Gość: tytus RnS nadaje się do kosza IP: 195.242.183.* 13.01.11, 14:43 Skutki działania programu to: 1) zawyżenie ceny m2 mieszkań (wg raportu NBP marża developerów w Warszawie wyniosła w zeszłym roku średnio 50%) 2) obciążenie budżetu który i tak nie jest w najlepszej kondycji 3) utrudnienie (poprzez zawyżone ceny) dostępności mieszkań dla osób których program nie obejmuje 4) zadłużanie się rodzin ponad miarę - na 30 lat (także przez wygórowane ceny), czy naprawdę nikt nie widzi co się stanie za 8 lat kiedy ludzie przestaną otrzymywać dopłaty do rat? Spory procent tych ludzi nie wyrobi się ze spłatą kredytu - co wtedy? niech da Państwo na spłatę zadłużenia? Negatywnych skutków można by jeszcze wymieniać. Developerom się nie dziwię. Podejmują najbardziej ekonomicznie uzasadnione decyzje. Jeżeli sprzedaję żywność po 2 zł i są na nie kupcy to gdy rząd proponuje dopłacać 0,50 zł oczywistą dla mnie decyzją jest podniesienie ceny na 2,50 zł, a nawet 2,60zł co tam... jak kogoś nie stać to niech zadłuży siebie i dzieci dla jedzenia. Jedzenie (mieszkanie) to przecież luksus, a nie podstawowe dobro - ktos się nie zgadza niech udowodni, że mieszka w jaskini. Ciekawie sprawę RnS opisuje SiP na swoim blogu. Polecem lekturę od najstarszego postu w temacie. stojeipatrze.blogspot.com/search/label/RnS Odpowiedz Link Zgłoś
jakbukda Zarobić na RnS 13.01.11, 15:41 Po ch*ju fest ten cały RnS! Ale, jak już jest, to trzeba wykorzystać z pożytkiem dla siebie. Zanim weźmiesz kredyt, to się zastanów czy masz na niego środki. Jak już się okaże, że masz na spłacanie całej raty, to idź po RnS. Przez osiem lat, tyle co dostajesz od Ojczyzny, wpłacaj na lokaty, inwestuj czy rób za to interesy. Ma przyrastać szybciej, niż tracisz przez oprocentowanie kredytu. Jest to całkiem sporo, bo w pierwszych ratach nawet 40-45% całej kwoty. Za osiem lat, kiedy RP zostawiłaby cię z ręką w dupie, to tą ręką sięgnij po zgromadzoną kasę i zanieś do banku jako spłatę kapitału. Resztę kredytu spłacaj sobie przez pozostałe 22 lata, jeśli będziesz takim nieudacznym inwestorem, że nie spłacisz wszystkiego od razu. W takim ukłądzie RnS mi pasuje jak mało co :) Odpowiedz Link Zgłoś
krycha_z_gazowni Re: Zarobić na RnS 13.01.11, 17:43 Za trzy lata skoncza sie doplaty tym, ktorzy jako pierwsi skorzystali z RnS. Do tego czasu bezrobocie przekroczy 15%, VAT bedzie wynosil 25% litr paliwa 8-10 PLN. Rewolucja zacznie sie kolo 2015 ale tym razem nie bedzie to tylko palenie opon i gwizdy. Odpowiedz Link Zgłoś
quiconque "Rodzina na swoim" - to dopłacanie bogaczom 13.01.11, 14:47 których stać na kupno nowego mieszkania, deweloperom i bankom. Moze już skończyć z tą rozpustą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rf54ut deweloper na naszym? IP: *.ghnet.pl 13.01.11, 15:22 chętnie dopłacę, przecież oni ledwo przedą.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: areq Podstawowa i najważniejsza sprawa. IP: *.171.65.147.static.crowley.pl 13.01.11, 15:29 Ulgi podatkowe dla młodych rodzin kupujących mieszkania/budujących dom JAK NAJBARDZIEJ. Ale w postaci ULG PODATKOWYCH-jak zarabiasz płacisz podatek-jak płacisz podatek to tylko z niego możesz odliczyć cokolwiek a nie tak jak obecnie tak naprawde program RnS nie zachęca do płaceni apodatków czyli de facto sankcjonuje szarą strefę. Przecież dopłaty trafiają do BANKÓW a nie do ludzi.Kontrola obejmuje jedynie limity mkw i kryterium osobistego związku:) oraz statusu materialnego w momencie składania wniosku /można zamataczyć a później nie płacić grosza podatku/. Małżeńsstwo mataczy moze korzystać z dopłat państwowych trzepiąc lewa kasę na kebabach nad morzem ,sprzedając używane auta ściągnięte z zachodu czy będąc wpływowym radnym czy wójtem biorąc łapówki. GROSZA nie zapłacą do państwa ale państwo dopłaci do ICH kredytu.Rozumiecie paradoks?!! Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Podstawowa i najważniejsza sprawa. 13.01.11, 16:43 Ta ustawa jest pełna innych paradoksów. Np. bardzo oryginalnie definiuje rodzinę. Po drugie, wspiera tak naprawdę ludzi bogatych - bo przecież każdy beneficjent programu przechodzi normalną (dla kredytu bez dopłat) ocenę zdolności i wiarygodności kredytowej. Jeżeli kogoś stać na wzięcie kredytu przy niedawnych (i gdzieniegdzie obecnych) cenach mieszkań, może się nazywać człowiekiem majętnym. Przy okazji dodam, co oczywiście jest bez znaczenia, bo przecież mówimy o ludziach majętnych, że po zakończeniu dopłat rata przeciętnego kredytu wzrośnie o ok. 500-1500 zł z miesiąca na miesiąc... S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek i Zosia Single z dopłatą czy bez? Trwa spór w rządzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 16:07 Ja jestem samotny bo nie mam mieszkania. Gdybym miał mieszkanie to bym się ożenił z dziewczyną z którą chodzę już czwarty rok ale po co się żenić skoro i tak będziemy osobno mieszkać. Odpowiedz Link Zgłoś
jakbukda Re: Single z dopłatą czy bez? Trwa spór w rządzie 13.01.11, 16:19 Gość portalu: Darek i Zosia napisał(a): > Ja jestem samotny bo nie mam mieszkania. Gdybym miał mieszkanie to bym się ożen > ił z dziewczyną z którą chodzę już czwarty rok ale po co się żenić skoro i tak > będziemy osobno mieszkać. Chcesz o tym pogadać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek i Zosia Re: Single z dopłatą czy bez? Trwa spór w rządzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 16:48 Tu niema o czym gadać ! będzie przyszłość dla młodych, będą mieszkania, będzie praca i godne zarobki to będzie więcej małżeństw i będzie się rodziło więcej dzieci. Małżeństwo na odległość, wychowywanie dzieci na odległość i praca za najniższą krajową prowadzi tylko do nędzy i ubóstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Single powyżej 35 są dyskryminowani!!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.11, 18:30 a dlaczego nie dać wszytskim którzy kupują swoje pierwsze mieszkanie ale jako ulgę podatkową i pod warunkiem że nie sa np w drugiej grupie podatkowej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Single z dopłatą czy bez? Trwa spór w rządzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 21:27 dlaczego w ogole z moich podatkow rzad ma dofinansowywac innych; nie stac ich to niech kuoia mniejsze, tansze , w innem miejscowosci; subwencjami rzad napycha kase deweloperom, ktorzy winduja ceny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Nie nieukończony 35 rok życia, a nieprzekroczony - IP: *.bluel.net 15.01.11, 16:01 tak jest w projekcie zmian, do którego linka dal autor na swoim blogu. Odpowiedz Link Zgłoś