il100 Re: "Obsługiwałem angielskiego króla" 22.08.07, 23:07 ... pomysł z "rzucaniem monet" rewelacja Odpowiedz Link
raknor Re: "Obsługiwałem angielskiego króla" 25.08.07, 21:43 Oglądał go ktoś już? Może bym sie na to wybrał, jak wrażenia?? Odpowiedz Link
menk.a Re: 'U Pana Boga w ogródku' 22.08.07, 09:08 Chcę zobaczyć ) www.filmpolski.pl/fp/index.php/1217846 Ktoś ma ochotę się przyłączyć? Odpowiedz Link
elianna Re: Film, na ktory sie wybiore.. 29.08.07, 18:11 Jesienią najlepiej obejrzeć coś lekkiego i ciepłego, bo o depresję nie trudno. Ale ja się pewnie w najbliższym czasie wybiorę na Katyń A. Wajdy.Chcę i muszę to zobaczyć. Skoro się w końcu ktoś zlitował i uderzył w tematy, które przez całe lata były przemilczane, nie wolno tego przepuścić. No a poza tym - sceny do filmu były kręcone kilka miedz ode mnie A na jesień szczególnie polecam: Piano Bar Uwielbiam klimat tego filmu. Gorący piasek, słońce, piękne marokańskie krajobrazy i matowy głos Patricii Kaas. Cud-miód! Odpowiedz Link
singielka_1976 Re: Film, na ktory sie wybiore-Katyń 16.09.07, 16:34 W tym tygodniu, podczas FPFF w Gdyni . Odpowiedz Link
biosphere Życie jest cudem 27.09.07, 20:35 pozwolę sobie ma mały off i zamiast o kinie napiszę;zaproszę do zakupienia jutrzejszej Rzeczpospolitej razem z filmem 'Życie jest cudem'. Jeśli ktoś lubi Kusturicę zawiedziony nie będzie. Odpowiedz Link
emzecik Fałszerze 27.09.07, 21:38 hmmm... Trochę stereotypowy. Przeżywałem go może troszkę za mocno, ale to pokłosie wizyty w obozie StuTthof. Kolejny obraz, który przypomina o niewesołych czasach. Jednocześnie opowiada ciekawą historię, nieprawdopodobną z jednej strony, z drugiej zaś oczywistą znając postępowanie ówczesnych Niemców. Dobre, niemieckie kino. Odpowiedz Link
ilnyckyj Re: Film, na ktory sie wybiore.. 29.09.07, 17:51 Nie wybiorę się, ale zasiądę przed TV setem i na kanale "Zone Europa" obejrzę dzieło pt. "Szynka, szynka" ( czyli Jamon, jamon) reż. Jose Bigas-Luna, z roku 1992... Jako satyra na "Maczyzm", hipokryzję itp. jest super, a przy tym - debiut na ekranie Penelopy Cruz. Odpowiedz Link
mumuja Re: Film, na ktory sie wybiore.. 04.10.07, 19:15 właściwie zupełnie przypadkowo, wychodze na Katyń. Po Wajdzie spodziewam się jednak dobrego kina Odpowiedz Link
mumuja Re: Film, na ktory sie wybiore.. 05.10.07, 21:04 i nie zawiodłam się, artystycznie bardzo dobry, wstrząsający świadomością Odpowiedz Link
bugier Re: Film, na ktory sie wybiore.. 16.10.07, 09:34 A ja wolę mniej poważnie i dam się zabrać albo sama kogoś zabiorę na film chyba dość frywolny, sądząc po pierwszych zapowiedziach i komentarzach w necie: www.filmweb.pl/Supersamiec+2007+pe%c5%82na+obsada,FilmRoles,id=425641 Odpowiedz Link
il100 "Moje życie beze mnie" 16.10.07, 09:16 film z gatunku filmów "zmieniających życie" - tąpnęło mną ... Odpowiedz Link
mort_subite "Stardust" 23.10.07, 22:24 Piękna, magiczna - dosłownie i w przenośni - baśń o miłości. Taka niekoniecznie dla tych całkiem najmłodszych, ale też chyba nie bardzo dla hardcore'owych miłośników klimatów burtonowskich. Polecam każdemu, kto ma w sobie choć trochę eskapizmu i lubi poczuć ciepło koło serca. Dodatkowe plusiki za jajcarską postać Kapitana Shakespeare (Robert De Niro) i obsadzenie pięknej (wiem, wiem, kwestia gustu) Claire Danes w roli Gwiazdy. Odpowiedz Link
altu Re: Film, na ktory sie wybiore.. 27.10.07, 17:21 "Sztuczki" (czyli sezon pogdyńskich trwa) ciepły film o przypadku, szczęściu i pechu, zdarzeniach losu, sprzyjających okolicznościach.. pokazuje, że jak czegoś tak mocno się chce, to się zdarza.. czasami jednak trzeba los przekupić plus mocno błękitne oczy chłopca i Boogy, choć do fenomenalności mu brakuje Odpowiedz Link
ta_ann "Sztuczki" 27.10.07, 19:06 Napisali gdzieś "czeskie chwalicie, swoich nie znacie". Chętnie poznam, tym bardziej że do dzisiejszych Obcasów muzykę z filmu dołączyli. Odpowiedz Link
condziu Re: Film, na ktory sie wybiore.. 29.10.07, 14:26 "Sztuczki" , zgadzam się Altu to bardzo ciepły film o losie, w którym zawsze coś się dzieje, a czasami trochę trzeba go zmanipulować aby osiągnąć efekt, co nie znaczy, że zawsze nam się uda. Chłopiec był rewelacyjny, parę tekstów mi po głowie chodzi Przedstawienie klimatów śląska duży plus, światło, klisza, muza ... Warto go zobaczyć w ten październikowy czas, jakoś tak ciepło i sympatycznie mnie nastroił ten film. Teraz kolejne ... Korowód, Pora umierać, Hiena (podobno knot maksymalny). Odpowiedz Link
singielka_1976 Polecam KOROWÓD 03.11.07, 21:26 Widziałam jeszcze w Gdyni.Rewelacyjna gra aktorów młodego pokolenia! Odpowiedz Link
singielka_1976 Re: Film, na ktory sie wybiore.. 03.11.07, 21:24 Widziałam SZTUCZKI-polecam, bo to kolejny odbry polski niebanalny film , a do tego super muzyka. Odpowiedz Link
sorrento_8 Re: Film, na ktory sie wybiore.. 04.11.07, 10:19 również byłam, polecam, ciepły i pozytywny film Odpowiedz Link
singielka_1976 Re: Film, na ktory sie wybiore.. 07.11.07, 21:40 O właśnie, to jest dobre podsumowanie: ciepły film, właśnie delektuję się ścieżką dźwiękową )) Odpowiedz Link
altu 1408 25.11.07, 17:30 Pokój 1408. to takie miejsce, gdzie demony z przeszłości, wszystkie niezałatwione sprawy dają o sobie znać. chyba każdy z nas ma takie miejsce, gdzie boi się samego siebie, gdzie boi się swoich myśli. a do tego - jak na złość mieszanka zbiegów okoliczności nie pomaga wyplątać się z pajęczyny własnych myśli. Odpowiedz Link
metaxxa1 Re: 1408 30.11.07, 21:22 byłam i uważam,że to jeden z lepszych horrorów jakie widziałam, choć na "Motelu" bardziej bałam się ,bo zbyt rzeczywisty był Odpowiedz Link
altu Re: Film, na ktory sie wybiore.. 28.11.07, 23:54 'Pora Umierać' www.kinoplex.pl/repertuar_film.php?title=5145 wreszcie się wybieram. [gdyby ktoś chciał dołączyć - czwartek, godz. 20.15] Odpowiedz Link
altu Re: Film, na ktory sie wybiore.. 29.11.07, 23:25 wreszcie obejrzałam.. faktycznie, wspaniała D.Szaflarska. kreacja pogodnej i ciepłej staruszki, która jak trzeba, to i zakląć potrafi, i przegonić natręta może.. [plus kreacja psa - futrzak zasługuje na dużą kostkę] bardzo dobra reżyseria i podziw dla operatorów. dylematy starszej osoby, samotnej w swojej starości, rozmowy z "kimś inteligentnym" (ze sobą) i z wierną suką, żeby nie zwariować bez drugiego człowieka. i mimo, że scenariusz pisany przez życie - powtarzający się cyklicznie od stuleci, że jednak nie wszystko jest takie, jakie byśmy chcieli żeby było - to jednak film nie jest o umieraniu.. film do zastanowienia się. nad głębszym sensem życia.. polecam.. Odpowiedz Link
metaxxa1 Re: Film, na ktory sie wybiore.. 30.11.07, 21:14 wybrałam się na "Michaela Claytona",a wybieram "Miłość w czasach zarazy" oby tak dobry jak książka był Odpowiedz Link
altu Clayton 05.12.07, 11:37 obejrzałam wczoraj. film dobry pod względem reżyserii i obsady aktorskiej. scenariusz - dziurawy. brakuje w nim "smaczku". zawiodłam się, tym bardziej, że recenzje krytyków i publikacje dawały mu 5 gwiazdek. u mnie ledwo 3 gwiazdki. a z tego gatunku polecam "Dziękujemy za palenie" przynajmniej dialogi były naprawdę przemyślane i budujące Odpowiedz Link
raknor Re: Film, na ktory sie wybiore.. 23.12.07, 18:18 Michaela Claytona Warto ja na niego czekam od miesiąca ????????? Odpowiedz Link
metaxxa1 Re: Film, na ktory sie wybiore.. 24.12.07, 14:55 warto, bardzo dobra rola Clooneya Odpowiedz Link
candycandy Re: Film, na ktory sie wybiore.. 30.12.07, 16:31 Clooney jak wino - im starszy tym ciekawsze role wybiera\filmy rezyseruje. Clayton jest dobry, wprawdzie Good luck and good night jest lepszy, no ale tam i tu mamy inny klimat, tempo. Claytona polecam nie tylko ze wzgledu na temat, Clooneya ale tez Tilde Swinton - swietna w swojej roli czlowieka, ktory zaprzedal korporacji cialo i dusze; no i Tom'a Wilkinson'a - ktory zagral rewelacyjnie, ktorego rola "robi" ten caly film i ktory powinien dostac za te role nominacje to oscara! Odpowiedz Link
mort_subite "Zgon na pogrzebie" 06.12.07, 00:04 Ponoć angielska komedia roku. No cóż, najwyraźniej nie jest to zbyt dobry rok dla angielskiej komedii. Tragicznie na szczęście nie jest. Rzecz da się obejrzeć bez większego ryzyka wystąpienia odruchu ucieczki, można się pośmiać, choć humor nie jest najwyższych lotów; brakuje mu specyficznej lekkości cechującej co bardziej udane komediowe produkty z UK. Jeśli ktoś ma nudne popołudnie/wieczór, to może pójść na ten film, na pewno nie będzie to najgorszy sposób spędzenia wolnego czasu. Niemniej, jeśli ktoś sobie odpuści wizytę w kinie, to żył niech sobie z rozpaczy nie podcina. Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: "Zgon na pogrzebie" 14.12.07, 11:07 "Pora umierać". Wspaniały, nastrojowy i wcale nie smutny. Powiedziałbym nawet: krzepiący. Miejscami b.wzruszający. Dobry na wieczór. Odpowiedz Link
dwajezyki Re: Film, na ktory sie wybiore.. 15.12.07, 11:05 Wybiorę się na "Polaka potrzebnego od zaraz" w reż Kena Loacha. Chłodne, brytyjskie, chwilami wyrafinowane kino to jest to. Jestem ciekawa realiów życia na Wyspach, jak również obrazu tzw. polacks (polaczków - przykra nazwa) www.filmweb.pl/Polak+potrzebny+od+zaraz,2007,o+filmie,Film,id=339226 Odpowiedz Link
dwajezyki Zrobione. 17.12.07, 23:08 Bardzo przykry film, przypominający dokument. A Żurek imponuje (podoba się też), gdy mówi: I`m a man, not a servant. Szczerze polecam. Odpowiedz Link
altu Re: Film, na ktory sie wybiore.. 23.12.07, 12:37 ..wybiorę się przed telefizor [o ile będzie ku temu sposobność..]: epoka lodowcowa lepiej późno niż później asterix i obelix sara i.. mężczyźni wolą blondynki Odpowiedz Link
marecki-34 Re: Film, na ktory sie wybiore.. 23.12.07, 18:17 Zdecydowanie na Obcy kontra Predator II wyśmiejecie mnie za to Odpowiedz Link
dwajezyki My Life Without Me 30.12.07, 15:14 chcę się podzielić tym, który obejrzałam. "my life without me" z hiszpańskim dubbingiem i polskimi napisami taka refleksja, że za mało odczuwamy Życie, za bardzo pędzimy. za wiele robimy rzeczy nudnych, za mało kochamy (także się). scenariusz prościutki: Ann dowiaduje się, że ma jeszcze tylko kilka miesięcy życia. Robi listę rzeczy, które chce przed śmiercią zrobić. Człowiek nabiera oglądając ją ochoty na zmysłowość, na nowe doświadcza(e)nie(a). Na stanie w strugach deszczu, na zmiany - film jest niesamowice sugestywny. Szczerze polecam. uwaga! w sieci króluje wersja hiszpańska dwa sznureczki: merlin.pl/frontend/browse/product/2,452009.html pl.youtube.com/watch?v=yUMlprmMZ5E&feature=related Odpowiedz Link
candycandy hiszpanskie Princesas 30.12.07, 16:58 dramat. poplatane zycie dziewczyn\kobiet, ktore sa putanas. problemy z klientami, z papierami, spotkania z kolezankami u fryzjera, klamstwa przed rodzina. podane bez ckliwosci, zwyczajnie. i przyjazn miedzy dziewczynami, ktora zaczela sie od klotni, niecheci a w efekcie przetrwala wszystko. teraz szukam sciezki z tego filmu. na razie mam koncowa piosenke: www.youtube.com/watch?v=RRkNnMooHFc&feature=related Odpowiedz Link
altu Rezerwat 03.01.08, 14:57 czyli rzecz o warszawskiej Pradze mam nadzieję na mocno klimatyczną rzecz kinoteka.pl/film.php?id_film=447 Odpowiedz Link
alo_ha Re: Rezerwat 08.01.08, 23:45 o ja też nie mogę się doczekać jako fanka i mieszkanka tej niby lepszej pragi Odpowiedz Link
altu Re: Rezerwat 15.01.08, 08:02 > o ja też nie mogę się doczekać jako fanka i mieszkanka tej niby > lepszej pragi naprawdę warto obejrzeć. rzecz o Pradze tej gorszej - Północnej okolice Stalowej, Inżynierskiej, Szwedzkiej, Ząbkowskiej.. klimat tej Pragi tworzą ludzie. w filmie trochę mało ich było, trochę wygładzeni, trochę wykolorowani. ale ogląda się jak obrazek zza okna. czuje się, że ludzie ci są prawdziwi, a nie stworzeni na potrzeby wielkiego ekranu. muzyka też taka praska - z tangiem warszawskim na czele, tyle tylko że teksty piosenek Stasia Wielanka zbeszczeszczone nieco, ale już w oryginale dawno w takiej wersji słyszałam - więc uśmiech na twarz no i wspaniała kreacja małolata i Soni Bohosiewicz. widać, że nowe twarze do kina wkraczają. i bardzo dobrze Odpowiedz Link
candycandy Re: Rezerwat - recenzja by CC;) 15.01.08, 22:47 generalnie film jest dobry i w wielu momentach\scenkach nawet swietny. nie jest genialny od A do Z ale z pewnoscia bardzo dobry jak na rodzima kinematografie, ktora ostatnio przynajmniej polowe kasy i mocy tworczych traci na bezsensowne komedie romantyczne, kalki kalek jak "jeszcze raz nidgy w zyciu ale tylko mnie kochaj bo ja wam pokaze". a teraz szczegoly tytul filmu uzasadniony jak najbardziej) dla glownego bohatera Marcina (btw - pierwsze skojarzenie jak go zobaczylam na ekranie to takie, ze facet jest bardzo podobny wizualnie i glosowo do Dorocinskiego ale nie przeszkadzalo mi to i jego kolegi Marka (swietnie zagrana postac ze swiata warszafkowego szol-bizu, reklamy i innych PiaR'ow praga to faktycznie rezerwat pelen osobliwosci, gdzie czlowiek wpada jak japonski turysta, patrzy, pofotografuje, posmieje sie z meneli, nawet jakas monete na tym rezerwacie zarobi lub straci a potem wyjezdza. ale wiadomo, ze miejscowi tez turystow skubia nie gorzej niz kumple Ryska frajerom sikory wiec pokazuja im to, co tamci chca zobaczyc. Kwasny vel Wilczynski zmuszony zostaje do troche dluzszego pobytu w tym rezerwacie. I wtedy (jakze przewidywalnie! - mala zlosliwosc okazuje sie, ze odrapana, brudna praga ma swoj urok, ktorego turystom pokroju Marka nie jest dane zobaczyc inaczej niz tylko na zdjeciach. a Marcin tez przekonuje sie, ze trzeba troche zzyc sie z rezerwatem by go zrozumiec czy by poczuc jego klimat, uchwycic jego przelotna urode. co do obsady - praskie miraze sa tym lepsze im mniej w nich steoretypowych scenek czy wiecej w nich naturalszczykow. kioskarka pani Krysia jest calkiem fajnie zagrana, Rysiek (Karolak) troche mniej, ex-glina Dziurman jakos mnie nie przekonal ale dzieciaki z trzepakiem, menele z kamienicy, zwlaszcza w scenie pozowania Grzesiowi do zdjec do szkoly czy 2 sasiadki-pijaczki podczas rozmowy - rewelacja! a ballada "na co mi k.rwa kwiaty, na co mi k.rwa twoje lzy" - hicior and hiciory!) z zawodowcow dobrze tez wypada Janczar, wlasciciel kamienicy, Sonia Bohosiewicz robi bardzo ten film (bez 2 zdan! i pewnie mniej zorientowani widzowie wezma ja za praska dziewuche a wlasciciel zakladu foto (ciekawe skad oni wzieli te mase zdjec?!) jest po prostu wzruszajacy i bardzo "spina" ten film. zakonczenie pozytywne ale nawet nie kole w oczy. no i apel to tych, co jeszcze nie widzieli filmu - zostancie do konca napisow! inaczej ominie was wazna lekcja hisotrii ostatnie zdanie - bede czekac na kolejny film rezysera, to swietna rekomendacja ze strony widza, czyz nie? Odpowiedz Link
emzecik Re: Rezerwat 14.01.08, 22:30 dawno nie wychodziłem z kina z taką niechęcią cudownie klimatyczna opowieść o zakątku Warszawy nieco zapomnianym, omijanym przez masy w wyścigu szczurów udział biorące seans się skończył, ja chciałem jeszcze... warto. P.S. śmiech niewymuszony wstrząsał mym ciałem nierzadko Odpowiedz Link
singielka_1976 Re: Film, na ktory sie wybiore-film polski 08.01.08, 22:31 Czyli kolejny film z festiwalu w Gdyni:REZERWAT . Odpowiedz Link
singielka_1976 Re: Film, na ktory sie wybiore-film polski 21.01.08, 15:55 Miałam iść dzisiaj,ale niestety sprawyz awodowe zmusiły mnie do zmiany planów wrrrr.Może w środę się uda? Odpowiedz Link
dwajezyki XXY 14.01.08, 10:53 xxy.filmweb.pl/ "czuję", iż to dobry film, rec. Sobolewskiego w Gazecie też b. pozytywna. przekonam się. Odpowiedz Link