Dodaj do ulubionych

Poradźcie w sprawie kursów EURO i kredytu

IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.02, 23:33
Pomóżcie - w dniu 31 maja wzięłam kredyt w GE Capital Bank, który został
przeliczony na Euro wg kursu 3,7100 .
Okazało się, że w tym dniu kurs kupna stosowany przez NBP wynosił 3,7337.
Czy każdy bank może dowolnie ustalać sobie kurs czy obowiązują jakieś zasady,
bo nie wiem czy dzwonić do banku z reklamacją...
W umowie napisane jest jedynie, że przy spłacie obowiązuje kurs banku GE, który
jest średnim kursem złotego w stosunku do EURO opublikowanym w danym dniu przez
NBP powiększonym o zmienną marżę kursową Banku.
Obserwuj wątek
    • Gość: Max Re: Poradźcie w sprawie kursów EURO i kredytu IP: 212.244.51.* 13.06.02, 14:24
      Jakieś niestworzone rzeczy wypisujesz.
      Po 1
      kurs średni ogłoszony 29.05.2002 jest kursem po którym były realizowane wypłaty
      31.05.2002
      Po 2
      kurs obowiązujący 31.05.2002 wyniósł 3,7650 zł, a ogłoszony przez NBP w dniu
      31.05.2002 3,7782 zł.
      Po 3 nie ma kursów GE, bo GE stosuje kursy średnie NBP, ale nie ogłoszone, a
      obowiązujące w danym dniu.
      Trzeba się trochę pouczyć :-)

• Gość: sisi Re: Poradźcie w sprawie kursów EURO i kredytu IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.02, 22:47
        Gość portalu: Max napisał(a):

> Jakieś niestworzone rzeczy wypisujesz.

Nie piszę niestworzonych rzeczy, tylko to co zawiera umowa.
        Nie chodzi mi o różnicę pomiędzy 29 a 31 maja i różnice między kursami
        ogłoszonymi a obowiązującymi, ale o kurs KUPNA wg którego została zawarta umowa,
        różniący się (niższy) od kursu kupna NBP obowiązującego w danym dniu.
        Kurs średni, tak jak napisałam wcześniej - dotyczy jedynie spłaty kredytu.

> kurs średni ogłoszony 29.05.2002 jest kursem po którym były realizowane wypłaty
        > 31.05.2002
        > kurs obowiązujący 31.05.2002 wyniósł 3,7650 zł, a ogłoszony przez NBP w dniu
        > 31.05.2002 3,7782 zł.
        > Po 3 nie ma kursów GE, bo GE stosuje kursy średnie NBP, ale nie ogłoszone, a
        > obowiązujące w danym dniu.
        > Trzeba się trochę pouczyć :-)

Po co? To nie moja działka...
      • bukowski27 max... 14.06.02, 11:19
        to powiedz mi prosze z czego wynika zasada ze kurs ogloszony w danym dniu przez
        NBP, obowiazuje nastepnego dnia? slucham... skoros taki poduczony...
    • bukowski27 sisi 14.06.02, 11:23
      Gość portalu: sisi napisał(a):

> Pomóżcie - w dniu 31 maja wzięłam kredyt w GE Capital Bank, który został
      > przeliczony na Euro wg kursu 3,7100 .
      > Okazało się, że w tym dniu kurs kupna stosowany przez NBP wynosił 3,7337.
      > Czy każdy bank może dowolnie ustalać sobie kurs czy obowiązują jakieś zasady,
      > bo nie wiem czy dzwonić do banku z reklamacją...
      > W umowie napisane jest jedynie, że przy spłacie obowiązuje kurs banku GE, który
      >
      > jest średnim kursem złotego w stosunku do EURO opublikowanym w danym dniu przez
      >
      > NBP powiększonym o zmienną marżę kursową Banku.

jezeli podpisalas umowe ze kursem dla ciebie rozliczeniowym jest kurs kupna GE
      ogloszony w tabeli GE, to nie masz co reklamowac... bo to nic nie da... kurs
      kupna zawsze bedzie nizszy od kursu sredniego... kurs kupna banku komercyjnego z
      reguly tez bedzi enizszy od kursu kupna NBP... kursy NBP nie sa zadna
      obowiazujaca wykladnia dla tabel oglaszanych przez banki komercyjne... co wiecej,
      zaleznosc jest tuutakj odwrotna... to wlasnie kurs NBP powastaje na podstawie
      danych sciaganych z bankow komercyjnych... sredni kurs NBP jest swego rodzaju
      srednia kursow kupna i sprzedazy poszczegolnych bankow w danej chwili... jezeli
      jeszcze jakies pytania. pytaj.
      • Gość: sisi Re: sisi IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.02, 23:49
        bukowski27 napisał(a):

> jezeli jeszcze jakies pytania. pytaj.

Dzięki, zaraz się namyślę, może coś jeszcze mam... teraz jestem po koncercie i
        myśli mi uciekają!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka