Dodaj do ulubionych

Nadużycia w SKOK-ach?

IP: *.rafnet.net / *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 23:24
miałam ze SKOKIEM do czynienia i uważam że faktycznie coś tam się dzieje
nietak
Obserwuj wątek
    • Gość: si SKOK na kasę IP: *.idea.pl 14.04.05, 23:29
      SKOK na kasę

--
      forever

.
      • konread Re: SKOK na kasę 15.04.05, 00:33
        Nazwa istotnie tylko z tym się kojarząca w naszych realiach!!!
        • davidmorst Re: Pytanie: Ile prawdy można znależć w GW? 15.04.05, 09:20
          Odpowiedź: W Gazecie Wyborczej rzadko piszą prawdę.
          • Gość: 9ton to po co czytasz GW?????? IP: *.wil.pk.edu.pl 15.04.05, 09:40
    • Gość: beagle2 Re: Nadużycia w SKOK-ach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 23:33
      A mnie dziwi, ze ludzie lokuja swoje oszczednosci w SKOK zamiast w banku.
      Ja bym sie bal.
      • fromagreatheight Re: Nadużycia w SKOK-ach? 15.04.05, 06:51
        chyba, że bank ze względu na wysokość Twoich dochodów nie udzieliłby Ci
        pożyczki. Ale co tam plebs wegetujący na granicy ubóstwa może Cię obchodzić ?
        • Gość: Zenon Re: Nadużycia w SKOK-ach? IP: 5.2.* / *.chello.pl 15.04.05, 08:37
          Wprawdzie jam nie Beagle2 ale czy doprawdy sadzisz, ze SKOKi powstaly po to
          by "plebs wegetujacy na granicy ubostwa" z owej nedzy wydobyc? A moze po to by
          na tym bezrozumnym plebsie zerowac, jako ze zaden czlowiek z jako takimi i
          wyzszymi dochodami z owym quasibankiem nie chce miec nic wspolnego?
          • Gość: Muerte Re: Nadużycia w SKOK-ach? IP: *.ds.pg.gda.pl / *.ds.pg.gda.pl 15.04.05, 10:49
            banki komercyjne jak sama nazwa wskazuje dzialaja tylko charytatywnie...
            porownaj zysk skokow i bankow - kilkadziesiat milionow kontra kilkanascie
            miliardow ...
            zyski skokow swiadcza ze nie jest to dziki kapitalistyczny bank nastawiony tylko
            na pomnazanie gotowki.....
            • wan4 Re: Nadużycia w SKOK-ach? 15.04.05, 13:21
              Gość portalu: Muerte napisał(a):
              > porownaj zysk skokow i bankow - kilkadziesiat milionow kontra kilkanascie
              > miliardow ...
              > zyski skokow swiadcza ze nie jest to dziki kapitalistyczny bank nastawiony
              tylk
              > o
              > na pomnazanie gotowki.....

Taką "ściemę" to rób swoim dzieciom a nie dorosłym ludziom. I nie obrażaj
              naszej inteligencji. W tym rzecz, że SKOK-i zawyżają sztucznie koszty i w ten
              sposób obniżaja oficjalny zysk a kasę wyprowadzaja nielegalnie, o czym artykuł
              właśnie pisze, choćby przez zawyżone czynsze płacone spółkom powiązanym z
              zarządem.

Porównywać można jedynie oferty usług finansowych a te sa podobne a nawet
              drozsze niż banków komercyjnych. Gdzie więc tu zysk "spółdzielców"? SKOK-i wiec
              są zwykłym komercyjnym przedsięwzieciem parabankowym udającym "non profit" by
              podatków nie płacić. To organizacja przestepcza i mam nadzieję, że znajdzie
              swój finał w sądzie. Albo niech się przekształci w normalny bank i płaci jak
              wszyscy podatki. Oczywiście te zaległe, wraz z karnymi odsetkami równiez! Za
              pare lat jak ludzie rozczaruja sie do rządów PiS-u będziemy mieli kolejną
              komisje śledzczą i mam nadzieje wreszcie Kaczorów usadzą PRAWNIE i SPRAWIEDLIWIE
              • Gość: Muerte Re: Nadużycia w SKOK-ach? IP: *.ds.pg.gda.pl / *.ds.pg.gda.pl 15.04.05, 13:55
                > Taką "ściemę" to rób swoim dzieciom a nie dorosłym ludziom. I nie obrażaj
                > naszej inteligencji. W tym rzecz, że SKOK-i zawyżają sztucznie koszty i w ten
                > sposób obniżaja oficjalny zysk a kasę wyprowadzaja nielegalnie, o czym artykuł
                > właśnie pisze, choćby przez zawyżone czynsze płacone spółkom powiązanym z
                > zarządem.

gdzie w tym artykule pisze o wyprowadzaniu pieniedzy??
                ile tych pieniedzy wyprowadzono??
                gdzie??

> Porównywać można jedynie oferty usług finansowych a te sa podobne a nawet
                > drozsze niż banków komercyjnych. Gdzie więc tu zysk "spółdzielców"? SKOK-i
                >wiec są zwykłym komercyjnym przedsięwzieciem parabankowym udającym "non profit" by
                > podatków nie płacić.

skoki oferuja nizsze kredyty - wogole daje kredyty dla ludzi ktorym banki
                odmawiaja - do tego oprocentowanie na lokatach maja najwieksze...i to sa wlasnie
                zyski spoldzelcow!
                porownaj zysk skokow i bankow - widac kto tu jest non profit chyba ze
                rzeczywiscie ze skokow wyplywaja setki milionow zlotych - tylko gdzie dowody??

>To organizacja przestepcza i mam nadzieję, że znajdzie
                > swój finał w sądzie. Albo niech się przekształci w normalny bank i płaci jak
                > wszyscy podatki. Oczywiście te zaległe, wraz z karnymi odsetkami równiez! Za
                > pare lat jak ludzie rozczaruja sie do rządów PiS-u będziemy mieli kolejną
                > komisje śledzczą i mam nadzieje wreszcie Kaczorów usadzą PRAWNIE i SPRAWIEDLIWI
                > E

to jest klasyczny czarny public rela­tion bankow komercyjnych tracacych wplywy...
                • wan4 Re: Nadużycia w SKOK-ach? 15.04.05, 14:34
                  Czytaj ze zrozumieniem.
                  Wyprowadzanie kasy np. przez:

"Niejasne transakcje nieruchomościowe. Według członków SOS członkowie zarządu
                  Kasy Krajowej kupują lokale, które potem wynajmują SKOK-om po zawyżonych cenach"
                  "Praktyki monopolistyczne, np. ustanawianie systemu obowiązkowych szkoleń i
                  korzystania z programu komputerowego opracowanego przez z góry wskazaną firmę"

A na końcu:

"Chociaż usługi największych SKOK-ów są tylko niewiele tańsze od cen, których
                  żądają za swoje usługi banki komercyjne, SKOK-i ze względu na realizowanie
                  społecznej misji pod pretekstem pomagania najbiedniejszym korzystają z wielu
                  preferencji (np. nie podlegają nadzorowi bankowemu, nie płacą podatku
                  dochodowego). System w poprzednich latach wspierali w Sejmie posłowie skupieni
                  wokół Prawa i Sprawiedliwości. Szef Kasy Krajowej Grzegorz Bierecki to dawny
                  współtwórca "Solidarności" na Pomorzu i były współpracownik Lecha Kaczyńskiego""

To jest typowa organizacja parabankowa udająca nie-bank aby nie płacić podatku
                  i uniknąć innych kosztów typowych dla banków jak utrzymywanie rezerw
                  obowiązkowych i nie podlegać nadzorowi bankowemu. To jest też typowy przykład:

- nieuczciwej konkurencji na rynku
                  - kapiatlizmu politycznego czyli uprzywilejowanej pozycji podmiotu dzięki
                  związkom z grupą polityczna, która (przecież nie za darmo!) wspiera w sejmie
                  korzystne rozwiazania legislacyjne.

Przypomnę Ci na koniec, że Rywin chciał w imieniu gtw 17 mln $ za ustawy
                  korzystne dla Agory...

Więc czytaj ze zrozumieniem lub nie rżnij głupa.
              • Gość: zizi Re: Nadużycia w SKOK-ach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 20:01
                wan4 napisał:

> Taką "ściemę" to rób swoim dzieciom a nie dorosłym ludziom. I nie obrażaj
                > naszej inteligencji.

Mówisz o inteligencji, a za chwilę piszesz:

> Za
                > pare lat jak ludzie rozczaruja sie do rządów PiS-u będziemy mieli kolejną
                > komisje śledzczą i mam nadzieje wreszcie Kaczorów usadzą PRAWNIE i SPRAWIEDLIWI
                > E

No więc, gdzie ta inteligencja? Przejawem jej jest może wróżenie z fusów? Zacietrzewienie i brak zrównoważenia - oto obraz dużej części naszego społeczeństwa.
    • sandowal S K O K 14.04.05, 23:55
      Soczysty Kosz Owoców Kontrabandy

A ludzie, którzy im zaufali, nie są głupi, tylko OSZUKANI, przez zarząd kolesi,
      którzy poczuli "lekką" forsę.

ZAMKNĄĆ ZARZĄD I BASTA.
    • Gość: r. KOLEGA MICHNIKA, URBAN, PISAŁ O TYM ROK TEMU IP: *.rezist.com 15.04.05, 00:52
      • Gość: Jazz Re: KOLEGA MICHNIKA, URBAN, PISAŁ O TYM ROK TEMU IP: 156.17.253.* 15.04.05, 09:30
        ty najwyraźniej jesteś kolegą o. Rydzyka i o. jankowskiego. Jestes tak samo
        beznadziejnie durny i prymitywny jak Urban i całe LSD. Takiemu idiocie nawet
        psychiatra nie jest w stanie pomóc.
    • Gość: witold Re: Nadużycia w SKOK-ach? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 15.04.05, 01:20
      A SKOK zaprasza dziennikarzy na tygodniowy wyjazd do USA (Atlanta)...
    • Gość: Boss Re: Nadużycia w SKOK-ach? IP: 195.205.46.* 15.04.05, 05:43
      Patrz przejęcie przez Wielkopolską SKOK, większej SKOK w KWB Konin. Sprawa
      wybierania władz, przez odpowiedni dobór grup członkowskich i wybiórczy sposób
      informowania o wyborach itp...
    • Gość: wanda43 Re: Nadużycia w SKOK-ach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 06:01
      Idą wybory.Prawym i sprawiedliwym kasa potrzebna.

• Gość: antyskoczek Widziałem wille prezesa SKOK IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 15.04.05, 06:09
        A postawił ja na pewno za wasze pieniądze drodzy klienci w niewiarygodnym
        czasie z najpiękniejszych materiałów, bo niedawno nie szastał tak kasą :)
        • Gość: Gość Re: Widziałem wille prezesa SKOK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 00:11
          Z tego co wiem to nie miał pieniędzy, a teraz ho , ho lepszy niż sołtys na wsi.
    • Gość: ryter Re: Nadużycia w SKOK-ach? IP: *.chello.pl 15.04.05, 06:49
      Korupcja i nepotyzm we władzach nie przekreślają samej idei SKOKów, ale
      oczywiście ta sytuacja zostanie skrzętnie wykorzystana przez banki i "źródła" im
      przyjazne (tudzież przez nie sponsorowane) do jeszcze mocniejszego lobbingu na
      rzecz zniesienia przywilejów kas.
      • Gość: obserwatorka w sejmie nowa ustawa uprzywilewująca SKOK -i IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.04.05, 07:25

Autorartykułu myli się myśląc , że ten sejm mniej sprzeyja SKOK -om. Właśnie
        wczoraj Komisja Finansów i Komisja Gospodarki zarekomendowały projekt o Ustawy
        o lichwie, który wyraźnie uprzywilejowuje SKOK -i . To czego nie będzie robic
        bankom komercyjnym i spółdzielczym / a te sa polskie/ spokojnie będa robić i
        tylko w trochę inny sposób SKOK -i udzielając kredytów krótkotermninowych. A
        nowe przepisy wymyslili posłowie PiS ręka w rękę z posłami SLD. Posłowie SLD
        mówią przy tym ,że chronią biednych. Jedni są naiwni i nie wiedzą,że robią
        więcej szkody niż pożytku, a drudzy dobrze wiedzą co i za co robią . Tak więc
        nie bałabym się o świetlaną przyszłość SKOK-ów.
        • Gość: redi Re: Dla gospodarki stnienie skoków jest korzystne IP: *.hands.com.pl / *.hands.com.pl 15.04.05, 08:24
          Co by nie mówić to jednak warto pamiętać, że z punktu widzenia konkurencyjności
          na rynku finansowym istnienie na nim skoków jako alternatywy dla banków jest
          tylko korzystne.
          Można SKOK'om zarzucać odejście od pierwotnych idei, ale tylko jako duże
          instytucje finansowe są realnym dla banków konkurentem.
          I dlatego SKOK'i zawsze były i będą bankom solą w oku, a te ostatnie będą
          skrzętnie wykorzystywać frustrację klienta, by ukierunkowywać ją teraz
          przeciwko SKOK'om i odwrócić uwagę od siebie.
          A tymczasem w SKOK'u po prostu łatwiej dostać kredyt.
          I tylko to sięliczy w ostatecznym rozrachunku.

PS. Sugerowanie, że posłowie SLD są naiwni jest tylko śmieszne.
          Komuś chyba bardzo zależy na tym, by złamać niekorzystną dla banków etykietę,
          że są w rękach SLD ... Tak, zgadza się - skoki nie mają takiej etykiety - bo po
          prostu nie są związane z tym pokomunistycznym układem, który przejął po
          przemianach majątek narodowy - w tym banki właśnie.
          • Gość: Ekon Re: Dla gospodarki stnienie skoków jest korzystne IP: *.devs.futuro.pl 15.04.05, 13:32
            ???????? Banki w rękach SLD?? ;-P
            To SLD musi mieć dłuuugie ręcę bo widać jest posiadaczem dużych niemieckich, portugalskich itd. banków :-P
            A konkurencja na zasadzie ja płacę podatki, a ty nie ... nigdy na dłuższą metę nie jest korzyystna!
            Np. z powodu tego, że SKOK nie płacąc podatków powoduje to, że o tyle więcej musimy zapłacić do budżetu MY podatnicy!
            Zaś nie podlegając Nadzorowi Bankowemu i Funduszowi Gwarancyjnemu naraża włozone tam depozyty na przepadek i/lub niewłaściwe nimi gospodarowanie...
            Pzdr
        • Gość: Owieczka SKOK od lat jest w rękach TKM IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.04.05, 09:59

Przeczytaj:

polityka.onet.pl/162,1202869,1,0,2480-2004-47,artykul.html
          „Spółdzielcze Kasy Oszczędnościowo-Kredytowe, czyli SKOK, po cichu wyrosły na
          jedną z większych i zasobniejszych instytucji finansowych. Mają ponad milion
          członków, sieć placówek większą niż PKO BP i jeszcze potężniejszą sieć
          powiązań, dzięki której udaje się przeforsować w parlamencie kolejne korzystne
          ustawy. Układ polityczno-biznesowo-rodzinny, jaki oplata SKOK, jest imponujący.
          A wszystko to za parawanem idei tanich sąsiedzkich kredytów. W sumie przykład
          kapitalizmu politycznego – godny przestudiowania.” ….,

a dowiesz się jak wyglada Prawo i Sprawiedliwośc w wydaniu TKM z PiS.

Pozdrawiam.
    • Gość: biedny Re: Nadużycia w SKOK-ach? IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.05, 07:41
      pomoc dla najuboższych? śmiechu warte - Pan Stefczyk się w grobie przewraca.
    • Gość: lublinianka Re: Nadużycia w SKOK-ach? IP: *.top.net.pl 15.04.05, 07:42
      Zapraszam do Lublina na Plac Litewski. Stoi na nim świeży pomnik Piłsudskiego
      (notabene postawiony na folii jako budowla tymaczasowa, bo bez zezwolenia
      odpowiednich władz). Na cokole wmurowane są tabliczki z nazwiskami i nazwami
      firm sponsorujących owo przedsięwzięcie - no i SKOK im.Chmielewskiego pod wodzą
      prezesa Krzyszczaka został na wieki upamiętniony jako dobrodziej i darczyńca. A
      za czyje pieniądze? Tych najbiedniejszych, którym banki odmawiają kredytów -
      cały naród buduje swojego "Dziadka"...
      • Gość: ad Re: Nadużycia w SKOK-ach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 07:54
        jeszcze koszerny i zachodni kapitał nie dopadł SKOKów, jak czytam od paru
        miesięcy w niektorych gazatach np.GW artykuły na ich temat to mam wrażenie że
        ta nagonka zrobi swoje.
        • Gość: gdańszczanin Re: Nadużycia w SKOK-ach - ale odkrycie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 19:58
          Jak nie wiesz to nie pisz , kapitał jest ze Stanów Zjednoczonych i tam ląduja
          zyski. Śmiechu warte Polski kapitał. Polacy są tylko do dojenia i tyle w
          dodatku przez kapitał z USA i grupę rodzinną z Kasy Krajowej.
    • Gość: apiw Kiedyś kredyty w SKOK były tańsze, a lokaty IP: *.grupalotos.pl 15.04.05, 08:06
      korzystniejsze niż w bankach, a teraz coraz częściej jest odwrotnie.
      A
    • bagarmosen Re: Nadużycia w SKOK-ach? 15.04.05, 08:21
      o ile pamiętam SKOK w artykulach prasowych oraz dyskusjach na wizji powraca
      jak bumerang!!!!Pamietam chyba interpelację w Sejmie , gdzie głośno
      powiedziano , że SKOK zostal zawłaszczony przez klike rodzinna A MIAL BYĆ
      POMOCĄ DLA CZŁONKOW SOLIDARNOŚCI!!!!!!!!!!
    • michal_p11 Re: Nadużycia w SKOK-ach? 15.04.05, 08:40
      Jesli tam siedza kolezkowie z czasow bylego systemu, trudno sie dziwic, ze takie
      rzeczy sie dzieja.

--
      Zobacz
      www.fajnekonkursy.pl
      • Gość: E. Re: Nadużycia w SKOK-ach? IP: *.chello.pl 15.04.05, 08:58
        Przecież SKOK-i to jest dziecko PiS-u, więc nie ma się co dziwić, że będą robić
        wszystko by wyszło na "OK"
    • paiste1 Re: Nadużycia w SKOK-ach? 15.04.05, 09:01
      Rzeczywiście, zgadza sie.Ci ludzie na pewno mają dużo racji, do tego dodałbym
      jeszcze mobbing personelu, ale to oczywiście jest już sprawa wtórna.Podejrzewam
      również szereg nieprawidłowości, które są wszechobecne w całym systemie oraz
      niezdrowe stosunki między-ludzkie
      • Gość: bj Re: Nadużycia w SKOK-ach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 09:14
        A kto stoi za SOS?Dlaczego nie podpisza się pod oskarżeniem imieniem i
        nazwiskiem? Kto stoi za całym prasowym zamieszaniem na temat SKOK-ów?Za całą
        nagonką?Czy nie jest tak, że Kasy zaczęły za bardzo przeszkadzać bankom i
        zagrażać ich dochodom?SKOKI funkcjonują od ładnych kilku lat i do tej pory
        wszystko było OK?
        • Gość: aa Re: Nadużycia w SKOK-ach? IP: 213.199.218.* 04.05.05, 18:42
          WRESZCIE KTOŚ SĘSOWNIE NAPISAŁ - TO PRAWDA PODPISUJĘ SIE POD TYM
          • Gość: AA Re: Nadużycia w SKOK-ach? IP: 213.199.218.* 04.05.05, 19:29
            Te pomówienia są bezpodstawne , wszystkie insytucje ubolewaja nad tym , że SKOK-
            om tak dobrze idzie i że mają o wiele lepsze warunki kredytów i lokat . Muszą
            coś przecież wymyśeć żeby rzucić kłody pod nogi .
      • Gość: pokrzywdzona Re: Nadużycia w SKOK-ach? IP: *.crowley.pl 09.04.08, 11:30
        Chciałam podzielić się taką refleksją na tema dzialności kas zapomogowo - pożyczkowych Skok, a dokładnie chodzi mi o kasę Południowo - Zachodnia Skok Stefczyka z siedzibą główną na ul. Muchoborskiej 14 we Wrocławiu.
        Dwa lata temu wzięłam tam pożyczkę na kwotę 600 zł pod zastaw wkładu pieniężnego. Wpłaciłam ok. 300 zł bezpośrednio w kasie plus 250 przekazem pocztowym, został mi zabrany cały Moj wkład (czyli 600 zł) na poczet zaciągniętej pożyczki. Mało tego w zeszłym miesiącu przyszło do mnie pismo od komornika (po 2 latach), iż mam jeszcze do spłacenia 195 zł plus koszty egzekucyjne w wysokości 200 zł, które on ściągnie mi z renty.
        Czuję się oszukana i pokrzywdzona, ponieważ myślałam, że pożyczka została zamknięta, no bo skoro straciłam na to ok 1150 zł, to chyba jasna sprawa, że to wystarczająca kwota do spłacenia 600 zł pożyczki. Otóż okazało się, że nie. Nie zostałam również powiadomiona przez Skok, że została jeszcze jakaś kwota do uregulowania, żadnego wezwania do zapłaty, żadnego powiadomienia, że sprawa została skierowana do komornika.
        Pojechałam wiec na ul. Muchoborską do Pana z działu windyfikacji w celu wyjaśnienia zaistniałej sytuacji, ale niestety Pan powiedział, stwierdziłam, że wszystko zostało przeprowadzone z godnie z prawem obowiązującym w RP, i że Skok nie miał obowiązku informowania mnie, iż zadłużenie oddaje do komornika. Był ogromnie zdziwiony, że nie otrzymałam z sądu powiadomienia o nakazie klauzuli wykonalności i to ewidentna wina sądu a nie Skok, iż nie odstałam tego dokumentu. Wręczył mi kserokopię wyroku sądowego i stwierdził, że na tym etapie nie jest on osoba kompetentna do składania dalszych wyjaśnień. Zapytałam wiec, kto jest osobą kompetentną, ale odpowiedzi nie uzyskam, bo Pan z działu windyfikacji sam tego nie wiedział. Nie znam się dobrze na prawie, ale wiem, jakie są procedury postępowania przy wszczęciu egzekucji przez komornika i wiem, że w tym przypadku zostały pominięte procedury. Zresztą pomijając już ten fakt, ile można spłacać 600 zł pożyczki??? Chodzi też o to, ile można spłacać 600 zł pożyczki??? I dlaczego ja mam teraz płacić jakieś koszty egzekucyjne, skoro wcześniej nie wiedziałam nic o jakimkolwiek działaniu komornika. Jeśli został mi jakaś kwota do zapłaty, to obowiązkiem Skok było mnie powiadomić, i jeślibym uchylała się od spłaty, to wtedy przekazać sprawę do komornika. Ale o tym również należy powiadomić stronę zainteresowaną. To jest naciąganie ludzi na pieniądze!!!
    • Gość: geronimo_pr Re: Nadużycia w SKOK-ach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 09:19
      pan dziennikarz promuje kilkuosobowa grupke BYLYCH - z roznych powodow, a zatem
      sfrustrowanych prezesow. Niektorymi zdaje sie interesuje sie prokuratura ... I
      robi z tego "sprawe". Bankowcow boli, ze ludzie maja dobrze dzialajaca
      alternatywe? Cieszcie sie, bo dzieki temu moze banki beda bardziej zwracac
      uwage na "zwyklych" klientow. Zapytajcie tego miliona z hakiem ludzi, co do
      SKOK naleza (ja tez) czy sa niezadowoleni? Przywileje SKOK? Banki mialy i maja
      ich znacznie wiecej - ale o tym redaktor juz nie napisze, bo to niewygodne
      (moze dla sponsorow artykulu?) i nie pasuje do tezy. O ile wiem - to w SKOK nie
      ma nikogo z "poprzedniego systemu" co tez niektorych boli.
    • Gość: elephant usługi ... niewiele tańsze???hehehe IP: *.chello.pl 15.04.05, 09:49
      za 3000 w skoku na jeden rok oddam 31oo i parę złotych jeszcze,gdy tymczasem
      jeden z banków przysyła mi do domu preferencyjne karty z preferencyjnymi
      kredytami jak ulubionemu ich klientowi; za 2900 na rok musiałbym oddać 3900!Czy
      autor artykułu sformułowanie usługi >>> niewiele tańsze wZiął z sufitu?
    • Gość: rj Banki vs SKOKi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 09:57
      Kolejny przykład artykułu i działań typowych dla "czarnego PR" - SKOKi ewidentnie zaczęły wchodzić w paradę rozbestwionym na naszym rynku bankom; efekty w postaci oczerniania SKOKów widać wyraźnie od kilku miesięcy. Typowe działania mające służyć odzyskaniu klientów: począwszy od tytułu, poprzez różne "gdybania" ("podobno", "słyszałem", "wszyscy wiemy") i zero faktów.
    • Gość: obserwator Re: Nadużycia w SKOK-ach? IP: 80.48.162.* 15.04.05, 10:00
      Nadużycie zaufania? Jak najbardziej, oferuje się łatwo dostepny kredyt dla
      ubogich, którzy nie mogą go spłacić, a następnie wysyła się komornika - odsetki
      umowne + koszty sądowe + koszty zastępstw procesowych. To jest dochód!
      • Gość: roteraf Re: Nadużycia w SKOK-ach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.05, 11:17
        jeżeli nie mogą spłacać to po co biorą ?
        tylko nie mów że nie mają na chleb (czasami niestety tak jest)
        trzeba się liczyć z konsekwencjami swoich czynów
        a koszty sądowe i komornicze są wszedzie
        czyżby komornik dobrał ci się do dupy ?
        :)
      • Gość: były Re: Nadużycia w SKOK-ach? IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 30.04.05, 12:22
        Święta racja, w SKOK-u w którym pracowałem, prezes uważa to za najlepszy
        dochód, a klientów którzy płacą odsetki karne, za najlepszych klientów.
      • Gość: aa Re: Nadużycia w SKOK-ach? IP: 213.199.218.* 04.05.05, 19:34
        Skoro skoki są takie złe - to dlaczego nikt nie dobierze się do innych banków
        ciekawe gdzie tam idą pieniadze? ( oczywiście , wszystko w zagraniczne rece )
        Gul im skacze bo oprocentowania rzeczywuiste pożyczek są np. w GE 145% a w
        SKOKACH maX. 50%
    • Gość: Owieczka SKOK od lat jest w rękach TKM IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.04.05, 10:00

Przeczytajcie:

polityka.onet.pl/162,1202869,1,0,2480-2004-47,artykul.html
      „Spółdzielcze Kasy Oszczędnościowo-Kredytowe, czyli SKOK, po cichu wyrosły na
      jedną z większych i zasobniejszych instytucji finansowych. Mają ponad milion
      członków, sieć placówek większą niż PKO BP i jeszcze potężniejszą sieć
      powiązań, dzięki której udaje się przeforsować w parlamencie kolejne korzystne
      ustawy. Układ polityczno-biznesowo-rodzinny, jaki oplata SKOK, jest imponujący.
      A wszystko to za parawanem idei tanich sąsiedzkich kredytów. W sumie przykład
      kapitalizmu politycznego – godny przestudiowania.” ….,

a dowiecie się jak wyglada Prawo i Sprawiedliwośc w wydaniu TKM z PiS.

Pozdrawiam.
    • Gość: gość Re: Nadużycia w SKOK-ach? IP: *.skokarka.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.05, 11:12
      SKOK SKOK-owi nie równy dlaczego zaraz wszystkie SKOK-i pod jedna kreskę to nie
      uczciwe
      • Gość: Gość Re: Nadużycia w SKOK-ach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 00:09
        Wiń za to prezesów z Kasy Krajowej to oni SKOK-i wrzucili do jednego worka i
        tak to odbiera opinia. I co nie jest tak, robią ze SKOK- ami co im sie żywnie
        podoba. Bo ustawa jest do d..y, a oni wykorzystują cały czas jeden paragraf tej
        ustawy I w sumie SKOK-i nic nie maja do powiedzenia. Nawet Dziennikarz pisze o
        SKOK-ach regionalnych nie ma czegoś takiego. SKOK-i są podobno odrebnymi
        podmiotami gospodarczymi niezależnymi. W praktyce robią co chcą.
    • Gość: Marta Re: Nadużycia w SKOK-ach? IP: 217.153.29.* 15.04.05, 14:45
      Ciesze sie bardzo, że sprawa ta nie ucichła i nadal uwidaczniacie kombinacje
      Kasy Krajowej. My jako SKOKi otrzymalismy pismo jakie zostało do was wysłane z
      odpowiedzią na rzekome oszczerstwa i z adnotacja, że Kasa Krajowa tak tego nie
      zostawi - ciekae zagrywki propagandowe - z taka róznica że my SKOKi cieszymy
      się że wreszcie prawada wychodzi na jaw. Nie chcemy się za bardzo ujawniać to
      fakt, gdyz w przypadku gdyby nie udało sie rozbić tej WIERCHUSZKI, która
      zarabia ogromne pieniądze na SKOKach to my jakoś musimy przetrwać. SKOKom
      zarzucane jest że dajemy niemalże podobne warunki co banki a dodatkowo mamy
      dodatkowe przywileje. CHcielibysmy inaczej, dawać lepsze warunki ale jak to
      zrobić kiedy tak ogromne środki musimy przekazywać do KAsy Krajowej, nie
      spełnilibysmy żadnych wymogów finansowych.
      Kasa Krajowa ma poprostu tak ogromne mozliwości, ustawa daje im to prawo, że
      SKOK mimo chęci prawidłowego działania, musi się jej podporzadkować.
      • wan4 Re: Nadużycia w SKOK-ach? 15.04.05, 15:02
        Gość portalu: Marta napisał(a):
        (...)
        > Kasa Krajowa ma poprostu tak ogromne mozliwości, ustawa daje im to prawo, że
        > SKOK mimo chęci prawidłowego działania, musi się jej podporzadkować.

Otóż to, to jest właśnie efekt centralizacji, to m.inn. dlatego Kaczory sa za
        centalizacją (ogólnie, w sensie mechanizmów). To jest kapitalizm polityczny. To
        nie byłoby możliwe w warunkach uczciwej konkurencji czyli prawa równego dla
        wszystkich. Tak jak przewidują zasady wolnego rynku. Dlatego Kaczyńscy i ich
        PiS są przeciwko liberalnej gospodarce. Chcą jedynie wyrugować SLD by zająć ich
        miejsce i nic poza tym. Korupcjogenne mechanizmy mają z założenia pozostać.
    • Gość: ali110@op.pl Re: Nadużycia w SKOK-ach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.05, 15:05
      Jestem członkiem SKOK-u od ponad dziesięciu lat. Wstepując tam, oprócz
      wpisowego, wpłaciłam udział w wys. 50,00zł. Z tytułu posiadanego udziału nie
      dostajemy żadnych dywidend. Te udziały są nieoprocentowane.
      Kiedyś odsetki od posiadanych lokat były znacząco wyższe niż w bankach. Obecnie
      to się zmieniło. Niestety, na niekorzyść wpłacających. Zaś odsetki od kredytów
      są nawet wyższe niż w innych bankach. A ponoć działają wg zasady " non profit "
      • onufryzagloba2 Re: Nadużycia w SKOK-ach? 12.12.13, 13:29
        Może nie dostawałeś? W ubiegły wtorek samo TF SKOK wypłaciło zaliczkę na poczet dywidendy. Wartość wypłaconych pieniędzy, to ponad 5,7 mln złotych. A to tylko zaliczka. Także myślę, że można się spodziewać znaczącego zysku i dalszego jego wzrostu w niedalekiej już przyszłości.
    • Gość: ma Re:Koniec bliski ???.......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 15:56
      Po serii artykułów w Polityce nr 47/2004r.-"Wielki SKOK",nr 51/2004r.-"Kasa
      Wielkiej Piątki",nr 03/2005r.-"Bunt w SKOK" oraz wielu artykułach w Gazecie
      Wyborczej/ostatni z dnia 14.02.2005r.-"Czy SKOK-i będą płaciły podatki"takiej
      kampanii antyreklamowej nie wytrzyma żaden BANK,a tymbardziej instytucja
      parabankowa!!!Był spokój przez 2 miesiące i znowu się zaczęło.Nie wiem co o tym
      sądzić?Proszę o wypowiedzi w tym temacie!Zatroskany szeregowy klient SKOK-u.
      • Gość: Polak Re:Koniec bliski ???.......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 16:03
        Artykuły sponsorowane przez banki, które płacą grubą kasę na reklamy w tych
        gazetkach i w zamian wymagają.
        Ja mam gdzieś te bzdety.
    • Gość: klient SKOK informuje,iz za pieniadze klientow odpowiada- IP: 80.50.42.* 16.04.05, 14:28
      w 100% do kwoty 22.500 euro.Czy jednak jest to bezpieczny Bank w przypadku
      szwindli na duza skale? Szkoda,ze glowny bohater to znany dzialacz
      Silidarnosci, dodatkowo popierany przez bardzo wysoko notowana obecnie
      partie.Jasna cholera-czy jest jeszcze jakas dziedzina dzialalnosci w Polsce
      gdzie jest uczciwie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka