Gość: eoeo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 09:56 w zeszlym tygodniu na moje firmowe konto wplynelo troche pieniedzy ktorych sie nie spodziewalem od osoby ktorej nie znam nawet duzo pieniedzy tyle zarabiam w dwa lata i co teraz ? eoeo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: eoeo Re: i co mam zrobic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 12:08 niezaleznie od tego czy chce zwrócic czy nie pytanie zatem pierwsze: 1. czy musze zwrócic - ( jakies regulaminy banku itp ) 2. czy mozliwa jest ( jest bo jest ) taka pomylka, jedyna mozliwosc to taka ze ktos pomylil numer konta, przy tak duzej sumie musial chyba podac wiecej danych - nazwe czy imie i nazwisko wlasciciela konta , to oznacza ze liczy sie tylko numer rachunku 3. czy bank moze na moim rachunku zablokowac te pieniadze ? 4. czy bank ( jesli to jego pracownik sie pomylil - w co nie wierze przy takiej sumie ) jest ubezpieczony na taki wypadek ? 5. jesli pomylil sie przekazodawca - jest jego numer rachunku i nazwisko - to jak moze dochodzic swoich praw ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xplict Re: i co mam zrobic IP: 81.210.107.* 09.08.05, 00:05 masz kilka wyjsc: 1.zadzwonic (pojsc) do banku i opowiedziec wszystko tak jak nam tutaj 2. nie dzwonic (nie chodzic) do banku i zostawic pieniadze. 2a)udawac, ze tak mialo byc i koniec. 2b)wyciagnac kase na swoje konto osobiste (lub do swojej osobistej kieszeni) W przypadku realizacji planu 1 jestes Praworzadnym Obywatelem i dobrym czlowiekiem, bo na 100% ktos za to beknie... postaw sie w jego sytuacji W przypadku obstawiania planu 2 (wraz z podpukntkami) moze ktos (bank) zglosic sie sam i poprosic o zwrot, lub tez nikt sie po to nie zglosi bo np to kasa z tak wielkiej formy, ze sie tam nawet nie polapia. Ewentualnie sie polapia duzo pozniej. Aaaaaa.... Wariant 3. Spadek po dziadku z USA ??? Wiec... Napisz co wybrales? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: i co mam zrobic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 13:35 jak możesz to prześlij mi trochę :) no i napisz jak się sprawa rozwinęła bo nie wiem czy masz szczęscie czy może pecha. pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eoeo Re: i co mam zrobic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 16:42 na razie nie ruszam , bo pewnie będę musiał oddać... ale miło sie połudzić... zadałem pytanie bo lubię wiedzieć czy oprócz mojego sumienia są jakieś inne - regulaminowe czy prawne - aspekty sprawy - przepisy wewnątrz bankowe czy prawne... jestem uczciwy i czyjaś krzywda czy strata mnie nie interesuje - jak to mówią - kradzione nie tuczy... ale jesli nie bede musial oddawac a suma okaze sie wlasnoscią - stratą banku - zapewne ubezpieczonego na te okoliczność - to wtedy sie zastanowie... traci tu bowiem ubezpieczyciel , a firmy ubezpieczeniowe zajmują sie okradaniem uczciwych ludzi - to akurat znam z autopsji - od kilku lat mam sprawe w sadzie o odszkodowanie komunikacyjne jakiego pewna spora firma ubezpieczeniowa nie chce mi wyplacic smiejac mi sie w nos... oczywista napisze jak to sie rozwinie pozdr eoeo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgosia Re: i co mam zrobic IP: *.devs.futuro.pl 09.08.05, 18:03 szybko zainwestuj i zostaw sobie zysk ;). pzdr. M Odpowiedz Link Zgłoś
gatta13 Re: i co mam zrobic 09.08.05, 21:03 Przeczytaj regulamin swojego konta. W PKO w regulaminie konta firmowego jest zapis, że posiadacz konta ma obowiązek zwrócić nienależne mu pieniądze. Jeśli nie zwróci dobrowolnie ;) bank może zamknąć rachunek i dochodzić swoich praw na drodze sądowej. Kiedyś przepychałam się prawie miesiąc z klientem, który zostawił mi przelew ze swojego konta firmowego na swój ror, ja zaksięgowałam z konta innego klienta, a on skwapliwie wypłacił sobie kasę i z roru i z firmowego. Nie ma możliwości, że nie zauważył, bo na koncie miał 5010, a przelew był na 5000. Powiedział mi, że moja sprawa i co go to obchodzi. A pięć tysięcy to pięć moich pensji. Myślę, że przy tej sumie sprawa skończyłaby się w sądzie, ale generalnie każdy brak pokrywa pracownik z własnej kieszeni. Najwyżej rozkłada mu się na raty. Więc jeśli oddasz te pieniądze- jeśli to faktycznie błąd pracownika- ktoś będzie Ci na pewno bardzo wdzięczny. No chyba że to naprawdę jest spadek. :))) Napisz jak się sprawa skończyła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eoeo Re: i co mam zrobic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 01:21 nie moge znalexc takiego zapisu u mnie w regulaminie , ale nie chce mi sie tez czytac tego dokladnie, pewnie gdzies tam jest... no ale chyba dziala on w przypadku gdy pomylka zaistniala w moim banku, a co jesli pomylil sie bank z którego wyszedl przelew - z nim umowy nie podpisywalem... eoeo pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: i co mam zrobic IP: *.icpnet.pl 10.08.05, 08:55 hmm...może to jakieś brudne pieniądze i za pare dni jakiś przerośnięty pan zapuka abyś mu je oddał. W końcu w jakiś sposób muszą je wyprać :) no nie mogę z ciekawości jak się sprawa rozwinie. pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eoeo Re: i co mam zrobic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 09:31 rozpatruje i taka mozliwosc bardziej sklaniam sie ku hipotezie ze to jakis numer spryciarzy co kradna jakas kase np z banku i za chwile zwroca sie do mnie zebym oddal... sam jestem ciekaw nawet 10% znaleznego to znaczna suma pozdr eoeo Odpowiedz Link Zgłoś
rsa127 Re: i co mam zrobic 10.08.05, 09:48 Bank generalnie nie ma prawa po prostu zabrać pieniędzy. Jednak na wezwanie powinieneś oddać. W innym przypadku możesz być podany do sądu za bezpodstawne wzbogacenie się. I raczej przegrasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odpowiedz Re: i co mam zrobic IP: *.u.wavenet.pl 10.08.05, 10:05 Z doswiadczenia: jesli osobnik ktory przelal kaske na jakies konto i przez pomylke trafila na Twoje konto zorientuje sie ze cos gdizes nie doszlo, sklada w swoim banku "reklamacje" w ramach ktorej Jego bank wystepuje do Twojego banku z prosba o wyjasnienie zaistnialej sytuacji. tzn pracownik Twojego banku dzwoni do Ciebie i prosi o przybycie i ewentualnie jesli na prawde nie wiesz skad ta kaska piszesz, ze "wyrazasz zgode na zwrot pieniedzy na konto osoby, ktora je przelala". Jesli jednak powiesz, ze spodziewales sie takiej kwoty, po pierwsze US dobierze ci sie do konta (skad ta kasa i dlaczego nie zaplaciles podatku), po drugie moze okazac sie, ze tak jak ktos pisal, sa to brudne pieniadze, a wowczas jesli nie zainteresujesz sie sprawa, bedziesz strona w sprawie, czyli mozesz byc posadzony o udzial w praniu brudnych pieniedzy. Wybor nalezy do CIebie. Czasem warto byc uczciwym. A moze zostanie ci to wynagrodzone, moze nie jest to brudna kasa, a faktycznie pomylkowo wykonany przelew i z racji zwrotu kasy ktos ci sie milo odwdzieczy?! jakies 10% "znaleznego"?! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eoeo Re: i co mam zrobic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 10:45 no wiec czekam ... minelo juz kilka tygodni i nikt nie zauwazyl ze nie dostal tak sporej kwoty? a wysylajacy przelew? jakos dziwnie mi to pachnie... poczekamy zobaczymy... a moze zainwestuje te pieniadze... co bedą tak lezaly ... eoeo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nnie idiota Re: i co mam zrobic IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 20.08.05, 22:47 W systamach bankowych zostają ślady po przelewach. ślady te są do odtworzenia nawet po 100 latach więc nie prubuj kombinować. ale nie bąć terz naiwny nie prubuj wyjaśniać sprawy jeśli po powiedzmy 6 mies. nikt sie nie zgłosi wyjaśnij to ze swoim bankiem. Jsśli nie będzie poszkodowanego masz szanse na na kawałek tego tortu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odpowiedz Re: i co mam zrobic IP: *.u.wavenet.pl 21.08.05, 18:10 obys nie beknal za obrot cudzmi pieniedzmi bo niby leza na Twoim koncie, ale Twoje nie sa... skomplikowana sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: i co mam zrobic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 10:47 a masz chociaż jakoś oprocentowane to konto?? bo przy dużej sumie to chociaż jakoś korzyść będziesz miał. daj znać jak się coś zacznie dziać w tej sprawie. a, i wiesz od kogo ten przelew - bo chyba dane nadawcy są? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eoeo Re: i co mam zrobic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 11:13 wiem od kogo , ale jest tylko nazwisko i numer konta oraz enigmatycznie nazwana wplata dzieki temu wiem z jakiego to banku przelano mam oprocentowanie konta jak w kazdym internetowym banku wiec nie dokladam ale i nie zarobie na tym kokosow jak dotad cisza wiec dziwi mnie ze nikt tego dotad nie zauwazyl poczekamy zobaczymy za miesiac bede inwestowal duze srodki na rok czasu, wtedy bede mial pytanie czy nie skorzystac z tej sumy pozdr eoeo Odpowiedz Link Zgłoś