Gość: Przedsiębiorca
IP: *.internetdsl.tpnet.pl
17.01.13, 12:03
Z początkiem grudnia ub. roku złożyłem wniosek o kredyt w rachunku bieżącym dla małych firm, zachęcony intensywną akcją reklamową. Wstępnie zdolność kredytową oceniono wysoko, bez względu na zastosowaną metodę wyceny. Bilans i rachunek zysków całkiem imponujący. Schody zaczęły się, kiedy dokumenty trafiły do analityka. Najpierw dziwne pytania w rodzaju: ”dlaczego wynik bilansowy różni się od podatkowego"? (moim zdaniem analityk w banku powinien wiedzieć dlaczego). Jednak to co działo się później świadczy moim zdaniem o brak kompetencji analityków Idea Bank. Na wyciągu z konta firmowego widniały pozycje egzekucji komorniczej z wynagrodzenia pracowników (ponieważ mam kilku pracowników którzy mają komornika na wypłacie, mówiąc potocznym językiem) i jak wiadomo, muszę tych potrąceń dokonywać. Idea Bank uznał, że jest to równoznaczne z egzekucją komorniczą przeciwko firmie i na tej podstawie wydał decyzję odmowną. Pikanterii całej historii dodaje fakt, że Pani z banki cały czas zwodziła mnie, twierdząc, że jest duży ruch w okresie przedświątecznym, że cały czas monitoruje sprawę itd. Bezpośrednio przed świętami wyszło na jaw, że decyzja jest odmowna. Rozmawiałem z dyrektorem oddziału banku, która zapewniła mnie, że decyzja będzie uchylona ponieważ została wydana na podstawie nieprawdziwego faktu (rzekomej egzekucji p-ko firmie). Podobno sprawą miał się zająć inny analityk. I do tej pory nie wydano ani decyzji pozytywnej ani nawet negatywnej! Nie tylko straciłem czas na dyletantów ale również nikt nie pofatygował się aby nawet poinformować mnie, ze decyzja formalna jest odmowna. Kompletny brak profesjonalizmu, a nawet kultury. Rzeczywiście, jest to bank „przyjazny dla firm”, polecam wszystkim przedsiębiorcom!!