Dodaj do ulubionych

Bankowy Rejestr

15.09.11, 14:14
Mam pewien problem z PEKAO S.A.
Otóż mam u nich kredyt hipoteczny od 2000 roku. W 2002 miałem krótki okres problemów ze spłatą od razu w tym samym roku wszelkie zaległości zostały uregulowane. Niestety jak się okazało trafiłem do Bankowego rejestru. Właściwie mi to nie przeszkadzało - korzystałem od czasu do czasu i zakupów na raty i z innych rodzajów kredytów. Aż do niedawna ...
Nagle zaczęły się problemy ...
Po nitce do kłębka (sprawdzanie BiK i innych) doszedłem że chodzi o ów nieszczęsny wpis (widocznie dotąd nie był on sprawdzany a teraz jest).
Problem w tym że PEKAO S.A. odmawia jego usunięcia twierdząc że mają prawo go utrzymywać jakiś czas po spłacie kredytu (sprawdziłem 5 lat). Do końca spłaty hipoteki zostało mi lat 10 czyli łącznie przez 15 lat mam być odcięty od możliwości wzięcia jakiegokolwiek kredytu czy zakupu na raty ? (a właściwie w zamyśle banku przez 24 lata bo ten wpis już 9 lat tam widnieje...)
Mam pytanie czy jest jaka kolwiem możliwość usunięcia tego wpisu - lub zmuszenia banku by to uczynił. (nadmienię że z tego co wiem z wpisu wynika że w 2002 roku powstała zaległość a nie ma nic że została spłacona - gdyby taka informacja się tam znalazła nie było by problemu)
Obserwuj wątek
    • brandmind.pl Re: Bankowy Rejestr 16.09.11, 14:45
      Witam,
      do chwili wygaśnięcia zobowiązania dane mogą być przetwarzane przez BIK, wyraził Pan na to zgodę. Bez zgody klienta dane będą przetwarzane przez okres 5 lat po spłacie kredytu, jeśli wystąpiło opóźnienie powyżej 60 dni oraz upłynęło przynajmniej 30 dni od chwili poinformowania osoby, której to dotyczy o zamiarze przetwarzania danych na temat zobowiązania bez jej zgody. Proszę zajrzeć na stronę: KLIKNIJ TUTAJ.

Pozdrawiam:) Joanna
      Doradztwo Finansowe on-line Brandmind
      • rromero Re: Bankowy Rejestr 17.09.11, 19:46

To ja wiem.
        Ale tu nie chodzi o BIK a o Bankowy Rejestr.
        I nie mam nic przeciwko temu by był tam wpis że miałem zaległość.
        Sęk w tym że tam jest wpis że zaległość wystąpiła i ani słowa o ty że jest uregulowana. Czyli Wygląda na to jakby nadal była. Od 9 lat ...
        • Gość: asa Re: Bankowy Rejestr IP: *.dynamic.chello.pl 18.09.11, 12:23
          napisz do banku pismo o wykreslenie z BR
          masz prawo o to wystapic, a bank ma prawo cie nie wykreslic
          czasem taka prosba pomaga
          uzasadnij to tym, ze splaciles x czasu temu, opisz czemu nie splacales i takie tam
          moze cie wykresla
          mozesz tez poszukac pomocy tutaj: www.zbp.pl/site.php?s=MDAwMjUz
          • rromero Re: Bankowy Rejestr 20.09.11, 12:06
            pisałem już - skutek żaden ...
            spróbuję jeszcze raz bardziej uzasadniając swoją prośbę - poprzednie pismo było bardzo ... lakoniczne (ot po prostu "Proszę o wykreślenie mnie z Bankowego Rejestru" - czy coś w tym stylu - tak mi doradziła pani z banku mówiąc że to powinno wystarczyć)
            Ale po rozmowie telefonicznej (z przed kilku dni) z panią która się tym zajmuje (przekazuje dalej bo z osobami "decyzyjnymi" kontaktu nie ma) nadziei sobie nie robię. Pani ta stwierdziła że bank może mnie nie wykreślić ...bo ma takie prawo - ot cała argumentacja (a i jeszcze że może mnie nie wykreślić żeby nie musiał mnie wpisywać gdyby zaległość wystąpiła znowu :)
            Reasumując - za dawno uregulowaną zaległość bank może zamknąć mi dostęp do większości usług bankowych na 24 lata ... wyroki za zabójstwo bywają krótsze ...
            Niestety w naszym kraju banki mogą robić co chcą nie ponosząc praktycznie żadnej odpowiedzialności. Klient jest dla nich tylko i wyłącznie dostarczycielem gotówki, złem koniecznym ...
            Jedyna niewielka satysfakcja że mogę omijać PEKAO szerokim łukiem i nie korzystać więcej z jego usług (właściwie i tak nie mogę z nich korzystać nigdzie ...),oraz "rozreklamować" go wśród znajomych ...
            (a tak na marginesie - w jednym z banków powiedziano mi że że mogę wziąć kredyt jeśli dostarczę zaświadczenie z PEKAO że obecnie nie mam zaległości - poszedłem, zapytałem, taka przyjemność kosztuje 230 zł ... bez komentarza)
            • Gość: Asa Re: Bankowy Rejestr IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.11, 21:38
              rromero, bank bedzie cie musial wkoncu wypisac
              bodajze po 10 lat po splaceniu dlugu
              wczesniej to ich dobra wola niestety
              w pko bp tak mi poszli na reke i wykreslili wczesniej
              nie wiem jak jest z tym w pekao s.a. ale pisz do skutku,odwoluj sie itd
              trzymam kciuki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka