Dodaj do ulubionych

Pytanie o bilon

21.06.10, 11:55
Przez dwa lata systematycznie odkładałem wszelkie miedziaki (tj nominały od
1gr do 5gr) w specjalnej skarbonce. Czy jeżeli przyjdę do banku z taką
wypchaną świnką, bank ma obowiązek na moją prośbę zamienić mi takie drobne na
większe nominały? Zdaję sobie sprawę, że już sama czynność liczenia zajęła by
kasjerkom około godziny (np 100zł = 10tys - 1groszówek). Więc chciałbym jak na
wstępie zaznaczyłem wywiedzieć się, czy jest taka usługa, czy też bank może mi
odmówić zamiany?
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Pytanie o bilon IP: 85.222.87.* 21.06.10, 21:16
      Odmówić raczej nie, ale opłatę raczej pobierze i to nie małą :-)
    • wichura Re: Pytanie o bilon 21.06.10, 22:12
      Bank ma taką pozycję jak wymiana nominałów w TOiP, więc pewnie przyjmie (ale
      kasjerki Cię nie pokochają :)). Prowizja też będzie niemała, tak z ćwierć
      kilograma :))
      Prościej wpłacić na konto własne / innej osoby fizycznej. Zazwyczaj, w obrębie
      tego samego banku, wpłata jest bezprowizyjna, nie ma możliwości odmowy przyjęcia
      wpłaty.
    • adrian.hinc Re: Pytanie o bilon 22.06.10, 11:17
      Możesz te pieniądze wpłacić na swoje konto. Bank nie ma prawa pobrać od Ciebie z
      tego tytułu żadnej prowizji. I na potwierdzenie cytat z pisma
      Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumenta:

W opinii Urzędu banki nie mają prawa pobierać dodatkowych kwot za wpłaty bilonem
      na konto. [...] Monety są takim samym środkiem płatniczym na terenie Polski jak
      banknoty i jeżeli przedsiębiorcy nie pobierają opłat za wpłaty dokonywane w
      „papierowych pieniądzach”, nie powinni żądać prowizji za transakcje z użyciem
      bilonu. Takie praktyki naruszają interes ekonomiczny konsumenta, który ponosi
      stratę finansową w wyniku nieuzasadnionego różnicowania środków płatniczych na
      banknoty i bilon. Poza tym działania banków mają wpływ na „psucie pieniądza” –
      prowadzą do traktowania monet jako gorszego środka płatniczego.
      • Gość: Łukasz Szczecin Re: Pytanie o bilon IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.13, 13:37
        dzisiaj odmówiono mi wpłaty bilonu (tylko monety 2 zł) na własne konto we wszystkich oddziałach wbk w szczecinie... nigdzie nie ma liczarek (a jak chciałem przyjść ze swoją to nie była atestowana). Usłyszałem od dyrektorów że oddział nie może sobie pozwolić na zablokowanie jednej z kas na kilka godzin... fakt że do wpłaty była spora kwota... wyjątkowa sytuacja dla mnie i dla banku... czas mnie goni i nie mogę nic zrobić a na przeliczenie i zaplombowanie kwoty w nbp nie mogę sobie pozwolić (360zł prowizji)... Dziękuję bardzo... podobno nie mogą odmówić wpłaty... a jednak
    • Gość: x Re: Pytanie o bilon IP: *.acn.waw.pl 23.06.10, 13:49
      Nie powinno być prowizji jeśli jest to poproś o wpłatę kwoty na Twoje konto.
      Żeby ułatwić pracę kasjerce i zaoszczędzić czas wszystkich w tym Twój, możesz
      bilon posegregować nominałami (w każdej torebce inny)
    • 2uboot2 Re: Pytanie o bilon 25.06.10, 15:11
      Ostatecznie nawet nie musiałem zachodzić do banku. Ćwicząc swoją cierpliwość
      dokonałem kilku-godzinnej selekcji i operacji obliczeniowych na nominałach 1gr,
      2 gr i 5gr. Z ciekawostek statystycznych systematycznie odkładając "miedziaki"
      największą wartością pieniężną przy sumowaniu okazały się 5-groszówki, a
      najwięcej było 1-groszówek (chociaż ilość tylko odrobinę większa od 2-groszówek).
      Wracając do tematu. Nie musiałem fatygować się wizytą w banku, bo jeden ze
      sklepów spożywczych bardzo chętnie przyjął woreczki z bilonem, co ciekawe
      uwierzono mi na słowo co do wartości pieniężnej i gotówkę wypłacono od ręki.
      Wcześniej robiłem podchody pod Punkt Kasowy (taki podmiot gdzie można niemal
      każdy rachunek opłacić), tam owszem przyjęto by moje woreczki, ale wypłaty
      dokonano by po około tygodniowym okresie (zakładam, że chodziło o przeliczanie).
      Wracając do banków, to przedstawcielka jednego z nich po rozmowie telefonicznej,
      wspomniała coś o prowizji rzędu 3% przy rozmienianiu i przeliczaniu bilonu.
      • Gość: Jolka Re: Pytanie o sumę ;) IP: *.chello.pl 25.06.10, 16:44
        Ale najciekawszego nie napisałeś ;(
        Ile przez 2 lata da się takimi moniakami uzbierać? ;)
        • 2uboot2 Re: Pytanie o sumę ;) 25.06.10, 16:55
          100 z małym hakiem. Przynajmniej w moim przypadku. Bardziej wizualniej taka
          stówka to 10tys 1-groszówek co mniejwiecej objetościowo wychodzi jak małe
          wiaderko farby.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka