Dodaj do ulubionych

I BĄDŹ TU MĄDRY !!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 14:44

SZUKAŁAM W INTERNECIE W JAKI SPOSÓB OPODATKOWANA JEST SPRZEDAZ SAMOCHODU
WYGRANEGO W KONKURSIE ALE W KOŃCU ZGŁUPIAŁAM-CZY MACIE NAMIARY NA JEDNOZNACZNĄ
INTERPRETACJĘ PRZEPISÓW, BO TO CO ZNALAZŁAM ZDECYDOAWANIE SIĘ RÓŻNI?
www.is.gdansk.pl/regulation.php?rid=3265 i
www.izbaskarbowa.lodz.pl/index.php?page=know&mode=print&id=91 -ta
strona jest szczególnie intrygująca!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Anita Re: I BĄDŹ TU MĄDRY !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 16:51
      Wydaje mi się,że obydwie interpretacje są takie same z tym, że ta z US Łódź
      doprecyzowuje co jest uważane za koszt uzyskania przychodu.
      Kwotę ze sprzedaży samochodu dolicza się do przychodów z całego roku a w
      kosztach uzyskania przychodu wykazuje się kwotę zapłaconego podatku od wygranej
      plus ewentualne koszty jakie poniosłaś na ten samochód, np. zakup opon zimowych
      itp.
      • Gość: Krysia Re: I BĄDŹ TU MĄDRY !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 17:14
        Izba Skarbowa w Łodzi:
        "Kosztem uzyskania przychodu będzie jedynie kwota podatku uiszczonego od wygranej"!
        A może ktoś mądry zinterpretuje ten cytat:
        "Jednocześnie bez znaczenia pozostaje fakt, że samochód został sprzedany za
        kwotę niższą od wartości jaką miał w momencie nabycia".
        • Gość: Sanczo Re: I BĄDŹ TU MĄDRY !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 14:59
          Aleś ty ciemna kobieto!
        • Gość: Anita Re: I BĄDŹ TU MĄDRY !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 16:57
          Sprawa nie jest skomplikowana:
          Jak wygrałaś samochód wart 50.000zł to musisz zapłacić 10% podatku od jego
          wartości. Płacisz więc 5000 zł podatku od wygranej. Wkrótce potem sprzedajesz
          samochód za 40.000 zł. Twój dochód wynosi 35.000 zł (40.000-5.000=35.000)i od
          tego płaciśz podatek na zasadach ogólnych, tzn. z rocznym rozliczeniem PITu.
          Bez znaczenia jest to, że samochód jak go wygrałaś był wart 50.000 zł. Twoim
          przychodem jest 40.000zł - tzn. kwota, za jaką go sprzedałaś a Twoim kosztem
          jest zapłacony podatek od wygranej, czyli te 5.000zł.
          Prościej już nie mogę tego wyjaśnić.
          • Gość: Krysia Dzi.ekuję bardzo Anicie i Sancho!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 15:54
            !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka