Dodaj do ulubionych

Odszkodowanie dostaniesz, jak pokażesz fakturę

IP: *.centertel.pl 27.06.11, 17:54
Dlatego ja mam samochód za 3 pensje polskiego biedaka tj. warty ok. 3500 zł i ubezpieczam się w AXA. Leję na to czy skasuję merola jakiemuś bogaczowi, niech sobie naprawia. Pozdrawiam pokolenie 1200. A wy bogacze nie gniewajcie się, tę kasę i tak odzyskacie z wyzysku pracowników.
Obserwuj wątek
    • Gość: zdegustowany Odszkodowanie dostaniesz, jak pokażesz fakturę IP: *.teosat.pl 27.06.11, 18:19
      ale jakby pani ewa naprawiala reflektor na swoj koszt to nie poszlaby do autoryzowanego dealera tylko kupila tanszy zamiennik, bo niczym sie nie rozni...., ale jak na koszt ubezpieczyciela to niech placa, przy oakzji najlepiej pol samochodu wymienic i sie potem dziwia wszyscy ze koszty oc rosna
      • Gość: maciej Re: Odszkodowanie dostaniesz, jak pokażesz faktur IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.06.11, 18:57
        odwrotnie! płacimy grubą kasę za obowiązkowe OC firmom ubezpieczeniowym, niech uczciwie płacą poszkodowanym jak już stłuczka się przydarzy - po to jest odszkodowanie. Takie wymijanie się od odpowiedzialności powinno zostać ukrócone. Zwłaszcza, że poszkodowany nie miał wpływu na wybór firmy, w której był ubezpieczony sprawca.
        • Gość: Mopera Re: Odszkodowanie dostaniesz, jak pokażesz faktur IP: *.dsl.bell.ca 27.06.11, 19:48
          Tylko frajerzy się ubezpieczają w takim złodziejskim systemie. Ja mam samochód, którego nigdy bym nie ubezpieczył ...
          • Gość: Marek A dlaczego ubezpieczyciel ma płacić za marmury u d IP: *.icpnet.pl 27.06.11, 23:20
            A dlaczego ubezpieczyciel ma płacić za marmury u dealera ?
            Za granicą części są tańsze niż u krajowych dealerów
            • Gość: Mirwisz Re: A dlaczego ubezpieczyciel ma płacić za marmur IP: *.dsl.bell.ca 28.06.11, 05:20
              Po polsku prawidłowo pisze się diler :)
              • jarus16 prawidlowo po polsku to handlarz, 28.06.11, 09:20
                a diler to po amerykansku, ulubiony bełkot wielu Polaków.
            • nchyb Re: A dlaczego ubezpieczyciel ma płacić za marmur 13.07.11, 12:08
              > Za granicą części są tańsze niż u krajowych dealerów
              i te częsci tak same, grzeczie i na pieszo do naszych warsztatów wędrują? fajne te zagraniczne części... ;-)
        • Gość: gość Re: Odszkodowanie dostaniesz, jak pokażesz faktur IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 27.06.11, 21:43
          w sumie ta pani straciła "oryginalny " reflektor i za tai należy jej się odszkodowanie...a co do zamienników... to muszą być identyczne z oe żeby samochód przeszeł przegląd - albo muszą być oba zamiennikami. stefku - takie mądralę jak ty sam podałem do sądu o zapłacenie różnicy między odszkodowaniem a moimi uzasadnionymi roszczeniami i sprawę tą z powództwa cywilnego wygrałem - mam takie coś jak ubezpieczenie ochrony prawnej i z tego wtedy korzystałem. a na konie podstawowa rzecz: to nie ubezpieczyciel musi nam "wyliczać" szkodę!!! wręcz odwrotnie : to my mamy zgłosić się do ubezpieczyciela z roszczeniami.....w moim przypadku sa to profesjonalna ocena techniczna wraz z kosztorysem niezależnego biegłego........trochę kosztuje , ale wierzcie mi - naprawdę się opłaca!!!
      • Gość: cieciu Re: ale jakby pani Ewa IP: *.nics.nxp.com 28.06.11, 08:55
        miala wybor pplacic OC albo nie to by nie placila i moglaby wstawiac orginalne reflektory lub ze szrota.
        Poniewaz zostala ZMUSZONA do placenia, zasranym obowiazkiem ubezpieczyciela jest zaplacic za orginalne reflektory bo takie byly orginalnie !!!
        Wszelkie sztuczki ubezpieczycieli powinny byc tepione, zwlaszcza w przypadku ubezpieczen obowiazkowych.
    • Gość: Kirkor Re: Odszkodowanie dostaniesz, jak pokażesz faktur IP: *.centertel.pl 27.06.11, 18:31
      A ja mam ponad 2- tonowego F150 i jak taki głupek jak ty walnie w moje autko, to nawet nie poczuję;)
      • Gość: Endrju Re: Odszkodowanie dostaniesz, jak pokażesz faktur IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.06.11, 18:59
        A ja mam ponadtrzytonowego C-360 i swoje F-150 zgniatam letkim cofaniem...
        • Gość: gość Re: Odszkodowanie dostaniesz, jak pokażesz faktur IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 27.06.11, 21:50
          czy w tej zabawie chodzi o to , że mój "jasiu jeleń" 6 ma prawie dwumetrowe koła i spokojnie ciągnę 16 skibowy pług? i te wasze zabawki rozjeżdzam wzdłuż i w poprzek?
          ale ja mam dodatkowo świetne ubezpieczenie....nie tylko na ciągnik ale na samochód też! bo chyba o tym piszemy.......dzieciaki?
        • Gość: debil Re: Odszkodowanie dostaniesz, jak pokażesz faktur IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.11, 11:50
          "A ja mam ponadtrzytonowego C-360 i swoje F-150 zgniatam letkim cofaniem..."
          A jam mam w domu słonia. (Z porcelany.)
          I F-16 (w skali 1:300)
    • boewulf Pozwać sprawcę ? 27.06.11, 18:41
      A dlaczego nie można by pozwać sprawcę wypadku z KC? Jego ubezpieczenie guzik mnie obchodzi! Niech sprawca dochodzi u swojego ubezpieczyciela wywiązywanie się z warunków umowy!
      • Gość: kgb Re: Pozwać sprawcę ? IP: *.toya.net.pl 27.06.11, 18:57
        Po kliku przegranych i nagłośnionych sprawach szybko podkulili by ogon.
        • Gość: mason Ubezpieczyciela bardzo łatwo sie pozywa. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.06.11, 11:36
          Łatwo wygrywa, łatwo egzekwuje długi, prawnicy są więcej niż chętni, żeby zajmować sie takimi sprawami. Gorzej sądzić sie ze sprawcą. We mnie wjechał 19-letni gó...arz. Nie pracował, zero dochodów, zero majątku. Jedna wielka dupa. Samochód pożyczony, 10-letnie tico o wartości 400 zł. Wygram sprawę, bardzo szybko i bardzo łatwo. Dochodzi dola od prawnika. I co dalej? Mam układać się z mafią, żeby spieniężyć jego nerkę?
      • plosiak Re: Pozwać sprawcę ? 27.06.11, 19:04
        W takich sytuacjach wysyłam w imieniu klienta wezwanie do zapłaty do ubezpieczyciela. Powołuję odpowiednie przepisy kc i orzeczenia Sądu Najwyższego - w 90% kasa za 3 dni jest na koncie. Ubezpieczyciele doskonale wiedzą, że muszą zapłacić za ORYGINALNE części. Żerują na ludzkiej nieświadomości i tyle. Składki kalkulują przy założeniu, że część będą najwyższej jakości. Nawet jak 20% da się tak przerobić (a pewnie daje się z 80%), to są dobrze do przodu.

Odszkodowanie z definicji ma wyrównać uszczerbek w majątku. Jakoś nie słyszałem, by ktoś kupował nowy samochód z zamiennikami np. reflektorów.

Przy okazji dodam, że warto domagać się też utraconego zarobku, spadku wartości samochodu (wiadomo, że "bity" mniej jest wart) - to wszystko mieści się w pojęciu szkody.
        • Gość: ziom Re: Pozwać sprawcę ? IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.11, 19:16
          Wszystko prawda oprócz "bity znaczy tańszy".
          Wiem że tak jest ale w teorii odszkodowanie powinno pokryć i tą stratę.

A z pozywaniem sprawcy to dobry pomysł, powinien być udział własny do 5 tys. jak by każdy miał to płacić a poszkodowany walczyć ze sprawcą a nie z ubezpieczyciela to by zobaczył kto jest "złodziejem" ubezpieczyciel czy sprawca czyli teoretycznie on sam :)
          • unhappy Re: Pozwać sprawcę ? 28.06.11, 11:15
            Gość portalu: ziom napisał(a):

> Wszystko prawda oprócz "bity znaczy tańszy".
            > Wiem że tak jest ale w teorii odszkodowanie powinno pokryć i tą stratę.

W praktyce też. Jest na to nawet odpowiednie orzeczenie :)
      • Gość: Kiha Re: Pozwać sprawcę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 20:47
        Ciekawa jak byś śpiewał gdybyś to ty stał się sprawcą. Po to płacisz ubezpieczenie, aby nikt cię nie pozwał. Po za tym nic nie stoi na przeszkodzie abyś i tak pozwał sprawcę z KC.
        • Gość: kaczanoga Re: Pozwać sprawcę ? IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.06.11, 21:09
          poczułbym się bardzo źle i o to właśnie chodzi. dzisiaj źle "czują się" dymani przez parchate ubezpieczalnie poszkodowani. Gdy sprawca z gębą od ucha do ucha żre coś za kierownicą bo jego szkody już dawno pokrył ubezpieczyciel z AC ja bujam się już 6 miesięcy z jakąś gó...aną Benefią (lub raczej wybraną przez nią i działającą w ich imieniu równie gó...aną poll-assistance). bydlaki nawet nie raczą odpisywać na pisma. nic. totalna olewka.
          • Gość: gość Re: Pozwać sprawcę ? IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 27.06.11, 21:53
            to zażądaj kasy od samego sprawcy!!! ja tak zrobiłem, poszło do sądu i wygrałem!!!! oszczędny sprawca wpier sądził się ze mna , potem z ubezpieczycielem!!!! ciekawe czy nadal kupuje najtańsze oc?
        • boewulf Re: Pozwać sprawcę ? 27.06.11, 22:02
          Dlatego ja kupuję ubezpieczenie od firmy, która wypłaci odszkodowanie w przypadku mojej odpowiedzialności. Jeżeli nie wypłaci to powinien być MÓJ obowiązek jako sprawcy, aby szkoda została naprawiona W CAŁOŚCI.
      • Gość: lego Re: Pozwać sprawcę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.11, 02:38
        To jest naturalna metoda, którą rozsądni ludzie stosują bez złości i pokazywania zębów: masz problem z moim ubezpieczeniem? Więc pozwij mnie, a ja pozwę swojego ubezpieczyciela - jeśli wygrasz sprawę ze mną automatycznie wygrasz z moim ubezpieczycielem. Stosowałem to w obie strony z dobrym skutkiem.
    • pssz Dobre AC, bylejakie OC 27.06.11, 19:29
      Taka jest podobno zasada. ;)
      • Gość: Mopera Dobre AC, srednie OC i super WC! IP: *.dsl.bell.ca 27.06.11, 19:49
        To jest moja zasada!
      • Gość: traktor Bylejakie OC? Do pewnych granic. IP: *.dsl.scarlet.be 27.06.11, 21:08
        Jeżeli ubezpieczyciel będzie aż tak byle jaki, żeby nie zapłacić (zbankrutuje np.) chociaz powinien, to poszkodowany może dochodzić pokrycia strat od Ciebie. Np. za najnowsze Ferrari ;-)

Może Plosiak potwierdzi (onże prawnik jest) albo sprostuje?
    • tomek.54321 Re: Odszkodowanie dostaniesz, jak pokażesz faktur 27.06.11, 19:46
      "Te wyceny powinny byc prawie identyczne" - hahahaha, lepszego dowcipu dawno nie slyszalem. Mialem stluczke nie z mojej winy i wycena ubezpieczyciela wynosila 1400 zl natomiast faktyczny koszt naprawy 5000. To faktycznie prawie identyczne kwoty...
      • Gość: rik u mnie podobnie IP: *.tktelekom.pl 27.06.11, 21:47
        moje 8-letnie volvo stuknął facet (pełna kultura, zero problemów z tym kto co itd. ). ubezpieczyciel Hestia. przyjechał rzeczoznawca (3 dni) wycena 3,5k . uśmiechnąłem sie, mówię 6k. do 5k bym zszedł. Nie. to nie, robiłem na warsztat. wyszło prawie 9k. Słowem Hestia 4k w plecy, zysk warsztatu i volvo, bo mój też nie.
        czyli róznica niemal 5,5 tysiaca zł. drobiazg. prawie robi wielką róznice.
    • Gość: Macho Przymus ubezpieczeń to bandytyzm. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 19:48
      Trzeba z tym skończyć. Jak ktoś chce odszkodowania niech go dochodzi przed sądem od sprawcy.
    • Gość: KRK Odszkodowanie dostaniesz, jak pokażesz fakturę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 20:56
      Niestety mamy cos takiego jak dyrektywa GVO. Jest to norma prawna wprowdzaona przez UE, a mająca zapewnić wolny dostęp do części, mozliwość produkcji części alternatywnych itd. Niestety ten medal ma dwie strony: jedna - wymieniam klocki hamulcowe nie przepłacam u dealera tylko ide do sklepu/hurtowni i kupuje za 50% ceny, druga - skoro są dostępne na rynku i dopuszczone do użytkowania w pojazdach, dlaczego TU ma płacić z urzędu za najdroższe części. Szkodą nie jest hipotetycznie najwyższy możliwy koszt naprawy a starata poniesiona przez poszkodowanego. Jeżeli nie wykażemy że zastosowaliśmy części oryginalne a zaminniki są dostępne, TU nie zapłaci za oryginały. Pisanie bajek o powoływaniu się w tym przypadku na wyroki sądu i jakieś pisma na które TU reaguje w ciągu 3 dni świadczy tylko i wyłącznie o braku profesjonalizmu komentatora. Co do wątpiliwości bohaterki artykułu niestety nie ma znaczenia w tej sprawie wiek pojazdu. Dyrektywa GVO nie zakłada wieku pojazdu od którego mozemy stosować części alternatywne.
      • Gość: mati Re: Odszkodowanie dostaniesz, jak pokażesz faktur IP: *.centertel.pl 27.06.11, 21:00
        a jeśli auto ma 3 lata i części były oryginalne to TU zapłaci za oryginały? muszę to udowadniać ? jak ? zrobić opinię rzecvzoznawcy że oryginalne części zostały uszkodzone w wyniku wypadku ?
      • idziboss Re: Odszkodowanie dostaniesz, jak pokażesz faktur 27.06.11, 21:07
        Z polisy OC zgodnie z ustawą ma zostać przywrócony stan pojazdu jaki był przed szkodą, czyli jeśli w 10 letnim samochodzie uszkodzone mam oryginalne, nigdy nie zadraśnięte drzwi to TU takie właśnie oryginalne ma mi w to miejsce włożyć. Ja się mogę zgodzić na zamiennik natomiast nie muszę.
        Mylisz trochę intencje wprowadzenia dyrektywy GVO czy jak sie tam ona nazywa. Jej celem miało być danie klientowi możliwość skorzystania z zamiennika bez utraty gwarancji na całość, a nie wymuszanie na nim napraw w oparciu o zamienniki.
        • Gość: gość Re: Odszkodowanie dostaniesz, jak pokażesz faktur IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 27.06.11, 21:58
          tylko małe ale.....wartość tych "oryginalnych " drzwi plus demontaż - montaż plus malowanie i przy metaliku sąsiednich elementów może przekroczyć wartość auta :D
        • Gość: tarleb Re: Odszkodowanie dostaniesz, jak pokażesz faktur IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.11, 22:33
          niby tak, ale wstawić ci ma drwi solidnie używane (niekoniecznie dokładnie dziesięcioletnie), ale niemłode, o analogicznej wartości. Natomiast, w praktyce dość skuteczne jest powoływanie się na pewną uchwałę Sądu Najwyższego, w której SN rozsądnie wywiódł, że z zasady niedopuszczalności wzbogacenia poszkodowanego wskutek otrzymania odszkodowania nie wynika, że zawsze ma on otrzymać części używane (gdy uszkodzone mienie nie było nowe) a w razie montażu nowych części, konieczne jest uwzględnienie amortyzacji. Jeśli bowiem - konkluduje SN - względy bezpieczeństwa, funkcjonale lub estetyczne wymagają by zamontować część nową, ale naprawa w taki sposób nie zwiększa wartości zbywczej ani użytkowej rzeczy, to w takim wypadku odszkodowanie należy się w pełnej wysokości za część nową.

Co do samych części zamiennych - jako prawnik - mówię, że akurat tu, wyjątkowo, ubezpieczyciele są w pełni w prawie. Tzw. części zamienne, to są DOKŁADNIE TE SAME części co tzw3. oryginały. Zazwyczaj produkowane nawet w tych samych fabrykach, na tych samych liniach, z takich samych materiałów. Jedyna różnica polega na tym, że jedne są z logo markowego koncernu, a inne nie. Merytorycznie to jest dokładnie to samo.
          • Gość: Jaro Re: Odszkodowanie dostaniesz, jak pokażesz faktur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 23:25
            Jako mechanik zdradzę Ci sekret - zamienniki nie są takie same. Jest jedna istotna różnica - nie przechodzą tak rygorystycznej kontroli jakości (lub w teoriach spiskowych w zamiennikach są te części, które odpadły przy robieniu oryginałów). Żywotność zamienników średnio(!) jest mniejsza o 20-60% od oryginałów (zwykle 40-50%). Z założenia zamiennik ma dać zarobić warsztatowi na częstszym montażu zamiast marży na droższej części.
            • Gość: tarleb Re: Odszkodowanie dostaniesz, jak pokażesz faktur IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.11, 05:59
              Ciekawe, gdyż swą wypowiedź opierałem właśnie na informacjach od mechaników, którzy zaznaczali, że są to analogiczne jakościowo części.
          • Gość: :-) Re: Odszkodowanie dostaniesz, jak pokażesz faktur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 23:28
            A czy merytorycznie prawnik po Uniwersytecie Warszawskim i Uniwersytecie III Wieku w Pcimiu Dolnym to ten sam prawnik ?? i obligatoryjnie powinien zarabiać tyle samo ???
            Tak sobie dywaguję jako nie-prawnik ;-)))))))
            • Gość: tarleb Re: Odszkodowanie dostaniesz, jak pokażesz faktur IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.11, 06:00
              Cóż, odpowiadając byłbym nieobiektywny, gdyż ja kończyłem z wyróżnieniem pierwszy z nich. Pozdrawiam.
          • sajm Re: Odszkodowanie dostaniesz, jak pokażesz faktur 28.06.11, 10:56
            JEst jeszcze inne orzeczenie SN mówiące o tym, że sprawca ( w jego imieniu ubezpieczyciel) nie moze narzucac sposobu naprawy poszkodowanemu, w tym wyboru rodzaju (marki) części zastosowanych do naprawy, jedyne ograniczenie to ekonomiczne uzasadnienie kosztów naprawy, tzn nie może przekraczać 100% wartości pojazdu. Ponadto, części, które ubezpieczyciele uwzględniają w wycenach to cześci oryginalne wg GVO, w praktyce oznacza to że sprzedawca zaświadcza że części te mają jakość części oryginalnych. A te niekoniecznie pochodzą z tej samej fabryki co części oryginalne. Oczywiście, za "oryginalność" odpowiada sprzedawca, w praktyce ryzyko zastosowania ich przeniesione jest na poszkodowanego. Zatem taką samą oryginalna częścią bedzie reflektor wyprodukowany przez Hellę jak i jakiegoś dalekowschodniego producenta, który stwierdza że jego produkt odpowiada jakością oryginałowi.
      • plosiak Re: Odszkodowanie dostaniesz, jak pokażesz faktur 28.06.11, 09:21
        Nie wypowiadaj się w temacie, o którym bladego pojęcia nie masz. Robię to od lat i doskonale wiem, jak sądy interpretują pojęcie szkody. Skoro mam części fabrycznie zamontowane, to mam prawo się domagać takich samych i tyle. A ubezpieczyciele szybciutko zmieniają stanowisko, jak dostają konkretne pismo od prawnika, z powołaniem się na podstawę prawną i orzecznictwo właśnie. Z moich obserwacji wynika, że duża część w ogóle się nie odwołuje i sama pokrywa część szkód, część zadowala się ochłapem w postaci 10% więcej, niż początkowa propozycja. Do sądu może z 20% idzie, z czego 90% wygrywa.
    • Gość: szczery Sprawa jest prosta-wystarczy ich POZWAĆ IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.11, 22:30
      PRZED SĄDEM TAKIE FIRMY UBEZP. BARDZO SZYBKO "PĘKAJĄ" I GODZĄ SIĘ WYPŁACIĆ ODSZKODOWANIE W NALEŻNEJ WYSOKOŚCI. SZKODA NERWÓW NA ODWOŁANIA OD DECYZJI UBEZPIECZENIOWEJ, BO ZAZWYCZAJ ODPOWIEDŻ JEST NEGATYWNA.
    • christo.t Odszkodowanie dostaniesz, jak pokażesz fakturę 27.06.11, 22:38
      Miałem dwa dziwne przypadki. Kumulacja to trafne określenie. Pierwszy - zalało stację Statoil i miałem pecha, zatankowałem wodę z piaskiem do diesla z commonrailem. Koszt wymiany + auto zastępcze - około 60 tys. Dopóki nie załozyłem sprawy w sądzie, hestia, jako ubezpieczyciel Statoil'a, chciała mnie oszukać na kilkanaście tysięcy. Zanim doszło do rozprawy, pieniądze przelali na konto. Drugi - Słowak uderzył na asutostradzie w Polsce w mój samochód. Nie miał ważnego OC, co wyszło dopiero po próbie naprawy auta. Sprawą zajęlo się PBUK i zakończyło pozytywnie. Jedyna puenta, jaka zostaje po tych ciekawych przypadkach, jest taka: ZAWSZE RADŹ SIĘ PRAWNIKA. W przeciwnym razie ubepieczyciel znajdzie drobnostkę, która sprawi, że wypłacą ci grosze.

Pozdrawiam
    • Gość: bartuzii Odszkodowanie dostaniesz, jak pokażesz fakturę IP: *.range81-129.btcentralplus.com 27.06.11, 22:50
      Skoro dymają ludzi na zamiennikach, to ludzie płacąc składki powinni zapłacić mniej za niepełnowartościową usługę!
      • luni8 Re: Odszkodowanie dostaniesz, jak pokażesz faktur 27.06.11, 23:11
        Żeby tylko na zamiennikach.
        TU mają tendencję do tworzenie dwóch różnych wycen auta w zależności czy wycena ma posłużyć do ustalenia wysokości składki czy odszkodowania.
    • andrzej.goerst Odszkodowanie dostaniesz, jak pokażesz fakturę 27.06.11, 23:54
      Czyli miałem rację rezygnując z Link4. Inne przejawy nieuczciwości o tym zadecydowały. Od niewypłacania odszkodowań z OC znałem tylko HDI dawniej Energoasekuracja.
      • Gość: Marek Re: Odszkodowanie dostaniesz, jak pokażesz faktur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.11, 11:03
        Ale nie masz wpływu gdzie jest ubepieczony kierowca, który Tobie wyrządzi szkodę...
        Rzetelnością firmy można się kierować przy wyborze AC....
        A z Link 4 coraz wiecej kłopotu, wystarczy poszukać w necie....
    • andrzej.goerst Odszkodowanie dostaniesz, jak pokażesz fakturę 27.06.11, 23:57
      Było w tytule pytanie: "jak pokażesz fakturę".
      Odpowiadam: Pokażę szybko i skutecznie. Dziennikarzyno z Bożej łaski.
    • naprawdetrzezwy I wszystko gra? 28.06.11, 07:43
      "Na pełny zwrot kosztów można liczyć dopiero po przedstawieniu faktur. (...) taka praktyka jest dozwolona

(...) Problem jednak w tym, że ubezpieczyciele nie mogą uzależniać wypłaty pełnego odszkodowania z OC sprawcy od przedstawienia faktur przez poszkodowanego."

I nic nie drażni, nie swędzi, nie zastanawia?
      Liczy się wierszówka?
      ;>
    • Gość: Alek Odszkodowanie dostaniesz, jak pokażesz fakturę IP: *.tvk.torun.pl 28.06.11, 08:20
      Po prostu czas najwyzszy ZAKAZAC kosztorysowego rozliczania szkód. Typowy przykład promocji złodziejstwa i oszustów: kosztorys = czesci uzywane = kradzione = bez podatku = szara strefa. Zarabiaja złodzieje, warsztaty które nie płacą podatków, oszusci.
      Kosztorys powinien byc tylko zaliczka na naprawę.
      Powinno być tak:
      1) uszkodzenie pojazdu w wypadku oznacza obligatoryjny wpis w karcie pojazdu co zostało uszkodzone
      2) naprawa w serwisie na faktury VAT lub paragon (czyli musi byc wydany dokument fiskalny)
      3) po naprawie przeglad w SKP i wpis w karcie pojazdu ze dokonano naprawy
      4) wypłata odszkodowania na podstawie pkt 2 i 3-go.

Co do czesci nieoryginalnych tzw. zamienników - rozporządzenie Unii Europejskiej mowi tylko o dopuszczeniu do obrotu zamienników, a nie o obligatoryjnosci stosowania. Dotyczyło to ASO i napraw gwarancyjnych. Jezlei uszkodzono czesc oryginalną a zapłacono za zamiennik to oznacza bezprawne zubozenie właściciela takiego pojazdu dlatego ze zamiennik jak same zakłady ubezp. wskazują kosztują taniej niż oryginały.
      • unhappy Re: Odszkodowanie dostaniesz, jak pokażesz faktur 28.06.11, 11:29
        Gość portalu: Alek napisał(a):

> Po prostu czas najwyzszy ZAKAZAC kosztorysowego rozliczania szkód. Typowy przyk
        > ład promocji złodziejstwa i oszustów: kosztorys = czesci uzywane = kradzione =
        > bez podatku = szara strefa. Zarabiaja złodzieje, warsztaty które nie płacą poda
        > tków, oszusci.
        > Kosztorys powinien byc tylko zaliczka na naprawę.
        > Powinno być tak:
        > 1) uszkodzenie pojazdu w wypadku oznacza obligatoryjny wpis w karcie pojazdu co
        > zostało uszkodzone

Przy czym karta powinna mieć postać cyfrową i być wpisywana do ogólnodostępnej bazy pojazdów i to najlepiej w skali całej UE.

> 2) naprawa w serwisie na faktury VAT lub paragon (czyli musi byc wydany dokumen
        > t fiskalny)
        > 3) po naprawie przeglad w SKP i wpis w karcie pojazdu ze dokonano naprawy
        > 4) wypłata odszkodowania na podstawie pkt 2 i 3-go.

Sprawca ma obowiązek pokryć WARTOŚĆ szkody. Poszkodowany decyduje, czy pokrycie będzie w NATURZE, czy w pieniądzu.

Przykład z przykładowymi cenami:

Nowe volvo, reflektor NOWY 4 tysiące. Do rączki 4 tysiące. Potem naprawa zamiennikiem za 2 tysiące. W rąsi 2 tysiące. Czy posiadacz volvo zarobił? Czy jest oszustem?
    • tomek2777 Odszkodowanie dostaniesz, jak pokażesz fakturę 28.06.11, 10:26
      To jest jakaś MASAKRA!
      Miałem już taką sprawę w hestii. Pani z Infolinii powiedziała, nie ma problemu to szybka sprawa (wybita tylna szyba), zrobimy "procedurę uproszczoną". Pan zapłaci sobie ze swojego a my zwrócimy Panu całość kwoty na podstawie faktury. I co? I 6 miesięcy pisałem co drugi dzień z prośbą o zwrot pieniędzy! Dobrze, że faktura w oryginale zostawiłem, bo przynajmniej miałęm dowód poniesienia kosztów.
      Teraz zastanawiam się, czy gdyby faktura była np. generowana poprzez pocztę hybrydową jak pinpost to też było by ok?
    • pioter7777777777 Ogólnie Link4 to żenada, 28.06.11, 10:44
      dawno z nich zrezygnowałem. Drogo, a przy likwidacji szkody bezczelnie.
    • Gość: debil Re: Odszkodowanie dostaniesz, jak pokażesz faktur IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.11, 11:48
      "Leję na to czy skasuję merola jakiemuś bogaczowi, niech sobie naprawia"
      Bogacz wyjdzie z merola, otrzepie się z kurzu i zadzwoni po taksówkę. A ty, jak się juz obudzisz, to srając i szczając pod siebie, do końca życia będziesz pluł sobie w brodę, żeś dla zaoszeczędzenia 300 zł zafundował sobie wózek inwalidzki. Sobie, albo swojemu dzieciakowi
      • bartek8987 Re: Odszkodowanie dostaniesz, jak pokażesz faktur 13.07.11, 11:45
        > żeś dla zaoszeczędzenia 300 zł zafundował sobie wózek inwalidzki

hm... droższe ubezpieczenie chroni przed pozafinansowymi skutkami wypadku?
    • nchyb Re: Odszkodowanie dostaniesz, jak pokażesz faktur 13.07.11, 12:09
      > Dlatego ja mam samochód za 3 pensje polskiego biedaka tj. warty ok. 3500 zł i u
      > bezpieczam się w AXA. Leję na to czy skasuję merola jakiemuś bogaczowi, niech s
      > obie naprawia.
      i jedno jest pewne Stefku, przy takim podejściu zawsze będziesz w tym pokoleniu 1200 czy też 1500 po podwyżkach, a bogaczem nie staniesz się nigdy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka