Gość: Gość IP: *.globalconnect.pl 17.08.10, 09:51 Najlepiej zmienić przepisy, by nie było konieczne korzystanie z usług banków. Wypłaty i płatności do ręki. Wtedy banki może zmienią politykę. Przecież one są dla nas, a nie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: poganin zawsze mnie zastanawiała jedna sprawa IP: 195.66.116.* 17.08.10, 14:00 a że jestem prosty człowiek to i prosto rozumuję. Jak to jest,że bank pobiera ode mnie różnego rodzaju opłaty skoro zarabia na pieniądzach, które ja wpłacam na konto czyli na moich pieniądzach? Wychodzi na to,że jeśli pożyczę na jakąs inwestycję od kumpla kasę to on musi mi jeszcze zapłacić za to. Niech no ktoś mi to wyjaśni... Odpowiedz Link Zgłoś
bunio34 Re: zawsze mnie zastanawiała jedna sprawa 17.08.10, 14:28 Pamiętaj że bank ponosi wydatki żeby administrować Twoimi pieniędzmi np. na utrzymanie sejfów gdzie fizycznie leży kasa, utrzymanie sieci placówek, sieci bankomatów, transport kasy z banku do banku, utrzymanie strony internetowej itp. Inna sprawa że banki i tak wychodzą na (duży) plus, dlatego w cywilizowanych krajach nie pobierają żadnych opłat za większość operacji. W Polsce dlatego banki ściągają tyle haraczu z klientów, bo jak pokazały badania klienci niechętnie zmieniają bank i przeważnie są przywiązani do jednego przez całe życie. A skoro klient jest lojalny bez względu na wszystko to czemu go nie łupić. Odpowiedz Link Zgłoś
hollowcat bzdura :) 17.08.10, 16:07 > Pamiętaj że bank ponosi wydatki żeby administrować Twoimi pieniędzmi Większość pieniedzy na kontach jest elektroniczna. Gotówkę trzymają w kasach i w bankomatach. Banki mają ogromne zyski bo pożyczają pieniądze których nie mają - wystarczy że ty trzymasz na koncie 10zł to bank moze pozyczyć 100zł komuś. 90zł tworzy z powietrza bo tak w tej chwili kreuje się pieniądz. Dodatkowo bank od tych 100zł pobiera oprocentowanie 20% w skali roku, wiec ze 100zł ma 20zł w rok. A więc dzięki twoim 10zł ma 20zł zysku rocznie. Banki to złodzieje i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hegemon Re: bzdura :) IP: 129.188.33.* 17.08.10, 17:31 > ty trzymasz na koncie 10zł to bank moze pozyczyć 100zł komuś Nie - w polskich warunkach z "dychy" depozytu bank udziela kredytu na 333zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek_P Re: Każą płacić nawet za reklamację! Czy to najba IP: 91.212.223.* 17.08.10, 15:00 Bak Spółdzielczy w Grabowie k/ Łęczycy ma takie same opłaty!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jet Każą płacić nawet za reklamację! Czy to najbard... IP: 212.160.172.* 17.08.10, 15:25 Spółdzielczy czyli dla przysłowiowych głupków ze wsi, tych mozna strzyc, że aż miło i tak liczyć nie potrafią, bo i po co - kasę dostają z budżetu na bieżąco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biedny6 Każą płacić nawet za reklamację! Czy to najbard... IP: *.poczta.lublin.pl 17.08.10, 15:28 Trzeba zmienić przepisy dotyczące zawierania umów dla konsumentów. To np. UOKiK mógłby opiniować/zatwierdzać wzory umów pomiędzy podmiotami i zwykłymi konsumentami. Wtedy możnaby mówić o zachowaniu jakiejś równości stron i porównywalnego rozłożenia ryzyka. Jeśli do tego nie dojdzie, to zawsze przysłowiowy Kowalski będzie robiony na szaro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ddd Re: Każą płacić nawet za reklamację! Czy to najba IP: *.chello.pl 17.08.10, 16:18 Kto w ogole trzyma pieniadze w takim banku?! Ja mam konto w mbanku i nie place za nic, przelewy, wydanie kart itp. - wszystko za darmo. Dlatego jeszcze z nimi jestem. Gdy chce wplacic pieniadze, mam jeszxcze 2gie konto w BZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mbank Re: Każą płacić nawet za reklamację! Czy to najba IP: *.swiecie.vectranet.pl 17.08.10, 16:48 A za zmianę pinu płacę 2 zł, za wszystkie bankomaty 5 zł za polecenie zapłaty abonament 1 zł. Czy aby na pewno mbank jest taki tani ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Knur Re: Każą płacić nawet za reklamację! Czy to najba IP: *.80-202-94.nextgentel.com 17.08.10, 17:25 Lepszy mbank niż gó...ana Nordea, gdzie samo posiadanie karty kosztuje 1,5 zł miesięcznie a utrzymanie rachunku 8 zł/mies nie mówiąc już o dziadowskim oprocentowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asa Re: Nordea IP: *.realestate.net.pl 17.08.10, 19:47 Gość portalu: Knur napisał(a): > Lepszy mbank niż gó...ana Nordea, gdzie samo posiadanie karty kosztuje 1,5 zł > miesięcznie a utrzymanie rachunku 8 zł/mies nie mówiąc już o dziadowskim > oprocentowaniu. Płacisz 8 zł bo nie masz 1500 zł miesięcznego wpływu na konto. Jak się nie ma takich wpływów to się nie otwiera konta w takim banku. Otwiera się tam gdzie nie trzeba spełniac takiego warunku. Mam konto w Nordei i sobie chwalę - kosztuje mnie tylko 1,5 zł miesięcznie. Większośc banków ma oprocentowanie na ror 0 lub 0,01%. Eurobank ror 3,5% warunek 800 zł wpływ miesięczny na konto lub 10k na rachunku oszczędnościowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hegemon Re: Każą płacić nawet za reklamację! Czy to najba IP: 136.182.2.* 17.08.10, 18:03 > A za zmianę pinu płacę 2 zł, za wszystkie bankomaty 5 zł za polecenie zapłaty a > bonament 1 zł. Czy aby na pewno mbank jest taki tani ? Zależy z czego się korzysta. Ja np. powyższych nie potrzebuję. Ale rzeczy takie, jak otwarcie/prowadzenie/zamknięcie raachunku czy wpływy kasy to usługi najbardziej podstawowe - te ma każdy i nie da się uch uniknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hegemon jaki %? IP: 129.188.33.* 17.08.10, 17:28 A ciekawe jakie oprocentowanie ma ten ROR? Zgaduję, że standardowo - 0.00%, przez co powinien w najlepszym wypadku zwać się RR (choć bardzoej skłaniałbym się ku RRR - rachunek rozrzutnościowo-rozliczeniowy) bo oszczędnościowy to on na pewno nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Polbank IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.10, 17:38 a najgorszy jest POLBANK, który zmienia warunki umowy kredytowej na jego niekorzyść już po zawarciu umowy, czyli mami dobrymi warunkami, a jak już omami wystarczająca ilość naiwniaków, to szybciutko i po cichu zmienia zasady gry... jeżeli to nazywa się traktowaniem "po ludzku", to jaka jest ich definicja "nieludzkiego" traktowania Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Każą płacić nawet za reklamację! Czy to najbard... 17.08.10, 19:35 Klientowi który zakładka konto w banku powinno się obowiązkowo na 2 stronie umowy przedstawić listę wszystkich opłat czcionką nie mniejszą niż 10 - od tych najwyższych opłat do najwyższych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka Każą płacić nawet za reklamację! Czy to najbard... IP: 212.2.99.* 17.08.10, 21:42 prowizja w BS Słupca od wpływów na konto, o której jest mowa w artykule dotyczy każdego wpływu... również dziwie sie ze taki bank ma jeszcze klientów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zartiepl Każą płacić nawet za reklamację! Czy to najbard... IP: 94.254.200.* 18.08.10, 11:06 To wszystko to drobiazgi. Wczoraj przed godz. 14 przelałem niemałą kwotę z konta w BGŻ-ecie i do tej pory (godz. 11) nie ma ich na koncie odbiorcy !!! W XXI wieku! PS. W największe osłupienie wprawiło mnie, gdy pani w oddziale BGŻ kazała mi wypełnić papierowy druk przelewu, jak na poczcie. Odpowiedz Link Zgłoś