Dodaj do ulubionych

BABCIA - KLUB

• malwina52 DZIEN BABCI i DZIADKA 18.01.07, 09:01
      posiadajacym wnuki zycze duzo radosci z
      usmiechnietego potomstwasmile

ten wierszyk pamietam z dziecinstwa moich coreksmile

Wnuczek z wnuczką odwiedzili
      Babcię oraz Dziadka.
      A na stole już cukierki-
      Ale wielka gratka!

Biegnie Babcia co sił w nogach
      mleko wnuczkom grzeje
      ale wnuczka kręci głową
      a wnuczek się śmieje.

Usiądź Babciu i odpocznij
      dziś będzie inaczej
      Babcia patrzy, nie rozumie
      Co to wszystko znaczy?

Już jej wnusia niesie serce
      pięknie malowane
      Za nią wnuczek niesie kwiaty
      wstążką przewiązane

Sto lat Babciu, sto lat Dziadku
      dziś wasze święto
      Więc od zaraz Wasze wnuki-
      będą uśmiechnięte.

• anka125 A ja się cieszę 18.01.07, 22:28
        Ze nie jestem żadną babcią!I już!
        Babcią to mogę być jak będę nmiała 85 lat a nie teraż.
        • natla Dzień Babci :) 21.01.07, 10:03
          Wszystkim naszym Babciom życzę radości z wnuków i końskiego zdrowia, tak potrzebnego w wychowywaniu ich smile. Opiszcie wieczorem Wasze dzisiejsze Święto!
          • regine Re: Dzień Babci :) 21.01.07, 11:16
            "Stawanie się babcią to okazja do rozwoju. Dzięki temu, że w naszej rodzinie
            pojawia się dziecko, otwierają się przed nami nowe możliwości. Mamy szansę
            pokochać nowego człowieka, a nowa miłość zawsze dodaje nam skrzydeł."
            Mi dodała po raz pierwszy 5 lat temu.
            Ucieszyłam się, cieszę się i nadal mam to zamiar robić.
            Bo miłość do wnuków to wspaniała rzecz, tak jak w/w cytacie z artukułu dodaje
            mi skrzydeł. A ten rok będę świętować jako babcia jeszcze 2 razy.
            Będę potrójną babcią smile Wcale mnie to nie postarza, nie przysparza żadnych
            obowiązków. Mogę wnuki kochać bez pamięci. I fakt, mogę je kochać tą
            zupełnie "inną miłością", chyba piękniejszą i nawet większą niż własne dzieci.
            Bo mam dla wnuczki, potem dwóch a potem trzech, lub (trójki, bo może ten trzeci
            będzie wnukiem ?), więcej czasu, cierpliwości, wyrozumiałości.
            Wcale przez to, że zostałam i zostanę babcią nie czuję się gorzej ani starzej.
            Czuję się najcudowniej pod słońcem smile)
            Życzę dziś tego Wszystkim Babciom w Dniu ich Święta !!!!
            A na koniec dołączam linki do artykułów, które przeczytałam przy porannej kawie:
            kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,55005,3850532.html
            kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,71389,3860145.html
            www.gazetawyborcza.pl/1,75248,3863655.html
            Miłego więc dnia. Kochane i kochające BABCIE smile))))
            • e-baba Re: Dzień Babci :) 21.01.07, 15:13
              Babciom z Klubu Babci oraz wszystkim babciom z Forum - wspaniałych przeżyć,
              które z bycia babcią się wiążą - życzy baba, dla ktorej stan babciny jest
              jeszcze śpiewem przyszłości (choć tak naprawdę nigdy nie wiadomo, kiedy ten
              śpiew w teraźniejszość się zmieni).
              • dankarol Re: Dzień Babci :) 21.01.07, 22:53
                Wszystkim babciom samych radości i udanych wnuków
                img503.imageshack.us/img503/5264/r380aczersb3.jpg
                img417.imageshack.us/img417/7264/1899wr7.jpg
                • maladanka Re: obiecali babci,że... 22.01.07, 10:24
                  spiewnik.harcerski.pl/przepijemy-naszej-babci.html
                  to tak przewrotnie wink
                  • natla Dzień Dziadka 22.01.07, 10:45
                    Dziadeczności nasze wspaniałe! W imieniu wnuczek i wnuków wszystkiego
                    najlepszego i.......pomóżcie trochę babciom..........jak Wam pozwolą wink))
                    • maladanka Re: maski karnawałowe dla dzieci 27.01.07, 22:42
                      wklejam link z maskami - zwierzakami,teraz okres zabaw przedszkolnych, może się
                      przydadzą?
                      www.kuradomowa.com/dzieci/maski_karnawalowe_do_wydrukowania.shtml
                      • natla Coś dla zdesperowanej babci....i dziadka też ;)) 20.02.07, 15:22
                        img294.imageshack.us/img294/9498/konieccierpliwoscirk1.jpg
    • 7wisienka7 Re: BABCIA - KLUB 15.04.07, 16:05
      Milo ze dzieki mnie powstał watek o babciach i wnukach.
      • del.wa.57 Re: BABCIA - KLUB 15.04.07, 22:35
        Gdzie Ty podziewasz Wisienko?Piekny watek załozyłas,dziekujęsmile))))
        • zielona56 Re: BABCIA - KLUB 16.04.07, 08:27
          Czy babcie Zielona przyjmiecie do klubu ?
          Moj staż babciowy to dopiero 16 miesięcy , ale od lipca bardzo intensywny.
          • del.wa.57 Re: BABCIA - KLUB 16.04.07, 11:12
            Witaj,witaj młoda babciu w klubiesmile))))
        • 7wisienka7 Re: BABCIA - KLUB 16.04.07, 23:39
          del.wa.57 napisała:
          > Gdzie Ty podziewasz Wisienko?Piekny watek załozyłas,dziekujęsmile))))

Czasem Was poczytuje, pozdrawiam serdecznie wszystkie babcie i dziadów !
          • natla Re: BABCIA - KLUB 16.04.07, 23:47
            To jednak bywasz u nas...... bardzo się cieszę. Napisz coś o nowościach
            babcinych. smile
            • 7wisienka7 Re: BABCIA - KLUB 16.04.07, 23:53
              Prezent dla wnuków i wnuczek!

www.kartkiflash.pl/kartki_files2/kartka_5.swf
              • regine Re ZOSTAŁAM BABCIĄ PO RAZ DRUGI !!!! 30.04.07, 18:59
                Wszystkich zainteresowanych, tych więcej i mniej informuję, że przed pół
                godziną zostałam po raz drugi szczęśliwą babcią !!!
                Wnusia ma 55 cm, a waży 4200. Obie czują się w/g relacji zięcia dobrze. Ale
                zięc skołowany strasznie, bo poród trwał od dziś od 6:00 rano i zakończył się
                jednak cesarką.Alem szczęśliwa, aż gęba mi się śmieje jak na budyniu smile)
                Pozdrawiam wszystkie babcie smile
                A teraz czekam do 15 sierpnia, aby zostać 100% babcią, bo następna wnusia, tuż,
                tuż. Uffff, trosszkę mi ulżyło, zresztą tak jak i całej rodzince.
                Jedno już wyjaśnione smile Pa kochani do poniedziałku smile
                • del.wa.57 Re: Re ZOSTAŁAM BABCIĄ PO RAZ DRUGI !!!! 30.04.07, 21:58
                  Moje gratulacje Reniu!!!!
                  Wycałuj córcie odemnie i zięcia,dobrze,że juz koniec męki i wszyscy odetchneli
                  a wnusia nie powiem duża,miała co dzwigac ta Twoja chudzinka Reniu.
                  Witaj podwójna babciu Reniu a za moment potrójna hihihihihi.
                  wink))
                  • regine Re: Re ZOSTAŁAM BABCIĄ PO RAZ DRUGI !!!! 30.04.07, 22:55
                    Już zięć przesłał nam zdjęcia. Mają swoją prywatną stronę. Śliczniutka mała,
                    jejku jakie maleństwosmile) Mama umęczona bardzo, ale również szczęśliwa, już
                    dzwoniła o 20 :00 rozmawiałam z córką smile Nie będziemy jej jeszcze jutro męczyć
                    odwiedzinami, niech odpoczywa, jest pod dobrą opieką. Pojutrze na chwilę
                    wpadniemy powitać nowego członka rodziny. Teraz niech jeszcze odpoczywają, bo
                    było ciężko...
                    Jakie to cudoowne uczucie jest bycie babcią smile
                    Serdecznie dziękuję za życzenia, dla mamy wnusi i tyle ciepłych słów dla mnie smile
                    Serdeczne dzięki składa, przeszczęśliwa mama, teściowa i babcia smile)))
                    No i pięknie zakończył się nam ten miesiąc - kwiecień. Pamiętna data będzie smile))
                    • e-baba Re: Re ZOSTAŁAM BABCIĄ PO RAZ DRUGI !!!! 30.04.07, 23:07
                      Reniu, do tej pory w Babcinym Klubie siedziałaś zaledwie "półgębkiem". Teraz z
                      racji drugiej Wnusi - możesz "cała gębą" zasiadać.
                      Gratulacje wprawdzie juz na Twoim watku składałam, ale i tutaj również je
                      złożę. Niech się Wnusia zdrowo chowa i radości najbliższym wiele sprawia.
                      • tofika Re: Reginko...:) 01.05.07, 12:39
                        Renius..brawo ,brawo babusiu podwojna.. a pozdrawia ..babusia potrojnasmile
                        zycze duzo dlugich lat radosci i pociechy z wnusiatek ..
                        ach ,ile radosci wnosza w nasze zycie te pojawiajace sie malenstwasmile
                        Moje starsze wybyly do Danii, forsuja "place zabaw"smilea ze sa daleko jeszcze
                        bardziej o nich mysle...wpadam na podladacza gooogle Earth,i spodziewam ze moze
                        ich zobaczesmile
                        • regine Re: Pochwalę się...:) 13.05.07, 13:14
                          Choć nie ja miałam w tym prawie żadnego udziału smile Ale pochwalę się Wam nową
                          wnusią - Natalią. Dziś minie 14 dzień jak jest wśród nas.
                          Jest bardzo spokojna, daje mamie pospać w nocy, a i w dzień różnież jest
                          spokojna. Oby tak dalej smile
                          img510.imageshack.us/img510/9626/mojawnusianataliapr2.png
                          Przemiły maluszek, ja Wam to mówię, jako szczęsliwa, po raz drugi babcia smile
                          Jak zostanę po raz trzeci, babcią wnusi, to się upiję jak szewc w
                          poniedzałek smile Teraz nie mogę się w tym wszystkim połapać, a potem...? Ale już
                          jest pełny luz, bez oczekiwania. Teraz troszkę przerwy, odpoczywamy od wrazeń i
                          czekamy do 15 sierpnia smile
                          • natla Re: Pochwalę się...:) 13.05.07, 13:41
                            O kurcze....schrupać można. Cudo i widać, ze zdrowa. No Babciu, masz się czym
                            pochwalić. Ale, ale.....czyżbym nie zauważyła, czy zapomniałaś o oblaniu
                            becikowego....hę?
                            • natla Re: Pochwalę się...:) 13.05.07, 13:42
                              Aaaaaaaa, a imię ma po mnie....o c z y w i ś c i e....wink)
                              • regine Re: Pochwalę się...:) 13.05.07, 14:14
                                No nie, nie zapomniałam o "becikowym", tylko musiałam przez ostatnie
                                dni "trzeźwo" myśleć smile Będzie, będzie, ale razem, jak i druga wnusia ujrzy
                                światło tego świata. Co się będę rozdrabniać, za jednym zamachem załtwię obie
                                sprawy i Was smile
                                A imię oczywiście ma po Tobie, to była podpowiedź, którą szybko "załapał"
                                przyszły tata. Było to gdzieś w 6 miesiącu ciąży. No i udało się smile)
                                Dzięki Natluś. Mam Cię zawsze teraz przd oczami, gdy patrzę na wnusię smile))
                                • natla Re: Pochwalę się...:) 13.05.07, 14:44
                                  > Dzięki Natluś. Mam Cię zawsze teraz przd oczami, gdy patrzę na wnusię smile))

Współczuję smile
                                  • sagittarius954 A jakby tak Bynio-Saguś się urodził?? 13.05.07, 15:10
                                    smile)))))))))
                                    • regine Re: A jakby tak Bynio-Saguś się urodził?? 13.05.07, 15:21
                                      Tyś się juz dawno urodził i drugi egzeplarz nie byłby już taki sam...smile
                                      Nic po raz drugi nie jest takie samo....
                                      Miała być wnusia i jest, wedle życzenia babci się wszystko dzieje. Mam farta smile)
                                      • sagittarius954 Re: A jakby tak Bynio-Saguś się urodził?? 13.05.07, 18:13
                                        Czemu nie a ta owca ? Sklonowana ? to co - zreszta nie chcę w obcej rodzinie
                                        dochodzić do pełnoletnośćismile) Życzę ci wiele miłych chwil w towarzystwie małej
                                        sikoreczki smile) Poczekaj niech obie do dwóch lat dojdą , oj Ci nie zazdroszczę ...smile
                                        • regine Re: A jakby tak Bynio-Saguś się urodził?? 13.05.07, 19:24
                                          No widzisz, nie ma to jak sami swoi smile
                                          Też nie wiem jak to będzie, ale przeszłam już tyle, że nie są mnie w stanie,
                                          takie 2- latki przestraszyć. Bedziemy się tylko odwiedzać, więc się nie boję smile
                                          • sagittarius954 Re: A jakby tak Bynio-Saguś się urodził?? 13.05.07, 20:24
                                            Czekaj czekaj smile) Jak każda pryśnie ci w inną stronę to dopiero wtedy włosy
                                            spiętrzą ci się na głowiesmile)
                                            • e-baba Reniu, Natalia jest piękna, 13.05.07, 20:59
                                              • e-baba Re: Reniu, Natalia jest piękna, 13.05.07, 21:01
                                                No, jakos tak mi poleciało, nie czekając na ciąg dalszy, który teraz następuje.
                                                Życzę wnusi tyle w życiu pomyślności, ile ma urody. I niech wiele radości
                                                Rodzicom, i oczywiście Babci, przynosi.
                                  • regine Re: Natluś...:) 13.05.07, 15:18
                                    No bez przesady, dlaczego współczujesz ? Uśmiecham się zawsze jak sobie Ciebie
                                    przypominam i humor mam, że hej !!!
                • natla Jak ja to mogłam przegapić? 30.04.07, 23:00

• natla Re: Jak ja to mogłam przegapić? 30.04.07, 23:03
                    Z emocji mi sie klikło wink
                    Dobrze, że chciałam jeszcze zdjecia ściągnąć i przy okazji zaglądnełam na forum.
                    Reginko, okrutnie się cieszę, po pierwsze, ze z córką wszystko ok, a po drugie,
                    ze taka wspaniała istotka znów Cię będzie mamić smile
                    Gratuluję serdecznie. Juz o tej porze nie dzwonię, ale jutro Cię dorwę.
                    • zielona56 Re: Jak ja to mogłam przegapić? 14.05.07, 09:17
                      Reginko !! piękne maleństwo .Życzę mu samych pięknych dni .
                      • fleur1 Ale ładna dziwczynka 14.05.07, 10:57
                        Gratuluję w nastepnym wątku kolejnej wnuczki Reniu,
                        jesteś już 200% babcia, po pierwszej byłaś już na 100%.
                        Natalia maleńki skarb rodzinny niech się dobrze chowa,
                        życzę jej i rodzicom szczęścia.
                        Czekam w kolejce od babcinego klubu, ale tymczasem na nic
                        się nie zanosi.
                        • tofika Re: to i owo naszym milusinskim... 22.06.07, 11:33
                          znajdziemy tu...smile
                          www.dziecionline.pl/maluch/kolorowanki/drukuj1a.htm
    • 7zahir Mogę, być o.m.c babcią ? 22.06.07, 13:34
      Moja wnusia już 8 miesięcy kopie
      swoja mamę - ma mój temperament.
      W końcu lipca jadę pomóc jej przyjść na świat,
      czyli zmienić apartament smile)
      • nod26 Re: Mogę, być o.m.c babcią ? 23.06.07, 19:37

Gazeta.pl > Forum > Kobieta

Sobota, 23 czerwca 2007

Poradnik Domowy

Re: Synowa - teściowa. Jak osiągnąć kompromis?
        Przeczytaj komentowany artykuł »
        Autor: lili120675
        Data: 21.06.07, 19:16

+ dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz cytując + odpowiedz
        wydaje mi sie, ze mam podobny problem ze swoja tesciowa - jest ona na
        emeryturze i oczekuje narodzin wnuczki jak wlasnej corki, na sile chce
        opiekowac sie dzieckiem. Rozumiem, ze prawie kazda kobieta chcialaby spelnic
        sie kiedyc w roli babci, ale prosze zrozumiec, ze zmieniaja sie czasy. Dawniej
        rodziny byly wielopokoleniowe, normalne bylo zamieszkiwanie pod jednym dachem
        roznych kobiet, dzisiaj mlode malzenstwa wola same ukladac sobie zycie bez osob
        postronnych,bez nadzoru matek, to juz sa dorosli ludzie, a nie male dzieci.
        Mozna zaproponowac swoja pomoc, ale jednoczesnie liczyc sie z tym, ze wybiora
        swoja droge i uszanowac ten wybor, samemu lepiej znalezc sobie inne zajecie
        (np. uniwersytet trzeciego wieku albo prace na niepelen etat).A spotkania z
        wnuczka zawsze najpierw z gory ustalac z matka dziecka, bo to jej rola jest
        wychowanie a nie babci.
        Ja tez narzekam na swoja tesciowa, ze na sile (mimo pewnie dobrych swoich
        checi) probuje zostac moja przyjaciolka,a rozni nas zbyt wiele od podejscia do
        zwierzat po kwestie higieny i poziomu wyksztalcenia.I ona tego nie dostrzega a
        jestem za malo asertywna by jej to otwarcie powiedziec, choc wkrotce bede
        musiala stanac przed takim wyzwaniem. W kosciele slubowalam milosc jej synowi a
        nie jej, dla mnie jest obca kobieta, nie pokocham jej jak wlasnej niezyjacej
        mamy, a jej marzy sie chyba taka wlasnie rola. Odkryla luke i chcialaby ja
        zapelnic soba, ale to ja musze chciec takich spotkan, a nie byc zaskakiwana
        przez niespodziewane wizyty tesciowej z gromadka rodziny meza w trakcie remontu
        mojego (jeszcze panienskiego) mieszkania w porze obiadowej w 8 miesiacu
        zagrozonej ciazy. Kazdy ma prawo do wyznaczenia swoich prywatnych granic, mlode
        kobiety, zwlaszcza te,ktore przed slubem byly niezalezne nawet od swoich
        rodzicow, nie lubia nagle dzielenia swego zycia z tesciowa. Dodam, ze moja
        tesciowa jest zdrowa, ma kochajacego meza, jeszcze dwoch innych synow pod
        swoimi skrzydlami, przez wiele lat byla kierownikiem sklepu i dla niej jest
        oczywiste, ze decyduje o innych, ale nie dla mnie. Tak trudno zrozumiec, ze
        ktos moze nie miec na to ochoty?

Jak Wam sie kochane babcie podoba ten artykuł?
      • del.wa.57 Re: Mogę, być o.m.c babcią ? Do Zahirki... 23.06.07, 20:48
        Będe trzymac kciuki i zajrzyj do skrzynki napisałam do Ciebiewink
        • 7zahir Re: Mogę, być o.m.c babcią ? Do Zahirki... 23.06.07, 22:12
          Dziekuję, odpisałam smile)
        • tofika Re: chcialabym porozmawiac... 12.08.07, 17:03
          o karaniu ,
          czy Wasze corki lub zoneczki synow probuja malenkich lub wiekszych
          kar wobec dzieci?
          co o tym sadzicie?
          ja wiem , jak swoje dzieci wychowywalam , a teraz obserwuje..
          zastanawiam.. (niczego nie obawiam, nie podwazam, tak tylko troszke
          zastanawiam , jak po 30 l ,
          nasze wnuczeta wychowywac,
          jestem naturalna, nie rozpieszczam , nie odbiegam od zwyczajnych
          zasad.. i co Wy na to?
          • regine Re: Informuję grzecznie....:) 12.08.07, 19:35
            Że od wczoraj, od godziny 12:25 jestem potrójną babcią smile
            Wnusia ważyła 3800, ma 54 wzrostu smile, włosów masę, kruczoczarnych i
            jest cudowna smile Obie. córka i wnusia, czują się doskonale. To
            najważniejsze.
            Przepraszam, że nie pisze do nikogo i tu na forum również. Juz
            niedługo dzieci wyjadą, około 10 września, wtedy się pojawię na
            forum.Nadrobię zaległości...
            Serdecznie Wszystkich pozdrawiam, wybaczcie proszę, ale nie mam
            chwili na podrapanie się nawet po...
            Pozdrawiam serdecznie Wszystkichsmile
            Ja czuję się "wyśmienicie"....Bo czyż mogę czuć się inaczej ?
            Padam na nos, dzień za dniem ucieka mi w zawrotnym tempie...
            Teraz już wiem na 100% jak czują się wielownukowe babcie...
            • tofika Re: Informuję grzecznie....:) 13.08.07, 10:30
              Reginko, cudnie ze jestes juz babusia n-tasmile
              miejcie sie wszyscy zdrowiusienko zawsze ,
              pozdrawiam Ciebie i Twoich najblizszych sredecznie.
              A ja nadal w oczekiwaniu..a jak nadejdzie pazdziernik
              to
              bedzie juz wtedy trzy wnusie,i dwa wnuczki,chyba pobije rekord smile)))
              • del.wa.57 Re: Informuję grzecznie....:) 13.08.07, 16:27
                Babciu Reginko,przyjmij nasze gratulacje,chylimy czoło razem z Jolą
                przed ''potrójną'' babciąsmile)))
                Ucałowania dla córek,zięciów i wnucząt.
                • dankarol Re: Informuję grzecznie....:) 13.08.07, 17:52
                  Babciu Reginko gratulacje dla Was wszystkich razem i każdego z osobna, ale
                  szczególne dla Ciebie, że to wszystko przetrwałaś i wiesz jeszcze jak sie nazywasz.
                  Wypiję dużą kawę za Wasze zdrowie
                  • dwa-filary Re: Informuję grzecznie....:) 13.08.07, 20:46
                    I ja przesyłam same serdeczności dla Was wszystkich.Bądż zdrowa i niech wszystkie Twoje wnuczęta chowają sie zdrowo.Samej pomyślności i spełnienia wszystkich marzeń dla Ciebie i Twojej rodziny.
                    • natla Re: Informuję grzecznie....:) 13.08.07, 21:43
                      Reniu Taaaaaaaaaaaaaaaaaaaki całus dla Was trzech.
                      Dopiero teraz weszłam do Klubu Babć. ......a miało być 15-tego....smile
                      No! wreszcie Ci się uspokoi......
                      • sagittarius954 Re: Informuję grzecznie....:) 14.08.07, 10:32
                        To i ode mnie proszę przyjmij gratulacje dziewczynkowa babciusmile I wpadaj troszkę
                        śmielej bo sąsiadeczko wcale cię nie ma smile)
                        • wiktoria53 Re: Informuję grzecznie....:) 15.08.07, 21:48
                          Gratulacje dla potrójnej Babci! Bywajcie zdrowi nowonarodzeni i
                          starsi równieżsmile
                          • tofika Re: Informuję grzecznie....:) 21.08.07, 16:48
                            MOJ kolejny wnusio dzis pojawil na swiatsmile
                            jestem bardzo szczesliwa, a dziadek ma zadarty nos z radoscismilejego
                            rodsmile ahahasmile
                            • natla Re: Informuję grzecznie....:) 21.08.07, 19:05
                              Ależ Wy się babcie rozmnażacie.....w kosmicznym tempie i poza
                              szczęściem i miłością, przysporzacie sobie roboty smile. Póki Was nie
                              męczy i cieszy, to dobrze.
                              Gratuluje Tofciu! Wszystkiego najlepszego dla maleństwa. smile
                              • tofika Re: Informuję grzecznie....:) 21.08.07, 20:08
                                Natlus , dziekuje,
                                czy ja wiem? moje kolezanki szczyca ze maja juz np27letnich wnukowsmile
                                ja jakas spoziona troszkesmile
                                • del.wa.57 Re: Informuję grzecznie....:) 21.08.07, 21:01
                                  Przyjmij moje gratulacje babciu Tofiko niech maleństwo zdrowo się
                                  rozwija,Tylko się nie upij ze szczęcia babciusmile)))))))
                                  • marinka52 Re: Informuję grzecznie....:) 21.08.07, 21:07
                                    HElenko , bardzo dziekuje, za sliczne zyczonka , bo wnusio sluchal w
                                    lozeczku obok mamusiu utrudzonej lezal gdy do mnie dzwonili...
                                    skarby moje oszczdzajac mnie od piatku cichutko byli...
                                    a ja wciaz o nich myslalam.. dzis od trzech lat nie kwitnacy kwiat
                                    rozkwitl w sliczna lilie-domowy.. to na powitanie naszego maluszka...
                                    pepkoweczki musi byc lyczek, no jak .. musi bycsmile
                                    • e-baba Gratulacje - babciu Reniu i babciu Tofiko 23.08.07, 00:27
                                      No, no, no - Forum coraz bardziej obfite we wnuki. I dobrze. I tak
                                      trzymać. Ciepło pozdrawiam nowych członków Waszych rodzin, a Was -
                                      Babcie - ściskam mocno i sił wobec nich - młodych, silnych i
                                      krzykliwych - życzę.
                                      • dankarol Babciu Toficzko 23.08.07, 10:09
                                        gratulacje! niech wnusio zdrowo się chowa i babcię mocno kocha
                                        • wiktoria53 Re: Babciu Toficzko 25.08.07, 16:49
                                          Gratuluję Toficzko, znów zostałaś szczęśliwą Babcia wnusia. Niech
                                          zdrowo rośnie i będzie pociechą dla rodziców i dziadków.
                                          • tofika Re: Babcia Toficzko do Ebaby, Wiktorii..:) 26.08.07, 10:54

Pozdrawiam wszystkie babusie...
                                            ale szal mnie chwycil znow..
                                            zakochana jestem wyzej uszu w tym maluszku moim najmniejszym..
                                            ot i cala prawda Babuni, otwieram zdjecia i gapie i gapie siesmile
                                            zdaje mi sie ze mam dwadziesciapiec latsmilei wszystko mi sie
                                            przypomina.. bo to taki sobowtorek mojego syna..
                                            "A ty spij i spij ,
                                            krolu moj..
                                            jestes maly jak okruszek.."
                                            • tofika Re: cos podpowiem... 27.09.07, 12:13
                                              bywa tak ze nasze skarbuchy ucza w przedszkolu ,ale my nie umiemy im
                                              pomoc .. a tu jest sporo piosenek ,nawet sa nutki np przy gitarze
                                              mozecie ponucic razemsmileitp..
                                              przedszkole1.republika.pl/piosenki_przedszkolne.htm
    • 7wisienka7 Re: BABCIA - KLUB 27.09.07, 22:58
      Wątek cudownie rozwija sie.
      Pozdrawiam wszystkie cudowne babcie.
      • tofika Re: BABCIA - KLUB 28.09.07, 08:27
        wisienka nas odwiedzila.. smile
        rozwija watek, owszem i to jak--
        bocki lada moment wniosa mi wnusie
        ale to juz bedzie gromadka--> babusia tofcia ogromnie sie cieszy..
        Natlus dobrze ze watek o klekotkach wciaz na afiszu..
        to dla mnie ten preznciksmile
        • tofika Re: BABCIA - KLUB 05.10.07, 15:06
          Hurrrrrrrra, jestem Babusia po raz piatysmile)))))
          wnusie mam Zosienke.. od 14,10... smile))))))
    • kazpyt Re: BABCIA - KLUB 05.10.07, 17:36
      witam wszystkie babcie chyba wam sie temat nie wyczerpal
      na temat wnukow chociaż jestem tu pierwszy raz to
      zapraszam ponownie do klubu BABCIA
      • kazpyt Re: BABCIA - KLUB 05.10.07, 17:46
        no tak jak na pierwszy raz to pokrecilam bo żle
        odczytalam date a tu wszystkie babcie na bieżąco w temacie
        ja mam czworo wnucząt krystianek ma 6 lat i jest synkiem
        najstarszej corki marlenka 10 li natalka 8l coreczki mojej
        średniej corki i ewelinka 4l coreczka najmlodszej corki i to
        są moje sloneczka
        • tofika Re: BABCIA - KLUB 05.10.07, 17:52
          Kaz, smile powitam Ciebie w klubie jako pierwsza,
          zycze radosci duzo z wnuczatek ,
          tak tak to sa nasze sloneczka, tylko ja ich mam daleko prawie
          dwiescie km.. rzadziej je widuje,
          wkrotce pojedziemy zobaczyc dwoje maluszkow
          konradka z 21 sierpnia, i dzisiaj urodzona Zosienke..
          zaraz bede ja ogladac w komputerze juz syn jedzie do domku i mi
          podeslesmile
          • kazpyt Re: BABCIA - KLUB 05.10.07, 18:15
            dziekuje za powitanie od razu zrobilo sie cieplej a ja
            gratuluje ci nowoprzybylych wnuczat ja swoje mam w zasiegu
            reki marlenka i natalcia mieszkaja15 km odemnie krystianek w
            innej dzielnicy a ewelinka ze mna dobrze ze mozesz ich
            chociaz widzieći slyszeć to dobrze ze mamyrozwijajaca sie
            technike bo nasze babcie oglądały tylko zdjęcia jeszcze raz
            ci gratuluje
            • tofika Re: BABCIA - KLUB 05.10.07, 18:23
              kazpyt,
              tak w tej chwili pojawil juz tatus ,zaraz zobacze wnusiesmile
              porozmawiamy jeszcze nie raz o naszych skarbach--oksmile
              na skypie opowiadam bajeczki,ucze piosenek, zaczynaja slowka i
              obrazki klikac do mnie na gg, fajnie, dzieki tym nowosciom
              technicznym, i oczywiscie widze je w kamerce
              TESKNIE DO NICH..
              • regine Re: BABCIA - KLUB 05.10.07, 18:40
                Marylko, przepraszam, przegapiłam Twój wpis o wnuczkach. nowych
                wnuczkach. Gratuluję serdecznie i niech zdrowo się chowają
                dzieciaczkismile
                Toż to sama radość patrzeć jak rośnie na naszych oczach, nowe
                pokolenie. Gratuluję serdecznie smile
                A Ciebie Kazpyt witam w Klubie Babć i dziadków smile

-----------------------------------------------------
                ~~Gdy nie masz nic do ofiarowania, ofiaruj uśmiech ~~
                • tofika Re: BABCIA - KLUB 05.10.07, 18:46
                  Kochani juz ogladam Moja Zosienke...
                  Reniu,, smile))
                  dziekuje
                • kazpyt Re: BABCIA - KLUB 05.10.07, 22:35
                  dziekuje bardzo za przyjecie mnie do klubu jest milo
                  podzielic sie naszymi radościami pozdrawiam
                  • tofika Re: BABCIA - KLUB 05.10.07, 22:39
                    kaz---skarbeczku ...
                    nam tez milutko ze jesters z nami..
                    napisz w skad przybywamy skad jestes?
                    pozdrawiam serdecznie--ja nie zasne do rana z tych narodzunowych
                    emocjii, bo mam tu caly bieg uczyc w zdjeciu ujete i w filmiku
                    pierwszego placzu mojej wnusi..
                    jakie to wszystko przepieknesmile
                    • maladanka Re: BABCIA - KLUB 06.10.07, 14:06
                      Tofiko - babciu na piątkę - bo już piąty raz.Brawo!
                      I nową babcię witam w klubie i na forum.
                      Ja nie jestem babcią ale ciesze się z Wami waszymi wnukami! O rymłam!
                    • kazpyt Re: BABCIA - KLUB 06.10.07, 16:58
                      witam sie z wami przybywam zmiasta lublin ciesze sie z toba
                      przypominam sobie jak przychodzily na świat moje wnuki ile to
                      bylo emocji i radości u mnie narazie zastój ale mam nadzieje
                      ze jeszczemoże ktoś przybedzie
                      • del.wa.57 Re: BABCIA - KLUB 06.10.07, 18:50
                        Moje gratulacje babciu Tofciu,szczęśliwa z Ciebie babciuniasmile)))
                        Niech maleństwo zdrowo rośnie na pociechę rodzicom i dziadkom.
                        • tofika Re: BABCIA - KLUB 06.10.07, 23:06
                          napisalam i wyslalam ,, i patrze nie masmile
                          drugi raz sprobuje moze pojawi siesmile
                          Danutko , Helenko bardzo WAm dziekuje
                          pozdrawiam bbbb serdecznie
                          a tu mi proponuja mieszkacsmile
                          dziecismile o rany jak ja bym splacila taki kosztowny zakup.. smile
                          www.domiporta.pl/details,191,102666963.asp
                          • del.wa.57 Re: BABCIA - KLUB 06.10.07, 23:14
                            No,nie powiem ładne to mieszkanko,ale ile kosztuje!!!!!!
                            • tofika Re: BABCIA - KLUB 06.10.07, 23:16
                              Delwus, jest tam cenasmile
                              • tofika Re: BABCIA - KLUB 08.10.07, 16:58
                                MOJ najmlodsze skarbus ma zoltaczke..
                                nie wiem co to?
                                nie mialam takiego do tej pory przypadkusad(((
                                napiszcie jak przebiega leczenie, jestem zaklopotana bardzosmile
                                u noworodka?
                                • sagittarius954 Re: BABCIA - KLUB 08.10.07, 17:06
                                  Spokojnie tofiko , moja córka przechodziła żółtaczkę , miała kilka transfuzji
                                  uzupełniających i jedną wymienną tylko chyba to było na odwrót , i pod kontrolą
                                  lekarza do 5 roku , a jak przebiega tego nie wiem .
                                  • tofika Re: BABCIA - KLUB 08.10.07, 17:14
                                    Dziekuje SAgi.. i tak becze, bo moja synowa tez placze..
                                    ale ..wspieram telefonicznie .. tlumacze i pomagam zeby tak mocno
                                    nie martwilasad
                                    poczytalam i powiedzialam jej..
                                    www.laktacja.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=368&Itemid=66
                                    syn pojechal do lekarzy wywiedziec...
                                    • kazpyt Re: BABCIA - KLUB 08.10.07, 18:13
                                      a moze to ta żóltaczka co przechodzą wszystkie noworodki
                                      moja najstarsza corka urodzila sie w 8 mies. i dostala
                                      tej żółtaczki byla tak żółta jak chińczyk lekarz mi
                                      wytłumaczył zeby sie nie denerwować i faktycznie przeszlo
                                      mam nadzieje ze to nic poważnego
                                      • del.wa.57 Re: BABCIA - KLUB 08.10.07, 18:45
                                        Tez tak myślę,że to fizjologiczna żółtaczka,przejdzie po paru
                                        dobach,nie martw się Tofiko,dziecko jest przecież w szpitalu pod
                                        opieką lekarzy.
                                      • regine Re: BABCIA - KLUB 08.10.07, 18:51
                                        Toficzko, nie martw się. Moja najmłodsza wnusia,
                                        (wypisano córkę po 3- ciej dobie do domu) po tygodniu przechodziła
                                        żłótaczkę w domu. To normalne u niemowląt.To tz. żłótaczka
                                        fizjologiczna. Wnuczka żółta była strasznie, a białka oczu były jak
                                        żółtka kurze. Po 2 tygodniach wszystko do normy doszło. Prawie w 90%
                                        niemowlaki przechodzą tą żółtaczkę bezproblemowo. Więc na zapas się
                                        nie zamartwiajcie. Podbuduj synową i syna. Sama też się tym nie
                                        zagryzaj. Będzie dobrze, zobaczysz smile
                                        • tofika Re: BABCIA - KLUB 08.10.07, 19:14
                                          Kochane jestescie, kochani, ze mnie wspieracia.. dziekuje

dlaczego tak mnie wzielo? bo
                                          1 raz , cos taqkiego przezywam..
                                          bo pamietam jak moj kolega z pracy dawno temu zamartwial--
                                          transfuzja krwi musiala byc-konflikt serologiczny mieli,
                                          Tomasz jego syn przeszedl kikla razy .. transfuzje, tak - podobnie -
                                          napisal SAGI.. uspokoilam, mam swoj niepowtarzalny sposob na
                                          ukojenie- nauczyla mnie Marenka moja najukochansza juz w
                                          dziecinstwie- jak nie poddawac, by trwac w doli i niedoli zycia..
                                          czekam na syna ,wroci ze szpitala to mi powie co i jak,,
                                          rozmawialam z nim na skypie, i sie uspokoilam skutecznie, bo mi nie
                                          wolno denerwowac mam za slabe serduszko i mnie dzieci bardzo chronia
                                          od przezycsmile
                                          Usciski --kochani jestescie... cmooooooksmile
                                          • tofika Re: BABCIA - KLUB 08.10.07, 19:18
                                            MOJA MATENKA.. mialo bycsmile
                                            a nie mam jej juz 27 lat.. sad
                                            nie macie pojecia ci ktorzy maja Mame jeszcze-
                                            • tofika Re: BABCIA - KLUB 08.10.07, 21:45
                                              Kochani,
                                              i jak nie wierzyc w dobre wasze zyczenia w dobre slowa od WAS,
                                              Zosienka ma juz lepsze wyniki .. smile
                                              jest karmiona kroploweczka i lezy pod lampkami .. Dziekuje i dobrej
                                              Nocki Wszystkim zyczesmile
                                              • maladanka Re:Zabawa dla babć,cioć i ....wnucząt :) 15.10.07, 15:49
                                                Pamiętacie z baaardzo dawnych lat lalki-ubieranki.Tak nazywałam to z
                                                moją koleżanką.Były to kartony, na których namalowana była
                                                dziewczynka w bieliźnie, a do tego różne ubranka,trzeba było to
                                                samemu wyciąć i za pomocą zakładeczek lalę się ubierało.
                                                No i znalazłam takie lalki-ubieranki,ale trzeba sobie je wydrukować
                                                samemu.Do Mikołaja daleko,więc można fajną niespodziankę przygotować
                                                lub na bieżąco z wnuczęciem szukać stroiku i drukowac i wycinać i...
                                                Oto link do albumiku
                                                picasaweb.google.ru/puntoingles/RECORTABLES
                                                ja na próbę wydrukowałam myszkę - super wyszła na formacie A-4.
                                                Z tym,że najpierw sobie klikając na myszkę powiększyłam obrazek
                                                potem dałam: pobierz zdjęcie - zapisałam do Moich obrazów i stamtąd
                                                dałam polecenie drukuj.
                                                Mam nadzieję,że Was ucieszę - ja z samego oglądania albumiku mam
                                                radochę. Jakoś tak w tym przedwyborczym zamęcie - powrót do
                                                dzieciństwa smile)
                                                • del.wa.57 Re:Zabawa dla babć,cioć i ....wnucząt :) 15.10.07, 16:37
                                                  Danuś to jest fantastyczne,sama bawiłam w ubieranie lalek
                                                  papierowych z koleżanką,siostra koleżanki malowała nam co rusz nowe
                                                  ubranka a my podziwałyśmy jej kunszt z otwarta buzią,albumik jest
                                                  świetny i napewno nie jedna babcia z niego skorzysta.
                                                  Dziekismile))
                                                  • maladanka Re:Zabawa dla babć,cioć i ....wnucząt :) 15.10.07, 19:27
                                                    jeszcze jeden albumik lalek-ubieranek podrzucam
                                                    picasaweb.google.ru/puntoingles/RECORTABLES03
                                                    Bardzo chciałabym aby się przydał,a ja wnuczki nie mam sad(
                                                  • wiktoria53 BABCIA-KLUB 05.06.14, 07:33
                                                    Wyciągam na światło dzienne stary wątek po to, by powiedzieć Wam kochani, że od ponad roku jestem szczęśliwą babcią. Powiem krótko, zwariowałam na jego punkcie. Mam nadzieję, że taki stan minie.
                                                  • sagittarius954 Re: BABCIA-KLUB 05.06.14, 09:34
                                                    Wiwat babciny stan ! Gratulacje Wiktorio big_grin
                                                    Ale dodam już tylko że Twój obecny stan jeszcze bardziej się pogłębi big_grinbig_grin
                                                  • misia007 Re: BABCIA-KLUB 05.06.14, 15:39
                                                    Gratulacje Wiktorio i z własnego doświadczenia powiem ci ,że ten stan nie mija.Trwam w nim już ....6 lat.
                                                  • tamaryszek44 Re: BABCIA-KLUB 05.06.14, 19:25
                                                    Gratuluję Wiki i zazdroszczę, bo mnie moje chłopaki na razie nie chcą uraczyć wnukami, a mam wrażenie że zebrały się we mnie na takie wielkie pokłady miłości.
                                                    Niech ci zdrowo się chowa i rośniesmile
                                                  • izis52 Re: BABCIA-KLUB 09.06.14, 22:33
                                                    No tak. Od prawie 14 lat - jestem bezwarunkowo i permanentnie zakochana w swoich dwóch przystojniakach. Pozdrawiam bapciu big_grin big_grin . Taką pisownią rozpoczął korespondencję ze mną wnuk. Kartka z daleka wszystkich wprawia w dobry humor.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka