Dodaj do ulubionych

Wkurzają cię stosy papierków z banku? Zamień je...

07.04.11, 12:06
Panie Samcik, ja już od ponad 10 lat nie otrzymuję żadnych wyciągów z banku, a wszystkie operacje, których mam co kilkadziesiąt wykonuję przez internet korzystając z tokena.
Niech Pan nie pisze tu głupot o zaletach "nowoczesnego" SMS-a, bo ten system ma podstawowe wady:

1. Trzeba koniecznie posiadać telefon komówrkowy.
2. Trzeba mieć telefon przy sobie. (Przy wspólnym koncie token można wymieniać z drugą osobą)
3. Większość banków życzy sobie niezłą kasę po wykorzystaniu śmiesznego limitu 5-ciu SMS-ów. Za darmo to są tylko przy kontach typu VIP płatnych po kilkadziesiąt zł na miesiąc.

Zdrapki to średniowiecze, SMS-y to mocne ograniczenie.
Tylko tokena warto polecać.
Obserwuj wątek
    • Gość: na-plus Popieram! IP: *.netfala.pl 07.04.11, 12:10
      Mamy być "e" - po co zatem te tony papierów ...

"na plus"
      na-plus.blogspot.com
      • Gość: doscpapierowych.pl Re: Popieram! IP: *.onboard.pl 10.05.11, 16:25
        zatem zachęcamy do zapoznania się z akcją Dość Papierowych Rachunków. Promowany przez nas system EBPP jest ekologiczny, bezpieczny i szybki :) Dajmy sobie takie same szanse jak mają nasi zachodni sąsiedzi.
        www.doscpapierowych.pl/
        www.facebook.com/doscpapierowychrachunkow
    • Gość: oiooo a ja mam konto w DB IP: 194.156.48.* 07.04.11, 12:12
      i w bankowości internetowej nie znalazłem sposobu na rezygnacje z wyciągów papierowych.
      Nie mówiąc już o tym, że potwierdzanie zleceń SMS-em jest również niedostępne.
    • harrison_bergeron A co z SFI w mbanku? 07.04.11, 12:40
      A co z SFI w mbanku?
      Pośrednicy zawsze wysyłają stosy listów, co jest trochę śmieszne biorąc pod uwagę moje gigantyczne inwestycje po pareset złotych ;)

Moznaby ich puscic z torbami za znaczki gdyby tylko trochę się postarać.
      A oczywiscie opcji zmiany na jakies mailowe potwierdzenia nie ma, bo i po co.
      • chimol wyciągi 07.04.11, 12:45
        Rezygnując z papierowych wyciągów zwiększę zyski banku, ewentualnie zmniejszę ich koszty, jak kto woli. A co ja z tego będę miał ?
        • Gość: koniectegodobrego Re: wyciągi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 13:34
          właśnie! ograniczamy koszty czy to banku czy to telekomu (np. TPSA), a potem US mówi że nie odliczymy kosztów internetu w zeznaniu podatkowym. Chcemy wziąć kredyt hipoteczny? Bez historii rachunku i tony papierów nic się nie da zrobić. A by je pobrać z banku trzeba solidnie zapłacić. By wydrukować w domu wyciąg z własnego konta też trzeba zapłacić (za drukarke, za papier, za tusz/toner). Elektroniczne dokumenty w dzisiejszym wydaniu to przerzucanie kosztu własnej działalności na klienta, bez jednoczesnej wyraźnej gratyfikacji z tego tytułu.

Elektroniczny dokument musi działać w każdą stronę. Wtedy ma sens. Ale do tego potrzeba elektroniczny podpis. A bez właściwej popularyzacji tegoż D.U.P.A.
          • Gość: PO_tworek Papier to podstawa. IP: 89.174.58.* 07.04.11, 14:22
            Bez papiera (plastiku) nie ma obywatela.
            Bez papiera nie ma kosztu do odliczenia w firmie.
            Bez papiera nie odliczycie sobie ulgi za internet.
            Bez papiera nie dostaniecie kredytu.
            Bez papiera banki mniej wydają - i prezesi więcej zarabiają.
            Szary "klyjent" ma z takiego udogodnienia prawie nic, a bajki o ekologii to sobie bankowcy dzieciom swoim wciskajcie w tym biurokratycznym raju.
            • Gość: divak2 Re: Papier to podstawa. IP: 159.245.16.* 07.04.11, 16:22
              Bez papiera żadnej pomyłki banku nie odkręcisz i od próby wyciągnięcia kasy "na wydrę" się nie wyłgasz.
    • Gość: myszak Wkurzają cię stosy papierków z banku? Zamień je... IP: *.173.16.201.tesatnet.pl 07.04.11, 12:54
      ok, rezygnuję ja.
      dlaczego wobec tego, skoro dopuszczalna jest rezygnacja z papieru na rzecz wersji elektronicznej, z tego nie rezygnuja urzędy? kiedy jest jakakolwiek kontrola niezbędna jest wersja papierowa. i wtedy okazuje się, że koszta przerzucone są na klienta, bo to on musi okazać wersję papierową do wglądu - a więc musi ją wydrukować, idzie papier i tusz, amortyzacja drukarki itp.
      pomysł dobry, popieram. ale niech zacznie obowiązywać także w sferze urzędowej, bo jak na razie to jest udogodnienie tylko dla instytucji te faktury wystawiających.
    • Gość: joankb Re: Wkurzają cię stosy papierków z banku? Zamień IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.11, 13:41
      Nie wkurzają mnie. Już parę razy ktoś ode mnie zażądał papierków - nauczyłam się, że lepiej je mieć niż nie mieć.
      Znajomi właśnie biegają za "papierami" z Tepsy, ja nie muszę.
      Do US - nie muszę, do banku (innego) nie muszę.
      Szkoda czasu na to bieganie i szkoda pieniędzy na ewentualne dodatkowe opłaty.
    • pieniadzezrobsam Kredyt bez papierków? Tylko w teorii... 07.04.11, 13:49
      Ciekaw jestem, czy ktoś z forumowiczów wziął taki kredyt. To, że centrala banku wymyśliła koncepcję, że można udzielać kredytów na podstawie dokumentacji elektronicznej nie znaczy, że w zwykłej placówce będą procesować taki wniosek. Zawsze znajdzie się wytłumaczenie, że "system nie działa" albo "analitycy odrzucają takie wnioski"

.................
      pieniadzezrobsam.blogspot.com/
    • bbastek13 Re: Wkurzają cię stosy papierków z banku? Zamień 07.04.11, 14:28

ratpoles_tamer napisał:

> 1. Trzeba koniecznie posiadać telefon komówrkowy.
      zapomniałeś też napisać że trzeba posiadac rachunek w banku... W Polsce jest więcej komórek niż mieszkańców, ciężko znaleźć takiego co ma konto a nie ma komórki (choć wszyscy znaja takiego co ma komórkę a nie ma konta)
      > 2. Trzeba mieć telefon przy sobie. (Przy wspólnym koncie token można wymieniać
      > z drugą osobą)
      jeśli jest konto wspólne to każdy współwłaściciel loguje się własnym loginem i do każdego jest przypisany jego własny numer telefonu, gdzie tu widzisz problem ?
      > 3. Większość banków życzy sobie niezłą kasę po wykorzystaniu śmiesznego limitu
      > 5-ciu SMS-ów. Za darmo to są tylko przy kontach typu VIP płatnych po kilkadzies
      > iąt zł na miesiąc.
      to wybierasz te które sobie nie życzą

> Zdrapki to średniowiecze, SMS-y to mocne ograniczenie.
      > Tylko tokena warto polecać.
      sms nie jest zadnym ograniczeniem, a z tokenem wygrywa w przedbiegach kosztami - nawet jesli nie placisz za otrzymanie tokena bezposrednio to masz to ujęte w innych oplatach, bo token kilka ładnych eur kosztuje. A w darmowych kontach z sms'ami można przebierać na rynku

• rojberek Klienci nie przepadają za poleceniem zapłaty z... 07.04.11, 14:43
      ... prostej przyczyny. Po pierwsze bardzo często polecenie zapłaty jest usługą w banku płatną, gdy przelew można zrobić za friko. Po drugie zdarzają się przypadki, gdy firmy (często telekomunikacyjne) wystawiają błędne, zawyżone, faktury i w ten sposób ściągałyby sobie od razu kwotę jaką uważają za słuszną. W przypadku przelewu "ręcznego" sam decyduję ile uważam za stosowne do przelania i pomyłka np. jaką kiedyś miałem "przyjemność" uświadczyć od Era GSM, której wynikiem miałem zapłacić za usługi niezamawiane, nie ma w takim przypadku nigdy miejsca.
    • Gość: klient Wkurzają cię stosy papierków z banku? Zamień je... IP: *.net.pulawy.pl 07.04.11, 16:30
      Daj zarobić bankowi, pozbądź się papieru. Gdyby zaoferowali obniżenie prowizji o kilka złotych byłoby i uczciwie, i ekologicznie. Czy ktoś wie, jakie są koszty wysyłki papierowych dokumentów w dużym ogólnopolskim banku? Wcale nie chodzi tu o ekologię. Miłego dnia. :-)
      • Gość: doscpapierowych.pl Re: Wkurzają cię stosy papierków z banku? Zamień IP: *.onboard.pl 11.05.11, 10:15
        Dzień dobry, prowadzimy akcję Dość Papierowych Rachunków, która ma na celu poprawę bezpieczeństwa w zakresie płatności internetowych. Koszty wysyłki papierowych rachunków w skali kraju są zatrważające: codziennie w Polsce wysyła się 1.000.000 rachunków! Odwiedź proszę naszą stronę i dowiedz się więcej
        www.doscpapierowych.pl/
        Ponad to warto zapoznać się z ekologicznym aspektem produkcji papierowych rachunków, ciekawy artykuł na ten temat można znaleźć albo na naszym facebooku
        www.facebook.com/doscpapierowychrachunkow
        albo bezpośrednio na stronie autora
        ttp://www.businesswroclaw.pl/Czy_wiesz_ile_CO2_emituje_faktura_papierowa_a_ile_elektroniczna__51_n5613

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka