01.06.09, 09:37
Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
Obserwuj wątek
    • wiktoria53 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 01.06.09, 09:43
      Wstawiam jeszcze świeżutki biszkopt z wiśniami i życzę wszystkim

https://wstaw.org/d/9abb
      • wiktoria53 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 01.06.09, 09:45
        Tu ten biszkopt smile

https://wstaw.org/d/9abc
        • sagittarius954 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 01.06.09, 09:51
          big_grin Biszkopt marzenie big_grin
          Wiktorio , chylę czoła przed Twoimi zdolnościami cukierniczymi smile
          Teraz z zapałem przystąpię do dalszych działań na niwie domowej smile

• wiktoria53 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 01.06.09, 09:54
            Dzięki, Sagi. Przepis prosty,mogę podrzucić (sama dostałam go od
            Kristy)zaskoczysz Panią Domu smile
            • sagittarius954 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 01.06.09, 10:02
              Ależ oczywiściesmile Ale sądzę, że ty masz swoisty dar do tego typu robót smile
              Przecież juz niejednokrotnie pokazywałaś swoje delicje , i przyznam się, że za
              każdym razem trafiają do mojego serca big_grin
              Nie wiem czy mam tyle czasu by zrobić to ciasto, ale proszę bardzo przepis
              podrzuć może i ja sie pochwalę , wiesz gdybym go nie pokazał to znaczy że mi się
              zapadł , jak jakaś gwiazda smile
              • wiktoria53 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 01.06.09, 10:42
                Ten placek piekłam tylko raz smile( stare zdjęcie)

Biszkopt piecze się bardzo łatwo.Ubijasz białka na pianę, dodajesz
                żółtka ubijasz, potem cukier. Następnie dodasz mąkę z proszkiem do
                pieczenia i delikatnie wymieszasz łyżką. No, i wkładasz do formy.

A proporcje, to:

5 jaj
                1 szkl. cukru
                1 szkl. maki
                1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt z wiśniami

1.Upiec biszkopt z 5 jaj
                2.warstwa wiśniowa/ mrożone wiśnie min 450 g oraz 2 galaretki
                wiśniowe/
                Rozprowadzić 2 galaretki w 3 szklankach wody, dodać wiśnie, musi
                dobrze stężeć zanim wylejesz na biszkopt.
                3. warstwa śmietanowa ;1/2 l. śmietany kremówki 36 lub 30%,1 serek
                waniliowy homogenizowany 170g,2 śmietanofixy, 2 łyżki cukru pudru-
                ubić

Kolejność!
                Biszkopt - warstwa wiśniowa - warstwa śmietankowa - biszkopt -
                cukier puder.
                Można upiec na blaszce 24x30 lub w średniej tortownicy. Można
                dodatkowo przełożyć
                dżemem z czarnej porzeczki lub powidłami.
                • sagittarius954 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 01.06.09, 12:54
                  teraz wam całą gawiarenkę upaćkam jajami i mąką big_grin
                  • anoagata Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 01.06.09, 13:02
                    Przepraszam zdlądnęłam co wy tu pieczecie i nawet to fajne i proste mam jeszcze
                    wiśnie zamrożone wypróbuję na swój dzień dziecka,dziękuję.
                    • wiga2008 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 01.06.09, 20:05
                      No nie można tutaj zaglądać, bo zaraz kuszenie słodkimi
                      pysznościami. Niezwykle apetyczny jest biszkopt Wiktorii.
                      Nie mogę się oprzeć. smile
                      • wiktoria53 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 02.06.09, 13:22
                        Witam, dopiero piję ranną kawęwink Ale śpiochem nie jestem. Tak
                        jakoś wyszło, może z nadmiaru pracy....

https://wstaw.org/d/9ba6

To zdjęcie z pierwszej strony "Gazety" z postawionym bez odpowiedzi
                        pytaniem: po co koty to robią?
                        • sagittarius954 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 02.06.09, 14:16
                          Dzień dobrysmile
                          Już pora obiadu?
                          To wypijmy herbatkę smile

• sagittarius954 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 02.06.09, 14:56
                            I zapalmy papierosa smile
                            • wiktoria53 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 02.06.09, 22:20
                              Zapraszam do gawiarenkowego kina domowego na filmy z
                              serii: "Piaskiem malowane" smile

www.youtube.com/watch?v=o0xnLvk8xW4&hl=pl
                              • wiktoria53 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 03.06.09, 22:45
                                Dobranocsmile
                                • izis52 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 04.06.09, 11:55
                                  Śliczny obrazek choć chyba nietrwały. Na hiszpańskich szerokich
                                  plażach artyści z różnych części świata wykonują niesamowite rzeżby
                                  z mokrego piachu. Często przylegająca do promenady "wystawa" ciągnie
                                  się kilometrami.
                                  • wiktoria53 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 04.06.09, 18:46
                                    A tak rzeźbili w Gdańsku

www.trojmiasto.pl/galeria/II-Miedzynarodowy-Gdanski-Plener-Rzezby-z-Piasku-i108046.html
                                    • sagittarius954 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 04.06.09, 19:09
                                      Aleś nam tu piasku naniosła Wiktoriosmile Czekaj czekaj , zaraz Kundzia z miotłą
                                      przybieży smile

• izis52 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 05.06.09, 08:59
                                        Witam; Kundzia niech się nie waży usuwać piaskowych cudeniek. Przy
                                        temp. 6-8 C wspomnienie lata pomaga żyć. Ekspresik szumi, czajnik
                                        też. Cieplutko. Zapraszam.
                                        Tak dawno nie byłam nad zimnym Bałtykiem, że zaskoczyły mnie te
                                        piękne rzeźby. Jak widać moda szybko się rozprzestrzenia.
                                        • sagittarius954 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 05.06.09, 09:37
                                          Bałtyk zimny? To cieplutkie morze, trzeba tylko w lodówce przed wejściem postać smile
                                          A może można też drzewa prze-rzeźbić w parkach na nizinach , albo kosiarką na
                                          trawie wyciąć jakieś esy floresy , tylko niekoniecznie szanowna małżonka będzie
                                          z tego zadowolona smile
                                          • izis52 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 05.06.09, 09:56
                                            Oj prawda; pod moją nieobecność - aniołek wyrzeźbił przy pomocy
                                            elektrycznych nożyc z jałowca nieco krzywy walec, kuleczki z
                                            platanów i dopiero moja ingerencja przyniosła naturalną wolność
                                            biednym drzewkom.
                                            Nie chciałabym, aby ogród wygladał tak :

http://i39.tinypic.com/rmmusi.jpg
                                            • wiktoria53 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 06.06.09, 12:24
                                              Nie dziwię się, że pustki tu na forum większe niż zazwyczaj sad , bo
                                              piękna pogoda *przynajmniej u mnie* zachęca do wyjścia z domu. Ja
                                              znalazłam chwilę i przysiadłam z miseczką świeżych truskawek
                                              mniammm... smile

https://i44.tinypic.com/2qjzjms.jpg

Miłego dnia.
                                              • sagittarius954 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 06.06.09, 16:14
                                                A ja się dziwię smile W rejonie warszawskim mimo słoneczka wychodzącego zza chmur
                                                zimno . Truskawki też owszem som, ale kwas, że aż wykrzywia smileDlatego kwaśne
                                                posty dziś ode mnie was czekają smile
                                                • natla Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 07.06.09, 15:33
                                                  Dorwałam się na 5 minut do cudzego laptopa i oczywiście do Was
                                                  zaglądam smile Stawiam kawę i informuje, że jast tak cudnie, iż zostaję
                                                  jeszcze do czwartku. Tym bardziej, że mam jeszcze randkę z
                                                  Małymidankami wink Bużka dla wszyskich.
                                                  • del.wa.57 Re: GAWIARENKA - CZERWIEC 2009 R. 10.06.09, 21:47
                                                    Ale tu pustki,kwiaty w wazonach powiędły,kawy nie ma,zwierzaki siedzą w kącie skulone,zupełne bezprawie!smile
                                                    Zaparzam świeżą herbatkę,stawiam biszkopt z truskawkami i biegnę z psami na spacer,tylko prosze kawałek biszkopta dla mnie zostawić,no!
                                                    http://i40.tinypic.com/rh31ur.jpg
                                                  • izis52 Re: A jak będzie słońce i pogoda 12.06.09, 16:36
                                                    Pochmurno z przebłyskami i chłodno więc zapraszam na poziomki.
                                                    Najlepsze leśne - nasiąkniete zapachem lasu i letnich, słonecznych
                                                    promyków. Kupiłam dziś na targu i proszę zdegustować :

http://i41.tinypic.com/oavk14.jpg

A moze mus poziomkowy ?

http://i44.tinypic.com/28ktqm9.jpg
                                                  • natla Re: A jak będzie słońce i pogoda 12.06.09, 17:08
                                                    Żadnych musów....szkoda owoców. No to zabieram sie do Twoich
                                                    poziomek. Schowaj część, bo zabraknie! big_grin
                                                  • del.wa.57 Re: A jak będzie słońce i pogoda 12.06.09, 22:19
                                                    Zostało trochę dla mnie,czy wszystko zjadłyście,łakomczuchy!
                                                    big_grin
                                                  • wiga2008 Re: A jak będzie słońce i pogoda 17.06.09, 20:54
                                                    A w gawiarence bezkrólewie. Zwierzaki głodne. Kawy brak,
                                                    herbaty również.
                                                    Kundzia i Witek ogłosili strajk okupacyjny - żądają podwyżki.
                                                    Chyba im się należy, bo tyle mają obowiązków.
                                                    Póki co posprzątam i zaparzę sobie melisy, bo z nerwów nie
                                                    zasnę.wink
                                                  • natla Re: A jak będzie słońce i pogoda 18.06.09, 08:09
                                                    Ooooo jak tu czyściutko! Kundzia i Witek! Do roboty. Ja wam
                                                    postrajkuję! Idźcie na ugodę......wróci Admin, będzie kasa, ale za
                                                    robotę, a nie za łażenie z tabliczkami przed Gawiarenką. A teraz
                                                    czekamy na dobrą kawę i wysiusiane psy. Jasne? No! To otwieeram
                                                    drzwi na taras, bo sliczne słońce i .....czekam.....smile
                                                  • izis52 Re: Dobra energia 18.06.09, 09:43
                                                    To się nazywa dobra, czy pozytywna energia. Czuję przepływ od
                                                    zachodniej strony. Kundzia z Witkiem przestali strajkować. Pachnie
                                                    kawa, herbata. Bukiet polnych kwiatów w dzbanie, ale te jaśminy na
                                                    taras, już, już, bo zbyt wonieją.
                                                  • anoagata Re: Dobra energia 18.06.09, 10:12
                                                    OJEJ jak tu miło tak mi potrzeba tej dobrej energii która zawsze miałam i się
                                                    wypaliła wpadłam tu na sekundę jestem w dołku głębokim nawet pisanie mi nie
                                                    idzie a co dopiero myślenie, łykłam kawy dziekuję pozdrawiam serdecznie i do
                                                    kliknięcia.
                                                  • wiga2008 Re: Dobra energia 18.06.09, 11:53
                                                    Anoagato, nie pędź tak. Usiądź z kawą na tarasie.
                                                    Wpatrz się w piękną roślinność i chłoń tę dobrą energię.
                                                    A wieczorem wpadnij na wino. smile
                                                  • anoagata Re: Dobra energia 18.06.09, 13:10
                                                    Wigo złocista to ja na te wino już przyszłam bo to mój ulubiony trunek, a w moim
                                                    sołectwie niema sklepa żeby kupic nawet mamrota jak w Wilkowyjach z
                                                    Rancza,postawisz teraz??
                                                  • wiga2008 Re: Dobra energia 18.06.09, 22:25
                                                    A bój się Boga, Anoagato. Chyba nie uważasz, że gawiarenka
                                                    zeszła na psy i podaje jakieś "mamroty".
                                                    To ekskluzywny lokal i serwuje trunki z wyższej półki.wink
                                                  • anoagata Re: Dobra energia 18.06.09, 22:32
                                                    Psy jak to psy są super a wypowiedziałam się o swoim sołectwie nic nie ujmując
                                                    nikomu i niczemu prze[raszam barzdzo,ale wino i tak lubię.
                                                  • wiga2008 Re: Dobra energia 18.06.09, 22:36
                                                    Baaa, dobre wino nie jest złe. big_grin
                                                  • anoagata Re: Dobra energia 18.06.09, 22:44
                                                    No to doszłyśmy do konsensusu.
                                                  • natla Re: Dobra energia 18.06.09, 23:01
                                                    A Wy tylko gadacie o tym winie....postawiła by która coś lepiej!
                                                  • wiga2008 Re: Dobra energia 19.06.09, 11:10
                                                    Wpadam na moment z nadzieją, że coś z wczorajszej dobrej energii
                                                    jeszcze zostało. Wypijam zieloną herbatę i biegnę dalej
                                                    do swoich zajęć. Miłego dnia. cool
                                                  • natla Re: Dobra energia 19.06.09, 17:15
                                                    Oj, energia "wyszła". Do tego stopnia, ze padłam w pościel
                                                    półprzytomna, a obudziwszy sie 20' później nie mogłam się nadziwić,
                                                    ze o trzeciej piętnaście jest tak jasno. Jestem po 3 kawach, a nos
                                                    ciągle przy ziemi. Może jakby te gaduły z wczoraj postawiły wreszcie
                                                    to wino, to bym trochę przyszła do sie? smile
                                                  • anoagata Re: Dobra energia 19.06.09, 17:47
                                                    Oj Natla coś mi się wydaje że przeżywasz jak żaba zastrzyk ale niech ci będzie
                                                    na zgodę stawiam ci nie wino bo nie mam wina zresztą tu niczyja wina a stawiam
                                                    ci koniaczek ***** i dół butelki taki wklęsły czyli dobry pogoda smętna to ci
                                                    się podniesie ciśnienie.
                                                  • izis52 Re: Dobra energia 19.06.09, 20:33
                                                    Podinstaluję sie pod ten koniaczek, bo też padam po obskoczeniu
                                                    dwóch zakończeń roku szkolnego, dwóch galerii, a jutro mam się też
                                                    weselić.
                                                  • polnaro Re: Dobra energia 19.06.09, 20:38
                                                    Koniaczku nie daruję, jest tam jeszcze ociupina?
                                                    Też wczoraj i dziś zamulona chodzę okrutnie, kiedy wreszcie ustatkuje się ta pogoda?
                                                  • natla Re: Dobra energia 19.06.09, 20:42
                                                    Pomógł mi ten koniak. Dzięki Anno smile Zaczęłam wreszcie żyć.
                                                  • polnaro Re: Dobra energia 19.06.09, 20:43
                                                    Zupełnie jak moje koty, ale one bez koniaczku ożywają wieczorem.
                                                  • izis52 Re: Dobra energia 19.06.09, 20:46
                                                    Nie tylko koty, bo u mnie ktoś od tvn 24 powstał i od kompa mnie
                                                    odseparować próbuje.
                                                  • polnaro Re: Dobra energia 19.06.09, 20:48
                                                    Mam lepiej, moi się wałęsają.
                                                  • anoagata Re: Dobra energia 19.06.09, 21:07
                                                    Jeszcze trochę zostało więc komu komu bo idę już do domu!!
                                                  • izis52 Re: Dobra energia 19.06.09, 21:11
                                                    Powoli, nie ma pośpiechu. Na polu deszcz leje jak z cebra.
                                                  • wiga2008 Re: Czerwone wino 19.06.09, 21:51
                                                    No proszę, ja w pocie czoła turlam do gawiarenki
                                                    baryłkę czerwonego wina, a tu szaleństwo koniakowe.
                                                    Zostało coś dla mnie?
                                                    www.youtube.com/watch?v=WsMov-DAYRw&feature=related
                                                    Muzyka w temacie, wysłuchajcie proszę, bo dużo wysiłku
                                                    kosztowało mnie znalezienie takiej "perełki"
                                                  • izis52 Re: Kawa czy herbata ? 24.06.09, 08:23
                                                    Otwieram drzwi i okna póki nie pada. Wilgotno, parno w Gawiarence i
                                                    wokół. Na dobry dzień szumi ekspres, a w tle śpiewa Edyta
                                                    Bartosiewicz dla was o przemokniętych sercach.

http://i39.tinypic.com/5p3ktd.jpg

www.youtube.com/watch?v=LcPaY5iJQMA
                                                  • natla Re: Kawa czy herbata ? 24.06.09, 11:47
                                                    Jesteś cudna. Właśnie zrobiłam sobie krótką przerwę w
                                                    wolontariacie i rzucam się na kawę.
                                                  • anoagata Re: Kawa czy herbata ? 25.06.09, 08:48
                                                    Lało,leje i będzie lać i to jak z cebra,zaparzam drugą kawę tym razem
                                                    rozpuszczalną kto ma chęć to zapraszam.
                                                  • anoagata Re: Kawa czy herbata ? 25.06.09, 10:03
                                                    Kawę wypiłam chętnych do towarzystwa niema,coś przestało padać to idę uprawiać
                                                    pietruszkę zamiast sexu,pozdrawiam wszystkich i życzę milego dnia.
                                                  • blompa Re: Kawa czy herbata ? 25.06.09, 14:26
                                                    Taki drapieżny sex w strugach deszczu na grządkach pietruszki...
                                                    Zapragnęłam mieć grządki.
                                                    Teraz jednak musi mi wystarczyć okienko na teatr i park .
                                                    I kawa .
                                                  • wiga2008 Re: Kawa czy herbata ? 25.06.09, 15:56
                                                    To bardzo kulturalne okienko. Przecież mogłoby się
                                                    trafić okno na śmietnik. wink
                                                    Anoagato, skorzystaj z rady. Wołaj sołtysa w zagony pietruszki.
                                                    Oj, mogą być doznania...big_grin
                                                  • izis52 Re: Kawa czy herbata ? 25.06.09, 16:06
                                                    Poobiednią, papatkową kawę serwuję dla wszystkich - życząc końca
                                                    deszczowej pory, słonecznych, wakacyjnych humorów. Będzie mi napewno
                                                    brakowało forumowego towarzystwa. Czas jednak szybko płynie.
                                                    Pozdrawiam.

http://i42.tinypic.com/152g7mh.jpg

A tam na wysepce będą pyszne owoce morza, cierpkawe wino i takie
                                                    klimaty:

www.youtube.com/watch?v=NRWbsKSF6wE&feature=related
                                                  • wiga2008 Re: Izis 25.06.09, 16:12
                                                    Wspaniałych wakacji, niezapomnianych widoków.
                                                    Baw się dobrze i przywieź nam trochę lata.smile
                                                  • izis52 Re: Izis 25.06.09, 16:24
                                                    Dziekuję, prześlę. A serio, po niedzieli pogoda u nas na mur.
                                                  • natla Re: Izis 25.06.09, 17:19
                                                    Rany, jak ja Ci "zazdroszczę" tej greckiej wysepki. Moze do tego
                                                    prawie bezludnej? Wracaj szczęśliwa i już zaczynaj pisać przeżycia,
                                                    zeby nie było jak z moim Marokiem. Pozegnalna buźka. smile
                                                  • anoagata Re: hallo 27.06.09, 10:15
                                                    A co tu za bałagan! nieposprzątane jakby ten piorun tu był co w moje drzewo
                                                    grzmotnął ajajajaj.Czy ktoś mi pomoże?? Ja tylko nastawiłam wodę.
                                                  • anoagata Re: hallo 27.06.09, 11:19
                                                    Woda się przypaliła i nikogo niema no to papa
                                                  • anoagata Re: hallo 28.06.09, 22:15
                                                    No to juz przesada że sama tu wszystko tu robię nie chceta z mną gadac to nie
                                                    narzucam sie przepraszam.
                                                  • natla Re: hallo 29.06.09, 16:37
                                                    Stawiam "weselnego torta" big_grin Jestem juz po dwóch weselach i
                                                    jednych chrzcinach. I aż mi sie na usta cisną wnioski. 2 wesela, a
                                                    tak różne. Jedno z pompą, typowe, przygotowywane od mieięcy,
                                                    przeżywane przez najbliższych chorobliwie, a drugie skromne, dla
                                                    najblizesz rodziny i kilku przyjaciół (20 osób) i jak myslicie,
                                                    które było sympatyczniejsze? smile Choć nie powiem, na obu czułam sie
                                                    świetnie.
                                                    Chrzciny w Tyńcu w katedrze, udzielił prześmieszny, wesoły ksiądz, a
                                                    chrzczona niewiasta w momencie polewania wodą św......śmiała się do
                                                    rozpuku. big_grin
                                                  • natla No to na zdrowie Bogatki! 01.07.09, 14:43
                                                    Otwieram barek i póki co piję z okazji.....No, teraz juz mogę
                                                    spokojnie odśpiewać : "sto lat, sto lat, niech żyhe żyje
                                                    nam...." big_grin..i na drugą nóżkę....."niech Jej gwiazdka pomyślności
                                                    nigdy nieeeeeee zagaśnie...."
                                                  • misia007 Re: No to na zdrowie Bogatki! 01.07.09, 14:59
                                                    Odspiewałam bez picia, tez się liczy myślę.
                                                  • natla Re: No to na zdrowie Bogatki! 01.07.09, 15:17
                                                    Miśka, nie wkurzaj mnie.....mam tak pić do lusterka? big_grin
                                                  • cieplanata Re: No to na zdrowie Bogatki! 01.07.09, 18:07
                                                    nie do lustra a z Natkąsmile wróciłam z pracy, podałam obiad więc mogę pić zdrowie
                                                    Bogatki aż nie padnę smile
                                                  • misia007 Re: No to na zdrowie Bogatki! 01.07.09, 18:19
                                                    tez mnie to wkurza ale nie mogę do końca kuracji ale co tam piwko sobie trochę
                                                    łyknę...bo odwyknę!!!
    • bogatka1 Lubię takie wesołe miejsca 03.07.09, 14:56
      https://i.wp.pl/a/f/jpeg/11358/drinki1_330.jpeg Dzisiaj jeszcze świętuję, a że to piątek, to pociągnie się tak do niedzieli włącznie. https://www.nawidelcu.pl/__temp__/afed1dc9e7ed08a6f01ffbc04bc3b4af_183_1500_w.jpg

Bardzo lubię soki owocowe https://grafika.redakcja.pl/Kobieta.obiekt2.aspx/380/0/Kobieta/a0f653c3-894f-461b-8c9c-2f0dfc45c3ed_20090414100310_Soki.jpg

https://www.w-spodnicy.pl/g/Kobieta.obiekt2.aspx/0/260/Kobieta/de085744-4371-45e6-bc79-fa78a4227d09_20090320050806_Sushi.jpg Lubicie shusi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka