Dodaj do ulubionych

Karta bez funkcji płatności zbliżeniowych

IP: *.play-internet.pl 20.11.13, 16:59
Gdzie można założyć konto z taką kartą. Nie chodzi mi o wyłączanie funkcji lecz jej brak od początku.
Obserwuj wątek
    • Gość: Maciek Re: Karta bez funkcji płatności zbliżeniowych IP: *.dynamic.chello.pl 20.11.13, 17:06
      Debetowa - DBnet , Meritum, banki spółdzielcze
      • Gość: GP. DB, Meritum, BGŻ, Multibank, spółdzielcze IP: *.30.6.49.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.12.13, 05:33
        Oprócz Deutsche Banku, Meritum Banku i banków spółdzielczych,
        jeszcze BGŻ oraz Multibank.

W Multibanku trzeba we wniosku wyraźnie zaznaczyć, że chcemy kartę debetową Visa Classic.
        Oferta Multibanku jest obecnie dostępna pod marką "mBank - dawny Multibank". Chyba jeszcze da się otworzyć nowe konto, ale nie wiadomo, jak długo to potrwa.
    • Gość: Alternatywa Re: Karta bez funkcji płatności zbliżeniowych IP: *.host.pobb.as13285.net 07.12.13, 12:48
      Sam wyłączyłem tą opcje w swojej karcie kredytowej,po minucie w mikrofalówce,funkcja była wyłączona na stałe.
      • Gość: x Re: Karta bez funkcji płatności zbliżeniowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.13, 15:20
        To sprawdź jeszcze, czy działa czip. Bo w Polsce karta z zepsutym czipem jest z reguły bezużyteczna.
        • Gość: 802.11n Re: Karta bez funkcji płatności zbliżeniowych IP: *.multimo.pl 08.12.13, 22:16
          Gość portalu: x napisał(a):

> Bo w Polsce karta z zepsutym czipem jest z
          > reguły bezużyteczna.

Większość czytników, również tych w bankomatach, autoryzuje na podstawie informacji zapisanych na pasku magnetycznym.
      • Gość: Leon Re: Karta bez funkcji płatności zbliżeniowych IP: *.30.11.78.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.12.13, 05:28
        Gość portalu: Alternatywa napisał(a):

> Sam wyłączyłem tą opcje w swojej karcie kredytowej,po minucie w mikrofalówce,fu
        > nkcja była wyłączona na stałe.

Nie podpuszczaj, to się najczęściej kończy zniszczeniem karty.
        Już lepiej próbować przecinać antenkę (nożykiem do papieru albo wiertarką).
    • idblock Re: Karta bez funkcji płatności zbliżeniowych 09.12.13, 16:29
      Mógłbyś zdradzić co jest powodem tego, że nie chcesz mieć karty z funkcją zbliżeniowego płacenia? Wielu ludzi obawia się zeskanowania z niej danych, co może w konsekwencji prowadzić do kradzieży naszych pieniędzy. Dlatego próbują się zabezpieczać trzymając kartę w specjalnym etui.
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Karta bez funkcji płatności zbliżeniowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.13, 07:55
        Raczej obawia się (tak jak większość rozsądnych ludzi) nieautoryzowanego użycia, które przez banki uznawane jest jako autoryzowane. Brak wymagania podania pinu powoduje właśnie takie niebezpieczeństwo.
      • Gość: sceptic Re: Karta bez funkcji płatności zbliżeniowych IP: *.dynamic.mm.pl 12.12.13, 23:08
        Dlaczego? Bo taka karta stwarza potencjalne problemy. A w sferze swoich własnych finansów generowanie nowych-potencjalnych problemów nie jest tym, co tygrysy lubią najbardziej ;)

Jak dla mnie to, czy bank dopuszcza możliwość zablokowania funkcji zbliżeniowych jest kluczowym czynnikiem do współpracy z danym bankiem. I to właśnie było głównym powodem zrezygnowania z założenia konta w AliorSync, który byłby dla mnie bankiem idealnym gdyby nie powyższe. Obecnie finalizuję założenie konta za zero w PKO. Nie powiem, że jestem z tego tytułu happy, no ale cóż.....jak się nie ma co się lubi...
        • Gość: Ojap Re: Karta bez funkcji płatności zbliżeniowych IP: *.204.70.193.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.12.13, 13:49
          Czy PKO wydaje karty bez płatności zbliżeniowych?
          Byłoby fajnie, bo to jeden z bardzo niewielu polskich banku (jest jeszcze BOŚ).

A jeśli AliorSync byłby dla ciebie idealny, to sprawdź ofertę Meritum Banku (niestety nie jest polski). Mają darmowe konto (w tym również kartę) bez żadnych dodatkowych warunków, a do tego karta jest bez płatności bezstykowych.
          • Gość: megaboom Re: Karta bez funkcji płatności zbliżeniowych IP: 194.242.62.* 16.12.13, 10:19
            PKO jest zdecydowanym liderem pod względem liczby wydanych kart zbliżeniowych - aż boje się to pisać, bo znowu ktoś zacznie pisać, że to bank starych ludzi, zapominając np. o tych kartach, o IKO, Juniorze...
        • Gość: raf Re: Karta bez funkcji płatności zbliżeniowych IP: *.204.0.235.dsl.dynamic.t-mobile.pl 13.12.13, 13:52
          Czytałem że opcja zablokowania płatności ma być uruchomiona w większości banków najpóźniej do połowy przyszłego roku.
          • Gość: PR Re: Karta bez funkcji płatności zbliżeniowych IP: *.31.121.53.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.12.13, 10:39
            Gość portalu: raf napisał(a):

> Czytałem że opcja zablokowania płatności ma być uruchomiona w większości banków
            > najpóźniej do połowy przyszłego roku.

Powinna być do końca marca 2013 r. www.nbp.pl/systemplatniczy/rada/20130930_rsp_rekomendacje.pdf

Ale blokada nie wystarcza. Lepiej bowiem w ogóle nie mieć karty z pozwalającej identyfikować na odległość. Ktoś mądrze napisała na forum:

Ja nie chcę mieć wyłączonej możliwości płacenia zbliżeniowego, nie w tym problem - ja nie chcę nosić przy sobie żadnej aktywnej, pozwalającej zdalnie identyfikować mnie antenki. Bo co do szybkości - jestem pewny, że można zorganizować szybkie płatności stykowe, w którym całość operacji to ułamki sekund na wymianę informacji + czas na ewentualne wprowadzenia pinu.
            Uważam, że tak podkreślany w przypadku kart zbliżeniowych efekt ich szybkości to wyłącznie przykrywka a cały, głęboko ukryty wist jest w tym, że każdy z nas miał nosić bezprzewodowy, łatwy do odczytu identyfikator. A technologie masowego przetwarzania danych pokojarzą już sobie wszystko i wszędzie. Przy całkowitym braku ochrony prawnej.
            • Gość: jagna Re: Karta bez funkcji płatności zbliżeniowych IP: 93.56.43.* 15.12.13, 12:27
              płatności zbliżeniowe mogą wynieść max 50 zł
              nie widzę powodu aby rozpaczać

-----------------------
              porównanie konto internetowych
              konto-internetowe.xn.pl/
              • Gość: sceptic Re: Karta bez funkcji płatności zbliżeniowych IP: *.dynamic.mm.pl 15.12.13, 20:50
                @jagna
                Wiem, że 50pln dla Ciebie to pryszcz, więc jeżeli pozwolisz to podam Ci nr konta i rzuć się jakąś pięćdziesiątką. Ty nie będziesz miała po czym rozpaczać a mi się przyda w okresie przedświątecznym....
              • Gość: Ojap Re: Karta bez funkcji płatności zbliżeniowych IP: *.146.197.11.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.12.13, 09:37
                Gość portalu: jagna napisał(a):

> płatności zbliżeniowe mogą wynieść max 50 zł
                > nie widzę powodu aby rozpaczać

Niemądraś.

Chodzi po pierwsze o noszenie identyfikatora pozwalającego zdalnie identyfikować człowieka, o czym pisał PR. Śledzenie ludzi przy pomocy komórek jest dokładnie regulowane przepisami, śledzenie przy pomocy chipów w kartach bankowych nie jest. Wszystkie dane mogą lądować w amerykańskich firmach Visa i Mastercard, a tym samym w amerykańskich agencjach rządowych.

Po drugie w przypadku kradzieży złodziej nastuka Ci te 50 zl wielokrotnie. A ponieważ transakcja jest robiona off-line, więc może Ci ukraść nawet pieniądze, których nie masz. I musisz spłacać wysoki niedozwolony debet.
              • Gość: wert Re: Karta bez funkcji płatności zbliżeniowych IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.13, 10:00
                @jagna
                50 zł, ale dla jednej transakcji. Proponuję wytłumaczyć tej Pani z Wrocławia której w kilkudziesięciu transakcjach poniżej 50 zł obrobiono konto na kilka tysięcy zł w automatach w komunikacji miejskiej we Wrocławiu, że nie widzisz powodu żeby rozpaczać. Przypadek tej Pani był niedawno opisywany w mediach. Pamiętaj, że banki odpowiadają za straty dopiero powyżej równowartości 150 euro. Bardzo dobrze problem bezpieczeństwa tych kart przedstawił Urząd Komisji Nadzoru Finansowego w dokumencie "Analiza poziomu bezpieczeństwa kart zbliżeniowych z punktu widzenia ich posiadaczy" (www.knf.gov.pl/Images/14_06_2013_karty%20zblizeniowe_tcm75-34934.pdf) Zajął się tym NBP, a konkretnie Rada ds. Systemu Płatniczego przy NBP i wydała Rekomendację Rady ds. Systemu Płatniczego w zakresie bezpieczeństwa kart zbliżeniowych z dnia 30 września 2013 r. (nbp.pl/systemplatniczy/rada/20130930_rsp_rekomendacje.pdf).
                Nikt nie mówi że masz z tego nie korzystać,jeżeli chcesz, ale ludzie powinni mieć prawo wyboru i świadomość realnych istniejących zagrożeń. Nie ma co wykpiwać ludzi którzy widzą zagrożenia dla swoich pieniędzy na swoim koncie i nie chcą używać tych potencjalnie niebezpiecznych funkcji.
                • Gość: Gość Re: Karta bez funkcji płatności zbliżeniowych IP: *.play-internet.pl 02.01.14, 13:06
                  Nie wiem, czemu służą te narzekania. Są banki oferujące karty bez płatności zbliżeniowych. Można zmienić bank, a w wielu przypadkach wystarczy zmiana rodzaju karty.
                  • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Karta bez funkcji płatności zbliżeniowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.14, 08:00
                    Czasami zdarza się, że nie oferują, a oferowały..... Jest ich coraz mniej. Ba są banki, które oferowały możliwość blokowania operacji zbliżeniowych, a się z niej wycofały....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka