Gość: kojot IP: *.patterson.dynamic.msstate.edu 08.09.04, 03:58 Na tym polega socjalizm (czyt. system janosikowy). Zabrac temu co ma i oddac temu co nie ma. A ja sie pytam: z jakiej racji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: BOLINOGA PO CO DAWAC BIEDNYM? IP: *.nyc.rr.com 08.09.04, 04:29 Nie dawac biednym. Biedni wymra. Zostana sami bogaci. Odpowiedz Link Zgłoś
mcjg Re: PO CO DAWAC BIEDNYM? 08.09.04, 06:49 A może ci "bogaci" też chcą coś jeść ze swoją rodziną. To że ktoś ma lepiej płatną pracę to wcale nie upoważnia nikogo do zabierania mu jego pieniędzy. To nie jest nawet system "janosikowy" - to bandytyzm w najczystszym wydaniu. W 1989 roku polacy wybrali jaką chcą iść drogą, teraz jest z tego wielkie rozczarowanie bo niejeden pewnie myślał, że od razu będzie u nas jak w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: PO CO DAWAC BIEDNYM? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 08.09.04, 07:36 Dawno było wiadomo, że kapitalizm to system pazerny, który bazuje na wyzysku klasy nie posiadającej środków produkcji. Tylko nie bardzo rozumiem po co to całe zamieszanie, kiedy w drugim wariancie biedny nic nie zyska, a bogaty straci. Jaki w tym jest cel? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona Re: warszawka będzie miała więcej kasy IP: *.crowley.pl 08.09.04, 09:16 hmmm ciekawe skąd ten wniosek... ale wyczuwając srkazm i ironię w tym krótkim zdaniu zakładam, że szanowna pani nie mieszka w Warszawie. Wobec tego zapraszam do tego miasta - proszę tu przyjechać, przynajmniej na rok i dopiero wtedy wypowiadać się o ludziach mieszkających w Warszawie. Ja sama mieszkam tu dopiero od kilku lat. Przeprowadziłam się, bo w miejscu mojego pochodzenia jest tak duże bezrobocie, że poszukiwanie pracy bezpośrednio po szkole jest totalnie pozbawione sensu. I co... mieszkam w Wawie, ale daleko mi do tego, żeby mieścić się w drugim progu skali podatkowej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robochlop A ja zarabiam minimalna IP: *.t-systems.com.pl 08.09.04, 16:53 ale mysle pomysl Hausnera jest chybiony. Poskutkuje kilku procentowym wzrostem popracia dla SLD w krotkim terminie i kilkuprocentontowym wzrostem bezrobocia w dlugim. czas juz zmienic ludzi u wladzy. czas na wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
dem0kryt Re: PO CO DAWAC BIEDNYM? 08.09.04, 08:11 "Dawno było wiadomo, że kapitalizm to system pazerny, który bazuje na wyzysku klasy nie posiadającej środków produkcji." Może właśnie stąd sukces tego systemu - idealnie dostosowuje się do ludzkiej natury... inaczej niż wszystkie utopie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Re: Biedny antku!!! tak ci sprali mózg ze nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 10:27 odróżniasz kapitalizmu(którego u nas nigdy nie było) od zasranego socjalizu, którego istota zasadza się na złodziejstwie. To nie kapitalizm jest pazerny ale socjalizm!!! A wystarczy tylko przestac przeszkadzą cludziom, obniżyc podatki, akcyzy itd, sprywatyzowac szkoły, szpitale wszystko w sumie co się da i wtedy jest nadzieje że za ileś tam lat bedzie lepiej. Politycy wara od nieswoich pieniedzy Odpowiedz Link Zgłoś
stefan506 Re: PO CO DAWAC BIEDNYM? 08.09.04, 12:04 "Dawno było wiadomo, że kapitalizm to system pazerny, który bazuje na wyzysku klasy nie posiadającej środków produkcji." Thaa, tyle że pokażcie mi tu Antek w ilu dziedzinach w Polszcze mamy prawdziwy kapitalizm, tj. taki obszar gospodarki, w którym decydują tylko i wyłącznie prawa rynku i prawo własności... Jest u nas może takie coś, gdzie urzędnika nie uwidzisz, gdzie nie musisz płacić olbrzymich podatków i parapodatków, nawet wtedy kiedy twoja firma ma straty, gdzie nie musisz udawadniać setce urzędów, że jesteś niewinny, poświęcać godziny na bezproduktywnym wypełnianiu papierów, dawać w łapę ludziom, którzy mogą w majestacie prawa decydować czy na twoim (!!!) gruncie można wybudować sklep, oborę, dom, czy może tylko siać pszenicę... Kapitalizm to proszę Antka w Polsce jest tylko w wersji "kapitalizm państwowy", a prawdziwy to był może przez rok na przełomie lat 80-tych i 90-tych ub. wieku. A że kapitalizm państwowy to nic innego jak socjalizm z elementami kapitalizmu to i się Antkowi pomyliło i wydaje że kapitalizm jest be. No cóż poradzić.... Bo że kapitalizm jest jak najbardziej cacy pokazują przykłady USA (bezrobocie w okolicy 5%, PKB na głowę że ho, ho), Hong-Kongu, Tajwanu, księstwa Luksemburg itd. Pokaż Pan bogaty (w sensie - że ludzie są tam bogaci, a nie że państwo ma dużo ropy np.) kraj niekapitalistyczny (socjalistyczny), a będziesz mógł sobie Pan pluć na kapitalizm do woli... Odpowiedz Link Zgłoś
emre_baran socjal-komuna 08.09.04, 17:00 Gość portalu: Antek napisał(a): [...] Jaki w tym jest cel? Tak działa socjal-komuna. Powieksza swoj elektorat. Stwarzajac coraz liczniejsza grupe zyjaca z roznego rodzaju socjalnych funduszy. Kto wczotar nie byl uzalezniony od wszechwiedzacego "panstwa" dzis juz jest. Tak dziala socjal-komuna w calej jewropie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marekk Re: PO CO DAWAC BIEDNYM? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.04, 12:23 Znam sprawiedliwsze rozwiązanie: Rozdać wszystkim broń i po paczce naboi, po czym każdy zastrzeli swoich największych wrogów. Ja zastrzelę Kwaśniewskiego, Balcerowicza, Kulczyka i jeszcze paru spośród największych oszustów i złodziei III RP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nairam Re: Nowy pomysł rządu: zlikwidować koszty uzyskan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.04, 06:47 Może by tak rząd zrobił coś z aferzystami, prawie milionowymi odprawami?Skąd są na to finanse? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: Nowy pomysł rządu: zlikwidować koszty uzyskan IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 08.09.04, 07:39 Nie może zabrać sobie. Afery, korupcja, bardzo wysokie odprawy to domena ugrupowania rządzącego. Na takie głupie pomysły to oni nie pójdą. Lepiej dyskutować o biednych, wtedy ich przychody pozostają w stanie nie tkniętym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F. Moze by tak zamiast dawac pracownikom PKO BP ... IP: *.net.external.hp.com 08.09.04, 09:33 po 50 kawałków mogliby to rozdac biednym. Przecież to państwowy bank i pieniądze naszych rodziców!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
php Re: Nowy pomysł rządu: zlikwidować koszty uzyskan 08.09.04, 10:06 święta prawda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miolas Re: Nowy pomysł rządu: zlikwidować koszty uzyskan IP: 62.233.177.* 08.09.04, 07:31 Najlepiej znowu skomplikowac system fiskalny. Wladza przed wyborami znowu udaje, ze interesuje sie szarym obywatelem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hr_Drcaula Po co nam i Prezydent i Premier?! IP: 193.59.95.* 08.09.04, 07:33 Zlikwidować jednego ze wszystkimi przydu...., czyli kancelarią, a oszczędności same się pojawią. To samo ze wszystkimi agencjami - tam kasa wypływa bez kontroli i tuczą się kolesie. Na barykady mości Panowie. Pora rozpędzić tę zgraję wzajemnej adoracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grego TO nIe JEST PRAWDA IP: *.outsourcing.atman.pl 08.09.04, 07:34 przeciez to pracodawca sam ustala płace minimalną, jezeli ma ochote to zatrudni kogoś na 3/4 etatu i zapłaci 500zł, a delikwent będzie zapalał 12 godzin na dobe. To tylko nowy pomysł ministra zeby jeszcze skubnąć wszystkim po troszku bo ma w kasie manko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RWerp Re: Nowy pomysł rządu: zlikwidować koszty uzyskan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 07:36 A co z kosztami z praw autorskich? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kzk- ultraliberał Re: Nowy pomysł rządu: zlikwidować koszty uzyskan IP: *.wsip.com.pl 08.09.04, 07:42 No właśnie. Ja zarabiam jakieś grosze na etacie. Zaś żeby utrzymąć rodzinę dodatkowo pracuję (po 10h) każdą sobotę i niedzielę na umowę o prawa autorskie. To wg tych nowych przepisów zapłace ponad 250 zl/ miesiąc podatku więcej, żeby nierobom się lepiej żyło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Nowy pomysł rządu: zlikwidować koszty uzyskan IP: 62.233.189.* 08.09.04, 07:39 ZLIKWIDOWAĆ DOCHODY BRUTTO W ZAŚWIADCZENIACH DOSYĆ ZAWYŻONYCH DOCHODÓW. Odpowiedz Link Zgłoś
kurna_felek Re: Nowy pomysł rządu: zlikwidować koszty uzyskan 08.09.04, 11:02 Gość portalu: Adam napisał(a): > ZLIKWIDOWAĆ DOCHODY BRUTTO W ZAŚWIADCZENIACH DOSYĆ ZAWYŻONYCH DOCHODÓW Chcę przypomnieć, iż to imć Balcerowicz Leszek wprodził kwoty "ubruttowione" na kwitach. I w ten sposób "zbliżył" nasze dochody do europejskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kobieta pracująca Zasuwam po 16 godzin dziennie żeby zarobić więcej IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 08.09.04, 07:49 Zasuwam po 16 godzin dziennie żeby zarobić więcej niż głodowa pensja u pracodawcy, na urlopie od ponad 3 lat nie byłam żadnym, płacę podatki, vaty, zusy i przed niczym się nie uchylam, nie kradnę, nie oszukuję, tylko zasuwam i zasuwam - z jakiej racji pacany z rządu mają mi dowalać tylko dlatego, że chcą dać więcej leniwym Polaczkom, którzy nie dość że nie chce im się pracować to jedyne co potrafią to tylko rzęzić, jaką to biedę klepią i patrzyć co im tam państwo sypnie z góry???? Nie ma sprawiedliwości !!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gp Inni też zasuwają, a dostają po 800 IP: 212.244.195.* 08.09.04, 11:12 Nie rozumiesz idei. Chodzi po prostu o zwiększenie podatku dla najlepiej zarabiających o nieistotne dla nich kwoty, a zmniejszenie dla najmniej zarabiających, nie żadnych nierobów, a pracujących tak samo ciężko jak ty, dla których każdy grosz się liczy. Nie sądzę, żeby ten pomysł był realny, bo nie uwzględnia różnych szczegółów. PS Przestańcie nazywać biednych "nierobami". W znacznej części są to absolwenci, nieraz świetnie wykształceni, a bezczelnie wykorzystywani przez pracodawców, na co pozwala bezrobocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Weishaupt Re: Inni też zasuwają, a dostają po 800 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 13:26 Nieistotne dla nich kwoty? W mojej pracy koszta uzyskania przychodu sięgają 40-50%, czyli po wprowadzeniu pomysłów rządu miesięcznie z mojej kieszeni odpłynie minimum kilkaset złotych. To akurat nie jest nieistotna kwota. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że idea de facto godzi w pracodawców, a oni, jak to robią ludzie na ogół przedsiębiorczy, zaczną przeciwdziałać. Najczęściej zwalniając pracowników, obniżając im pensje lub podwyższając ceny usług. A kiedy wzrośnie bezrobocie i spadnie potencjalna siła nabywca przeciętnego obywatela, wtedy będzie można walczyć o prawa najuboższych, którzy najuboższymi stali się właśnie z winy tego samego rządu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: furman Jaka nieistotna kwota ? Co ty piepszysz ! IP: *.adlex.com 08.09.04, 13:36 Nie dosc. ze place 40% to jeszcze dla nich mama ciagle za duzo ? To moja kasa a nie jakas nieistotna kwota. Ciezko na kazdego grosza pracuje. Zarob sam wiecej a nie zagladaj do mojego portfela jak ja nie zagladam do twojego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Dokładnie to miałam na myśli, płacę 30% IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 08.09.04, 14:23 Dokładnie to miałam na myśli, płacę 30% i jesli ten rzad zrealizuje swoje pomysly z podniesieniem wysokosci ZUS-u i na dodatek zlikwiduje koszty uzyskania przychodu to zwalniam ludzi i przesnosze dzialalnosc do innego kraju. Skoro rzad tak bardzo martwi sie najmniej zarabiajacymi to napewno zadba tez, o tych wszystkich ktorych zwolnie z pracy. A kto daje sie wykorzystywac w pracy ten ciapa i tyle - trzeba miec leb na karku, jesli ma sie juz tak dobra podstawe do startu z wlasna dzialanoscia jak wyksztalcenie. Zygac mi sie chce gdy slysze o tych wszystkich niemotach absolwentach co to nie wiedza gdzie sie podziac, choc tak wspaniale sa wyedukowani i tacy mlodzi, piekni i prezni, a tak naprawde w ogole nie potrafia samodzielnie myslec. Ja do wszystkiego doszlam sama - sama za wlasne wyharowane ciezko pieniadze sie wyksztalcilam, sama bez kapitalu zaczelam dzialanosc, sama sobie wymyslilam czym chce sie zajmowac i jak to robic zeby dalo sie z tego zyc. A teraz te szopki z rzadem... syf i malaria. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Dokładnie to miałam na myśli, płacę 30% IP: *.polcard.com.pl / *.polcard.com.pl 08.09.04, 14:46 I sama dojdziesz do tego że potrzebne Ci jest leczenie zauważ że nie jesteś wzorem do naśladowania dla wszystkich , nie wiem czy pamiętasz jeszcze taki utwór Lady Pank "Mniej niż zero " to sama przeanalizuj sobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zi Z tego zmęczenia zupełnie nie zrozumiałaś artykułu IP: *.chello.pl 08.09.04, 15:09 Tym razem rząd chce dać więcej tym, którzy równie ciężko pracują tylko za mniejsze pieniądze niż ty. Jeśli nie pracujesz na etacie u pracodawcy to niczego ci nie zabiorą. Inna sprawa, że to tylko tania kiełbasa wyborcza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mibla Może czas zacząć głosować na UPR? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 15:36 może w końcu niech się ujawni prawdziwy elektorat UPR. Przestańmy wybierać "mniejsze zło"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zagłębiak Re: Może czas zacząć głosować na UPR? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.04, 15:59 POPIERAM - ZAWSZE BYŁEM ZA NIMI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czekam Po co te kombinacje? IP: 200.48.218.* 08.09.04, 07:54 Czy ten facet nie ma co robić i z nudów wymyśla coraz bardziej skomplikowne systemy podatkowe? Niech wywali te wszystkie ulgi na śmietnik, wprowadzi podatek liniowy 15% i po kłopocie. Koszty poboru takiego podatku będą sto razy mniejsze. Tysiące ludzi będą się mogły zająć czymś bardziej pożytecznym niż sprawdzanie PITów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bacz Popieram liniowy IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.04, 12:44 Niech wreszcie ci socjaliści się odczepią od kombinowania przy podatkach. Herbata od samego mieszania nie staje się słodsza - trzeba wsypać cukru! Jak na skutek wprowadzenia podatku liniowego bezrobocie spadnie w ciągu 2-3 lat do do 5% to najniższe płace nie wzrosną o 30 zł jak teraz socjaliści kombinują, tylko o 200 zł. Wzrosną też dochody budżetu i będzie można wspierać biednych zasiłkami. A podwyższanie płacy minimalnej przy 20% bezrobociu to jest po prostu sabotaż. Bezrobotni już dawno powinni zatrudniać się za płacę mniejszą od minimalnej, a od rządu żądać wyrównania - pielęgniarki, którym rząd podobnie "podwyższył" ustawowo płace tak robią i sprawy wygrywają! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek To zlikwidujcie wogole przychod .... IP: 82.115.33.* 08.09.04, 07:55 i zamiencie go na podatek .po co ludziem pieniadze przewraca im sie w glowie i zaczynaja sprawdzac rzadzacych. Jak rzadzila czerwona mafia ludzie dostawali pensje ktore starczaly tylko na zarcie i bylo git ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tubylec Re: Nowy pomysł rządu: zlikwidować koszty uzyskan IP: 62.233.129.* 08.09.04, 07:56 swoimi "genialnymi" pomysłami rzad spycha nas dalej na skansen i tak chorej europy. Kolejny raz zagrywki przedwyborcze przesłonią potrzebe gruntownych zmian systemu podatkowego i reformy budzetu panstwa. PanieHausner - z pana planu pozostały strzepy a pana reformatorski niedawno wiezerunek blednie zamieniany na obraz dyspozycyjnego urzedasa SLD. co za szkoda. I okazał sie pan taki samym głabem jak janik i reszta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola zlikwidować złodziejski rząd i będzie lepiej,tanie IP: 212.244.46.* 08.09.04, 08:02 j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia23 Re: Ja mam jeszcze lepszy pomysł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.04, 08:06 Zlikwidować w ogóle koszty także dla firm), całość przychodów opodatkować - wyższą stawką. Ciekawe ile firm wytrzyma to dłużej niż miesiąc. Tylko że ten kto w życiu nie zarobił własną pracą ani grosza nie ma o tym pojecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LukasK Pomysł idealny w 100% IP: 213.25.88.* 08.09.04, 14:21 Zlikwidować wszystkie koszty uzyskania przychodu, natomiast dochód opodatkować stawką 100%. W zamian za to wydać bony żywnościowe i raz na rok talon na odzież. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabler320 ZNIEŚĆ KOSZTY UTRZYMANIA RZĄDU !!!! IP: *.tele2.pl 08.09.04, 15:32 Najlepiej by było znieść koszty utrzymywania rządu ;-)) Ale niestety co 4 lata ludzie dają sie nabierać złodziejom i oszołomom i chodza oddać swoje głosy ( pieniądze) na nich. A gdyby tak 6% albo jeszcze mniej uprawnionych poszło do wyborów ;-)). Przyszliby wtedy sąsiedzi zza zachodniej granicy i zaprowadzili porządek i kapitalizm ;-)) Czego Wam i sobie życzę!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daniel Re: Nowy pomysł rządu: zlikwidować koszty uzyskan IP: 212.160.172.* 08.09.04, 08:07 A ja proponuję zlikwidować ZUS. Proponuję obciąć pensję prezesom wszystkich państwowych firm. Proponuję przyjżeć się wydatkom na administrację. Mam was dosyć - Komuniści. W nastepnych wyborach głosuję na UPR. Odpowiedz Link Zgłoś
dem0kryt Re: Nowy pomysł rządu: zlikwidować koszty uzyskan 08.09.04, 08:18 Znowu zaczyna się majstrowanie przy podatkach... mogliby pomajstrować sobie przy rozporku, przynajmniej by im ulżyło. Odpowiedz Link Zgłoś
kiramolski Re: Nowy pomysł rządu: zlikwidować koszty uzyskan 08.09.04, 08:26 "Nowe rozwiązanie podatkowe zwiększa o 30 zł kwotę netto minimalnego wynagrodzenia, bez podnoszenia obciążeń dla pracodawców. Zmniejsza też dystans między zasiłkiem dla bezrobotnych a płacą minimalną, co zachęca do podejmowania pracy - powiedział "Gazecie" anonimowo jeden z członków Komisji Trójstronnej." ma byc: ZWIEKSZA dystans, zmniejszenie dystansu miedzy placa minimalna a zasilkiem OCZYWISCIE zniecheca, a nie zacheca do podejmowania pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczciwy podatnik Kolejny komunistyczny bubel IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 08.09.04, 08:30 No dobra, a co z osobami które pracują w innym mieście i dojeżdżają codziennie po 80-100km? Jak rząd zamierza zrekompensować likwidację kosztów podwyższonych o 25% z tego tytułu? PYTAM SIĘ, JAK???!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Kolejny komunistyczny bubel IP: 134.146.212.* 08.09.04, 08:42 Pierwsze zlodziejstwo to składka na ubezpieczenie zdrowotne, gdy jestem chory to lekarz w ośrodku nie chce mnie przyjąc albo chce aby mu zapłacić (leczenie prywatne), więc płacę podwójnie. Teraz szykuje się kolejne złodziejstwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ogr Re: Nowy pomysł rządu: zlikwidować koszty uzyskan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.04, 08:44 Wśród członków Rządu a także Parlamentu przeważają ludzie, którzy nigdy (PODKREŚLAM: NIGDY) nie płacili podatku dochodowego od osób fizycznych, bo to albo bezrobotni z urodzenia, albo rolnicy, albo korzystając z różnych form diet itp. nie płacili podatku dochodowego. Pozostała część to osoby, które nie dokonywały samodzielnego rozliczenia rocznego, o ile, oczywiście nie korzystali z ulg w celu otrzymania zwrotu podatku. W związku z tym tacy ludzie najłatwiej skłądają różne propozycje zmian w podatku dochodowym od osób fizycznych, bez wnikania w istotę swoich propozycji, bez przemyślenia prostych a odczuwalnych skutków dla przeciętnego podatnika. Drodzy rodacy obecnie mamy najwyższe podatki dochodowe od osób fizycznych w Unii Europejskiej. Poza niektórymi Państwami (Litwa itp.) płacimy najwyższe podatki dochodowe od osób fizycznych. Żeby było śmieszniej biedni i niezamożni ludzie ponoszą największe obciążenia podatkowe. Normą w "starych" Państwach UE jest takie ustawienie podstawowych ulg i kosztów uzyskania przychodów, iż dochody (właściwie zarobki) opodatkowuje się po raz pierwszy, czyli najniższą stawką, po przkroczeniu 500 - 1000 Euro - miesięcznie!!!! Natomiast najwyższa stawka czyli 40%, z reguły, zależnie od Państwa obejmuje dochody przkraczające 50.000 Euro rocznie. W ten sposób ludzie niezamośni nie odczuwają aparatu fiskalnego Państwa, a ludzie zarabiający do 5000 Euro miesięcznie tworzą stabilną warstwę średnią (słynna: middle class)bo ich obciążenia fiskalne nie są złodziejskie. Dodać należy, iż poza tym iż polski system fiskalny jest niespotykanie pazerny i restrykcyjny (nawet od bezrobotnych pobierany jest podatek dochodowy od osób fizycznych a najmniejsze uchybienia powodują bezwględne sankcje karne) to nasz system pozbawiony jest ekwiwalentności. Przez ekwiwalentność należy rozumieć wymianę świadczeń: Podatnik pałci podatek dochodowy a Państwo za te pieniądze zapewnia mu podstawowe świadczenia: Policja chroniąca obywateli, opieka medyczna i socjalna, sprawny aparat sądowy i wiele innych. Dopóty, Dopóki Polacy będą w wywborach powszechnych głosować na krzykaczy zamiast na przeciętnego Kowalskiego, pracującego w pocie czoła, i poszukującego pracy zamiast zadowalać się zarabianiem "na czarno". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Kolejna głupota w tekście GW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.04, 08:50 W tekście znalazłem taką perełkę: "Zmniejsza też dystans między zasiłkiem dla bezrobotnych a płacą minimalną, co zachęca do podejmowania pracy" Ciekawe jak to ma działać? Jeśli dostanę prawie tyle samo za siedzenie w domu na dupie i tyranie w pocie czoła to nikt juz mnie nie namówi na podjęcie roboty. Ktoś tu robi ludzi w konia. I mam nadzieję, że to tylko kolejna wpadka dziennikarska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bor Re: Kolejna głupota w tekście GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 09:46 Ano właśnie, zamiast "zmniejsza dystans" powinno być "zwiększa" - wtedy jest logicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hubert Mój nowy pomysł: zabierzcie nam, ..., wszystko. IP: *.prokom.pl 08.09.04, 09:09 Już nie mogę patrzeć na te świnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMeS Re: Nowy pomysł rządu: zlikwidować koszty uzyskan IP: *.crowley.pl 08.09.04, 09:09 dlaczego politycy nie zaczną od cięcia swoich dochodów? Jako nasi przedstawiciele w rządzie, niech dadzą dobry przykład - niech jeżdżą do pracy swoimi autami, za swoje pieniądze, niech zlikwidują diety poselskie i wiele innych wydatków, które pokrywa Skarb Państwa, a które zwykli ludzie muszą pokrywać ze swoich ciężko zarobionych pieniędzy. Uważam, że prawo pracy powinno dotyczyć polityków w takim samym stopniu, jak ludzi na etacie, niech obowiązują te same zasady wynagradzania i ponoszenia kosztów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Zlikwidować to trzeba Hausnera... IP: 217.153.99.* 08.09.04, 09:09 To jednak trzeba było mu dop...ić za takie pomysły gdy spotkałem w teatrze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bizancjum Re: Nowy pomysł rządu: zlikwidować koszty uzyskan IP: *.brda.net / *.brda.net 08.09.04, 09:20 Bardzo ciekawe. Mam na utrzymaniu 3 osoby. Pracuje na wyzszej uczelni (poza stalym miejscem zamieszkania) i nie zarabiam kokosow. Okolo 75 proc. mojego wynagrodzenia objetych jest 50 proc. ulga zwiazana z kosztami uzyskania przychodu (prawa autorskie). Po skasowaniu kosztow uzyskania zaczne zarabiac zdecydowanie mniej, gdyz podatek od przychodu wzrosnie mi o okolo 40 proc wzgledem tego, ktory teraz place. W nastepnym roku maja spac jeszcze bardziej nakladu na nauke polska. GRATULACJE za pomyslowosc!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rakija Re: Nowy pomysł rządu: zlikwidować koszty uzyskan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 09:36 Najlepsza pomoc dla najuboższych to wyp...lenie SLD na aut Odpowiedz Link Zgłoś