Dodaj do ulubionych

Bank do studenta: Jak nie założysz konta, nie d...

IP: *.netfala.pl 11.03.11, 13:57
Próbują wykorzystać nieświadomą jeszcze w większości młodzież. W bankach to już norma - wcisnąć co się da klientowi, aby tylko kasa jak największa szła. Edukacja finansowa powinna być już w szkole podstawowej - zdrowsze finansowo społeczeństwo byśmy mieli ...

"na plus"
na-plus.blogspot.com
Obserwuj wątek
    • Gość: * Bank do studenta: Jak nie założysz konta, nie d... IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.03.11, 14:22
      Jakiś ubogi student...w tylu bankach mieć konta :)
      • Gość: gural Re: Bank do studenta: Jak nie założysz konta, nie IP: *.beskidmedia.pl 13.03.11, 12:50
        o to mialem wlasnie spytac. po cholere studentowi, ktory musi prosic o pozyczke studencka konta az w 3 roznych bankach??? pytanie pozostawiam dla urzedu skarbowego
      • Gość: gosc Re: Bank do studenta: Jak nie założysz konta, nie IP: *.tktelekom.pl 13.03.11, 13:28
        to samo mnie zastanowiło. 4 konta to jak dla biznesmena
    • Gość: kuba Re: Bank do studenta: Jak nie założysz konta, nie IP: *.pool.digikabel.hu 11.03.11, 14:52
      Każda placówka PKO BP zmusza studentów do otwierania konta, bez tego nie ma mowy o kredycie. Pracownica I oddz. we Wro powiedziała mi, że takie jest zarządzenie dyrektora. Dyskusja prowadzi do nikąd, albo kończy się kompromisem w rodzaju: napiszemy aneks do umowy-kosztuje to 50zł. Gdy wcześniej pytałem o kredyt studencki w BGŻ, to dowiedziałem się, że oprócz mnie konto musi otworzyć także rodzic, bo "studenci wyjeżdżają i nie ma z nimi kontaktu". Niech żyje socjalizm i państwowe banki!:D
      • Gość: eithel Re: Bank do studenta: Jak nie założysz konta, nie IP: *.nplay.net.pl 11.03.11, 22:40
        To wszystko przez to, że pracownicy w oddziałach mają narzucane jakieś nierealne plany i potem kombinują jak tylko mogą.
    • Gość: zbartuch Bank do studenta: Jak nie założysz konta, nie d... IP: *.kalisz.mm.pl 13.03.11, 11:18
      To nie jest dla mnie nowość. Ja brałem kredyt studencki w 2003r prze BZ WBK S.A. - wtedy bank jeszcze udzielał. Wtedy też bank na mnie wymusił założenie konta u siebie, mimo że już miałem załóżone konto gdzie indziej. Śmieszne jest też to, że gdy ostatnio rozmawiałem o zamknięciu konta, to pani mi powiedziała że nie jest to możliwe dopóki nie spłace kredytu (rok 2018!!). Ale to chyba Pani nie miała ochoty wertować w papierach. Rachunek od konta osobistego prawdopodbnie mogę zamknąć, tylko lini (czy jak to nazwać) nie mogę zamknąć.
    • split-fire Kredyt na studia?? 13.03.11, 12:37
      Kredyt na studia?? A potem po uszy w długach na życiowym starcie.
      • Gość: sylwan Re: Kredyt na studia?? IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.11, 17:01
        Wiesz, czasem warto. jeśli tych pieniędzy nie wydasz na bzdety, a w siebie zainwestujesz, to się z reguły opłaci. Ryzyko pewne jest, ale chyba warto. Czas zresztą skończyć z myśleniem, że wszystko się mi należy. Nie ma nic za darmo. Ja kiedyś wziąłem kredyt studencki i dzięki temu ukończyłem dwa dzienne kierunki. Teraz mam pracę, jaką chciałem i jest ok. Bez kredytu nie dałbym rady finansowo studiować na dwóch uczelniach..
    • Gość: kredytobiorca Bank do studenta: Jak nie założysz konta, nie d... IP: *.net.stream.pl 13.03.11, 12:51
      Ja mam kredyt w PKB BP oddz. w Cze-wie. Wprawdzie do konta mnie nie zmusili, ale bałagan mają taki, że nikomu w życiu nie polecę tego banku! Mniej więcej co pół roku muszę stawić się w placówce banku, żeby coś wyjaśnić. Dowiaduję się o tym, ponieważ wtedy z reguły mam wstrzymane raty kredytu. Nigdy jednak nikt do mnie nie dzwonił lub pisał że jest jakiś problem - mimo, że mój numer telefonu bank posiada od momentu kiedy wnioskowałem o kredyt - numer ten zresztą podaje przy każdej wizycie w placówce. Kiedy sam dzwonię do banku, aby zapytać co się stało, jestem informowany, że muszę pojawić się osobiście. Kiedy się pojawiam, pani która mnie obsługuje wykonuje telefon do Katowic i przekazuje moje słowa jakieś pani w Katowicach, a jej mnie. Na pytanie czy niemógłbym dostać nr tel. do tej pani aby sprawy wyjaśnić osobiście usłyszałem, że nie - ponieważ tamta pani nie może zweryfikować że ja to ja, a innym osobom nie może udzielić żadnych informacji! Żyjemy w XXI wieku, a ja czuje się jakbym grał w "Misiu"! Absurd podgania absurd! PKO BP to istna tragikomedia z chórem niekompetentnych pracownic. Myślałem, że to tylko ten częstochowski oddział jest upośledzony, ale widzę, że ten bank po prostu postanowił być uciążliwy dla klienta - wszędzie!
      • dallia-x Re: Bank do studenta: Jak nie założysz konta, nie 17.03.11, 21:04
        "Mniej więcej co pół roku muszę stawić się w placówce banku, żeby coś wyjaśnić. Dowiaduję się o tym, ponieważ wtedy z reguły mam wstrzymane raty kredytu."
        Szanowny Panie! A może przeczytałby Pan umowę kredytu? Właśnie co pół roku (do określonego terminu) należy w oddziale przedstawiać ważną legitymację studencką lub zaświadczenie o studiach. Jeśli takiego dokumentu brak, wypłata kolejnych transz kredytu zostaje wstrzymana. Ot i zagadka rozwiązana.

"Nigdy jednak nikt do mnie nie dzwonił lub pisał że jest jakiś problem"
        A to ma Pan jakiegoś osobistego doradcę w PKO BP?

"Na pytanie czy niemógłbym dostać nr tel. do tej pani aby sprawy wyjaśnić osobiście usłyszałem, że nie - ponieważ tamta pani nie może zweryfikować że ja to ja"
        I miała rację! A chciałby Pan, żeby obce osoby mogły dowiedzieć się czegoś o Pana kredytach i innych produktach i usługach bankowych, z których Pan korzysta?
    • Gość: 133 Bank do studenta: Jak nie założysz konta, nie d... IP: *.unknown.vectranet.pl 13.03.11, 13:28
      To ja mam w takim razie szczęście. Mam kredyt studencki w PKOBP, nikt mnie nie zmuszał do założenia konta (kredyt dostaję na konto w mBanku). "Pani w okienku" bardzo rzeczowa, wyjaśniła mi wszystko jasno i klarownie, pełen profesjonalizm. Sam byłem trochę zdziwiony, ale widać trafiłem na świetną pracownicę banku.
    • Gość: dziadek Bank do studenta: Jak nie założysz konta, nie d... IP: 94.75.112.* 13.03.11, 13:53
      W VI oddziale PKO w Warszawie uzalezniono przyjecie dokumentow o kredyt studencki od mojego wnuczka od zalozenia konta w tym banku i oddziale. Nie pomogły zadne interwencje. Gdyby nie zalozyk konta w PKO odmowiliby przyjecia dokumentow. Tymczasem wnuczek ma konto aktywne w innym banku i to od wielu lat. Taka jest prawda.
      • Gość: sqro Re: Bank do studenta: Jak nie założysz konta, nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.11, 15:35
        wybacz "dziadku" że zapytam kto dal twojej agencji PRowej zlaecenie a PKO?
    • Gość: Myra Bank do studenta: Jak nie założysz konta, nie d... IP: *.189.72.1.e-plan.pl 13.03.11, 14:45
      Brałam kredyt w 2003 r. i w PKO BP zostałam poinformowana, że konto studenckie muszę założyć, bo tylko na nie mogą mi wypłacać kredyt. to jeszcze było ok, bo opłata za konto studenckie była niska - do przeżycia. Ale kiedy skończyłam studia dostałam informację, że przekształcają mi to konto w zwykłe, gdzie opłata już wcale mi się nie podobała.

Pojechałam do banku, żeby powiedzieć, że nie będę płacić nie wiadomo ile za lata trzymania konta, z którego nie korzystam i że zamierzam spłacać kredyt z innego konta samodzielnie. Najpierw usłyszałam, że to niemożliwe, a potem jeszcze "dostała pani u nas kredyt, powinna pozwolić pani bankowi zarobić". No żesz!

Mimo, że niemożliwe, natychmiast wyjęłam środki z konta i je zamknęłam. A kiedy przyszedł plan spłat, podany tam był numer rachunku, na który muszę spłacać kredyt. Robię co miesiąc przelewy i jakoś nie ma z tym problemu.

Czyli jednak możliwe.
    • obronakonieczna Popieram PKO BP! jako Konkurecja 13.03.11, 14:50
      na kredytach studenckich banki mają stratę, więc muszą (to nie są instytucje charytatywne!) zarobić chociaż trochę na prowadzeniu rachunku. Należy zadać pytanie niezadowolonym z takich praktyk - dlaczego nie wezmą "studenckiego" w swoich banczkach. Odpowiedź jest prosta banczkom się to nie opłaca. Zostały chyba tylko 4 banki, które udzielają takich kredytów.
      • Gość: Sav Re: Popieram PKO BP! jako Konkurecja IP: *.mikolow.multimetro.pl 13.03.11, 16:04
        Skoro dopłacają do tych kredytów to po co je oferują? A sprzedaż wiązana jest uznawana przez sądy jako szkodliwa i często wskazywana jako np. klauzula niedozwolona. Dlatego bank nigdy nie przedstawi takiego wymogu na piśmie - zawsze jest to wymaganie przekazywane ustnie i wmuszanie usługi o której nie ma mowy w umowie końcowej.
      • Gość: (nie)nazarty g... prawda IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.11, 16:35
        Może na hipotecznych też mają stratę? Kilka lat temu przy podpisywaniu umowy na kredyt hipoteczny uparli się, że muszę otworzyć SUPERKONTO, choć, podobnie jak bohater artykułu, miałem konta w innych bankach, w tym konto INTELIGO. I też argumentowali, że spłata musi następować z SUPERKONTA. A tak naprawdę to chodziło im o 3 zł miesięcznej opłaty za SUPERKONTO. Oczywiście przy pierwszej okazji wyniosłem się z tego "polskiego" dziadowskiego banku.
    • Gość: jozek Bank do studenta: Jak nie założysz konta, nie d... IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.03.11, 15:42
      4 lata temu chciałem wziąć kredyt studencki w PKOBP w Opolu... i tam także zmuszano do założenia konta mimo, że we wniosku była opcja przelewania na inne konto. Do tego stwarzali dodatkowe problemy formalne. Po tym zrezygnowałem z tej placówki i kredyt otrzymałem w placówce tego banku w innym mieście - tam nie wymagali konta i do dziś przelewają na mój rachunek w innym banku. Jak widać, placówki mają dużą autonomię i głupie pomysły pochodza o kierowników oddziałów a nie z centrali banku i odgórnych wytycznych.
    • Gość: sylwan Re: Bank do studenta: Jak nie założysz konta, nie IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.11, 16:49
      He, he, nieświadoma młodzież... To po co się na studia pchają?
    • Gość: sylwan Bank do studenta: Jak nie założysz konta, nie d... IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.11, 16:55
      Studiowałem w II połowie lat 90. Wziąłem kredyt studencki, jak tylko pojawiła się taka możliwość (chyba w 1998). Już wówczas Pekao SA uzależniał przyznanie kredytu od założenia konta. Nic więc nowego.
    • Gość: sylwan Re: Bank do studenta: Jak nie założysz konta, nie IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.11, 16:57
      Nieświadomi niech się nie pchają po kredyt. Faktem jest jednak, że zmuszanie do zakładania konta przy braniu k. studenckiego to draństwo.
    • Gość: adam Bank do studenta: Jak nie założysz konta, nie d... IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 13.03.11, 19:23
      straszyc to sobie moga, mysle ze w getin banku z dostepnoscia nic sie nie zmieni
    • Gość: Mądraliński Re: Bank do studenta: Jak nie założysz konta, nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.11, 15:50
      W końcu najważniejsze jest, żeby zarobić, a nie dobro klienta
    • black_wine Re: Bank do studenta: Jak nie założysz konta, nie 19.03.11, 17:43
      To jak dres, jak nie dasz komórki, to wp******

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka