Dodaj do ulubionych

Biuro informacji kredytowej

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 21:21
Mam pytanko odnosnie Banku PTF,w zeszlym roku splacilam u nich kredyt
jednakze z duzymi problemami,za duzo pisania zeby to opisac...z jakiej
przyczyny.Teraz kiedy juz mam uregulowane platnosci i kredyt zamkniety bylam
zainteresowana innym kredytem ale juz nie w tym Banku okazalo sie ze jestem
zarejestrowana w Bazie (BIK) w trzeciej kategorii czyli najgorszej;-(Czy ktos
sie moze orjentuje jakie mam szanse aby PtF zmienil to, ewentualnie
skasowal... Jak i z kim o tym porozmawiac... Jak to sie odbywa?Prosze o pomoc
bo obecnie jest mi bardzo potrzebny kredyt,
Z gory dziekuje za pomoc..Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: tomek Re: Biuro informacji kredytowej IP: *.chello.pl 22.09.05, 22:00
      Witam Moniko,
      z tego co piszesz nie wynika iż mialas na pienku z PTF wobec tego dziwi fakt ze
      wpisali Cie do BIK. Tak sie sklada ze BIK gromadzi dane i niewiele poza tym.
      Jesli splacasz jakis kredyt najlepiej zdobyc stosowne zaswiadczenie z banku o
      splacie i wyslac poleconym do BIK. Raz na poł roku masz mozliwosc bezplatnie
      zajrzec do swoich danych ktore trzymaja i zobaczyc ktore dane sa a ktore nie.
      Bik nie ma obowiazku aktualizacji swoich danych, bedzie ja mial dopiero za 2-3
      lata jak wejdzie stosowna ustawa. Na PTF nie licz, sama musisz zadbać o swoje
      sprawy. Oni nie maja obowiazku nic uaktualniać.
      Może Ci pomoże artykuł:
      BIK – Biuro Informacji Kredytowej, korzyści dla banków, kłopot dla klientów.
      www.finanseosobiste.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=51&mode=thread&order=0&thold=0

Pozdrawiam i powodzenia
      Tomek
      www.finanseosobiste.pl
      • Gość: Weronika62 Re: Biuro informacji kredytowej IP: *.it-net.pl 27.09.05, 20:12
        Nie ma sensu wysyłanie zaświadczenia o spłacie kredytu do BIK, gdyż wszelkich
        uaktualnień dokonuje bank, w którym zaciągnięto zobowiązanie. BIK odeśle cię do
        banku w celu wyjaśnienia niejasności.
      • Gość: mike Re: Biuro informacji kredytowej IP: *.ib.tcz.pl / *.tcz.pl 10.10.05, 20:39
        Tomek,

niby stronę o finansach prowadzisz, a bzdury wypisujesz... przecież BIK nie jest
        żadnym rejestrem tych, którzy spłacają/spłacali kredyt nieterminowo, więc żaden
        bank nie wybiera celowo - tego wpiszemy, bo brzydki, a tego nie, bo ładnie
        spłaca... jeżeli bank współpracuje z BIK (a robi to większość polskich banków)
        to zwyczajnie przekazują do rejestru BIK dane o wszystkich prowadzonych
        rachunkach (bez względu na terminowość spłaty). oczywiście są tzw. statusy
        szkodowości - widać więc że płaciliśmy terminowo albo nie. Banki mają obowiązek
        (na mocy regulaminu BIK) przekazywać co miesiąc aktualne informacje o stanie
        rachunku. nie jest prawdą, że dane będą tam figurowały przez 5 (albo 7 w
        przypadku opóźnień pow. 30 dni) lat. jest tak napisane w regulaminie BIK, ale 16
        czerwca weszła w życie nowelizacja Prawa Bankowego - przetwarzanie danych po
        spłacie kredytu będzie możliwe tylko za zgodą klienta lub bez tej zgody w
        przypadku opóźnień pow. 60 dni i przesłania do klienta informacji o takim
        zamiarze. Banki mają 3 lata na dostosowanie się do ustawy.

polecam więcej: www.domowefinanse.pl/kredyty_rejestry.htm

pozdrawiam
        • Gość: walus Re: Biuro informacji kredytowej IP: 44,1.* / 193.193.181.* 13.10.05, 20:48
          Wobec tego, jesli jest kredyt splacony, a ja nie wyrazam zgody, aby moje dane
          byly w BIK przechowywane, to nalezy to zglosic do BIK czy do banku, w ktorym
          bralam kredyt?
    • Gość: aleks Re: Biuro informacji kredytowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 22:07
      Jeśli spłacasz kredyt i wszystko jest OK, tzn.sytuacja jest noramalna
      figurujesz w BIK 5 lat, przy trudnosciach w spłacie jesteś tam... 7 lat.
      Zaświadczenie z banku , w którym brałaś kredyt o całkowitej spłacie zazwyczaj
      wystarczy do zaciągnięcia kredytu w innym banku.
      pozdrawiam
      • Gość: Monika Re: Biuro informacji kredytowej IP: 217.17.38.* 24.09.05, 16:57
        Bardzo dziekuje za porady

Pozdrawiam
        M
      • Gość: Weronika62 Re: Biuro informacji kredytowej IP: *.it-net.pl 27.09.05, 20:07
        Zgodnie z nową ustawą dane o kredycie przechowywane są 5 lat od daty spłaty
        zobowiązanie, a nie 7.
    • Gość: beat Re: Biuro informacji kredytowej IP: *.wroc.zigzag.pl / *.wroc.zigzag.pl 30.09.05, 13:34
      nie masz zadnych- o ile mi wiadomo - takie dane trzyma sie tam latami, niestety:
      ( musisz szukac banku ktory nie sprawdza danych BIK-u
      • Gość: zosia Re: Biuro informacji kredytowej IP: *.aster.pl 06.10.05, 21:35
        problem polega na tym, że w biku widnieje informacja nie tylko o tym, czy dany
        kredyt został spłacony lub nie, ale także o tym, jaki dany kredyt mial najgorszy
        status płatności w ciągu jego zycia. O ile się orientuję; status normalny to
        zaległość od 0 do 30 dni po terminie platności, kolejny to 30 - 60 dni, następny
        60 - 90 dni - chyba jest okreslany jako "wątpliwy", ale mogę się mylić.