Gość: Krzysiek IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.04, 18:59 Chcę pożyczyć określoną sumę pieniędzy na rozwój firmy; mojemu znajomemu. Jakiej treści umowę powinienem z nim spisać? Czy mogę w tej umowie wystąpić jako inwestor steategiczny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
warium Re: Pożyczę pieniądze 25.09.04, 16:09 Moim zdaniem inwestor strategiczny to ten, który iwestuje pieniądze w spółkę i zostaje wspólnikiem. Ma za to udziały w spółce. Jeżeli się pożycza pieniądze, to jest zwykła pożyczka. Nie można być wspólnikiem i jednocześnie wycofać swojego wkładu. - Patrz kolega oddaje mi pożyczone pieniądze plus odsetki. Kiedy się wycofuje wkład - wycofuje się też udziały.... Można za to zostać wspólnikiem czasowym. Inwestorem.... Np; określić, że przez dwa lata jestem wspólnikiem, a potem sprzedaję swoje udziały za określoną kwotę i rozwiązujemy spółkę.... Można też założyć spółkę z udziałami malejącymi, kiedy kolega oddaje kolejną ratę pożyczki - jednocześnie wykupuje część udziałów np: co kwartał 10 %. płacąc sumę X. Tylko że wspólnik może ponieść straty, kiedy przedsięwzięcie się nie uda. Mam nadzieję że będzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś