Dodaj do ulubionych

Ruch oburzenia

14.10.11, 17:04
Protestowałem na ulicach Warszawy w 80 i 81 roku . Pora poprzeć młodych , jutro dołączę do grupy oburzonych i pozwolę sobie wesprzeć tę grupę , kótra nie jest zadowolona z obecnego stanu rzeczy nie tylko w kraju ,ale i na świecie.
Obserwuj wątek
    • misia007 Re: Ruch oburzenia 14.10.11, 17:40
      No słuchałam dwójki oburzonych rano w TOKu i poza tym,że są oburzeni , to nie dowiedziałam się konkretnie na co,czy na kogo a może za co.Więc pośpię dlużej i poczekam na jakies konkrety ,któe mnie ....oburzą.
      • eurytka Re: Ruch oburzenia 15.10.11, 10:16
        Zapowiada się ciekawie.
        Alebaba i 40 rozbójników ma również tam byćsmile
        • eurytka Re: Ruch oburzenia 15.10.11, 10:59
          By potem ich postulaty reprezentować w sejmie.
          • polnaro Re: Ruch oburzenia 15.10.11, 12:53
            Ja wiem co ich oburza, tak, czy owak nie chciałabym być teraz absolwentką i zastanawiać się, co wybrać: akwizycję, czy emigrację.
            • eurytka Re: Ruch oburzenia 15.10.11, 16:01
              Jeszcze masz do wyboru umowę śmieciową, staż za grosze po znajomości
              lub bezrobocie bezpłatne.
              • amityr Re: Ruch oburzenia 15.10.11, 19:19
                eurytka napisała:

> Jeszcze masz do wyboru umowę śmieciową, staż za grosze po znajomości
                > lub bezrobocie bezpłatne.
                Nareszcie mogę się znowu z Eurytką zgodzić.
                • filip505 Re: Ruch oburzenia 16.10.11, 04:13
                  .....zapomnieliscie chyba ze zamiast socjologami
                  mogliby ciezej postudjiowac i zostac inzynierami,
                  murarzami,kelnerami,itp,i miec prace.
                  • amityr Re: Ruch oburzenia 16.10.11, 09:09
                    Szanowny Filipie to też nie takie proste.Jest już sporo inżynierów bez pracy w swoim zawodzie.Nieraz się zastanawiam dlaczego młody inż "nic "nie umie.Bo miał takich wykładowców np z chemii ,którzy autoklawu w życiu nie widzieli.
                    • pierogi_z_jagodami Re: Ruch oburzenia 16.10.11, 09:49
                      Nie czepijacie się tego że dzieci nie umieją zwerbalizować tego co czują. przeczytajcie to: nowyobywatel.pl/

W zasadzie chodzi o to, że poparcie dla ruchu odbyło się w 200 miastach świata. Dobrze że w Warszawie też, pomimo, że było zimno. Przeczytajcie uważnie ten wybrany fragment, takie formy współdziałania to wspaniała rzecz i godna poparcia, to jest Wielka Recz i Bardzo Pouczająca:

"Mogłoby się wydawać, że taki eksperyment w sferze radykalnej demokracji okaże się niezdolny do podejmowania decyzji, ale protestujący okazują się skuteczni i doskonale zorganizowani, co więcej, decentralizacja jest ich siłą. Przepływ informacji jest błyskawiczny, przemarsze przebiegają bez ekscesów, nie doszło do żadnego aktu przemocy czy wandalizmu. Nazwiska osób aresztowanych są błyskawicznie ustalane i podawane do wiadomości opinii publicznej, a praktycznie niemal przez 24 godziny na dobę można oglądać transmisję na żywo z przebiegu akcji – globalrevolution.tv/

Ponieważ policja nie wydała zezwolenia na rozstawienie systemu nagłośnienia, demonstranci przyjęli system „the people’s PA”: podczas zebrań każdy wypowiada się na głos, a zgromadzeni powtarzają, zdanie po zdaniu, jego wypowiedź. Kilkakrotnie można było zobaczyć, jak to rozwiązanie pozwala na uniknięcie kompromitacji czy prowokacji – gdy pojawiali się przemawiający, którzy próbowali opowiadać się za użyciem przemocy lub głosili egzotyczne teorie spiskowe o Iluminatach, powtarzanie wypowiedzi przez tłum stopniowo cichło aż do zupełnego milczenia, co było jasnym sygnałem mówiącym: „Nie reprezentujesz nas”.

Demokracja na Occupy Wall Street jest tak gruntowna, że organizatorzy nie wysunęli żadnych konkretnych żądań, stwierdzając, że lepiej będzie, jeśli uczestnicy sformułują i przegłosują je sami. I choć na początku przeciwnicy wypominali protestującym brak postulatów, ci odpowiadali hasłem „nasze postulaty to proces”."

• polnaro Re: Ruch oburzenia 16.10.11, 11:56
                        Mój protest także : nie bogaceniu się 1% skutkiem pracy ponad 90% .
                        • misia007 Re: Ruch oburzenia 16.10.11, 12:52
                          No cóż protest był bardziej solidarnościowy i symboliczny ale zgadzam się z polnaro co do "bólu głowy " absolwentów .Tyle,że emigracja to raczej już odpada bo....niby dokąd???
                          • sagittarius954 Re: Ruch oburzenia 16.10.11, 17:09
                            ...Do Krainy Wiecznych Łowów i jakże Tuskowi było by lżej , nie mówiąc o o tych którym emerytura w oku zadzieżgnęła się i ani ją ruszyć ...tongue_out
                            Każdy ruch najpierw cos obala później dopiero zastanawia się jak i czym i kto ma cos oddać .
                            • eurytka Re: Ruch oburzenia 16.10.11, 18:27
                              To bardzo ciekawy ruch jest, oglądałam jego historię jak młodzi przez Europę wędrują...
                              • filip505 Re: Ruch oburzenia 17.10.11, 03:15
                                ....niech zaczna budowac "nowy swiat"obok starego,
                                a nie najpierw niszczyc stary,niepokazujac jaki bedzie
                                nowy,ewolucja nie rewolucja.
                                • eurytka Re: Ruch oburzenia 17.10.11, 08:30
                                  Mnie zastanawia dlaczego to robią.
                                  Z biedy? bo na pewno nie z dobrobytu.
                                  To ogarnia już cały świat, różnie w różnych krajach wygląda,
                                  nieraz dołączają się anarchiści i bandziory jak ostatnio we Włoszech
                                  i trudno ten ruch lekceważyć.
                                  Idzie jakieś nowe.
                                  • misia007 Re: Ruch oburzenia 17.10.11, 12:49
                                    Może nie tyle z biedy co z niemożności znalezienia godnego miejsca we współczesnym świecie.Godnego na miarę ich aspiracji bo tak na dobra sprawę to chcemy mieć wszystko i szybko , no i najlepiej za darmo.
                                    Co do naszego protestu to wydaje mi się inny jakiś.Ruch ten zawiązali uczniowie liceum im.Jacka Kuronia, w którym czesne za miesiąc nauki to ....800 zł.
                                    • eurytka Re: Ruch oburzenia 17.10.11, 12:58
                                      i dołączył do nich Ryszard Kalisz przyjeżdżając tam wypasionym jaguarem
                                      • sagittarius954 Re: Ruch oburzenia 17.10.11, 14:46
                                        Powiem tyle : to dzisiaj wstyd powiedzieć że się ma mniej niż w poprzednim systemie , bo człowiek zaraz będzie posądzony i lenistwo i nieuctwo a jak z takimi przywarami można argumentować cokolwiek . Tym bardziej na forach gdzie tylko rekiny czekają aby kości obgryźć innym Ja popieram ruch oburznych poniewaz dla mnie ten system jest tak samo małosprawiedliwy czemu nieraz dawałem głos uczestnicząc zwykle po stronie mniejszości na tym forum . Mało że jest małosprawiedliwy , jest kłamliwy , oszukańczy i perfidny, ale o tym jak zwykle dowiedza się ci co maja po 20 lat za lat 40 . I jesli ktoś mówi co macie do zaproponowania to ja przypomne ruch solidarnośc który w roku 80 walczył o socjalizm z ludzka twarza a co wyszło każdy widzi i nawet po zdobyciu części władzy w 89 roku nie potrafiono powiedzieć co będzie. To że w dzisiejszych czasach żyje sie 30 % ogółu dobrze nie oznacza że reszcie też , tym bardziej że na emeryturze czy rencie możemy jedynie pomarzyć o względnym spokoju skoro mieliśmy sami zabezpieczyć swoją przyszłość . Układając budżet w takiej formie część ma przyszłość zapewnioną na kilka pokoleń , a niektózy moga doklepać się slamsów jedynie o które tak ochoczo walczą rajcy miejscy stawiając blaszaki . EEE ileż na ten temat można ględzić , Krakowskie przedmieście w Warszawie od tamtej pory już było dwa razy remontowane a niektóre dzielnice do dzisiaj nie m9oga ulożyć sobie chodników pamiętających czasy Gomułki ...
                                        • eurytka Re: Ruch oburzenia 17.10.11, 15:29
                                          Miałeś chamie złoty róg, ostał ci sie jeno ...dług.

To tak zwane "solidarnościowe elity", wyrzuciły na bruk, setki tysięcy Polek i Polaków, którym wspaniałomyślnie zaproponowano "kuroniówkę".

To łajdackie, solidarnościowe elity, wykańczały setki zakładów pracy popiwkiem.
                                          To te same łajdackie elity, poprzez złodziejską prywatyzację, wyprzedawały majątek NARODU, pomijając emerytów i rencistów.

Dzisiaj to schamiałe, pazerne chamstwo, obciąża społeczeństwo coraz większym długiem publicznym.

wzięte stąd:
                                          forum.gazeta.pl/forum/w,29,129821105,129824185,Re_Apoteoza_chamstwa.html?wv.x=2
                                          uwaga:tych, którzy tak twierdzą, uważa się za psychicznie chorych
                                          • misia007 Re: Ruch oburzenia 17.10.11, 15:52
                                            Taaa, sprawiedliwość społeczna, gdzież ona??????Wskaz sagi taki kraj, gdzie wszyscy są zadowoleni, gdzie panuje dobrobyt, harmonia i absolutne przekonanie,ze sąsiad ma tyle co ja a oboje mamy dużo????Bo to co ma sąsiad jest tu kluczowe i jeśli ma ciut więcej to poczucie krzywdy , oj zaczyna rosnąć.
                                            Nie znaczy to ,że lekceważę te światowe trendy.To oburzenie narasta i może być grożne tyle,że u nas protestują ...dzieciaki i celebryci przeważnie.
                                            • amityr Re: Ruch oburzenia 17.10.11, 20:28
                                              Ciekawe co na to polnaro?
                                              • eurytka Re: Ruch oburzenia 17.10.11, 23:36
                                                Oni bogaci z tego liceum,wiadomo czyjego imienia,
                                                wypowiadali się w tv, że to właśnie dlatego litują się i pochylają nad biednymi.
                                                Pewnie w programie nauczania takie idee mają.
                                                Muszę tu dopisać, bo mi się ich patron z chochlą przypomniał,
                                                jak robolom zupę nalewał po rynkach by nie umarli z głodu na "kuroniówce".

Takie migawki mam z przeszłości.
                                                O innych zasługach jego, niestety nie pamiętam.
                                                Teraz jego wnuki w tv gotują ostrygi, krewetki, serki mascarpone ,
                                                mango, sosy słodko kwaśne i inne takie, kupują, niby tanio w biedronce
                                                i uczą nas by my wiedzieli jak i co jeśćsmile
                                                • filip505 Re: Ruch oburzenia 18.10.11, 02:40
                                                  ....to jp2 ma wnuki??????,bo chyba jego imieniem
                                                  prawie wszystko sie nazywa.
                                                  • pierogi_z_jagodami Re: Ruch oburzenia 21.10.11, 21:01
                                                    JP napisane na murach znaczy to samo co CHWDP, za przeproszeniem oczywiście big_grin
                                              • polnaro Re: Ruch oburzenia 22.10.11, 10:42
                                                Niestety muszę krótko, ale wywołana dodam:
                                                obowiązkiem /psim/ każdego demokratycznie wybranego rządu jest stworzenie 'sklepu' z tanimi wędkami.
                                                Widzisz, amityr, chociaż fundamenty takiego?

Oczywiście, że rozdawanie 'rybek' nigdzie na świecie nie ma miejsca i dobrze, bo to zupełny idiotyzm.
                                                • sagittarius954 Re: Ruch oburzenia 22.10.11, 12:34
                                                  Tyle że ludzie maja problem z odgadnięciem co rybkę a co wędką .
                                                  Wczoraj usłyszałem ile średnio żyje kobieta i mężczyzna w Polsce . 81,z groszami do 71 z groszami lat. A nam sie trąbi wkoło jakie to trzeba na emerytów wydac milardy kiedy żyja . Przecież to oszustwo w żywe oczy...
                                                • amityr Re: Ruch oburzenia 22.10.11, 14:59
                                                  polnaro napisała:

> Niestety muszę krótko, ale wywołana dodam:
                                                  > obowiązkiem /psim/ każdego demokratycznie wybranego rządu jest stworzenie 'skle
                                                  > pu' z tanimi wędkami.
                                                  > Widzisz, amityr, chociaż fundamenty takiego?
                                                  >
                                                  > Oczywiście, że rozdawanie 'rybek' nigdzie na świecie nie ma miejsca i dobrze, b
                                                  > o to zupełny idiotyzm.
                                                  Oj polnaro ,odpowiem ci i to zaro.Odpowiem ci też krótko.Jest mnóstwo sklepów z tanimi zepsutymi rybami. Hołota nie ma wyboru i tak musi je jeść.Więc na co komu jeszcze jakieś wędki?Widzę że mnie bardzo polubiłaś. Ja też się staram.Nieraz nawet więcej tak jak w tym przypadku.Żebyś znowu nie pisała ,że dołuję jak przy sadzeniu drzew a to przecież konieczne. Będę więc podlewał a ty kop dołki i sadź . Może coś wyrośnie na wiosnę. Pod fundamenty też dół trzeba wykopać. Więc czekam na ciebie cierpliwie.Pomożecie amityr? Pomożemy towrzyszko polnare.
                                                  • polnaro Re: Ruch oburzenia 23.10.11, 10:53
                                                    Filip coś o wędkach więcej skrobnąć lubi, bardzo przeciwny zawsze jest tanim rybkom big_grin
                                                    Zresztą my na państwo opiekuńcze za biedni i za mało uczciwi, gdzie nam do Skandynawii.
                                                    U nas jak w Afryce, krezusi przechwycą i dobrze zamarynują każdy kąsek wink
                                                    Zabawne, że świat ogarnia mania pomagania: zakamuflowanym złodziejom, leniom i kombinatorom - wszystko ponoć dla dobra ogółubig_grinbig_grinwink

• eurytka Re: Spieprzyli wszystko 23.10.11, 11:08
                                                    forum.gazeta.pl/forum/w,28,129896619,129896619,_Spieprzylismy_wszystko_.html
                                                  • misia007 Re: Spieprzyli wszystko 23.10.11, 13:08
                                                    No na emerytów to się jednak wydaje .Taki agent Tomek to przez ile lat będzie pobierał swoja emeryturę????A 41 letni prokurator w stanie spoczynku niejaki Święczkowski prawie 15 tysięcy emerytury ma i jeszcze by dietę poselska chciał.A ilu takich "młodocianych " emerytów mam??????Od groma kochani,od groma.
                                                  • sagittarius954 Re: Spieprzyli wszystko 23.10.11, 13:59
                                                    No i to własnie spieprzyli , Sld odwracając sie od pracownika , Peło głaszcząc do obrzydzenia banki po jajach , PiS wywołując bzdurne wojny , PSL dbając o o rolnictwo w sektorze krusu zamiast wytwarzania . Tak sie nie da zyć na dłuższą metę .Oczywiście tym co są u włądzy to wisi i to widac coraz bardziej .
                                                  • misia007 Re: Spieprzyli wszystko 23.10.11, 16:26
                                                    Wszystkim sagi dołożyłeś czyli co,nadzieja w Palikocie/????
                                                  • sagittarius954 Re: Spieprzyli wszystko 23.10.11, 19:14
                                                    Misia wierz w kogo chcesz , pozwolisz że ja nie będę taki łatwowierny big_grin
                                                  • misia007 Re: Spieprzyli wszystko 23.10.11, 19:26
                                                    Ja wierzę od zawsze i tylko w miśka!
                                            • sagittarius954 Re: Ruch oburzenia 18.10.11, 10:26
                                              Misia czy ja cokolwiek mówiłem o sąsiadach ? Broń mnie Boże od sąsiadów , juz może na zakończenie dodam ,że bardzo ale to bardzo podoba mi się postawa małej części ludzi jak w ostatnim programie pani Jaworowicz , gdzie jedna z pań załatwiała ślub i przyjęcie dla młodych ubogich mających dużo dzieci . Podoba mi sie postawa i młodych osób nie obojętnych na los człowieka . To napawa mnie optymizmem ,że nasi ziomkowie niesą źli ...
                                              • misia007 Re: Ruch oburzenia 18.10.11, 10:37
                                                Sagi przecież ja nie do Ciebie tylko do naszych bliżnich się odniosłam i do ludzkiej ,ułomnej natury.A ludzi "dobrej woli" jest dużo wiem o tym bo w "zwierzakach" siedzę i naprawdę podziwiam młodych ,którym nie szkoda ani czasu ani kasy na pomoc naszym braciom mniejszym.Też mnie to napawa optymizmem.
                                                • misia007 Re: Ruch oburzenia 19.10.11, 17:41
                                                  www.tvn24.pl/-1,1721418,0,1,wierni--budzet-i-unia-wypelniaja-kosciol-miliardami,wiadomosc.html
                                                  łomatko,można się wzburzyć!!!!
                                                  • eurytka Re: Ruch oburzenia 19.10.11, 21:30
                                                    Tak poza tym artykułem,( nie czytam, głowa mnie boli)
                                                    to jedynie kościół nie da się w Polsce sprywatyzować i sprzedaćsmile
                                                    Tylko on nam pozostaniesmile
                                                  • filip505 Re: Ruch oburzenia 20.10.11, 03:04
                                                    ...tu sie eurytko zgadzam z toba,nie da sie sprywatyzowac
                                                    bo juz jest wlasnoscia kolporacyjna,kolporacji djecezji,
                                                    czyli biskupow,powolywanych,nie wybieranych przez
                                                    parafian.
                                                  • polnaro Re: Ruch oburzenia 24.10.11, 08:04
                                                    Od rana, zamiast czegoś radosnego, słyszę, że nie dogasa - nowy obóz utworzyli.
                                                    Media nagłaśniają więc wsparcie popłynie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka