Dodaj do ulubionych

pekao sa - problem karta kredytowa

IP: *.multimo.pl 07.06.10, 20:32
wziąłem w pekao sa kartę kredytowa, silver, embosowaną. dostałem ja 1 czerwca,
po czym aktywowałem ja w serwisie pekao24 za pomocą kodu, ponieważ nie miałem
jeszcze pinu. tego samego dnia dokonałem transakcji w necie na kwotę ponad
800pln. codziennie wchodziłem na pekao24,a by sprawdzić, czy już rachunek
karty został obciążony. ku mojemu zdziwieniu dopiero 6 czerwca zobaczyłem
obciążenie tą transakcja - dane: dokonana 1-06, rozliczona 3-06.
moje pytania:
1) dlaczego opóźnienie w widoczności transakcji w serwisie internetowym jest
tak długie?
2) dlaczego bankomat pokazuje mi stan dostępnych środków 0 pln, pomimo
dokonania tej transakcji?
odnośnie pytania drugiego, pin do karty dostałem dzisiaj, tj 7 czerwca i
poszedłem do bankomatu go zmienić. wszystko ok, jeszcze dla pewności dokonałem
aktywacji karty już nowym pinem, po czym znów sprawdziłem dostępne środki i
znów 0 pln. dzwoniłem już na infolinie na nr 42 683 83 24, ale tam chyba
wszyscy śpią. jutro dryndnę dopiero do oddziału, ale mam nadzieje, ze się nie
okaże, ze nawet jak zapłacę tą karta w tradycyjnym sklepie, to będę widział
zrealizowana transakcje po 7 dniach, bo to żenada!
jak macie jakieś spostrzeżenia co do kart embosowanych pekao sa, to proszę o
wpisy!
Obserwuj wątek
    • krzysztofsf Re: pekao sa - problem karta kredytowa 08.06.10, 09:33
      Gość portalu: fifeX napisał(a):

> wziąłem w pekao sa kartę kredytowa, silver, embosowaną. dostałem ja 1 czerwca,
      > po czym aktywowałem ja w serwisie pekao24 za pomocą kodu, ponieważ nie miałem
      > jeszcze pinu. tego samego dnia dokonałem transakcji w necie na kwotę ponad
      > 800pln. codziennie wchodziłem na pekao24,a by sprawdzić, czy już rachunek
      > karty został obciążony. ku mojemu zdziwieniu dopiero 6 czerwca zobaczyłem
      > obciążenie tą transakcja - dane: dokonana 1-06, rozliczona 3-06.

Czy dostepne srodki rowniez nie byly pomniejszone o ta kwote?
      Jesli byly, to zapewne obciazenie bylo blokada (nie wszystkie banki oferuja podglad blokad).

> moje pytania:
      > 1) dlaczego opóźnienie w widoczności transakcji w serwisie internetowym jest
      > tak długie?
      > 2) dlaczego bankomat pokazuje mi stan dostępnych środków 0 pln, pomimo
      > dokonania tej transakcji?

0 zl. ? Wyglada jakby nie bylo dostepnych zadnych srodkow pod wyplaty gotowkowe.

> odnośnie pytania drugiego, pin do karty dostałem dzisiaj, tj 7 czerwca i
      > poszedłem do bankomatu go zmienić. wszystko ok, jeszcze dla pewności dokonałem
      > aktywacji karty już nowym pinem, po czym znów sprawdziłem dostępne środki i
      > znów 0 pln. dzwoniłem już na infolinie na nr 42 683 83 24, ale tam chyba
      > wszyscy śpią.

Moze jak wspomnialem, masz domyslnie 0 limitu na wyplaty gotowkowe (wg, mnie prawidlowo, chociaz jakies 200 zl by sie przydalo na wypadek sytuacji superawaryjnej.

>jutro dryndnę dopiero do oddziału, ale mam nadzieje, ze się nie
      > okaże, ze nawet jak zapłacę tą karta w tradycyjnym sklepie, to będę widział
      > zrealizowana transakcje po 7 dniach, bo to żenada!
      > jak macie jakieś spostrzeżenia co do kart embosowanych pekao sa, to proszę o
      > wpisy!

Pekalo nie mam :)
      • adrian.hinc Re: pekao sa - problem karta kredytowa 08.06.10, 12:33
        W przypadku kart płatniczych (również niekredytowych) transakcja najpierw trafia
        do blokad, a dopiero później jest księgowana na rachunku. To może potrwać nawet
        do tygodnia (po 7 dniach blokada jest zdejmowana).

Jeżeli nie ma podglądu blokad (a nie wszędzie jest to możliwe), to niestety
        trzeba się wykazać cierpliwością :)
        • krzysztofsf Re: pekao sa - problem karta kredytowa 08.06.10, 12:40
          adrian.hinc napisał:

> W przypadku kart płatniczych (również niekredytowych) transakcja najpierw trafi
          > a
          > do blokad, a dopiero później jest księgowana na rachunku. To może potrwać nawet
          > do tygodnia (po 7 dniach blokada jest zdejmowana).
          >
          > Jeżeli nie ma podglądu blokad (a nie wszędzie jest to możliwe), to niestety
          > trzeba się wykazać cierpliwością :)
          >

Z tym, ze istotna jest obserwacja srodkow dostepnych - powinien miec pomniejszone o ta kwote, chociaz sa sytuacje, ze znika blokada a transakcja nie zostaje zatwierdzona - srodki dostepne sie zwalniaja z blokady.aby nastepnie "nieoczekiwanie" (nieoczekiwanie dla osob nie monitorujacych sawoich transakcji) zatwierdzenie transakcji w pozniejszym terminie zdjelo je z karty.
          Mialem kiedys cos takiego jak powyzsze przy zakupie internetowym karta BZWBK - blokada znikla a zakup sie nie pojawil. Reklamowalem na infolini i dzien czy dwa pozniej transakcja wreszcie weszla juz jako zakup.
    • Gość: fifeX pekao sa - problem karta kredytowa IP: *.multimo.pl 08.06.10, 22:22
      bylem dzisiaj w oddziale, bo rano saldo dalej wynosilo 0 pln. co sie okazalo,
      centrum autoryzacyjne 2 x zblokowalo kwote ponad 800 pln. pracownik powiedzial,
      ze w ciagu godziny ta druga blokade zdejma. skoro pozniej zaplacilem karta w
      sklepie, to znaczy, ze jest git. poszedlem do bankomatu i rzeczywiscie, wszystko
      sie zgadza.
      ale.. wchodze na pekao24 (nie powinno sie nazywac 24) i transakcji dokonanej w
      sklepie ani sladu.
      wiec tylko bankomat prawde w pekao ci powie. system transakcyjny dopiero po 2-3
      dniach i to dopiero, jak juz transakcja sie rozliczy. tak opoznionego banku
      jeszcze nie widzialem.
      pozdrawiam wszystkich uzytkownikow kart pekao.
      • krzysztofsf Re: pekao sa - problem karta kredytowa 08.06.10, 22:29
        A co takiego fajnego ma ich KK, ze ci na niej zalezy?
        Nie lepiej przeniesc gdzies indziej?
        • Gość: fifeX pekao sa - problem karta kredytowa IP: *.multimo.pl 09.06.10, 07:57
          problem jest w tym, ze inne banki mi odmówiły. przeważnie tłumaczenie było
          takie, ze wcześniej nie korzystałem z ich usług. nie chcieli nawet zaświadczenia
          o dochodach. po prostu nie mamy oferty i takie tam bzdety. w pekao decyzje
          podjęto w 2 godziny.
          ale teraz widzę, ze ta ich karta Silver to do elektronicznych się nawet nie umywa ;)
          • krzysztofsf Re: pekao sa - problem karta kredytowa 09.06.10, 09:06
            Latwiej bedzie teraz przeniesc juz posiadana karte.
            Pokorzystaj kilka miesiecy, pilnujac splat w terminie i przenies gdzies indziej, gdy bedziesz juz mogl zrezygnowac bez kosztow przed terminem oplaty za odnowienie. Jeszcze skorzystasz z roznych promocji przy tej okazji.
      • Gość: vvv mam kredytową vise classic w innym banku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.10, 19:29
        i sytucję podobna do Twojej tzn. transakcje na rachunku on-line
        karty pojawiają się z 2-3 dniowym opóźnieniem.
        Natomiast reakcja pekao24 na transakcje wykonywane zwykłym
        bankomatowym maestro jest błyskawiczna. Kupuje coś w sklepie pod
        domem, prychodzę patrzę w kompa i transakcja już jest odnotowana.
        Być może zależy to bardziej od rodzaju karty a mniej od banku?
        • Gość: fifeX mam kredytową vise classic w innym banku IP: *.multimo.pl 09.06.10, 21:43
          troszkę na kartach się znam, ale dotąd użytkowałem wyłącznie elektronicznych.
          stad moje zdziwienie na tak duże opóźnienia.
          co do transakcji w sklepie to dopisze jeszcze jedna rzecz: czytnik był banku
          pekao s.a., wiec transakcja przebiegła błyskawicznie. zatwierdziłem pin i po 2
          sekundach wydrukowało się potwierdzenie.
          a pekao24 dalej milczy ;)
          rzeczywiście trzeba będzie pomyśleć o innym banku, bo ta karta jest mało
          bezpieczna, choć fajnie się z niej korzysta.
          • Gość: Kaczus (Tomek) Re: mam kredytową vise classic w innym banku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.10, 09:35
            Należy pamiętać, że w każdym, nawet najmniejszym banku działa kilka systemów
            informatycznych. Jest teraz kwestia jak i kiedy wymieniają między sobą informacje.
            • krzysztofsf Re: mam kredytową vise classic w innym banku 10.06.10, 09:37
              To chodzi o czesc systemu dostepna klientowi.
              Np. Citi dopiero niedawno dal podglad blokad,.
              • Gość: Kaczus (Tomek) Re: mam kredytową vise classic w innym banku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.10, 12:14
                To jest trochę bardziej skomplikowane. Zazwyczaj ze względów bezpieczeństwa
                system wystawiony na www jest odseparowany od systemu wewnątrzbankowego.
                Dodatkowo system wewnątrzbankowy składa się z wielu modułów, możliwe, że któryś
                z nich działa ułomnie, skoro z jednych transakcji blokady widzisz, a z drugich
                nie. Oznacza to, że są widoczne blokady nie oznacza, że będą widziane ze
                wszystkich rodzajów transakcji. Możliwe, że któryś z modułow jest np dostarczony
                przez firme trzecią i na dostosowanie potrzeba więcej czasu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka