Dodaj do ulubionych

Jak zabezpieczyć majątek

02.11.15, 09:52
Mądrzy ludzie, może wiecie jak pomóc ;)

Jakie znacie sposoby zabezpieczenia się przed roszczeniami finansowymi rodziny współmałżonka? Kupujemy wspólnie z przyszłym małżonkiem mieszkanie finansowane w większości ze sprzedaży mojego mieszkania. Dzieci nie mamy, nie planujemy. Gdyby (nie daj Boże) coś się stało małżonkowi dziedziczą jego rodzice lub rodzeństwo lub dzieci rodzeństwa. Nie mam złudzeń co do tego, że będą konsekwentnie egzekwować swoją część. Czy mogę jakoś się zabezpieczyć? Mam jeszcze jedno mieszkanie, więc przyjmuję że w razie tragedii stracę to wspólne. Tylko, czy nie jest tak że przy pomocy komornika spadkobiercy nie sprzedadzą obydwu tych mieszkań? Drugie mieszkanie jest małe i warte mniej, niż połowa tego, które kupujemy.

Kolejna rzecz to ewentualne alimenty na rodziców i rodzeństwo męża oraz ich długi. Wiem, że przyszły małżonek ma kredyty brane dla rodzeństwa - nie wiem ile, ani na jakie kwoty - kredyty nie są chyba spłacane, bo nie raz słyszałam jak dzwonią z windykacji. Rodzice i rodzeństwo mają nieciekawą sytuację finansową, obawiam się też alimentów w przyszłości.

Ja nie mam rodziny, moje dochody nie są jakieś oszałamiające, ale dysponuję majątkiem o pewnej wartości. Jak mogę ten majątek (oraz dochody) zabezpieczyć?
Obserwuj wątek
    • xsenia Re: Jak zabezpieczyć majątek 02.11.15, 11:18
      przyszła mi taka myśl; czy w razie śmierci małżonka mogłabym się zrzec spadku po nim, a swój udział w mieszkaniu podarować np. jakiejś fundacji? czy to oznacza koniec sporu? czy nadal musiałabym się sądzić z rodziną męża?
    • koziorozka Re: Jak zabezpieczyć majątek 02.11.15, 11:26
      Intercyza i umowa o rozdzielności majątkowej.
      Bez notariusza się nie obejdzie, więc umówcie się z jakimś, wyjaśnijcie na czym wam zależy a on/ona przygotuje odpowiednie umowy.
    • agniesia331 Re: Jak zabezpieczyć majątek 09.01.16, 01:22
      Niech malzonek spisze testament tylko cedujac wszystko na Ciebie,albo wzajemne testamenty spiszcie,wtedy zero dostana
      • thea19 Re: Jak zabezpieczyć majątek 14.01.16, 20:51
        a o zachowku slyszala? czy tylko wybrane frazy czyta?
    • r.emik Re: Jak zabezpieczyć majątek 14.01.16, 16:44
      Jeśli Twój wkład w przyszłe mieszkanie jest większy, to nie ustalajcie udziałów w mieszkaniu na 1/2 tylko np. dla Ciebie 3/4, a dla niego 1/4. Wtedy w razie jego śmierci spadkiem będzie ta 1/4. Jako małżonce przysługiwać Ci będzie połowa z tej 1/4 czyli ich ewentualny spadek to 1/8. Rozwiązaniem byłoby spisanie testamentu, ale musisz pamiętać, że zawsze go można zmienić. Alimenty na rzecz rodziny męża Ci nie grożą, ale i tak lepiej dla Ciebie będzie zawrzeć umowę o rozdzielność majątkową.
      ------
      pure vision

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka