wiktoria53 01.06.09, 09:37 Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum . Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiktoria53 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 01.06.09, 09:43 Wstawiam jeszcze świeżutki biszkopt z wiśniami i życzę wszystkim Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 01.06.09, 09:51 Biszkopt marzenie Wiktorio , chylę czoła przed Twoimi zdolnościami cukierniczymi Teraz z zapałem przystąpię do dalszych działań na niwie domowej Odpowiedz Link
wiktoria53 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 01.06.09, 09:54 Dzięki, Sagi. Przepis prosty,mogę podrzucić (sama dostałam go od Kristy)zaskoczysz Panią Domu Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 01.06.09, 10:02 Ależ oczywiście Ale sądzę, że ty masz swoisty dar do tego typu robót Przecież juz niejednokrotnie pokazywałaś swoje delicje , i przyznam się, że za każdym razem trafiają do mojego serca Nie wiem czy mam tyle czasu by zrobić to ciasto, ale proszę bardzo przepis podrzuć może i ja sie pochwalę , wiesz gdybym go nie pokazał to znaczy że mi się zapadł , jak jakaś gwiazda Odpowiedz Link
wiktoria53 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 01.06.09, 10:42 Ten placek piekłam tylko raz ( stare zdjęcie) Biszkopt piecze się bardzo łatwo.Ubijasz białka na pianę, dodajesz żółtka ubijasz, potem cukier. Następnie dodasz mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszasz łyżką. No, i wkładasz do formy. A proporcje, to: 5 jaj 1 szkl. cukru 1 szkl. maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt z wiśniami 1.Upiec biszkopt z 5 jaj 2.warstwa wiśniowa/ mrożone wiśnie min 450 g oraz 2 galaretki wiśniowe/ Rozprowadzić 2 galaretki w 3 szklankach wody, dodać wiśnie, musi dobrze stężeć zanim wylejesz na biszkopt. 3. warstwa śmietanowa ;1/2 l. śmietany kremówki 36 lub 30%,1 serek waniliowy homogenizowany 170g,2 śmietanofixy, 2 łyżki cukru pudru- ubić Kolejność! Biszkopt - warstwa wiśniowa - warstwa śmietankowa - biszkopt - cukier puder. Można upiec na blaszce 24x30 lub w średniej tortownicy. Można dodatkowo przełożyć dżemem z czarnej porzeczki lub powidłami. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 01.06.09, 12:54 teraz wam całą gawiarenkę upaćkam jajami i mąką Odpowiedz Link
anoagata Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 01.06.09, 13:02 Przepraszam zdlądnęłam co wy tu pieczecie i nawet to fajne i proste mam jeszcze wiśnie zamrożone wypróbuję na swój dzień dziecka,dziękuję. Odpowiedz Link
wiga2008 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 01.06.09, 20:05 No nie można tutaj zaglądać, bo zaraz kuszenie słodkimi pysznościami. Niezwykle apetyczny jest biszkopt Wiktorii. Nie mogę się oprzeć. Odpowiedz Link
wiktoria53 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 02.06.09, 13:22 Witam, dopiero piję ranną kawę Ale śpiochem nie jestem. Tak jakoś wyszło, może z nadmiaru pracy.... To zdjęcie z pierwszej strony "Gazety" z postawionym bez odpowiedzi pytaniem: po co koty to robią? Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 02.06.09, 14:16 Dzień dobry Już pora obiadu? To wypijmy herbatkę Odpowiedz Link
wiktoria53 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 02.06.09, 22:20 Zapraszam do gawiarenkowego kina domowego na filmy z serii: "Piaskiem malowane" www.youtube.com/watch?v=o0xnLvk8xW4&hl=pl Odpowiedz Link
izis52 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 04.06.09, 11:55 Śliczny obrazek choć chyba nietrwały. Na hiszpańskich szerokich plażach artyści z różnych części świata wykonują niesamowite rzeżby z mokrego piachu. Często przylegająca do promenady "wystawa" ciągnie się kilometrami. Odpowiedz Link
wiktoria53 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 04.06.09, 18:46 A tak rzeźbili w Gdańsku www.trojmiasto.pl/galeria/II-Miedzynarodowy-Gdanski-Plener-Rzezby-z-Piasku-i108046.html Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 04.06.09, 19:09 Aleś nam tu piasku naniosła Wiktorio Czekaj czekaj , zaraz Kundzia z miotłą przybieży Odpowiedz Link
izis52 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 05.06.09, 08:59 Witam; Kundzia niech się nie waży usuwać piaskowych cudeniek. Przy temp. 6-8 C wspomnienie lata pomaga żyć. Ekspresik szumi, czajnik też. Cieplutko. Zapraszam. Tak dawno nie byłam nad zimnym Bałtykiem, że zaskoczyły mnie te piękne rzeźby. Jak widać moda szybko się rozprzestrzenia. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 05.06.09, 09:37 Bałtyk zimny? To cieplutkie morze, trzeba tylko w lodówce przed wejściem postać A może można też drzewa prze-rzeźbić w parkach na nizinach , albo kosiarką na trawie wyciąć jakieś esy floresy , tylko niekoniecznie szanowna małżonka będzie z tego zadowolona Odpowiedz Link
izis52 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 05.06.09, 09:56 Oj prawda; pod moją nieobecność - aniołek wyrzeźbił przy pomocy elektrycznych nożyc z jałowca nieco krzywy walec, kuleczki z platanów i dopiero moja ingerencja przyniosła naturalną wolność biednym drzewkom. Nie chciałabym, aby ogród wygladał tak : Odpowiedz Link
wiktoria53 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 06.06.09, 12:24 Nie dziwię się, że pustki tu na forum większe niż zazwyczaj , bo piękna pogoda *przynajmniej u mnie* zachęca do wyjścia z domu. Ja znalazłam chwilę i przysiadłam z miseczką świeżych truskawek mniammm... Miłego dnia. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 06.06.09, 16:14 A ja się dziwię W rejonie warszawskim mimo słoneczka wychodzącego zza chmur zimno . Truskawki też owszem som, ale kwas, że aż wykrzywia Dlatego kwaśne posty dziś ode mnie was czekają Odpowiedz Link
natla Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 07.06.09, 15:33 Dorwałam się na 5 minut do cudzego laptopa i oczywiście do Was zaglądam Stawiam kawę i informuje, że jast tak cudnie, iż zostaję jeszcze do czwartku. Tym bardziej, że mam jeszcze randkę z Małymidankami Bużka dla wszyskich. Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 10.06.09, 21:47 Ale tu pustki,kwiaty w wazonach powiędły,kawy nie ma,zwierzaki siedzą w kącie skulone,zupełne bezprawie! Zaparzam świeżą herbatkę,stawiam biszkopt z truskawkami i biegnę z psami na spacer,tylko prosze kawałek biszkopta dla mnie zostawić,no! Odpowiedz Link
izis52 Re: A jak będzie słońce i pogoda 12.06.09, 16:36 Pochmurno z przebłyskami i chłodno więc zapraszam na poziomki. Najlepsze leśne - nasiąkniete zapachem lasu i letnich, słonecznych promyków. Kupiłam dziś na targu i proszę zdegustować : A moze mus poziomkowy ? Odpowiedz Link
natla Re: A jak będzie słońce i pogoda 12.06.09, 17:08 Żadnych musów....szkoda owoców. No to zabieram sie do Twoich poziomek. Schowaj część, bo zabraknie! Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: A jak będzie słońce i pogoda 12.06.09, 22:19 Zostało trochę dla mnie,czy wszystko zjadłyście,łakomczuchy! Odpowiedz Link
wiga2008 Re: A jak będzie słońce i pogoda 17.06.09, 20:54 A w gawiarence bezkrólewie. Zwierzaki głodne. Kawy brak, herbaty również. Kundzia i Witek ogłosili strajk okupacyjny - żądają podwyżki. Chyba im się należy, bo tyle mają obowiązków. Póki co posprzątam i zaparzę sobie melisy, bo z nerwów nie zasnę. Odpowiedz Link
natla Re: A jak będzie słońce i pogoda 18.06.09, 08:09 Ooooo jak tu czyściutko! Kundzia i Witek! Do roboty. Ja wam postrajkuję! Idźcie na ugodę......wróci Admin, będzie kasa, ale za robotę, a nie za łażenie z tabliczkami przed Gawiarenką. A teraz czekamy na dobrą kawę i wysiusiane psy. Jasne? No! To otwieeram drzwi na taras, bo sliczne słońce i .....czekam..... Odpowiedz Link
izis52 Re: Dobra energia 18.06.09, 09:43 To się nazywa dobra, czy pozytywna energia. Czuję przepływ od zachodniej strony. Kundzia z Witkiem przestali strajkować. Pachnie kawa, herbata. Bukiet polnych kwiatów w dzbanie, ale te jaśminy na taras, już, już, bo zbyt wonieją. Odpowiedz Link
anoagata Re: Dobra energia 18.06.09, 10:12 OJEJ jak tu miło tak mi potrzeba tej dobrej energii która zawsze miałam i się wypaliła wpadłam tu na sekundę jestem w dołku głębokim nawet pisanie mi nie idzie a co dopiero myślenie, łykłam kawy dziekuję pozdrawiam serdecznie i do kliknięcia. Odpowiedz Link
wiga2008 Re: Dobra energia 18.06.09, 11:53 Anoagato, nie pędź tak. Usiądź z kawą na tarasie. Wpatrz się w piękną roślinność i chłoń tę dobrą energię. A wieczorem wpadnij na wino. Odpowiedz Link
anoagata Re: Dobra energia 18.06.09, 13:10 Wigo złocista to ja na te wino już przyszłam bo to mój ulubiony trunek, a w moim sołectwie niema sklepa żeby kupic nawet mamrota jak w Wilkowyjach z Rancza,postawisz teraz?? Odpowiedz Link
wiga2008 Re: Dobra energia 18.06.09, 22:25 A bój się Boga, Anoagato. Chyba nie uważasz, że gawiarenka zeszła na psy i podaje jakieś "mamroty". To ekskluzywny lokal i serwuje trunki z wyższej półki. Odpowiedz Link
anoagata Re: Dobra energia 18.06.09, 22:32 Psy jak to psy są super a wypowiedziałam się o swoim sołectwie nic nie ujmując nikomu i niczemu prze[raszam barzdzo,ale wino i tak lubię. Odpowiedz Link
natla Re: Dobra energia 18.06.09, 23:01 A Wy tylko gadacie o tym winie....postawiła by która coś lepiej! Odpowiedz Link
wiga2008 Re: Dobra energia 19.06.09, 11:10 Wpadam na moment z nadzieją, że coś z wczorajszej dobrej energii jeszcze zostało. Wypijam zieloną herbatę i biegnę dalej do swoich zajęć. Miłego dnia. Odpowiedz Link
natla Re: Dobra energia 19.06.09, 17:15 Oj, energia "wyszła". Do tego stopnia, ze padłam w pościel półprzytomna, a obudziwszy sie 20' później nie mogłam się nadziwić, ze o trzeciej piętnaście jest tak jasno. Jestem po 3 kawach, a nos ciągle przy ziemi. Może jakby te gaduły z wczoraj postawiły wreszcie to wino, to bym trochę przyszła do sie? Odpowiedz Link
anoagata Re: Dobra energia 19.06.09, 17:47 Oj Natla coś mi się wydaje że przeżywasz jak żaba zastrzyk ale niech ci będzie na zgodę stawiam ci nie wino bo nie mam wina zresztą tu niczyja wina a stawiam ci koniaczek ***** i dół butelki taki wklęsły czyli dobry pogoda smętna to ci się podniesie ciśnienie. Odpowiedz Link
izis52 Re: Dobra energia 19.06.09, 20:33 Podinstaluję sie pod ten koniaczek, bo też padam po obskoczeniu dwóch zakończeń roku szkolnego, dwóch galerii, a jutro mam się też weselić. Odpowiedz Link
polnaro Re: Dobra energia 19.06.09, 20:38 Koniaczku nie daruję, jest tam jeszcze ociupina? Też wczoraj i dziś zamulona chodzę okrutnie, kiedy wreszcie ustatkuje się ta pogoda? Odpowiedz Link
natla Re: Dobra energia 19.06.09, 20:42 Pomógł mi ten koniak. Dzięki Anno Zaczęłam wreszcie żyć. Odpowiedz Link
polnaro Re: Dobra energia 19.06.09, 20:43 Zupełnie jak moje koty, ale one bez koniaczku ożywają wieczorem. Odpowiedz Link
izis52 Re: Dobra energia 19.06.09, 20:46 Nie tylko koty, bo u mnie ktoś od tvn 24 powstał i od kompa mnie odseparować próbuje. Odpowiedz Link
anoagata Re: Dobra energia 19.06.09, 21:07 Jeszcze trochę zostało więc komu komu bo idę już do domu!! Odpowiedz Link
izis52 Re: Dobra energia 19.06.09, 21:11 Powoli, nie ma pośpiechu. Na polu deszcz leje jak z cebra. Odpowiedz Link
wiga2008 Re: Czerwone wino 19.06.09, 21:51 No proszę, ja w pocie czoła turlam do gawiarenki baryłkę czerwonego wina, a tu szaleństwo koniakowe. Zostało coś dla mnie? www.youtube.com/watch?v=WsMov-DAYRw&feature=related Muzyka w temacie, wysłuchajcie proszę, bo dużo wysiłku kosztowało mnie znalezienie takiej "perełki" Odpowiedz Link
izis52 Re: Kawa czy herbata ? 24.06.09, 08:23 Otwieram drzwi i okna póki nie pada. Wilgotno, parno w Gawiarence i wokół. Na dobry dzień szumi ekspres, a w tle śpiewa Edyta Bartosiewicz dla was o przemokniętych sercach. www.youtube.com/watch?v=LcPaY5iJQMA Odpowiedz Link
natla Re: Kawa czy herbata ? 24.06.09, 11:47 Jesteś cudna. Właśnie zrobiłam sobie krótką przerwę w wolontariacie i rzucam się na kawę. Odpowiedz Link
anoagata Re: Kawa czy herbata ? 25.06.09, 08:48 Lało,leje i będzie lać i to jak z cebra,zaparzam drugą kawę tym razem rozpuszczalną kto ma chęć to zapraszam. Odpowiedz Link
anoagata Re: Kawa czy herbata ? 25.06.09, 10:03 Kawę wypiłam chętnych do towarzystwa niema,coś przestało padać to idę uprawiać pietruszkę zamiast sexu,pozdrawiam wszystkich i życzę milego dnia. Odpowiedz Link
blompa Re: Kawa czy herbata ? 25.06.09, 14:26 Taki drapieżny sex w strugach deszczu na grządkach pietruszki... Zapragnęłam mieć grządki. Teraz jednak musi mi wystarczyć okienko na teatr i park . I kawa . Odpowiedz Link
wiga2008 Re: Kawa czy herbata ? 25.06.09, 15:56 To bardzo kulturalne okienko. Przecież mogłoby się trafić okno na śmietnik. Anoagato, skorzystaj z rady. Wołaj sołtysa w zagony pietruszki. Oj, mogą być doznania... Odpowiedz Link
izis52 Re: Kawa czy herbata ? 25.06.09, 16:06 Poobiednią, papatkową kawę serwuję dla wszystkich - życząc końca deszczowej pory, słonecznych, wakacyjnych humorów. Będzie mi napewno brakowało forumowego towarzystwa. Czas jednak szybko płynie. Pozdrawiam. A tam na wysepce będą pyszne owoce morza, cierpkawe wino i takie klimaty: www.youtube.com/watch?v=NRWbsKSF6wE&feature=related Odpowiedz Link
wiga2008 Re: Izis 25.06.09, 16:12 Wspaniałych wakacji, niezapomnianych widoków. Baw się dobrze i przywieź nam trochę lata. Odpowiedz Link
izis52 Re: Izis 25.06.09, 16:24 Dziekuję, prześlę. A serio, po niedzieli pogoda u nas na mur. Odpowiedz Link
natla Re: Izis 25.06.09, 17:19 Rany, jak ja Ci "zazdroszczę" tej greckiej wysepki. Moze do tego prawie bezludnej? Wracaj szczęśliwa i już zaczynaj pisać przeżycia, zeby nie było jak z moim Marokiem. Pozegnalna buźka. Odpowiedz Link
anoagata Re: hallo 27.06.09, 10:15 A co tu za bałagan! nieposprzątane jakby ten piorun tu był co w moje drzewo grzmotnął ajajajaj.Czy ktoś mi pomoże?? Ja tylko nastawiłam wodę. Odpowiedz Link
anoagata Re: hallo 28.06.09, 22:15 No to juz przesada że sama tu wszystko tu robię nie chceta z mną gadac to nie narzucam sie przepraszam. Odpowiedz Link
natla Re: hallo 29.06.09, 16:37 Stawiam "weselnego torta" Jestem juz po dwóch weselach i jednych chrzcinach. I aż mi sie na usta cisną wnioski. 2 wesela, a tak różne. Jedno z pompą, typowe, przygotowywane od mieięcy, przeżywane przez najbliższych chorobliwie, a drugie skromne, dla najblizesz rodziny i kilku przyjaciół (20 osób) i jak myslicie, które było sympatyczniejsze? Choć nie powiem, na obu czułam sie świetnie. Chrzciny w Tyńcu w katedrze, udzielił prześmieszny, wesoły ksiądz, a chrzczona niewiasta w momencie polewania wodą św......śmiała się do rozpuku. Odpowiedz Link
natla No to na zdrowie Bogatki! 01.07.09, 14:43 Otwieram barek i póki co piję z okazji.....No, teraz juz mogę spokojnie odśpiewać : "sto lat, sto lat, niech żyhe żyje nam...." ..i na drugą nóżkę....."niech Jej gwiazdka pomyślności nigdy nieeeeeee zagaśnie...." Odpowiedz Link
misia007 Re: No to na zdrowie Bogatki! 01.07.09, 14:59 Odspiewałam bez picia, tez się liczy myślę. Odpowiedz Link
natla Re: No to na zdrowie Bogatki! 01.07.09, 15:17 Miśka, nie wkurzaj mnie.....mam tak pić do lusterka? Odpowiedz Link
cieplanata Re: No to na zdrowie Bogatki! 01.07.09, 18:07 nie do lustra a z Natką wróciłam z pracy, podałam obiad więc mogę pić zdrowie Bogatki aż nie padnę Odpowiedz Link
misia007 Re: No to na zdrowie Bogatki! 01.07.09, 18:19 tez mnie to wkurza ale nie mogę do końca kuracji ale co tam piwko sobie trochę łyknę...bo odwyknę!!! Odpowiedz Link
bogatka1 Lubię takie wesołe miejsca 03.07.09, 14:56 Dzisiaj jeszcze świętuję, a że to piątek, to pociągnie się tak do niedzieli włącznie. Bardzo lubię soki owocowe Lubicie shusi? Odpowiedz Link