Dodaj do ulubionych

INTERNETOWE ZNAJOMOŚCI - WAŻNE OSTRZEŻENIE

16.10.04, 23:55
Witam !!

WAŻNE, PROSZĘ PRZECZYTAĆ UWAŻNIE

Ostrzegam wszystkich przed zawieraniem znajomości w internecie i obdarzaniem
poznanych osób nadmiernym zaufaniem. Niedopuszczalne jest podawanie
jakichkolwiek informacji umożliwiających zidentyfikowanie nas a w
szczególności podawanie nazwiska, numeru telefonu, adresu, przesyłanie zdjęć.
Różnorodne fora internetowe wykorzystywane są przez różne osoby o niejasnych
zamiarach. Umożliwienie zidentyfikowania własnej osoby - to "pakowanie się" w
niezłe tarapaty.
Kilka porad - jak się ukryć.
1. Gdy prowadzimy korespondencję przy pomocy poczty elektronicznej: Należy
założyć konto pocztowe w jednym z darmowych serwisów np. w gazeta.pl.
Uzyskujemy wtedy w pełni funkcjonalne konto pocztowe.
2. Gdy decydujemy się na rozmowę przy pomocy komunikatora w rodzaju Gadu-Gadu
należy usunąć z katalogu publicznego dane w rodzaju data urodzenia czy
nazwisko. Należy też koniecznie wyłączyć opcję Gadu-Gadu ---> Ustawienia --->
Połączenie
---> Używaj połączeń bezpośrednich. To uniemożliwi rozmówcy podgląd adresu IP
przy pomocy programu Inwigilator z pakietu Power GG.
3. Gdy decydujemy się na rozmowę przy pomocy teleflonu komórkowego należy
zrobić wszystko aby rozmówca nie poznał naszego numeru telefonu. Należy
zastrzec numer u operatora lub zablokować przezentację numeru (przed numerem
wybieranym należy dodać
ciąg znaków: #31# ,działa to w niektórych sieciach). Do wysyłania SMSów można
wykorzystać kartę SIM któregoś z systemów pre-paid, którą w razie problemów
należy zniszczyć.
4. Gdy decydujemy się na spotkanie - należy umówić się w ruchliwym punkcie
danej miejscowoci, w żadnym wypadku w domu czy w miejscu mało uczęszczanym.
Obserwuj wątek
    • anula36 Re: INTERNETOWE ZNAJOMOŚCI - WAŻNE OSTRZEŻENIE 17.10.04, 00:00
      hmm, ale my juz raczej mamy wiecej niz 12 lat i cos juz wiemy o zyciu i necie.
      A moze to tylko ja wiem??
      • md0512 Re: INTERNETOWE ZNAJOMOŚCI - WAŻNE OSTRZEŻENIE 17.10.04, 00:03
        Cześć !!

Rozumiem, jednakże temat jest o tyle ważny że wolałem wszystkim przypomnieć...
        Z moich doświadczeń wynika, że niby wszyscy te zasady znają ale nikt ich nie
        stosuje...
        • anula36 Re: INTERNETOWE ZNAJOMOŚCI - WAŻNE OSTRZEŻENIE 17.10.04, 00:05
          nikt czyli kto??
          grunt ze ty je stosujesz.
          • md0512 Problem Gadu-Gadu 17.10.04, 00:10
            Cześć !!

Może to nikt jest uogólnieniem, jednakże sam czasem rozmawiam na GG i np. w
            ciągu pierwszej rozmowy otrzymuję numer telefonu, zdjęcie, e-mail, nazwisko,
            nazwę miejcowość... Czyżbym aż tak wzbudzał zaufanie? OK. Ja nie mam złych
            zamiarów, ale nie mogę tego powiedzieć o innych.
            Poza tym Gadu-Gadu jest szczególnie niebezpieczne, gdyż archwizuje rozmowy. Co
            gdy do naszego komputera siądzie inna osoba i poczyta sobie trochę? Rozmowy na
            osobiste tematy lepiej skasować z archiwum.
            • anula36 Re: Problem Gadu-Gadu 17.10.04, 00:14
              Nie bardzo rozumiem ,kto moglby zasiasc do mojego kompa w domu? Zlodziej? Chyba
              nei mialby tyle czasu.
              W kafejkach nei uzywam GG.
              Nr telefonu komorkowego pre-paid nie niesie wiekszych niebezpieczenstw- i tak
              nikt nie wie,kto ten numer kupil.
              Co do nazwisk,miejscowosci,zdjecia to owszem glupota. Ale kazdy w koncu jest
              odpowiedzialny za siebie.
              • md0512 W domu, przed komputerem 17.10.04, 00:24
                Cześć !!

Ko mógłby usiąść przed Twoim komputerem? Np. znajomy poproszony o pomoc w
                problemach komputerowych. Skopiowanie archiwum Gadu-Gadu to dosłownie trzy
                kliknięcia. Co ciekawe podsłuch rozmowy GG to też zadanie dziecinnie proste...
                Mój problem jest nieco odmienny... Chciałem jeszcze raz wszystkim wskazać
                istniejący problem
                • anula36 Re: W domu, przed komputerem 17.10.04, 01:02
                  i ciekawe co moj znajomy zrobilby z tym archiwum GGsmile Sprzedal FBI za duza
                  kasesmile
                  • md0512 Re: W domu, przed komputerem 17.10.04, 02:11
                    Cześć !!

Wiesz, poczytałby sobie... i być może również dyskusje na tematy bardzo
                    osobiste. OK. Nieważne.
                    • anula36 Re: W domu, przed komputerem 17.10.04, 10:17
                      Spokojniesmile Po prostu zapachnialo mi to lekka obsesjasmile
                      Rozumiem,ze nei nalezy obcych do kompa wpuszczac, ale w pracy mi to nie grozi
                      bo mam biuro w domu,w kompie grzebie tylko jedna osoba jak sie zepsuje, ana
                      tematy osobiste rozmawiam w domu a nie na GG.
                      MOze dlatego nie mam takiego poczucia zagrozenia ze nigdy mnei tak naprawde nei
                      spotkalo nic bardzo zlego z powodu kontaktow internetowych, akiedys naprawde
                      duzo sie spotykalam i to czesto z zupelnie obcymi ludzmi.Zdazalo mi sie
                      podawac nr tel-fakt,ze to byla specjalnei do tego celu kupiona komorka na
                      karte, czase nawet wyslac zdjecie.
                      Grunt to nei popasc w obsesjesmile
                      A moze po prostu nie am za bardzo nic do ukrycia??
                      • md0512 Nic do ukrycia... 17.10.04, 12:43
                        Cześć !!

Masz rację. Ja też nie mam nic do ukrycia. Nawet mam swoją stronkę internetową.
                        Do niedawna było tam sporo informacji o mnie, ale po ostatnich wydarzeniach
                        musiałem ją mocno zmodyfikować. Mogę podać URL... (jutro).
                        • cma1 Re: Nic do ukrycia... 17.10.04, 13:09
                          poznalam wiele osob przez internet. ogranizowalam, zloty, nie wspominajac juz o
                          tym, ze goscilam u siebie w domu tak poznane osoby. do teraz kontakt
                          utrzymujemy i czasami sie spotykamy. to niesamowta frajda jest poznac kogos
                          osobicie.
                        • anula36 Re: Nic do ukrycia... 17.10.04, 13:15
                          rozumiem,ze ktos niecnie wykorzytal te informacje- tak tez bywa.Mnie szczezre
                          mowiacnigdynei przyszlo do glowy zakladanie wlasnej stronki.
                          Wole byc anonimowa uczestniczka forumsmile
                          • md0512 Anonimowa, choć nie całkiem :-) 17.10.04, 13:17
                            Cześć !!

Jesteś anonimowa... choć nie całkiem. Podałaś nr GG smile
                            • anula36 Re: Anonimowa, choć nie całkiem :-) 17.10.04, 13:19
                              i teraz agenci Mossadu sa juz na moim tropiewink
                              Ale masz racje - dodalam GG w czasie jak wspolorganizowalam niewypalony wyjazd
                              sylwestrowy na slowacje.
                              Czas go zlikwidiowac bo dzis jakis anonimowy facet zaczal mnie nawracac na
                              gromadke dzieci - w ramach moje dzialanosci na forum antykoncepcjasmile
                              • md0512 Re: Anonimowa, choć nie całkiem :-) 17.10.04, 13:23
                                Cześć !!

No, ja już sobie to GG dopisałem... smile
                                • anula36 Re: Anonimowa, choć nie całkiem :-) 17.10.04, 13:25
                                  no nie mow ,ze to ty jestes tym dzialaczem radia Maryja,amensmile
                                  • md0512 Re: Anonimowa, choć nie całkiem :-) 17.10.04, 13:28
                                    Cześć !!

W żadnym wypadku. Nigdy do Ciebie nie pisałem.
                                    • anula36 Re: Anonimowa, choć nie całkiem :-) 17.10.04, 13:29
                                      no to kamien z sercasmile
                                      • anula36 Re: Anonimowa, choć nie całkiem :-) 17.10.04, 13:33
                                        tzn ze nei jestes stuknietym Maryjakiem a nie ze nei pisaleswink
                                        • md0512 Re: Anonimowa, choć nie całkiem :-) 17.10.04, 13:59
                                          Cześć !!

OK. Rozumiem. A mam napisać ??
                                          • anula36 Re: Anonimowa, choć nie całkiem :-) 17.10.04, 14:59
                                            a zapraszam jak masz ochotesmile
    • anula001 Re: INTERNETOWE ZNAJOMOŚCI - WAŻNE OSTRZEŻENIE 17.10.04, 14:04
      Spotkalam sie z paroma osobami plci meskiej z netu. Dwie nawet zza granicy
      byly. Tylko raz czy dwa mialam glupie potem smsy i telefony, ale tak to luzik.
      Jak czuje, ze cos nie idzie w te strone, ktora mi sie podoba, przerywam
      znajomosc taka. Np. jak ktos prosi o moje zdjecia, ale powiedzmy nie takie dla
      wszystkich. Itp itd. Z jednym Wlochem do dzis pisze maile i smsy, i jest
      fajnie. Ale zgadzam sie, ostroznym nalezy byc, ale nie nalezy popadac w
      paranoje...
    • rybka_a Re: INTERNETOWE ZNAJOMOŚCI - WAŻNE OSTRZEŻENIE 17.10.04, 15:22
      drogie dziewczynki, przyznajcie, że jednak to miłe, że ktoś troszczy się o nas,
      całusy...
    • nom73 Re: INTERNETOWE ZNAJOMOŚCI - WAŻNE OSTRZEŻENIE 17.10.04, 15:48
      md0512 napisał:

> Witam !!
      >
      > WAŻNE, PROSZĘ PRZECZYTAĆ UWAŻNIE
      >
      > Ostrzegam wszystkich przed zawieraniem znajomości w internecie i obdarzaniem
      > poznanych osób nadmiernym zaufaniem. Niedopuszczalne jest podawanie

Ja tam bym chciał, żeby mnie jakaś dziewczyna wykorzystała. wink
      • rybka_a Re: INTERNETOWE ZNAJOMOŚCI - WAŻNE OSTRZEŻENIE 17.10.04, 16:14
        nom73 napisał:

> md0512 napisał:
        >
        > > Witam !!
        > >
        > > WAŻNE, PROSZĘ PRZECZYTAĆ UWAŻNIE
        > >
        > > Ostrzegam wszystkich przed zawieraniem znajomości w internecie i obdarzan
        > iem
        > > poznanych osób nadmiernym zaufaniem. Niedopuszczalne jest podawanie
        >
        > Ja tam bym chciał, żeby mnie jakaś dziewczyna wykorzystała. wink
        >
        >

a potem po ludziach opowiadać będziesz, jakie kobiety są okrutne i podłe...
        modliszki
        • madrider1 Re: INTERNETOWE ZNAJOMOŚCI - WAŻNE OSTRZEŻENIE 17.10.04, 16:35
          Hehehe. Ciekawy temat. Owszem cała masa osób nie wie zupełnie jakie istnieją zagrożenia. Ale nie należy popadać w paranoję. Poznałem kiedyś dziewczynę w Wirtualnej Kawiarence. To było całe lata temu. Pewnie z 6... Mimo, że teraz rzadko się kontaktujemy, to nadal uważam ją za bardzo bliską przyjaciółkę. Może dlatego, że nasza znajomość nie była nigdy obarczona kontaktem osobistym... Może dlatego, że po prostu trafił swój na swego...Cieszę się że ją znam.
          • rybka_a Re: INTERNETOWE ZNAJOMOŚCI - WAŻNE OSTRZEŻENIE 17.10.04, 17:35
            coś w tym jest, to forum Anula założyła niedawno - tydzień temu, a ja łapię na
            tym, że coraz cieplej myślę o tych osobach, które tu wpadają i sama zaglądam
            jak tylko mam czas,
            • anula001 Re: INTERNETOWE ZNAJOMOŚCI - WAŻNE OSTRZEŻENIE 17.10.04, 18:47
              Rybka, dzieki za te slowa. A juz sie balam ze ja tylko tak mam wink)))
              • rybka_a Re: INTERNETOWE ZNAJOMOŚCI - WAŻNE OSTRZEŻENIE 17.10.04, 19:01
                no co Ty Anula, każda prawdziwa kobieta tak ma! zapewniam Cię
                • anula001 Re: INTERNETOWE ZNAJOMOŚCI - WAŻNE OSTRZEŻENIE 17.10.04, 19:02
                  ufffffff...wink
                  • madrider1 Re: INTERNETOWE ZNAJOMOŚCI - WAŻNE OSTRZEŻENIE 17.10.04, 19:16
                    Pierwszy raz zajżałem tu parę godzin temu i już zaobserwowałem, że zdecydowanie więcej kobiet się tu wypowiada. No cóż, to jak u mnie na roku (na jakieś 120 osób tylko ok 15 facetów). Odpowiada mi to }-)
                    • rybka_a Re: INTERNETOWE ZNAJOMOŚCI - WAŻNE OSTRZEŻENIE 17.10.04, 19:20
                      no ale chyba dobrze czujesz się z nami kobietkami?
                      jako pies w towarzystwie sadła? (bez urazy, ale to to Sienkiewicz H., a
                      rozsławiła to zdanie J.Chmielewska)
                      • madrider1 Re: INTERNETOWE ZNAJOMOŚCI - WAŻNE OSTRZEŻENIE 17.10.04, 19:24
                        Bardzo dobrze czuję się w damskim towarzystwie }-) Powiedziałbym "jak ryba w wodzie" }-)
                        • rybka_a Re: INTERNETOWE ZNAJOMOŚCI - WAŻNE OSTRZEŻENIE 17.10.04, 19:27
                          no i to nas cieszy
                          • anisua Re: INTERNETOWE ZNAJOMOŚCI - WAŻNE OSTRZEŻENIE 18.10.04, 14:18
                            Tak trzeba uważać,ale zrozumiałam że kierujesz te słowa do kobiet....
                            A mężczyżni wcale nie są ostrozniejsi .
                            Spotkałam się z kilkoma, wcześniej wysłali mi zdjęcia, opisali trochę swoje
                            życie, pracę, numery telefonów, nr na gg....
                            Wygląda na to że albo wzbudzam b. duze zufanie, albo są naiwni, bo przecież ja
                            niekoniecznie ja.
                            Aha, a o mnie za duzo nie wiedzieli...

• jumar1 Re: INTERNETOWE ZNAJOMOŚCI - WAŻNE OSTRZEŻENIE 18.10.04, 14:25
                              cóz złego jest w posłaniu osobie z która sie rozmawia zdjęcia????
                              Może zbytnio to uprosciłem,ale...nie widze w tym nic niebezpiecznego...
                              Nawet pokusze sie o stwierdzenie że miło byłoby wiedzieć jak ta osoba z
                              internetu z która tak miło sie rozmawia wyglada...
                              Pzdr.
                              Jumar1
                              • anisua Re: INTERNETOWE ZNAJOMOŚCI - WAŻNE OSTRZEŻENIE 18.10.04, 14:36
                                jumar1 napisał:

> cóz złego jest w posłaniu osobie z która sie rozmawia zdjęcia????
                                > Może zbytnio to uprosciłem,ale...nie widze w tym nic niebezpiecznego...
                                > Nawet pokusze sie o stwierdzenie że miło byłoby wiedzieć jak ta osoba z
                                > internetu z która tak miło sie rozmawia wyglada...
                                > Pzdr.
                                > Jumar1
                                to moja odpowiedz na posta md0512
                                wiesz ja tez nie widze w tym nic złego,fajnie wiedzieć że rozmawiamy z kims
                                prawdziwym, kto ma głowę, nóżki i resztę członków wink na swoim miejscu
                                i że nasze słowa nie trafiają w przestrzeń....
                                Ale jeśli ktos opowiada o sobie wszystko na początku takiej internetowej
                                znajomości, to czasem może sie naciąc,jeśli trafi na jakiegoś
                                oszołoma/oszołomkę i tu ma rację md

• jumar1 Re: INTERNETOWE ZNAJOMOŚCI - WAŻNE OSTRZEŻENIE 18.10.04, 14:40
                                  Fakt,zostaje pewna doza niepewności kto siedzi po drugiej stronie i chyba ze
                                  strony kobiet obawa przed cholera wie jakim cymbałem!
                                  Z mojej strony sprawa wygląda nieco prosciej...kogo mam sie obawiac?Zboczeńca?
                                  Napalonej 15latki?czy ksiedza proboszcza,któremu jesli za dużo powiem wyklnie
                                  mnie z ambonki?smile
                                  • anisua Re: INTERNETOWE ZNAJOMOŚCI - WAŻNE OSTRZEŻENIE 18.10.04, 14:44
                                    jumar1 napisał:

> Fakt,zostaje pewna doza niepewności kto siedzi po drugiej stronie i chyba ze
                                    > strony kobiet obawa przed cholera wie jakim cymbałem!
                                    > Z mojej strony sprawa wygląda nieco prosciej...kogo mam sie obawiac?Zboczeńca?
                                    > Napalonej 15latki?czy ksiedza proboszcza,któremu jesli za dużo powiem wyklnie
                                    > mnie z ambonki?smile
                                    I tu sie z Toba zgadzam,kobiety to raczej niegrożne istoty..
                                    Chociaz taka napalona 15 może chyba uprzykrzyć życiesmile
                                    • jumar1 Re: INTERNETOWE ZNAJOMOŚCI - WAŻNE OSTRZEŻENIE 18.10.04, 14:50
                                      Fizycznie faktycznie niegrożne,a niejednokrotnie nawet bardzo miłesmile
                                      ..jednak psychicznie potrafia taki zamet zasiać,że to o wiele gorsze niż
                                      porażka fizyczna!Ja z reguły ustepuję i daje na przeczekanie...ale szlag mnie
                                      trafia jak kopromisów końca nie widać.....
                          • anula001 Re: INTERNETOWE ZNAJOMOŚCI - WAŻNE OSTRZEŻENIE 18.10.04, 19:41
                            nawet baaaardzo nas to cieszywink))) wiecej facetow dawac tu tongue_outtongue_outsmile)
        • nom73 Re: INTERNETOWE ZNAJOMOŚCI - WAŻNE OSTRZEŻENIE 18.10.04, 17:17
          rybka_a napisała:

> nom73 napisał:

> > Ja tam bym chciał, żeby mnie jakaś dziewczyna wykorzystała. wink
          > >
          >
          > a potem po ludziach opowiadać będziesz, jakie kobiety są okrutne i podłe...
          > modliszki

Bez przesady, w koncu sam bym chcial z wlasnej nieprzymuszonej woli. smile
          A poza tym kobiety to bardzo mile i niewinne istotki, wiec kto by mi
          uwierzyl? wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka