malwina52 21.02.07, 13:01 i.wp.pl/a/f/pdf/11827/raport_jawny_16022007.pdf lektura na jeszcze kilka zimowych wieczorow Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malwina52 Raport: Emigranci 2007... 06.12.07, 07:59 Młoda emigracja jest zadowolona ze statusu materialnego, choć zdegradowana zawodowo, tęskni za polskimi markami, korzysta z polskich mediów i nie wie czy powróci do kraju, wynika z badania przeprowadzonego przez ARC Rynek i Opinia, Polskie Badania Internetu oraz dom mediowy Starcom. Awans materialny, degradacja zawodowa - Ponad połowa badanych (54 proc.) wyjechała z Polski po akcesji naszego kraju do Unii Europejskiej. Trzon tej grupy stanowią osoby w wieku 15-34 lata. Badanie potwierdziło, że gros tzw. młodej emigracji czyli osób, które wyjechały z Polski na przestrzeni ostatnich 5 lat, to ludzie dobrze wykształceni, a tylko 8 proc. z nich deklaruje ukończenie jedynie szkoły podstawowej lub zawodowej. Połowa respondentów przed wyjazdem albo nie miała stałej pracy, albo pracowała dorywczo, albo się uczyła. Zdecydowanie częściej niż przed wyjazdem badanym udaje się znaleźć stałą pracę, co wiąże się również z radykalną poprawą statusu materialnego. cd. www.wirtualnemedia.pl/article/2144376_Raport_Emigranci_2007.htm Odpowiedz Link
mania1119 Re: Raport: Emigranci 2007... 07.12.07, 18:27 No ja mam do tego stosunek ambiwalentny-tzn do tej fali emigracji.Z jednej strony wiem,ze u nas jest jak jest i ze jest to poszukiwanie lepszych warunkow.Z drugiej-zawsze mi sie przypominaja te slowa Mly narskiego o tych co wyjeżdzaja i szacunku dla tych,ktorzy zostaja i próbuja tu cos zrobic.Szczególna patriotka nie jestem ale jakoś tak,bo ja wiem,przywiazałam sie tu. Odpowiedz Link