volupte 03.11.14, 11:17 www.bankier.pl/wiadomosc/Frankowcy-chca-pozwac-BPH-7220906.html I bardzo dobrze , bo na tych spreadach banki zarabiały więcej niz na odsetkach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kosel_maruwi Re: Pozew 03.11.14, 11:54 volupte napisał: > www.bankier.pl/wiadomosc/Frankowcy-chca-pozwac-BPH-7220906.html I bardzo dobrze , bo na tych spreadach banki zarabiały więcej niz na odsetkach. A ci ktorzy biorac kredyty we frankach zaoszczedzili beda oddawac ? Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Pozew 03.11.14, 13:07 O nieuczciwosc banków polegająca na stosowaniu własnych znacznie odbiegajacych od rynku kursów walut , z duzym spreadem ( różnica między kupnem a sprzedażą). Banki udzielając kredyt w walutach przeliczały / kupowały waluty z udzielonego kredytu ( bo i tak kredytobiorca potrzebował zł. aby zaplacic np. developerowi), a spłacając liczyly ratę z odsetkami po kursie własnym sprzedaży tzn. sprzedawały walutę. Spready dochodziły do 4-5% wilczko.blox.pl/2009/03/Banki-nie-daja-za-wygrana-8211-spready-i-raty.html A przeciez nie w ten sposob powinny zarabiać , tylko na udzielonym kredycie. Np. wynegocjowałem kredyt rozliczany po średnim NPB w obie strony , więc dotyczyło mnie tylko ryzyko kursu walutu i za to bank nie moze odpowiadać , bo bank tez w danym momencie kredytu rozlicza kredyt w aktualnym kursie. Nie dziwi mnie ten pozew bo jest sluszny. Przy udzielaniu kredytów banki na temat spreadow raczej milczą , ostrzegając tylko o ryzyku kursowym. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Pozew 03.11.14, 13:28 A czy po prostu klient nie może sobie pójść do kantoru, kupić tam franki i przynieść do banku jako ratę? Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Pozew 03.11.14, 13:31 Od trzech lat może.poznan.naszemiasto.pl/artykul/ustawa-antyspreadowa-kup-franki-i-sam-splac-kredyt,1052083,art,t,id,tm.html Wczesniej był na ,,łańcuchu". Odpowiedz Link Zgłoś
der-chef Re: Pozew 03.11.14, 12:56 Za głupotę się płaci a pazerny dwa razy traci. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Pozew 03.11.14, 13:13 ... niech pozywają - czy ktoś im przystawiał pistolet do głowy, żeby brali te kredyty w walutach?? Odpowiedz Link Zgłoś