Dodaj do ulubionych

Inteligencja-ho,ho!

20.01.07, 17:16
kobieta.interia.pl/news?inf=860401
Otoz wlasnie dzieki pomocy Dankarol nauczylam sie (zaraz sie okaże) wklejac
cos na Forum-no i mam nadzieje,ze wyszlo- a przy okazji fajny temat.
    • mania1119 Re: Inteligencja-ho,ho! 20.01.07, 17:18
      O rany!Udało sie!Danusia wykazala sie-jak zwykle,wspaniałą inteligencją
      społeczną,a ja,skromnie,ale jednak!-poznawczą!
      • takanietaka brawo! 20.01.07, 18:07
        Ale społeczna intelgencja tez sie wykazałaś-potrafiłas dobrze ocenic kto bedzie
        sie nadawał na zyczliwego nauczyciela ..i tę osobe potafiłaś usposobic do
        siebie przychylnie.No,inteligentnie !Inteligencja emocjonalna jest!
        • mania1119 Re: brawo! 20.01.07, 18:19
          Ho,ho,ho- a kto mnie nauczyl prawidlowego adresowania listow!
          Ale to fakt-umialam sie sprytnie usadowic!!!!
          • mania1119 Re: ale do rzeczy 20.01.07, 18:22
            bardzo sobie cenie ksiazke Golemana o inteligencji emocjonalnej,bo jest
            kierowana dobrem.Tymczasem zdaje mi sie niekiedy,ze psychologia miejscami
            zbacza na manowce-wiec ta pozycja jest szczegolnie cenna.
            • takanietaka Re: ale do rzeczy 20.01.07, 19:18
              no i pysznie sie go czyta..prawie czytadło..a pamietasz to doswiadczenie z
              dziecmi i słodyczami .".po czym poznac kto w życiu zdobędzie sukces?"
              * nigdy nic nie wiadomosmile **
              • mania1119 Re: ale do rzeczy 20.01.07, 21:03
                otoz to;zreszta,jak slusznie piszesz,jest bardzo przystepnie sformulowana-a
                przeciez swojego czasu byla wrecz odkrywcza.Choc sama psychologia jako taka
                zaczela sie od Adama i Ewy.Musieli miec jakis poziom inteligencji
                emocjonalnej,skoro sie w koncu dogadali...A jaki poziom IE reprezentował wąż...
                • e-baba Re: ale do rzeczy 21.01.07, 21:13
                  takanietaka napisała:
                  > no i pysznie sie go czyta..prawie czytadło..a pamietasz to doswiadczenie z
                  > dziecmi i słodyczami .".po czym poznac kto w życiu zdobędzie sukces?"

Nie czytałam, szkoda. Ale może, Taka lub Mania, napiszecie, na czym to
                  doświadczenie polegało i jakie wnioski z niego wysnuto. Bo to wydaje mi sie
                  ciekawe...
                  • mania1119 Re: ale do rzeczy 21.01.07, 21:22
                    Masz racje.O ile pamietam chodzilo o doswiadczenie ,w ktorym dzieciom dawano
                    cukierek,z informacja,ze jesli nie zjedza go od razu,to dostana za jakis czas
                    nagrode (pewnie drugi-dawno to czytalam).Oczywiscie jedne mimo to zjadaly go od
                    razu,inne-nie;natomiast caloksztalt zebranych w eksperymencie danych wskazal na
                    to,ze te ,ktore umialy w imie oczekiwanego dalszgo dobra powstrzymac sie od
                    szybkiej reakcji -generalnie odnosily wieksze sukcesy i lepiej funkcjonowaly .
                    Nie paliłam sie do szerszych objasnien,bo pamietam tylko ogół,i troche bałam
                    sie,ze cos pokrecę...
                    Mam nadzieje ze w razie czego Takanietaka sprostuje.
                    • mania1119 Re: ale do rzeczy 21.01.07, 21:31
                      www.eioba.com/a1020.html
                      • mania1119 Re: ale do rzeczy 21.01.07, 21:41
                        Ogolnie sie udalo,ale poniewaz z koniecznosci wkleił sie cały temat,wiec
                        uzupelniam,ze ,po wielu przykladach ,jest podrozdzial o tym co sie składa na
                        inteligencje emocjonalna :"Czy emocje moga być inteligentne?" i w 5 punktach
                        ujete jest sedno sprawy.
                      • malwina52 Inny rodzaj inteligencji 22.01.07, 08:10
                        zdolna z Ciebie osobka i tylesmile

Inteligencja społeczna

"Kim jest człowiek inteligentny społecznie? To ktoś, kto swobodnie i bez
                        wysiłku nawiązuje dobre relacje z innymi, odczytuje trafnie ich nastrój i umie
                        przewidzieć reakcje. Zdaje sobie sprawę, jak wielką siłę mają dobre słowa i
                        komplementy, a wszystko to robi za pomocą niebywałej intuicji. Bez wahania
                        pomaga staruszce wnieść zakupy na trzecie piętro, ale też raczej poradzi sobie
                        w sytuacji, gdy zastąpi mu drogę rosły osiłek i zapyta o pieniądze.

- Inteligencja społeczna to umiejętność spojrzenia z wielu perspektyw na jakieś
                        zdarzenie, wczucia się w sytuację innych osób. Inteligentni społecznie to
                        ludzie, o których potocznie mówi się: "Z nią się zawsze można dogadać" albo "On
                        świetnie zna się na ludziach?" - mówi Konrad Maj, psycholog ze Szkoły Wyższej
                        Psychologii Społecznej. "

kobieta.interia.pl/psychologia/psychologia/news?inf=860401

• takanietaka acha ,to jest ten eksperyment , 21.01.07, 22:14

• takanietaka Re: acha ,to jest ten eksperyment , 21.01.07, 22:19
                        omskło mi sie...te dzieci bardzo małe (o ile pamietam około 3-4 lat)1)potrafiły
                        wyznaczyc cel 2) chciały go 3) wiedziały że jest trudno wytrzymac nie jedząc
                        ciastka .wiec rozumiały siebie i co sie z nimi dzieje 4) potrafiły wymyslic co
                        mozna zrobic zeby wytrzymac 20 minut -spiewały,zamykały sobie oczy,odwracały
                        sie tyłem itd...dorosli tez powinni umiec to zrobic -chcieć bardzo ,być zdolnym
                        do wyrzeczeń,wymyslic jak to zrobic zeby wytrzymac ,rozumiec siebie ..
                        * nigdy nic nie wiadomosmile **
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka