jumar1 16.07.05, 10:39 Po porannym przegladzie prasy doszedłem do wniosków: Amerykańskie dzieci czytają biografie ludzi sukcesu, a polskie dzieci od pokolen w szkołach uczą się o nieudanych powstaniach! Czy nie pora tego zmienić? Pzdr. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maraiss Re: Do Pań nauczycielek! 16.07.05, 11:09 jumar1 napisał: > Po porannym przegladzie prasy doszedłem do wniosków: > Amerykańskie dzieci czytają biografie ludzi sukcesu, żyją potem w przeświadczeniu ,że każdy może osiągnąć sukces na miare B. Gatesa a tu dupa.... rodzą sie frustracje które kończą sie tym ,że w najlepszym razie zostaje taki delikwent alkoholikiem, który topi w wódce swoje niespełnione marzenia o zostaniu milioneremDDDD > a polskie dzieci od pokolen w szkołach uczą się o nieudanych powstaniach! > Czy nie pora tego zmienić? > > a po co zmieniać? bardzo dobrze , że uczą sie o nieudanych powstaniach!!!! dzięki temu wiedzą jakie błedy popełnili ich poprzednicy i jakich należy unikać w przyszłościDDD człowiek uczy się na błedachDDD > Pzdr. Odpowiedz Link
heart_of_ice Re: Do Pań nauczycielek! 16.07.05, 11:21 >żyją potem w przeświadczeniu ,że każdy może osiągnąć sukces na miare >B. Gatesa a tu dupa.... rodzą sie frustracje które kończą sie tym ,że >w najlepszym razie zostaje taki delikwent alkoholikiem, który topi w wódce >swoje niespełnione marzenia o zostaniu milioneremDDDD mam wrazenie ze to raczej u nas sa sami frustraci i alkoholicy ale w stanach nie bylam, wiec pewnosci nie mam, gdzie wiecej > a polskie dzieci od pokolen w szkołach uczą się o nieudanych powstaniach! > Czy nie pora tego zmienić? > > a po co zmieniać? bardzo dobrze , że uczą sie o nieudanych powstaniach!!!! dzięki temu wiedzą jakie błedy popełnili ich poprzednicy i jakich należy unikać w przyszłościDDD człowiek uczy się na błedachDDD eeetam, do tej pory sie nie nauczylismy, myslisz, ze nagle zrozumiemy? Pauli -- Na ogół wszystkiemu sie umiem oprzeć - zwyjątkiem pokusy. EKGW Odpowiedz Link
maraiss Re: Do Pań nauczycielek! 16.07.05, 11:51 heart_of_ice napisała: > > eeetam, do tej pory sie nie nauczylismy, myslisz, ze nagle zrozumiemy? > wiesz nadzieja umiera ostatnia a tak poważnie pisząc to uważam ,że we wszystkim należy odnaleźć umiar Odpowiedz Link
jumar1 Re: Do Pań nauczycielek! 16.07.05, 12:37 Maraiss bez urazy ale napisałas stek bzdur!!! Ty tez pewnie w wieku przedszkolnym widziałas Majkę Jezowska czy Sabrine i chciałas zostac piosenkarką...albo bawiłas sie barbie i chciałas zostac super modelka z wielkim domem nad oceanem... ...podejrzewam ze nie zostałas....i co ?Jestes alkoholiczką czy frustratka?? Chodzi o to aby nie kłasc dzieciakom niepotrzebnych prawd historycznych ale by naturalnie stworzyc w nich podwaliny mocnych ludzi którzy wiedza co to energia,inspiracja i ambicja pzdr. Odpowiedz Link
maraiss Re: Do Pań nauczycielek! 16.07.05, 12:46 wszędzie pisałam na końcu zdania taki oto znaczek "D" wieć myślałam, że każdy bedzie wiedział ,że nie piszę tego poważnie... jak widać myliłam sie:p Odpowiedz Link
maraiss Ps do Jumara:) 16.07.05, 13:28 teraz piszę poważnie...jakbys miał wątpliwości napisałam w swoim drugim poście ,że we wszystkim należy znaleźć umiar... każdy naród powinien znać swoją historie, ponieważ naród który jej nie zna ginie... dzięki historii człowiek uczy się.... ale ucząc historii nie powinniśmy zapominać o przyszłosci... dając dzieciom do czytania wyłacznie biografie sławnych ludzi, może to prowadzić również do tego ,że dziecko takie bedzie rosło w przekonaniu ,że jeżeli nie osiągnie sukcesu w postaci posiadania 10 zerowego konta bankowego to bedzie oznaczało ,że jest nic nie wart, jest zwykłym śmieciem .... a sukces to rzecz względna...nie dla każdego oznacza sławe i wielkie pieniądze na koncie bankowym ... zgadzam sie z tobą ,że.... Chodzi o to aby nie kłasc dzieciakom niepotrzebnych prawd historycznych ale by > naturalnie stworzyc w nich podwaliny mocnych ludzi > którzy wiedza co to energia,inspiracja i ambicja tylko nauczyć tego dzieci można nie tylko dając im do czytania biografie tzw ludzi sukcesu...w przeszłości też było wiele ludzi, którzy swoją odwagą ,energią, inspiracją i ambicją moga stanowić przykład godny naśladowania... Ps2: Ty tez pewnie w wieku przedszkolnym widziałas Majkę Jezowska czy Sabrine i > chciałas zostac piosenkarką...albo bawiłas sie barbie i chciałas zostac super > modelka z wielkim domem nad oceanem... > ...podejrzewam ze nie zostałas....i co ?Jestes alkoholiczką czy frustratka?? Jeżowskiej nie trawiłam i do dzisiaj jak ją widzę działa mi na nerwy nie zostałam frustratką ponieważ ciągle mam nadzieje ,że jezcze zostanę tą super modelką z willa nad oceanem hahahahah tak juz sumując to zgadzam sie ,że należy w dzieciach rozbudzac pasje, ambicje itp. tylko uważam, że nie należy zapominac o tym co było myśląc o tym co bedzie. Odpowiedz Link
jumar1 Do Maraiss 16.07.05, 16:38 maraiss napisała: "..dając dzieciom do czytania wyłacznie biografie sławnych ludzi, może to prowadzić również do tego ,że dziecko takie bedzie rosło w przekonaniu ,że jeżeli nie osiągnie sukcesu w postaci posiadania 10 zerowego konta bankowego to bedzie oznaczało ,że jest nic nie wart, jest zwykłym śmieciem ...." ...widzisz Maraiss za sławnych ludzi/ludzi sukcesu nie powinnismy brac tylko tych którzy sa sławni dzieki swoim kontom, ale wez np. takiego Lance'a Armstronga ..chodzi o to aby umysł był świeży a nie okopywac maluchów po raz kolejny na Konradzie Wallenrodzie! pzdr. Odpowiedz Link
beate1 Re: Do Pań nauczycielek! 16.07.05, 11:42 Czy bardziej świadomość określa byt, czy bardziej byt określa świadomość? Odpowiedz Link
anula001 Re: Do Pań nauczycielek! 16.07.05, 12:35 nie zadawaj takich pytan, sa wakacje Odpowiedz Link
dzika_zdzicha Re: Do Pań nauczycielek! 16.07.05, 22:20 a czemu Jumar trzeba wybierać między tymi dwiema możliwościami? moim zdaniem dzieci powinny czytać o obu. złoty środek to coś czasem naprawdę niegłupiego. ))))) pozdr Odpowiedz Link
jumar1 Re: Do Pań nauczycielek! 16.07.05, 22:51 Nie wiem jakie Ty kończyłas szkoły ale w moich poza pierdołami i matematyka nic ciekawego nie było) Odpowiedz Link
dzika_zdzicha Re: Do Pań nauczycielek! 16.07.05, 22:53 no, zgadza się. ) ale uważam, że dzieci powinny się uczyć o różnych zjawiskach, a głównie o tym, że nie ma podziału: czarne-białe. pozdr Odpowiedz Link
pulsarkowy Re: Do Pań nauczycielek! 17.07.05, 01:47 "aurea mediocritas"? jakos to sie srednio w zyciu sprawdza... choc nie bardzo wiem czemu... Odpowiedz Link