pytajnik79 27.05.07, 11:13 witajcie, mam prośbę o wypełnienie krótkiej ankiety: webankieta.pl/ankiety/w37xtt8affm z góry dziękuję P. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarny.humor Wziąłem udział ankiecie, ale chyba po raz ostatni! 27.05.07, 12:10 Po raz ostatni, bo nigdy - Wy ankieterzy - nie piszecie, kiedy i gdzie można będzie poznać jej wyniki! Wpychacie się nieproszeni, uważacie, że możecie zadać każde pytanie, uzasadnacie zawsze bardzo szczytnymi powodami (Nauka!! Pchi!!), a od początku macie odpowiadających głęboko w ... nosie. Nie przychodzi Wam do głowy, że jeśli odpowiadam na te pytania, to nie tylko z grzeczności, ale także chciałbym znać wyniki tej ankiety! No to sobie pogadałem! Z monitorem! Hi, hi!! Pewnie nawet nie przeczytacie mojego posta, bo dla Was wystarczy, że rzucacie swoje ankiety w tłum i zapominacie gdzie - to zupełnie nieważne. Jeśli tak, jeśli nie będzie odpowiedzi na ten post, to każdą następną ankietę będę traktował tak, jak Wy traktujecie swoich respondentów - oleję, albo wykpię w odpowiedziach. I mam nadzieję, że wszyscy z tego forum zrobią tak samo. )) Odpowiedz Link
natla Re: Wziąłem udział ankiecie, ale chyba po raz ost 27.05.07, 12:28 Dzięki Ci Humorku za wyręczenie, Nie raz juz chciałam coś takiego napisać, ale potem sobe myslałam, że to przecież ich praca, i trzeba pomóc. Teraz wypełnie, jeżeli ankieter się odezwie. Odpowiedz Link
kryzar a ja nie 27.05.07, 15:16 bo jeżeli mam wypełnić ankietę to chciałabym wiedzieć z kim mam doczynienia. Niech pytajnik szuka gdzie indziej chętnych do wypowiadania się Odpowiedz Link
www.alutka.pl Re: a ja nie 27.05.07, 16:15 Moje zdanie jest całkowicie zgodne z przedmówcami. Może wypełnię jak ankieter się też trochę przyłoży. Pytajnik na innych forach też wrzucił tą ankietę i nigdzie nie wysilił się z wyjaśnieniami. Odczuwam to jako lekceważenie i arogancję. A bardzo nie lubię być lekceważona. Odpowiedz Link
czarny.humor Re: a ja nie 27.05.07, 17:03 Nie łudźcie się dziewczyny - on już tu nie zajrzy! Założę się, że nawet nie ma w notatniku nazw i adresów forów na które tę ankietę wkleił. Wyślę mu moją opinię na jego gazetowy adres, choć nie mam pewności, czy i tam zajrzy, bo prawdopodobnie zalogował się pod tym nickiem tylko po to, żeby rozpowszechnic tę ankietę i korespondencja go nie obchodzi. )) Odpowiedz Link
czarny.humor Wysłałem mu oba moje wpisy z tego wątku. :))) 27.05.07, 17:23 I dałem zagadkę: "Potrafisz znaleźć z którego forum piszę?? Eeee tam!! - też masz to w nosie nie?!!" Bez nadziei na jakikolwiek odzew. )) Odpowiedz Link
pytajnik79 Re: Wysłałem mu oba moje wpisy z tego wątku. :))) 27.05.07, 17:29 Dziękuję za te krytyczne uwagi. Tak, wiem, gdzie piszę. Jeżeli nie macie ochoty wypełniać ankiety, po prostu tego nie róbcie. Przecież nawet spokojnie możecie mój post skasować. A teraz w kwestii wyjaśnienia: nie jestem ankieterem, ale sprawdzam, czy skonstruowana przeze mnie skala Likerta działa, czy ma sens i czy ją można zastosować w badaniach. pozdrawiam niedzielnie. P. Odpowiedz Link
czarny.humor Zwracam honor!! Mile zaskoczony! :))) 27.05.07, 18:06 Niektóre mamy ochotę wypełniać i interesują nas ich wyniki. Dlatego Twoją ankietę od razu wypełniłem i wysłałem z zastrzeżeniem, że w razie braku odpowiedzi robię to ostatni raz. Tylko że jesteśmy nieufni, bo bez informacji o których pisałem, nie mamy pewności, czy traktuje się nas poważnie. Chyba Cię to nie dziwi?! Ale nadal nie wiemy, czy dostaniemy adres do wyników ankiety i wniosków z analizy i kiedy one będą. Pozdrawiam i życzę owocnej pracy przy opracowywaniu wielu tysięcy ankiet. Myślę, że teraz i inni uczastnicy naszego forum odpowiedzą na pytania Twojej ankiety. )) Odpowiedz Link
pytajnik79 Re: Zwracam honor!! Mile zaskoczony! :))) 27.05.07, 18:30 Ankieta będzie dostępna w necie jeszcze przez 4 dni, do tygodnia mogę wysłać zainteresowanym wyniki na maila (czekam na ew. maila na adres gazetowy). pozdrawiam P. Odpowiedz Link
natla Pytajniku..... 27.05.07, 19:50 .......mam nadzieję, ze wyciągnąłeś/łaś wnioski z naszej krytyki, bo zawsze należy z nauk skorzystać, choć nie zawsze trzeba do końca. Skala mnie osobiście odpowiada, a co Tobie wyjdzie....ciekawe. Tematyka też interesujaca, bo vox populi w podziale na różne grupy, moze wiele powiedzieć, choć niekoniecznie nowości ) Odpowiedz Link
czarny.humor Re: Pytajniku..... 27.05.07, 20:06 No to mojego maila już masz w swojej poczcie. Wchodząc ponownie na swój wątek chyba własnie na niego reagowałeś nie? Jestem pod wrażeniem, że tak szybko znalazłeś z którego forum piszę, bo przecież od mojego listu, do Twojej odpowiedzi na forum upłymęło chyba kilkanaście minut, a podejrzewam, że swoją ankietę wysłałeś na co najmniej kilkadziesiąt forów. Zresztą - to chyba proste! Pewnie użyłeś opcji "autor" w gazetowej wyszukiwarce nie?! )) Odpowiedz Link
pytajnik79 Re: Pytajniku..... 27.05.07, 20:54 czarny.humor napisał: > No to mojego maila już masz w swojej poczcie. Wyślę zestawienie. > Wchodząc ponownie na swój wątek chyba własnie na niego reagowałeś nie? > Jestem pod wrażeniem, że tak szybko znalazłeś z którego forum piszę, bo przecież od mojego listu, do Twojej odpowiedzi na forum upłymęło chyba kilkanaście minut, a podejrzewam, że swoją ankietę wysłałeś na co najmniej kilkadziesiąt forów nie, nie na kilkadziesiąt. Na kilka. > Zresztą - to chyba proste! > Pewnie użyłeś opcji "autor" w gazetowej wyszukiwarce nie?! nie wiem, czy jest tak opcja, ale zaraz sprawdzę pozdrawiam P. Odpowiedz Link
pytajnik79 Re: Pytajniku..... 27.05.07, 20:58 natla napisała: > Skala mnie osobiście odpowiada, a co Tobie wyjdzie....ciekawe. Tematyka też interesujaca, bo vox populi w podziale na różne grupy, moze wiele powiedzieć, choć niekoniecznie nowości ) no właśnie - nigdy nie wiadomo, choć próba nie jest losowa, więc wyników uogólniać na całą populację nie można. Zestawienie mogę wysłać - za około 10 dni. Dziękuję za wypełnienie i pozdrawiam P. Odpowiedz Link
czarny.humor Wiesz co Pytajniku? 28.05.07, 11:48 Skoro się tak otworzyłeś na nasze uwagi, to pozwól, że trochę skomentuję Twoją ankietę. Otóż. Myślę, że niektóre Twoje pytania są niedostatecznie precyzyjne, a tym samym mogą być przez odbiorców rozumiane inaczej niż zakładasz i dlatego wnioski, jakie wyciągniesz z odpowiedzi nie będą odpowiadały rzeczywistym ich poglądom. I tak: Pierwsze dwa pytania, „Każdy człowiek może angażować się w sferze polityki, jeżeli tego właśnie chce.” i „Ludzie nie muszą angażować się w życie polityczne”, są właściwie takie same. Odpowiedź na nie musi być identyczna u każdego respondenta - jeśli odpowiedział „zgadzam się” na pierwsze, to i na drugie musi odpowiedzieć tak samo, bo zaprzeczy pierwszej odpowiedzi. jedno z tych pytań jest niepotrzebne, chyba, że chcesz w ten sposób sprawdzić rzetelność odpowiedzi. „Państwo powinno minimalizować wypłatę świadczeń obywatelom z pieniędzy publicznych „ Jest zbyt wiele różnych świadczeń, żeby tak uogólniać. Myśli respondentów mogą tu błądzić różnymi scieżkami, a jeśli trafisz na kogoś, kto korzysta z jakiegokoleiek świadczenia, uzna on, że planujesz zamach na jego byt. Sam jestem daleki od takiego myślenia, mimo, że jestem rencistą i korzystam ze świadczeń. Ale odpowiadam "raczej się nie zgadzam"!! )) „Państwo powinno dawać dużą swobodę przedsiębiorcom i gwarantować ułatwienia dla firm (np. niskie podatki) „ Określenie „niskie podatki”, jest zbyt ogólne, a ponadto prawie każda odpowiedź na pytanie sprowadzi się wyłącznie do niego. Większość respondentów nie będących przedsiębiorcami, pomyśli „jeszcze czego!? niższych podatków im się zachciewa” i odpowie, że nie popiera. Pytanie byłoby obojętne, a co za tym idzie lepsze, bez podania przykładu. „Wielość oraz różnorodność poglądów i partii politycznych jest cenną rzeczą” Nie można pytać w jednym zdaniu o dwie sprawy, na które odpowiedź może być zupełnie inna. Sam uważam, że różnorodność poglądów jest rzeczą cenną, ale wielość partii, stanowczo nie. „Konkurencja jest rzeczą dobrą - motywuje ludzi do lepszej pracy” Ok. choć lepsze byłoby bez „motywuje ludzi do lepszej pracy”, bo nie tylko dlatego. Wiem, że za późno na uwagi, ale może przydadzą się do opisu wniosków z ankiety i piodniesienia oceny pracy. Jeśli oczywiście uznasz je za trafne! Pozdrawiam )) Odpowiedz Link
gerda11 Re: i co dalej z pytajnikiem ...........? 31.05.07, 22:17 Odezwał się do kogoś ? napisał coś ciekawego ? Odpowiedz Link
natla Re: i co dalej z pytajnikiem ...........? 01.06.07, 00:13 Myslę, ze jszcze nie skończył się termin ankiet, a potem trzeba to opracować. Czarny, masz racje z tymi pytaniami. Część swojego życia spędziłam na konstruowaniu różnych testów i ankiet. Bardzo mnie to bawiło, a opracowywanie wyników jeszcze bardziej. Po każdym kolejnym teście wychodziły jakieś niedociągnięcia, bardzo często związane z pytaniami i ich układem. Z czasem doszłam do wniosku, ze nie da się skonstruować idealnego testu i punktacji. Dlatego każdy test i ankietę wygładzałam "słowem wiązanym" i odczuciami. Odpowiedz Link
gerda11 Re: do pytajnik79 ..... 27.05.07, 18:28 Oczywiście że nikt nikogo nie zmusi do wypełnienia żadnej ankiety ani Twojej ani żadnej innej . Problem w tym że wpisując taka prośbe , najpierw powinieneś / powinnaś ? się przedstawić ... nawet po nicku nie wiem z kim mam do czynienia .. Kobieta to czy mężczyzna ???? Powinno się też poprosić wszystkich poprzez wytłumaczenie do czego ta ankieta jest potrzebna i w jakim celu jest przeprowadzana. Taka sucha informacja ....prosze o wypełnienie !! to jest niegrzeczne i sprzeczne z komunikacją między ludzką. Piszesz że chcesz sprawdzić czy jest dobrze skonstruowana i czy można ją zastosować w badaniach ... czyli mniemam że posiadasz wyższe wykształacenie .. Zachowujesz się jednak jak małolat w piaskownicy ,któremu sie wydaje że świat jest na jego usługach . NIE , nie wypełnie ankiety , chyba że nauczysz się dobrych manier współistnienia międzyludzkiego a w szczególności gdy wchodzi się do czyjegoś domu . Forum to jest własnie takim domem ... I powtórze za Smoleniem w pewnej piosence z przed lat :: Ani be , ani me , ani kukuryku !!!! Pozdrawiam i życze dobrej nauki współżycia międzyludzkiego ... Kłania się AVOIR-VIVRE .... Odpowiedz Link
czarny.humor Interesujące wyniki ankiety. :))) 03.07.07, 12:59 Już od 22.06.07 odpowiedź leżała w mojej poczcie, a ja dopiero dziś ją sprawdzałem! Mea culpa! Odpisałem Pytajnikowi, który okazał się Pytajniczką wątpliwościami i uwagami (taki ze mnie niewdzięcznik), na szczęście bez złośliwości. )) Mam nadzieję, że jeszcze zagląda na tę pocztę i odniesie się do mojego komentarza. Witaj Agnieszko. To bardzo miłe, że przesłałś nam wyniki swojej pracy. Niektórzy z nas już powątpiewali, czy pamiętasz. )) Rezultaty Twoich analiz są bardzo ciekawe, ale mam jednak pewne wątpliwości. Zapewne nie miałas już czasu na zapoznanie się z moimi uwagami, które zawarłem na założonym przez Ciebie wątku na forum: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23923&w=63149855&a=63201014 i z całą pewnościa nie było już szans na wprowadzenie zmian. Ale czy nie uważasz, że pytania na które zwróciłem uwagę, sformuowane wg. mojej propozycji, zmieniłyby wynik analizy? Czy wnioski mogłyby być inne? Może okazałoby się, poszczególne płcie, są bardziej, lub mniej podatne na sugestie wynikające z pytania?! Nie mam czasu na porównanie, czy w przypadku tych pytań rozbieżności w odpowiedziach kobiet i mężczyzn są znaczące ,ale może, jeśli uznasz to za celowe i interesujące, to sama przeprowadzisz taką analizę, a te rozważania pomogą Ci w następnych pracach. Pozdrawiam )) Odpowiedz Link