Gość: kutach IP: *.welnowiec.net 31.01.11, 19:14 dymaja wszystkich dookoła, to prawie jak metoda "na wnuczka" powinni sie ku... wstydzic... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: realista Ciekawe czy będą robili badania genetyczne IP: *.dynamic.chello.pl 31.01.11, 19:28 albo wywiad lekarski. Bo chorzy i nie rokujący, z pewnością łatwiej dostaną rentę i w wyższej kwocie. A komuś takiemu, w którego rodzinie jest kilku stulatków w ogóle nie dadzą renty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Of Wrocław ...........................metoda na BANKiera !!!! IP: *.wroclaw.mm.pl 01.02.11, 15:25 metoda na wnuczka jest już znana i starsi ludzie są na nią czujni .... ale na procedury bankowe i zawiłe umowy już mniej, nie wspomnę o drobnym druku i gwiazdkach ... a kto podsuwa to do podpisania ? -------------> BANKIERZY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hyrek Re: ...........................metoda na BANKiera IP: *.nat0.sta.nsm.pl 01.02.11, 19:34 a który to bank za tym stoi ? ktoś wie, bo w udziałowcach Funduszu nie znalazłem banku ? to mnie wpiernicza pisanie "o banku" bo oczywiście pracuję w banku i każda gomora na bank Odpowiedz Link Zgłoś
menuet1 Biznes ! 31.01.11, 20:46 Kapitalizm ma to 'do siebie ' ,że nigdy nie jest do końca uczciwy ! Zawsze w kontrahencie będzie chęc okpienia partnera i vice versa ...! Ujawnienie warunków swojej opłacalności swojemu dostawcy np. jest uważane za nienormalne.[ z autopsji]. To jest trochę tak jak z Kargulem i Pawlakiem w taxi w Chicago i koniami wiezionymi do rzeźni....'pora już wracać' !!! Zacznijmy może od nowa. Odpowiedz Link Zgłoś
parazyd Nie mylmy dwóch różnych rzeczy! 01.02.11, 12:46 Sama zasada odwróconej hipoteki jest bardzo dobra jako nowa możliwość transakcji, która potencjalnie może być korzystna dla obu stron. Ale też jest oczywiste, że od razu pojawią się próby nieuczciwego podejścia do niej, gdyż z zasady tej transakcji a) oferta kierowana jest do starszych i często niekumatych finansowo osób, b) kalkulacja przyszłej ceny nieruchomości jest b. płynna. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak ale w tej umowie nie ma NIC nieuczciwego! 01.02.11, 17:13 Emeryt sobie potrafi pomnozyc przewidywana ilosc mieisecy zycia przez kwote renty. Wartosc mieszkania tez moze sprawdzic patrzac na ogloszenia w gazecie. Warunki - o ile nie ma hakow w umowie - sa jasne i klarowne. I co wiecej - sa uczciwe (vide wyliczenia nizej). Wliczone w to jest takze cos na ksztalt "ubezpieczenia od za dlugiego zycia". Emeryt moze sprzedac swoje mieszkanie, kase zamienic na obligacje i zyc 20 lat z 2000 PLN, co powinno wystarcyzc na wynajem i dodatkowa rente. Ale jak pozyje dluzej to wtopa.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: ale w tej umowie nie ma NIC nieuczciwego! IP: *.adsl.inetia.pl 01.02.11, 22:08 przy warunkach takich jakie daje bank opisany w artykule, raczej na pewno bardziej opłaci się to co piszesz (samodzielna sprzedaż mieszkania i wynajęcie mniejszego z tych pieniędzy). po prostu, żeby "przehulać" pieniądze, które daje bank, trzeba by żyć 120 lat lub więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Re: ale w tej umowie nie ma NIC nieuczciwego! 02.02.11, 11:59 > przy warunkach takich jakie daje bank opisany w artykule, raczej na pewno bardz > iej opłaci się to co piszesz (samodzielna sprzedaż mieszkania i wynajęcie mniej > szego z tych pieniędzy). po prostu, żeby "przehulać" pieniądze, które daje ban > k, trzeba by żyć 120 lat lub więcej. Jest jeden szkopuł. Wszyscy "obrońcy słabych" pracują na to, żeby słabi byli dalej kopani. Przez przepisy o ochronie lokatorów. Niby chronią, ale praktycznie nikt nie będzie chciał wynajmować starszej osobie - z uwagi na ewentualne problemy w przypadku zaprzestania opłacania czynszu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uiwcr Irunti Spójrzmy chłodnym okiem!!! IP: *.cdma.centertel.pl 02.02.11, 07:22 Dla "kasodawcy" biznes jest mocno ryzykowny. Dana staruszka może wszak okazać się mocno długowieczna, do tego mieszkanie przez ten czas może ulec dewastacji, ceny nieruchomości za 20 lat to zagadka sama w sobie i niekoniecznie będą wyższe a mogą być (zwłaszcza tych leciwych) sporo niższe, pani może dostać Alzheimera i puścić lokum z dymem albo założyć w nim kolekcję fantów z okolicznych śmietników, a na koniec na wszystko spadnie głowica nade in Iran (to już ekstremalny pomysł, ale mówimy o odległych od dziś latach)... ja prywatnie nie spałbym spokojnie podpisując taki cyrograf na płacenie kasy przez (szacunkowo) 20 lat za większy procent DZISIEJSZEJ wartości nieruchomości będącej w DZISIEJSZEJ kondycji. Oczywiście chętny właściciel lokalu też pewnie ponosi ryzyko związane z inflacją i ciekawe, jak to jest rozwiązane, ale to na moje oko jedyne (poza tym, że zejdzie wcześniej) ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Spójrzmy chłodnym okiem!!! 02.02.11, 08:20 Gość portalu: Uiwcr Irunti napisał(a): > Dla "kasodawcy" biznes jest mocno ryzykowny. Dana staruszka może wszak okazać s > ię mocno długowieczna, Te argumenty doprowadzają mnie do szału. Brakuje elementarnej wiedzy, co to jest średni czas dożycia i co to jest renta dożywotnia. Nie ma żadnego znaczenia, gdy jedna z drugą staruszka długo pożyje, bo inna "kopnie w kalendarz" po roku czy dwóch i się wyrówna!!!!!!!!!!!!!! Dlatego, PRZED ZAWARCIEM UMÓW, towarzystwo emerytalne, czy bank zapoznaje się ze ŚREDNIĄ. Po to istnieją w ogóle banki i towarzystwa emerytalne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bo pojedynczy człowiek nie wie ile będzie żył. Gdy nie ma za dużych oszczędności i chce je optymalnie wykorzystać, MUSI wejść we współdziałanie z innymi (za pośrednictwem banku). Dla dużej grupy ludzi prawo wielkich liczb dokładnie przewiduje ile ŁĄCZNIE miesięcy dana grupa klientów pożyje. Pieprzenie o "ryzyku długowieczności" , które bank musi sobie wycenić, to mącenie ludziom w głowach. Za długowieczność innych płacą krótko żyjący. Kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Odwrócona hipoteka: 2000 zł renty miesięcznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.11, 22:12 > dymaja wszystkich dookoła, to prawie jak metoda "na wnuczka" powinni sie ku... > wstydzic... Z drugiej strony przecież to jest biznes nie działalność dobroczynna. Jakby mieli skalkulowane, że w ciągu dziesięciu lat spłacają wartość mieszkania, to by raczej szybko poszli z torbami. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Odwrócona hipoteka: 2000 zł renty miesięcznie 01.02.11, 12:47 Gość portalu: Piotrek napisał(a): > Z drugiej strony przecież to jest biznes nie działalność dobroczynna. Jakby mie > li skalkulowane, że w ciągu dziesięciu lat spłacają wartość mieszkania, to by r > aczej szybko poszli z torbami. Chyba nie umiesz czytać. Oni po 20 latach wypłacą jedną trzecią!! Gdyby w 10 lat spłacali całość, to renta byłaby 6 razy większa. Tego nikt nie oczekuje. Ale spłata w statystycznym czasie, powiedzmy 60%, to byłby uczciwy deal. Zarabiali by 40% wartości mieszkania (dla większego zbioru klientów - w pojedynczych przypadkach byłoby to albo więcej, albo mniej). Przy takiej rencie, to można znaleźć zamożnego młodego sąsiada, który nam da lepsze nieco warunki. Mimo, że umawiając sie na jedno, czy dwa mieszkania podejmuje się ryzyko, że nie przeżyjemy właściciela! Słynny był kiedyś przypadek adwokata we Francji, który zawarł umowę o dożywocie z kobietą, która zmarła w wieku 115 lat. Interesu na niej, to on nie zrobił. Ale bank, gdy mu się trafi taka klientka, to będzie też miał taką, co umrze po roku!!! Ja się kiedyś interesowałem dożywotnią emeryturą. Proponowałem bankowi ŻYWĄ gotówkę (250 000 pln), w zamian za dożywotnią emeryturę. Na takich warunkach, że jak umrę za miesiąc, to cała kasa jest ich. Zaproponowali tyle, że gdybym sam sobie wypłacał, starczyło by mi do wieku 120lat. Gdyby mi zaproponowali 2 razy więcej, to i tak by zarobili, gdybym umarł "o czasie". Bezczelni naciągacze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dokto Wymyśliłeś super interes 01.02.11, 14:28 Na pewno będziesz miał więcej chętnych niż ci z Domu. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak widac brak obowiazkowej matury z matematyki... 01.02.11, 17:16 > Chyba nie umiesz czytać. Oni po 20 latach wypłacą jedną trzecią!! za ktora to jedna trzecia otrzymywaliby - gdyby wyplacali w formie normalnych kredytow dla firm - kilkanascie procent rocznie odsetek. Splacanych gotowka - nie nieruchomoscia z ktora jest wiecej zachodu przy sprzedazy pozniej. Uwazasz ze to taki swietny biznes? To wez kredyt w banku i sam zaproponuj emerytowi lepsze warunki "odwroceonej hipoteki", potem sprzedaj mieszkanie, splac bankowi kredyt i ciesz sie zyskiem. Tylko ze zysku nie bedzie a do interesu doplacisz. Bo nie uwzgledniasz kosztow kredytu (a odwr. hipoteka JEST KREDYTEM) w wycenie tego ile Ci placa... Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Re: Odwrócona hipoteka: 2000 zł renty miesięcznie 01.02.11, 17:20 > Ja się kiedyś interesowałem dożywotnią emeryturą. Proponowałem bankowi ŻYWĄ got > ówkę (250 000 pln), w zamian za dożywotnią emeryturę. Na takich warunkach, że j > ak umrę za miesiąc, to cała kasa jest ich. bez sensu... Zakladajac zysk z inwestycji ok 6% (a tyle zdaje sie mozna wyciagnac z obligacji SP) wyplacajac 1500 PLN miesiecznie a reszte trzymajac na takim procencie wystarczy Ci kasy na ok 27 lat: 250000 245920 241595,2 237010,912 232151,5667 227000,6607 221540,7004 215753,1424 209618,3309 203115,4308 196222,3566 188915,698 181170,6399 172960,8783 164258,531 155034,0429 145256,0854 134891,4506 123904,9376 112259,2339 99914,78789 86829,67516 72959,45567 58257,02301 42672,44439 26152,79106 8641,958521 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gościula Re: Odwrócona hipoteka: 2000 zł renty miesięcznie IP: *.146.127.163.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.02.11, 13:19 > Słynny był kiedyś przypadek adwokata we Francji, który zawarł umowę o dożywocie > z kobietą, która zmarła w wieku 115 lat. Interesu na niej, to on nie zrobił. > Ale bank, gdy mu się trafi taka klientka, to będzie też miał taką, co umrze po > roku!!! Ona miała chyba 123 lata. Stało się o niej głośno, gdy parę lat przed jej śmiercią umarł SYN, tego, co podpisywał umowę. Ale za to WNUK w momencie śmierci "kobitki" miał taką darmową reklamę, że z nawiązką odbiło mu to straty jednostkowe. Taka klientka to DAR NIEBIOS!!!!! Gościula Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DZIADEK Re: Odwrócona hipoteka: 2000 zł renty miesięcznie IP: *.devs.futuro.pl 01.02.11, 14:11 ość portalu: Piotrek napisał(a): > > dymaja wszystkich dookoła, to prawie jak metoda "na wnuczka" powinni sie > ku... > > wstydzic... > > Z drugiej strony przecież to jest biznes nie działalność dobroczynna. Jakby mie > li skalkulowane, że w ciągu dziesięciu lat spłacają wartość mieszkania, to by r > aczej szybko poszli z torbami. kuźwa do dlaczego tych "wnuczków " zamykaja ? niech zapłaca podatki i prowadza swoj biznes dalej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Żydostwo wie jak oszukiwać i kogo ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.11, 22:22 NIE DAJCIE SIĘ NABRAĆ I OSTRZEGAJCIE!!! TYMI CWANIAKAMI ZAJMĄ SIĘ WKRÓTCE ODPOWIEDNIE SŁUŻBY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gumis Re: Żydostwo wie jak oszukiwać i kogo ! IP: *.bb.sky.com 01.02.11, 01:45 pewnie NSDAP..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Żydostwo wie jak oszukiwać i kogo ! IP: 222.128.41.* 01.02.11, 04:28 A "gosciu" powiesz mi co jest nielegalne w tym co oni proponuja? Odpowiednie sluzby powinny sie raczej zajac toba... w Krakowie te sluzby maja siedzibe na ul. Kobierzynskiej. Moze oszczedzisz pieniadze podatnikow i podjedziesz tam sam tramwajem? Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert moim zdaniem to Polactwo 01.02.11, 08:36 ale nieustraszeni tropiciele Zydow wiedza lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Mieszkanie jest dobrem podstawowym 31.01.11, 22:50 Jak jedzenie, picie, czy też opieka lekarska. Dlatego zostawienie tego w rękach firm których działanie jest determinowane tylko zyskiem + lichwa - czyli oprocentowanie kredytów, będzie skutkowało taką paranoją. Człowiek będzie płacił kilka razy za tą samą rzecz. Kilka razy zapłaci przy kredycie hipotecznym, a potem dostanie kilka razy mniej gdyby chciał dostawać kasę z powrotem. Właśnie ten przykład bardzo dobrze ilustruje niemoralność działania banków i ich nieuprawnione wzbogacanie się. Nic nie robią a dostają kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszekk Ciekawa sprawa IP: *.icpnet.pl 31.01.11, 22:50 Cóż, pomysł jest naprawdę dobry, dlaczego staruszkowie, bardzo często ledwo wiążący konie z końcem maja oddawać cenne nieruchomości wnuczkom, czy innym z rodziny, którzy często nie interesują się ich losem, ewentualnie wpadną w święta...... 2 razy w roku ???? Te dodatkowe 400 - 500 zł co miesiąc to majatek, dla emerytów majacych po 1000 zł emerytury, zreszta my młodzi bedziemy mieli jeszcze gorzej za 30-40 lat..... Oczywiście powinna być szybko uchwalona ustawa, która reguleje kwestie odwróconej Hipoteki...., nawet powstał projekt specjalnej ustawy miało byc tak: bank płaci rentę hipoteczna, a po śmierci uposażonych sprzedaje się nieruchomość, bank bierze jakaś tam sesowna cześć a reszte oddaje sie spadkobiercą no ale wiadomo, co jest ważniejsze w Polskim parlamencie..... Smoleńsk, świeto 3 króli.... itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Co w tym dziwnego!!!!!??? IP: 222.128.41.* 01.02.11, 04:24 Co w tym dziwnego!!!!!??? Wynajmowalem kiedys mieszkanie z dwoma kumplami. Pod nami mieszkala staruszka (jedyna oprocz nas lokatorka kamienicy, reszta biura) ktorej zawsze pomagalismy wnosic zakupy do mieszkania, a w zamian ona nie dzwonila na policje gdy byly imprezy. Generalnie przez 3 lata zycia tam zero problemow, ale NIGDY nie widzielismy nikogo z jej rodziny. Nawet na swieta zostala w domu sama!!! Po trzech latach zmarla, a po tygodniu przyszedl do nas jej syn, ktory odziedziczyl to mieszkanie i chcial sie spytac czy nie znamy kogos kto chcialby wynajac bo on nie stad... Gosc odziedziczyl cos, a nigdy nie zajmowal sie matka, nigdy do niej nie przyjezdzal. Czy to jest fair? Ja mysle, ze ta pani lepiej zrobilaby podpisujac taka umowe. Za te kilkaset zl miesiecznie moglaby sobie sprawiac przyjemnosci, chodzic do restauracji czy po prostu nie martwic sie o pieniadze.... A to, ze malo placa to pewnie dlatego, ze nie ma konkurencji.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samberbamber Re: Co w tym dziwnego!!!!!??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 12:32 widać, że jesteś pracownikiem firmy oddelegowanym do pisania na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Co w tym dziwnego!!!!!??? 01.02.11, 15:05 ja nie jestem pracownikiem oddelegowanym, ale mam podobne do twojego przedmówcy zdanie. Starsza pani z przykładu pewnie by lepiej wyszła na tej hipotece niż na synu, który miał ją gdzieś. A ta hipoteka nie jest obowiązkowa, nikt do niej nie zmusza, właściciele mieszkań sami powinni przemyśleć, co dla nich bardziej opłacalne. Ja mam dobre stosunki rodzinne i nie rzewiduję wydziedziczania rodziny. Ale dla samotnej osoby, po której nie ma kto dziedziczyć, lepszy dodatek do emerytury, niż głodowa emerytura i świadomość, że mieszkanie po śmierci i tak pójdzie na skarb państwa... Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Co w tym dziwnego!!!!!??? 01.02.11, 22:25 akurat nie musi iść na skarb państwa. Może pójść na kościół zakon lub na wnuczkę sąsiadki. To zależy komu przepisze to mieszkanie. I najważniejsze w tym że dana osoba decyduje czy chce mieć te 300zł miesięcznie więcej czy też świadomość że będzie w tym mieszkaniu np: ksiądz miał garsoniere. Inna sprawa czy osoby w podeszłym wieku potrafią ocenić co dla nich jest najważniejsze? Odpowiedz Link Zgłoś
dokto Re: Co w tym dziwnego!!!!!??? 01.02.11, 13:03 Gość portalu: www napisał(a): > > Gosc odziedziczyl cos, a nigdy nie zajmowal sie matka, nigdy do niej nie przyje > zdzal. > Czy to jest fair? > Takie są zasady dziedziczenia. Długi też można odziedziczyć Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Co w tym dziwnego!!!!!??? 01.02.11, 15:01 > Długi też można odziedziczyć nie musisz przyjmować zadłużonego majątku. Możesz też przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza, wtedy wyłącznie do wysokości długów, a nie więcej. A co do niezajmowania się matką, zasady dziedziczenia są, ale zawsze można za rażące zaniedbanie wydziedziczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
dokto Re: Co w tym dziwnego!!!!!??? 01.02.11, 17:43 przecież napisałem że "można" Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Co w tym dziwnego!!!!!??? 01.02.11, 19:23 Masz rację, można. Można odziedziczyć długi, ale wcale nie trzeba. Można skorzystać z tej formy wydziedziczenia potomków niewzięcznych, a dołożenia sobie do emeryturki, ale również nie trzeba. Wybór jest... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Odwrócona hipoteka: 2000 zł renty miesięcznie? ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.11, 09:33 OSZUSTWO W MAJESTACIE PRAWA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Chore państwo!!!!!!! Złodziejstwo na każdym kroku!!! Jak można krzywdzić starych ludzi, takie przekręty wołają o pomstę do nieba!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rraleighh mam nadzieje, ze FH "Dom" pojdzie z torbami 01.02.11, 10:11 Oferta jest beznadziejna i oczywiscie staruszkom bardziej by sie oplacilo zamienic miekszanie na mniejsze i czerpac garsciami z uzyskanej roznicy. Nawet jesli to by oznaczalo koszt rzedu 7% wartosci wiekszej nieruchomosci dla posrednika, notariusza, na pokrycie podatku od sprzedazy nieruchomosci, to bedzie bardziej oplacalne niz ta szatanska oferta. Na tym rynku nie ma konkurencji, stad takie dziady jak Fundusz Hipoteczny "Dom" moga robic interesy, ale mam nadzieje, ze ta sytuacja nie bedzie trwala wiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najmądrzejszy Re: mam nadzieje, ze FH "Dom" pojdzie z torbami IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.11, 12:38 Ona jest beznadziejna z Twojego punktu widzenia. W pewnym wieku pieniądze mają drugorzędne znaczenie, poza tym często nie ma też się głowy i energii na kalkulacje opłacalności, bo i po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: mam nadzieje, ze FH "Dom" pojdzie z torbami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 12:47 Starszy człowiek nie ma głowy i energii, to znaczy, że należy go oszukać i okraść? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: mam nadzieje, ze FH "Dom" pojdzie z torbami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 13:35 > W pewnym wieku pieniądze mają drugorzędne znaczenie, To objaśnij nam, mądralo skąd to wiesz? Czy to znaczy, że starsi ludzie nie potrzebują pieniędzy na jedzenie, środki czystości, ubrania, lekarstwa, czynsz, prąd, telefon? Oni to za darmo dostają? Nie wiem dlaczego istnieje pogląd, że starszy człowiek już nic nie potrzebuje. A jest wręcz przeciwnie. Urządzenia domowe typu pralka, lodówka, telewizor, odkurzacz, mikser itp. psują się często właśnie wtedy, kiedy człowiek jest na emeryturze. Leki i lekarze też dużo kosztują - a tutaj nie ma wyboru - leczyć się trzeba. A tak zwykle bywa, że w starszym wieku człowieka częściej choroby dopadają, niż młodego. To, że w Polsce emeryci głodują i żyją na skraju ubóstwa, nie znaczy, że nie mają potrzeb. Mają, takie same jak młodzi - tyle, że nikt się już nimi nie przejmuje. Czasem tylko przed wyborami politycy l poobiecują, poopowiadają dyrydmały (ale to dotyczy wszystkich grup wiekowych). Jestem przekonana, że każdy emeryt z przyjemnością wyjechałby chociaż raz w roku na urlop. Ale przeważnie nie jeździ, bo go na to nie stać. Ma dużo czasu, ale co z tego, skoro nie stać go na kino, teatr czy kupno książki. Tak niestety wygląda prawda - więc nie opowiadaj, że pieniądze dla starszych ludzi mają drugorzędne znaczenie. Mają takie same jak dla innych - czasem nawet znaczą życie - bo jak wygląda leczenie w ramach NFZ każdy wie. A co do umów z bankami - dobrze, że jest taka możliwość, chociaż uważam, że wypłaty są zdecydowanie zaniżone. Ale to się może zmienić, w końcu kiedyś może i nasz kraj znormalnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najmądrzejszy Re: mam nadzieje, ze FH "Dom" pojdzie z torbami IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.11, 14:06 Przecież to jest właśnie sedno tej oferty - zamiana mieszkania za wieczystą rentę i dodatkowe środki pieniężne. Czy czegoś nie rozumiesz jeszcze? Nie napisałem, że emeryci nie potrzebują pieniędzy, ale ma dla nich mniejsze znaczenie kombinowanie ze sprzedażą, zamianą mieszkania, itp. tylko po to, aby o 1 punkt procentowy mieć większą stopę zwrotu. Być może taka oferta renty jest dla nich wygodna po prostu. Niestety, państwo nie daje im innej alternatywy i to tak naprawdę towarzystwo zaprojektowała jakąś ofertę dla tej grupy ludzi. Uważasz, że pożyczki gotówkowe to dla takich ludzi lepsze rozwiązanie? A zarzucić okradanie to mógłbyś właściwie każdej prywatnej firmie. Każdy chce zarobić. Przemiawia z Ciebie frustracja i tyle. Co mają do tego politycy? I nie pisz jak to ci emeryci już na nic nie mają pieniędzy - nawet na jedzenie. Ja znam takich co mają emerytury w wysokości co najmniej średniej krajowej i spokojnie jeżdżą na wycieczki kilka razy w roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albert Re: mam nadzieje, ze FH "Dom" pojdzie z torbami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.11, 14:23 Opowiadasz bzdury - mój dziadek - były wojskowy - ma w skarpecie ponad 300 tysiecy, 3000 emerytury, nie wyjeżdża na żadne wakacje, nosi lumpy sprzed 20 lat, nie chodzi do kina, w teatrze to był chyba z 40 lat temu, siedzi w chacie odmawia zdrowaśki a jak mu sie powie zeby cos sobie kupil, nowy mebel, ubranie, cokolwiek to pierniczy ze mu szkoda i ze pieniadze beda dla nas. Jakbysmy ich cholera potrzebowali. Nawet na lekach szczedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najmądrzejszy Re: mam nadzieje, ze FH "Dom" pojdzie z torbami IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.11, 14:35 Sam przyznajesz, że mam rację - robi się z tych emerytów żebraków, a rzeczywistość jest inna. Spora część ma bardz przyzwoite emerytury i oszczędności, więc nie wiem o cen ten płacz o ich krzywdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kowalsky Re: mam nadzieje, ze FH "Dom" pojdzie z torbami IP: *.centertel.pl 01.02.11, 18:22 > Ona jest beznadziejna z Twojego punktu widzenia. > W pewnym wieku pieniądze mają drugorzędne znaczenie, poza tym często nie ma też > się głowy i energii na kalkulacje opłacalności, bo i po co? Ci, dla których pieniądze maja drugorzędne znaczenie, nie będą wchodzili w żadne interesy tego typu. One są dla spragnionych gotówki. w ogóle ciekawy profil klienta przedstawiasz - takiego, który wchodzi w beznadziejny interes, bo nie chce mu się kalkulowac czy warto w to wchodzic. Podoba mi się obraz odpornych na pokusy konsumpcjonizmu dojrzałych staruszkow, ale bywam czasem w bankach i zawsze tam sporo przekredytowanych emerytow. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek.bejach Odwrócona hipoteka: 2000 zł renty miesięcznie? ... 01.02.11, 10:19 Wszystkim oburzonym przypominam, że to jest tylko reklama, sygnał, że jest taka możliwość. Szczegóły należy poznać w funduszu i dopiero podjąć decyzję. Trochę opanowania. Czy za każdym razem jak zobaczycie reklamę w telewizji np mydełko Fa to lecicie do sklepu na zakupy? A poza tym nie ma czegoś takiego jak dobroczynność instytucji komercyjnych, one muszą zarabiać. A to jest waszą decyzją czy kupić dany produkt, obojętne czy jest to mieszkanie, renta, chleb lub jajko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kowalsky Re: Odwrócona hipoteka: 2000 zł renty miesięcznie IP: *.centertel.pl 01.02.11, 18:33 > Wszystkim oburzonym przypominam, że to jest tylko reklama, sygnał, że jest taka > możliwość. Szczegóły należy poznać w funduszu i dopiero podjąć decyzję. Trochę > opanowania. Byłby to ciekawy przypadek, gdyby oferta reklamowana jako beznadziejna przy bliższym zapoznaniu się by coś zyskała. Raczej bywa odwrotnie :) a ta oferta jest tak fatalna, że reklamowac ją można jedynie bez podawania szczegółów. Z drugiej stronie jak po takiej reklamie ktoś im przyjdzie do biura, to już z dużym prawdopodobieństwem gotowa owca do strzyżenia. Malo będzie urabiania. Poza tym instytucje finansowe mają mnostwo bulwersująco niekorzystnych dla klienta produktow, nie ma co się ekscytowac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Przestań pprzyć IP: *.ip.netia.com.pl 01.02.11, 22:48 Wiadomo że w taki sposób żeruje się na ludziach. Zawsze znajdzie się garstka naiwnych, którzy bez zastanowienia podpiszą papiery. A gdyby dokładnie wyjaśnić o co chodzi to już nie byłoby dla reklamującego się tak kolorowo. Jakoś złoszczą mnie takie cwaniaki, którzy żerują na ludziach obiecując im kokosy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wix Re: Odwrócona hipoteka: 2000 zł renty miesięcznie IP: *.compower.pl 01.02.11, 23:28 Masz mózg czy tik-taka? 70 latek ma zrozumieć szwindel w reklamie? Powinni się dobrać do d..y bankom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johny_bravo Re: Odwrócona hipoteka: 2000 zł renty miesięcznie IP: 89.174.56.* 02.02.11, 07:57 Zbyszku przypominam Ci,że reklama nie może wprowadzać w błąd, a u nas niestety robi to olbrzymia część firm (reklamodawców).Poza tym jest nieuczciwa społecznie-kusi pieniędzmi ludzi,którzy tych pieniędzy nie mają niestety.Nie pokazuje całej prawdy,ba, nie pokazuje jej nawet w połowie.Z takimi przekłamaniami należy walczyć. Reklama z założenia ma zachęcać a nie mamić.Oczywistym jest,że po większość informacji trzeba się zwrócić do banku,firmy,czy funduszu, ale tam jeszcze bardziej zamydlą ludziom oczy. I taka jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PhD nie ma co zazdrościć staruszkom ! IP: *.perfekt.pl 01.02.11, 12:29 niech sobie poużywają - w końcu pracowali na to całe życie !!! zostawcie ich w spokoju ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: nie ma co zazdrościć staruszkom ! IP: *.181.82.77.nat.umts.dynamic.eranet.pl 18.05.11, 21:47 Mieszkania na tamten świat ze sobą nie zabiorą. Tak jak i innych rzeczy, na które pracowali całe życie. Dlaczego nie mają "wyzerować" swojego stanu posiadania zanim rozstaną się z tym światem? W końcu dlaczego mają klepać biedę i oszczędzać przyjemnościach póki jeszcze mają na nie siłę lub później na lekach? Jak zwykle idea jest słuszna tylko wykonanie zawiodło. A to głównie przez brak zdrowiej konkurencji na tym polu Swoją drogą ciekawe czy kolejne pokolenia staruszków będą takie chętne do gromadzenia spadków dla dzieci i wnuków jak ci obecni seniorzy, którzy potrafią przy 1000 zł emerytury jeszcze nieźle zasilić skarpetę? ------------------------------------------------------------------- piszę pracę doktorską na temat zarządzania domowymi finansami i gorąco zapraszam do wypełnienia ankiety na stronie: moje-ankiety.pl/respond-7746.html Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Odwrócona hipoteka: 2000 zł renty miesięcznie 01.02.11, 12:36 W normalnych krajach to nawet działa, ale przecież nie mówimy tu o normalnym kraju. Póki co starszej osobie proponowałbym sprzedaż większego mieszkania i kupno malutkiej kawalerki. Różnica w cenie starczy na odłożenie sporej sumki na godną emeryturę a comiesięczna różnica w opłatach będzie ulga dla napiętego budżetu emeryta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Odwrócona hipoteka: 2000 zł renty miesięcznie IP: *.ksi-system.net 01.02.11, 12:51 Rozczaruje was, ale odwrócona hipoteka działa w wielu zachodnich krajach na bardzo podobnych zasadach. Banki też chcą zarabiać, a przecież takie mieszkanie, w którym mieszka starsza osoba z roku na rok staje się coraz bardziej zniszczone, brudne i śmierdzące. Z czasem nadaje się tylko do generalnego remontu. Nikt nie broni starszej osobie sprzedać swojego mieszkania za 400 000, a samemu żyć z odsetek w wynajmowanym mieszkaniu, ale nie każdy ma do tego głowę w wieku powiedzmy ... 80 lat. Tak jeszcze na marginesie dodatkowe 600 zł to dla wielu emerytów prawie 2 emerytura więc na prawdę dobre pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Odwrócona hipoteka: 2000 zł renty miesięcznie 01.02.11, 13:10 Gość portalu: Adam napisał(a): > Banki też chcą zarabiać, a przecież takie mieszkanie, w > którym mieszka starsza osoba z roku na rok staje się coraz bardziej zniszczone > , brudne i śmierdzące. Temu się nikt rozsądny nie dziwi. Ale jednak uważam, że banki to skur.wysyństwo. Zainteresowałem się dożywotnią emeryturą. I nie proponowałem bankowi "brudnego, śmierdzącego" mieszkania, a ŻYWĄ gotówkę - 250 tys.pln. Na warunkach, że jak umrę za miesiąc to cała reszta jest ich. I spytałem (biorąc pod uwagę moje, wtedy, 65lat) ile mi mogą dożywotnio oferować. Gdy usłyszałem kwotę, mogłem sie tylko roześmiać. Trzymając na koncie i wypłacając miesięcznie tyle co oni, dożyłbym 120 lat nim zaczęło by widać dno. Tylko JELEŃ mógłby pójść na taki układ. A szukanie jelenia to jednak nie fair. Odpowiedz Link Zgłoś
kanonierka Re: Odwrócona hipoteka: 2000 zł renty miesięcznie 01.02.11, 13:25 wj_2000: powtarzasz się, to raz. Jeśli miałeś (?) te swoje 250 000,00 pln, to nie wierzę, że bank nie miał dla takiego dobrej klienta propozycji, to dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najmądrzejszy Re: Odwrócona hipoteka: 2000 zł renty miesięcznie IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.11, 14:10 To uwierz, że dla dużego banku to nie jest zawrotna kwota i banki nie są zainteresowane tworzeniem zindywidualizowanych ofert dla klientów tej kategorii. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Odwrócona hipoteka: 2000 zł renty miesięcznie 01.02.11, 20:47 Gość portalu: najmądrzejszy napisał(a): > To uwierz, że dla dużego banku to nie jest zawrotna kwota i banki nie są zainte > resowane tworzeniem zindywidualizowanych ofert dla klientów tej kategorii. To nie było by konto. To miał być zakup dożywotniej emerytury, rzecz znana w świecie zachodnim. I nie w banku detalicznym, a w Towarzystwie Ubezpieczeniowym. Zresztą, gdy się u nas dyskutuje jak będą spożytkowywane pieniądze zgromadzone w OFE, to wspomina się, że należałoby utworzyć instytucje (Zakłady Emerytalne, czy tak jakoś), do których byłyby przekazywane jednorazowo uskładane w OFE pieniądze, a ów Zakład wypłacał by dożywotnią emeryturę tak skalkulowaną, by na tym zarabiał. I taka instytucja (pokrewna towarzystwu ubezpieczeniowemu) miałaby tysiące klientów, więc mogła by kalkulować kwoty na bazie statystyki (prawo wielkich liczb). Wiem, że takie emerytury można wykupić na zachodzie. I mają one sens tylko przy umiarkowanych oszczędnościach. Gdy się ma fortunę, to nawet trzymając ja w pończosze i żyjąc wystawnie i tak dużą część zostawi się potomstwu. Pomoc towarzystwa obsługującego wielu klientów jest potrzebna, gdy się planuje całe oszczędności ZUŻYĆ do śmierci, ale przecież się nie wie na ile lat to ma starczyć. Dzięki prawu wielkich liczb, Towarzystwo dokładnie wie ile łącznie miesięcy trzeba będzie wypłacać emerytury 10 000 70-latków, dopóki ostatni z nich nie umrze. Doliczając swój UCZCIWY, ale nie ZBÓJECKI zysk, może wszystkim zaproponować dożywotnie emerytury. Taki sposób spożytkowania własnych oszczędności nie grozi, że emeryt zostanie bez pieniędzy, gdy Bozia każe mu żyć na tym padole wyjątkowo długo, a on brał z konta co miesiąc tak, jakby miał żyć przeciętną dla danego wieku ilość lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kami Wloczka Re: Odwrócona hipoteka: 2000 zł renty miesięcznie IP: *.centertel.pl 01.02.11, 23:30 Witam, mam rozwiązanie dla Pana, emerytura wypłacana dożywotnio. Jeśli jest Pan zainteresowany to proszę o kontakt: kamil.wloczka@port.allianz.pl Odpowiedz Link Zgłoś
klaun.szyderca Re: Odwrócona hipoteka: 2000 zł renty miesięcznie 01.02.11, 14:39 250 tysięcy to żadna zawrotna dla banku kwota. Wyjątkowym klientem byłbyś gdybyś dodał do tego co namjmniej jedno, a lepiej i dwa zera. Mam podobną kasę na koncie, odłożoną z bieżących wpływów i wierz mi, że bank nie ma dla mnie żadnych wspaniałych ofert. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Odwrócona hipoteka: 2000 zł renty miesięcznie IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.11, 16:55 Tego o czym piszesz nie da się wykonać od strony prawnej, gdyż nie da się zagwarantować, że w momencie śmierci będziesz miał na koncie jakiekolwiek pieniądze. Mógłbyś podpisać z bankiem umowę inkasować przez pewien czas rentę a następnie wypłacić pieniądze z banku i komuś je przed śmiercią przekazać. Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Odwrócona hipoteka: 2000 zł renty miesięcznie? ... 01.02.11, 13:03 Na tym polega biznes - albo płacisz za towar/usługę(jeśli akceptujesz jakość/przeznaczenie)...albo szukasz dziwnych ofert/jesteś wydymany - cudów nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
globus_polski Odwrócona hipoteka: 2000 zł renty miesięcznie? ... 01.02.11, 13:12 Jest tylko mały problem. Zakładamy,że starsza osoba ma duże mieszkanie lub dom. A jesli ktoś mieszka w jednopokojówce to gdzie ma się przeprowadzić po sprzedaży owej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po Re: Odwrócona hipoteka: 2000 zł renty miesięcznie IP: 193.32.30.* 01.02.11, 14:19 > Jest tylko mały problem. Zakładamy,że starsza osoba ma duże mieszkanie lub dom. > A jesli ktoś mieszka w jednopokojówce to gdzie ma się przeprowadzić po sprzed > aży owej? Ales skumał....Odwócona hipoteka zakłada, że wyprowadzasz sie na cmentarz.... Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Ma sie wyprowadzic na cmentarz 01.02.11, 20:22 Notak, umiejetnosc czytania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michcio Dymanko od tyłu bez wazeliny IP: *.onninen.pl 01.02.11, 13:14 No ładnie według litery prawa chcą wydymać ludzi a ja bym wolał sprzedać duże mieszkanie i wymienić się na mniejsze z dopłatą to wtedy bym miał po prostu żywą gotówkę mieszkanie odremontowane na starość i mniejszy czynsz do zapłaty hehehe. naciągacze są w śród nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najmądrzejszy Re: Dymanko od tyłu bez wazeliny IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.11, 14:17 A czy ktoś tym ludziom zabrania sprzedaży swoich dużych mieszkań i zamiany na mniejsze? Nie, więc przestań sugerować oszustwo czy naciąganie. To jest tylko reklama. Właśnie chodzi o grupę ludzi, którzy nie są zainteresowani sprzedażą swojego mieszkania i przeprowadzką. Zrozum, że nie wszyscy kalkulują tak jak Ty, bo z wiekiem mogą się zmienić priorytety. I mam rozumieć, że autor arytkułu w ramach prowadzenia uczciwej działalności bankowej oferowałby rentę kilkukrotnie wyższą i dokładał do interesu z własnej kieszeni? Żeby było sprawiedliwie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ena Re: Dymanko od tyłu bez wazeliny IP: *.icpnet.pl 01.02.11, 20:25 Ty może tak, ale nie każdy emeryt chce się pozbyć mieszkania, w którym często przeżył większość swojego życia. "Nie przesadza się starych drzew". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kowalsky Odwrócona hipoteka: 2000 zł renty miesięcznie? ... IP: *.centertel.pl 01.02.11, 13:36 Po prostu szukają głupich, albo bardzo samotnych i zdesperowanych. Taki se target wyznaczyli. Cos jak firma Provident. Kupowac dwukrotnie przeszacowane mieszkanie na górce, na kredyt, splacac trzydziesci lat, razem zapłacic trzy razy tyle ile jest warte, a potem oddac za średnio 30% wartości - świetny interes. Debile ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MichalM Proponuję panu S. książkę "Finanse dla opornych" IP: *.rwd.prospect.pl 01.02.11, 13:38 Można się tam np dowiedzieć co to jest przyszła wartość pieniądza, wtedy pan Samcik dowiedział by się ile mógłby bank zarobić na 400PLN wypłaconych DZIŚ przez następne 20lat choćby je tylko lokował w obligacje. Wskazane było by tez poczytanie o dyskontowaniu ryzyka które w przypadku nieruchomości jest bardzo duże, bo wbrew temu co piszą wielcy analitycy GW nieruchomości czasem tanieją nie tylko drożeją. Może watro też wspomnieć o inflacji i o tym że podpisywanie umowy w watrościach bezwzględnych jest bandyctwem. Jak już pan policzy wartość wypłat z uwzglednieniem stóp procentowych jak to robią dorośli ludzie a nie jako prostą sumę to poproszę o erratę Odpowiedz Link Zgłoś
dokto Re: Proponuję panu S. książkę "Finanse dla oporny 01.02.11, 13:47 Czyjego autorstwa ta książka bo coś nie mogę znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najmądrzejszy Re: Proponuję panu S. książkę "Finanse dla oporny IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.11, 14:43 "Można się tam np dowiedzieć co to jest przyszła wartość pieniądza, wtedy pan Samcik dowiedział by się ile mógłby bank zarobić na 400PLN wypłaconych DZIŚ przez następne 20lat choćby je tylko lokował w obligacje. Wskazane było by tez poczytanie o dyskontowaniu ryzyka które w przypadku nieruchomości jest bardzo duże, bo wbrew temu co piszą wielcy analitycy GW nieruchomości czasem tanieją nie tylko drożeją. Może watro też wspomnieć o inflacji i o tym że podpisywanie umowy w watrościach bezwzględnych jest bandyctwem. Jak już pan policzy wartość wypłat z uwzglednieniem stóp procentowych jak to robią dorośli ludzie a nie jako prostą sumę to poproszę o erratę" A Ty nie pisz takim pouczającym tonem jakbyś był aktuariuszem. Każdy wie, że jest inflacja, więc niestety nie zabłysnąłęś. Czy 'wartość bezwzględna' to u Ciebie realna stopa zwrotu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_fuego Re: Proponuję panu S. książkę "Finanse dla oporny IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.11, 19:08 > Wskazane było by tez poczy > tanie o dyskontowaniu ryzyka które w przypadku nieruchomości jest bardzo duże, > bo wbrew temu co piszą wielcy analitycy GW nieruchomości czasem tanieją nie tyl > ko drożeją. Otóż to. Wszyscy domorośli ekonomiści w tym wątku najeżdżają na bank, że za mało daje ze obietnicę otrzymania mieszkania w przyszłości. Tylko, że to mieszkanie za 20 lat będzie pewnie wymiernie warte połowę tego co teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najmądrzejszy Re: Proponuję panu S. książkę "Finanse dla oporny IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.11, 22:01 Nie wszyscy, tylko przede wszystkim ten, kto ten tendencyjny artykuł napisał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gostek Odwrócona hipoteka: 2000 zł renty miesięcznie? ... IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.11, 13:49 To tylko oznacza, że analitycy bankowi długoterminowo zakładają, że ceny nieruchomości spadną i to dość znacznie. Jeżeli wyż pójdzie na emeryturę i będzie kombinować z odwróconymi hipotekami, zamianami mieszkań, podnajmem itp... to domyślcie się co stanie się na rynku, kiedy więcej będzie ofert, niż zainteresowanych. Oj będzie wesoło ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda O języku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 13:55 "Senior, który nie chce oddać nieruchomości w ręce, które na to nie zasłużyły, zapewne rozważy ofertę firmy". Takie mnożenie niewspółrzędnych "który" to błąd gramatyczny. A "bowiem" nie stawia się zaraz po przecinku. To nie wszystko, ale najbardziej razi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sachs Odwrócona hipoteka: 2000 zł renty miesięcznie? ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 13:56 Jest jeszcze inne wyjscie Mozna sprzedaz mieszkanie z dozywotnim prawem mieszkania w nim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Odwrócona hipoteka: 2000 zł renty miesięcznie? ... IP: *.stansat.pl 01.02.11, 14:28 A moja sąsiadka zrobiła jeszcze inaczej. Sprzedała mieszkanie, a gotówkę wpłaciła na konto. Sama przeprowadziła się do domu spokojnej starości. Ma tam opiekę lekarską 24/7/12, kolegów i koleżanki do rozmowy, wyżywienie. I własny pokój. Płaci z tego co dostała za sprzedane mieszkanie ( centrum Warszawy ) i ma jeszcze emeryturę na "drobne" wydatki. Ośrodek zapewnia seniorom także różne atrakcje kulturalne, wycieczki, itp. To ja już wolę coś takiego zamiast oddawać mieszkanie lichwiarzom. Odpowiedz Link Zgłoś
totus.tytus To skandal! 01.02.11, 14:31 Czym jest jakaś tam śmieciowa renta dla starszej osoby, płacona "z łaski na uciechę", wobec wizji życia wiecznego, roztaczanej m.in. przez korporację Kościół Katolicki Sp. z n.p. (spółka z nieograniczoną pazernością)? Wystarczy tylko zasygnalizować akwizytorowi na macierzystej plebanii, że jest owieczka zainteresowana życiem wiecznym w raju w zamian za dobra doczesne, których chce się zrzec, i ksiądz sam przybiegnie plącząc nogi w sutannie. Załatwi wszystkie formalności (za notariusza jednak musi zapłacić sama owieczka, niestety, Kościół jest zbyt ubogi by ponosić takie ciężary finansowe). Fundusz Hipoteczny czy oferta jakiegokolwiek banku stanowi jawną i oburzająco grzeszną konkurencję dla KK Sp. z n.p., i na mocy konkordatu powinna zostać zabroniona, lub przynajmniej KK powinien mieć ustawowo zagwarantowany pierwokup... tzn. pierwozłodziejstwo, ma się rozumieć. Masz wątpliwości? Nie pytaj doradcy, zapytaj księdza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapitalista Re: IP: *.aster.pl 01.02.11, 14:37 A za 20 lat to ile będzie warte mieszkanie w PRL-owskiej płycie które dziś ma 40-50 lat , a za 20 lat będzie miało 60-70 lat. Emeryci nie mieszkają w nowych lśniących apartamentowcach tylko w starych blokach z PRL-u budowanych za ich lat młodości w latach 60-tych i 70-tych ubiegłego wieku. Popatrzcie na wskaźniki demografii i pomyślcie kto będzie za 20-30 lat chciał kupić 70-letnie mieszkanie w płycie które ostatni raz przeszło remont w 1980 roku za 300 000 zł ? To że dziś młodzi wykształceni z wielkich miast z giertychową maturą bez matematyki, za to z religią na świadectwie, owczym pędem są gotowi założyć sobie pętlę kredytową na szyję do końca swoich dni, nie znaczy że będzie tak zawsze. Wiecie ile się może wydarzyć w ciągu tych 20-30 lat, ile kryzysów ekonomicznych może nadejść, ile razy można zmienić system emerytalny, ile zmian dokonać w Rodzinie na swoim, ile nowych rekomendacji może wydać KNF, ile razy Polska może zbankrutować, ile mogą spaść ceny nieruchomości ? To jest ryzyko które ponosi się w biznesie. A jak emeryt będzie żył 110 lat ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: 02.02.11, 08:55 Gość portalu: kapitalista napisał(a): > A jak emeryt będzie żył 110 lat ;-) Ten argument powalił mnie na łopatki. Ty kpisz, czy o drogę pytasz? Bank ma wielu klientów i kalkuluje (a przynajmniej tak jest najracjonalniej) według średniej. Dlatego będzie miał też klientów, którzy po wzięciu jednej miesięcznej wypłaty padną na zawał i mieszkanie kupione zostało za 600pln. Więc jest z czego finansować owego 110 latka. A swój zysk (dzięki prawu wielkich liczb) uzyskają taki jak skalkulowali. Odpowiedz Link Zgłoś