Dodaj do ulubionych

Żałujcie

29.04.07, 20:09
że nie byliście dzisiaj w Krakowie.
Było cudownie smile
Obserwuj wątek
    • dankarol Re: Żałujcie 30.04.07, 11:33
      Załujcie, a jakie dobre pyfffko
      • natla ja żałuję :( 30.04.07, 11:43
        Nawet bardzo, a dziś też musi być wspaniale, bo pogoda moja ukochana smile
        A lećcie no emerytki na kopce wink
        • zielona56 Re: ja żałuję :( 30.04.07, 11:53
          Bardzo żałuję , że mnie nie ma w Krakowie . Piękne miasto .
          W Warszawie też jest kopiec na Ursynowie i nazywa się Kopiec Cwyla .
          Wytłumaczyć nazwy nie potrafie smile
          • p.a.d.a.l.c.o.w.a kopa niejakiego CWILA 30.04.07, 13:09
            zielona56 napisała:

>> W Warszawie też jest kopiec na Ursynowie i nazywa się Kopiec Cwyla .
            > Wytłumaczyć nazwy nie potrafie smile

Z ogromnej ilości ziemi, wykopanej pod budowę fundamentów pobliskich budynków
            mieszkalnych, utworzono sztuczną górę i zasiano trawę.

******* Tak powstała Kopa Cwila, która swoją nazwę wzięła od nazwiska jednego
            z inżynierów biorących udział w budowie Ursynowa.********

W Warszawie to sztuczne wzgórze, widziane dobrze przez tych którzy jeżdżą
            ulicą Puławską lub Rzymowskiego, znane jest również jako Górka (Kopa)
            Ursynowska.

Kopa Cwila i przyległe do niej tereny stanowią dla mieszkańców Ursynowa oraz
            sąsiednich dzielnic jedno z ważniejszych miejsc odpoczynku. Zimą można jeździć
            tu na sankach lub nartach. Latem wiele osób jeździ na rowerze, biega, gra w
            tenisa (na pobliskim opuszczonym i zaniedbanym korcie) lub w piłkę nożną. Jest
            również świetne miejsce do spacerów z psem. Swego czasu nawet na Kopie istniał
            wyciąg narciarski,po którym do dziś na szczycie pozostała betonowa podbudowa.

Od wielu lat pod Kopą odbywają się różnego rodzaju imprezy masowe. Największą z
            nich są Dni Ursynowa, tradycyjnie organizowane przez władze dzielnicy
            (wcześniej gminy) w czerwcu. Odbywają się również imprezy sportowe (m.in.
            wyścigi kolarskie, biegi przełajowe), a także koncerty.

Kopa Cwila i przyległe do niej tereny określane są jako "Park im. Romana
            Kozłowskiego". Ostatnio nawet władze dzielnicy postawiły tablicę informującą o
            tym fakcie.

• zielona56 Re: kopa niejakiego CWILA 30.04.07, 13:19
              padalcowa , wielkie dzięki za wyjaśnienie .Widze ten kopiec z okna , ale
              niezainteresowałam sie skąd ta nazwa . Wstydze się .
              • www.alutka.pl Re: kopa niejakiego CWILA 30.04.07, 19:46
                nie wstydź się,
                człowiek całe życie się uczy i podobno głupi umiera wink))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka