Dodaj do ulubionych

Zalegla deklaracja

26.04.02, 14:47
Okazalo sie ze moja zona powinna byla zlozyc za lipiec deklaracje PIT-13 i
odprowadzic zaliczke. Co teraz zrobic? Czy automatycznie beda chcieli ja karac
po zlozeniu teraz deklaracji za ubiegly rok? Czy mozna po prostu wplacic z
odsetkami i mozna z tego wybrnac?
Obserwuj wątek
    • Gość: doradca Re: Zalegla deklaracja IP: *.acn.waw.pl 28.04.02, 17:47
      finger1 napisał(a):

> Okazalo sie ze moja zona powinna byla zlozyc za lipiec deklaracje PIT-13 i
      > odprowadzic zaliczke. Co teraz zrobic? Czy automatycznie beda chcieli ja karac
      > po zlozeniu teraz deklaracji za ubiegly rok? Czy mozna po prostu wplacic z
      > odsetkami i mozna z tego wybrnac?

nie wiem dokladnie czego dotyczy deklaracja PIT-13; zgodnie z Ordynacja podatkowa
      zaliczka na podatek jest traktowana jak podatek, dlatego nieuiszczenie jej w
      terminie powoduje powstanie zaleglosci podatkowej i koniecznosc naliczania
      odsetek za zwloke.

Dopoki urzad skarbowy nie wykryl tego wykroczenia/przestepstwa skarbowego (zwykle
      zaleznie od powagi sprawy)podatnik moze dobrowolnie przyznac sie do popelnionego
      czynu (czyli posypac glowe popiolem)i na podstawie art. 16 (lub 17 kodeksu
      karnego skarbowego - w tej chwili nie pamietam)zlozyc tzw. czynny zal i
      jednoczesnie, zlozyc zalegla deklaracje i zaplacic zalegly podatek wraz z
      odsetkami. Niestety reakcja urzedow na czynny zal jest rozna - jedne urzedy nie
      nakladaja wtedy kary (mandatu), niektore nie rozumieja o czym sie do nich
      rozmawia, inne zas uznaja, ze czynny zal jest dla nich podstawa do wymierzenia
      kary.

Przykro to stwierdzic, ale jak zwykle w takich przypadkach nalezy po prostu
      poprosic wlasny urzad o przekazanie tejemnej wiedzy co w takich przypadkach
      nalezy zrobic. Oczywiscie z psychologicznego punktu widzenia przyznanie sie do
      zaniedbania oraz uiszczenie podatku wraz z odsetkami przed wykryciem tego przez
      urzad skarbowy lub inspektora kontroli skarbowej daje nam pewne szanse jezeli
      pani w urzedzie ma dobry dzien.

pozdrawiam,
      doradca

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka