyną katastrofy a wazniejsze sprawy były pominięte.
            Premier jest w bardzo trudnej sytuacji bo z jednej strony chce tych lepszych relacji z Rosją a z drugiej sytuacja na to nie pozwala.Miał bardzo dyplomatyczne przemówienie,które mi się podobało bo chyba nie mógł nic innego teraz już zrobić.Tak naprawdę ten raport jest nie do przyjęcia ale jakie dobro teraz jest ważniejsze?ukazanie prawdy czy dobre relacje z Rosją?
            • sagittarius954 Re: Raport MAK 14.01.11, 11:01
              Każdy widzi to co chce widzieć . Jeśli prawdę niewygodną ,ale prawdę odrzuca się to co pozostaje , zakamuflowane półprawdy prowadzące w rezultacie do nabzdyczenia się na wieki .
              A ciekawe byłoby podzielić procentowo winę polską i winę rosyjską , mając wiedzę taką jaką mamy czyli znikomą . Okaże się że ci co nawołują do dymisji premiera widzą tylko winę rosyjską . I oby arbitraż nie poszedł za wersją rosyjska, bo inaczej znów zobaczymy spisek dziejów i wszystkich państw przeciw Polsce .
              • natla Re: Raport MAK 14.01.11, 11:11
                Nie rozumiem pewnej rzeczy. Gdzieś w mediach słyszałam, że generałowi B. zrobiono badania po kilkunastu dniach. Czy nie jest mozliwe, że reakcje zachodzące w martwym organizmie powodują produkcje znikomej il. alkoholu?
                • jaga_22 Re: Raport MAK 14.01.11, 12:34
                  Przepraszam,że się wtrącam.http://s17.rimg.info/33877cb017bcabe2938465c511aa389e.gif

Do oddzielnego badania wysłano też dwie próbki: krwi do badania poziomu alkoholu oraz tkanki mięśniowej do badania genetycznego. Badanie krwi przeprowadzono 11 kwietnia w Departamencie Ochrony Zdrowia, Biuro Ekspertyz Medyczno-Sądowych w Moskwie. W organizmie osoby badanej wykryto "alkohol etylowy w stężeniu we krwi 0,6 promila". Pod dokumentem podpisał się ekspert-chemik A. Lawreszin.

www.tvn24.pl/-1,1689370,0,1,sekcja-numer-37--czyli-generala-blasika,wiadomosc.html
                  • ewax100 Re: Raport MAK 14.01.11, 14:17
                    Przed chwila słyszłam wypowiedż na TVN24 wypowiedż ludzi którzy się na tym znają/starsi piloci a nie politycy//i wyrażnie wyrazili zdziwienie że kontrolerzy na wysokosci 100m nie okreslili się wyraznie i zdecydowanie-powinni albo przerwać i nie pozwolic na kontunujację lotu czyli lądowanie bo nie ma warunków jak sami mówią albo stwierdzić że lądują ną własną odpowiedzilaniość bez ich udziału.Jednoczesnie wyrażali że to kontrolerzy odpowiadają za przyjęcie lotu od samego startu do lądowania samolotu. Od samego poczatku tez nie było miedzy nimi odpowiedniego dialogu .I własnie te ostatnie chwile były najbardziej wymowne o wszystkim decydowały bez wzgledu na inne sprawy uboczne.MAK wyeksponował jednak wszystko inne a nie to co najwazniejsze dlatego okreslenie że raport ten jest niepełny to bardzo delikatne stwierdzenie -on był nierzetelny i nieprawdziwy.
                  • natla Re: Raport MAK 14.01.11, 14:37
                    Dobrze, że sie wtrącasz wink. Teraz już wiem, że to było w następnym dniu, a to już co innego.
                    Dla mnie i tak wcale nie najgorsze jest te 0,6%, bo po takiej ilości człowiek jeszcze nie ma małpiego rozumu, a i chyba nonszalancja sie nie zwiększa. Dla mnie najgorszy jest fakt wtrącania sie do pracy pilotów, który zapewne też by nastąpił, gdyby nawet było 0,00%.
            • czarna12.3 Re: Raport MAK 14.01.11, 14:31
              "Premier jest w bardzo trudnej sytuacji bo z jednej strony chce tych lepszych relacji z Rosją a z drugiej sytuacja na to nie pozwala."
              Premier? Ja też chcę być w dobrych relacjach z sąsiadami.
              • natla Re: Raport MAK 14.01.11, 14:39
                Popieram Czarną big_grin I jest nas na pewno dużo więcej, niż ta grupka krzykaczy. Obyśmy mieli tylko siłę przebicia, równą im.
                • misia007 Re: Raport MAK 14.01.11, 17:37
                  mnie tam wcale nie dziwi,ze Rosjanie o tych kontrolerach lotów nie pisali.No bo widzieliście tą wieżę kontrolną .To normalna szopa blachą kryta a w niej kontrolerzy i z pewnością więcej niż generał we krwi mieli.U nich to normalne przecież, to czym się chwalić.Z ich punktu widzenia to i tak nie miało znaczenia bo do tego lotu dojść NIE powinno.
                  • izis52 Re: Raport MAK 14.01.11, 18:54
                    Nie sadzę, aby generał 1/3 średniej lampki koniaku np. - wypił w w.c. Mógł być poczęstowany, gdy przechodził przez salonkę do kabiny. Bo lot trudny...., tyle, ze nie ma powodu ujawniać alkoholu u pasażerów, co to rzekomo nie mieli wpływu na przebieg sytuacji.
                    Ten lot nie powinien mieć miejsca w tym dniu i to jest pewnik. Reszta - to jątrzenie ran przez polityków dla wiadomych celów.
                    • ewax100 Re: Raport MAK 15.01.11, 17:12
                      Oczywiście że lot nie powinien mieć miejsca ale skoro był to... Wypowiadał sie doświadczony pilot,że nie było własciwego dialogu,wymiany komend ,tych parametrów o wysokosci już od początku a kontrolerzy cały czas mówili że są na właściwej ścieżce podczas gdy nie byli/i to jest największe zło tego/ bo wynika to z faktów pokazanych.Pilot myślał że jest wyżej a był znacznie niżej. o czym nie wiedzieli chyba kontrolerzy.
                      Rosjanie mówili niby nie chcieli aby samolot lądował ale nie przekazali tego pilotowi tylko dzonili do Moskwy a tam dostali polecenie aby lądowali.Nie wiem jakim cudem skoro nie widzieli warunków to jak ktokolwiek mógł zdecydować aby lądowali.Gdy na koniec wysyłali ostrzeżenia to było za pożno już i pilot już nie mógł pewnie nic zrobić.
                      Myslę że skoro nie było warunków to ten samolot nie powinien wystartować a jesli juz to powinni otrzymać dawno zakaz lądowania a nie słyszeli ciągle że sa na właściwej ścieżce,która ich zgubiła.
                      Dlatego ten raport to jakby półprawda a nie cała prawda a ta druga część prawdy nie przedstawiona może być zasadnicza ,może być odpowiedzią co było ostateczną przyczyną wypadku.Nie mówiąc już o tym jak zacierano ślady,cięto samolot,szyby w samolocie,nie przysłano wszystkich danych do dzisiaj a pierwsze zeznania konrolerów unieważniono,nie mówiąc że ich nie zbadano... a może byli pod wpływem alkoholu właśnie i dlatego wprowadzili w błąd że tamci sa na ścieżce??? wiec jak można to zupełnie pominąć w raporcie- to co było u tych kontrolerów?
                      Myśle że Polacy powinni trzymać się faktów i opinii fachowców a nie polityki powinni mówić jednym głosem.A tu jest tak często w TV im ktoś mniej sie zna i słyszał to więcej ma do powiedzenia co konfliktuje społeczeństwo niepotrzebnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka