natla 04.04.07, 10:46 Autor: chminka Data: 23.10.04, Zarchiwizowali nam wątek, więc zaczynymy od początku Link do pierwszej części z przepisami: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23923&w=16976289 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krista57 ciasto ; TULIPAN 04.04.07, 11:00 Za kilka dni Swięta,najpiękniejsze w roku.Nie widzę żadnych ruchów na forum związanych z ich przygotowaniem.Podaję przepis na łatwe i efektowne ciasto. Ciasto: 9 bialek 1,5 szklanki cukru 2 łyzeczki proszku do pieczenia wszystko starannie ubic/ja to robię w mikserze/ Dodac: 1 szklanke oleju 1,5 szklanki mąki/przesianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wymieszac wszystko razem. Ciasto podzielic na cztery równe części. 1....dodac 9 szt,żółtek 2....dodac łyżkę kako/przesianego 3....dodac 3 łyżki suchego maku 4....dodac 1 suchy kisiel czerwony /np wisniowy Ciasta kłaść kolejno w jedno miejsce na środku blachy po 3 łyżki na zmianę. Piec około 30-50 minut w temp.180 stopni/zależy od wielkosci blachy,im większa tym krócej się piecze. Masa: 0,4 l zimnej śmietany kremowki ubić...dodać 1 ZIELONA galaretkę rozpuszczoną w 1 szklance wody/wystygniętą,tężejącą/ Ciasto przekroic,przełożyć masą,posypac cukrem pudrem. Odpowiedz Link
krista57 Re: ciasto ; TULIPAN- p o p r w a w k a 04.04.07, 11:09 Do ciasta ma być: 2 cukry waniliowe....a nie jak podalam proszek.. Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: ciasto ; TULIPAN- p o p r w a w k a 04.04.07, 17:09 Dzięki Krysiu spróbuje Twego przepisu,wydaje mi sie dośc łatwy w pieczeniu i chyba bardzo smaczny a miałam nie jeśc słodyczy,ale na swięta zgrzesze)))) - ----------------------------------------------------- Nierozsądnie jest kierować się tylko rozsądkiem. Karol Bunsch. Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: ciasto ; TULIPAN- p o p r w a w k a 04.04.07, 17:10 Zapomniałam zapytać,dlaczego to ciasto nazywa sie TULIPAN?? ) Odpowiedz Link
tesunia Re: potrawy Wielkanocne 04.04.07, 18:14 ech,nie szaleje w tym roku, bedzie szynka i jajca nadziewane i awokado z krewetkami, obiadek normalny jak codzien,sami jestesmy na swieta, ale jak siebie znam,to zawsze cos dopieke czy innego przyzadze. Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: potrawy Wielkanocne 04.04.07, 20:19 Tesuniu ja tez nie szaleje,my tez jesteśmy sami,ale gołabki zrobiłam(jeszcze w tym roku nie jadłam gołabków)lubie je w sosie pomidorowym,pycha!!!Cos pewnie jeszcze upichce a mój małżon tylko pyta,upieczemy coś? słodki z niego chłopak,tzn,kocha ciasto) I napweno cos upieke,moze własnie tulipana Kristy. Odpowiedz Link
tofika Re: Mazurki... mniam...:) 05.04.07, 23:00 szukalam cos ... i prosze .. znalazlam Odpowiedz Link
tofika Re: Wnusio zamowil... 05.04.07, 23:41 wiec mam to co potrzeba, www.gotowanie.wkl.pl/przepis14764.html Odpowiedz Link
tesunia Re:menu swiateczne 06.04.07, 11:38 *tofiko, no kazdy ma cos ulubionego, siostra zadzwonila,ze dostane jazynowa salatke...ale fajnie, *delwus, golabkow tez wieki nie jadlam,chyba sie zmobilizuje i upichce po switach, cale szczescie,ze moj nie przepada za slodkosciami,a i tez niewskazane by je jadl ze wzgledu zdrowotnego, w Lidl zakupilam slodkosci,a moze i siostra mnie czyms uraczy? wesolych swiat. Odpowiedz Link