rafal.kochanowicz 19.04.06, 13:56 Czy jeśli PIT-a złożę w US osobiście np. 26.04 a wpłaty 1% podatku na instytucję pozytku publicznego dokonam np. 28.04 to coś złego się stanie. Oczywiście zakładam, że w PIT-e uwzględniłem tę wpłatę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fundacja-rs Re: 1% podatku 19.04.06, 14:47 rafal.kochanowicz napisał: > Czy jeśli PIT-a złożę w US osobiście np. 26.04 a wpłaty 1% podatku na > instytucję pozytku publicznego dokonam np. 28.04 to coś złego się stanie. > Oczywiście zakładam, że w PIT-e uwzględniłem tę wpłatę. Jak wynika z ustawy wpłata musi być dokonana przed złożeniem PIT-u, najpóźniej w dniu jego złożenia Szanowni Państwo! Zgodnie z art.27d. Ustawy o podatku doch. od os. fiz. 1% podatku można przekazać na rzecz organizacji pożytku publicznego. Kwotę darowizny można odliczyć od podatku. Jest to jedyna okazja podjęcia decyzji, na jaki cel chcą Państwo przeznaczyć swój podatek. Wpłaty można dokonać przelewem z własnego rachunku lub w dowolnym Urzędzie Pocztowym. Zarząd Fundacji składa serdeczne podziękowania za okazane wsparcie. Fundacja Równych Szans wpisana jest do Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem: KRS 0000253308 Nr rach. bankowego: BZ WBK 75 1090 2851 0000 0001 0518 3815 Odpowiedz Link Zgłoś
rafal.kochanowicz Re: 1% podatku 20.04.06, 08:32 fundacja-rs napisał: > Jak wynika z ustawy wpłata musi być dokonana przed złożeniem PIT-u, najpóźniej > w dniu jego złożenia Co to znaczy dokonana? Czy ma się znaleźć na koncie beneficjenta czy wystarczy że złożę w dniu złożenia PIT-u zlecenie przelewu, czy musi on przynajmniej "opuscić" moje konto? Odpowiedz Link Zgłoś
fundacja-rs Re: 1% podatku 20.04.06, 08:55 to znaczy, że najpóźniej w dniu złożenia PIT do US musi być złożone polecenie przelewu, inaczej mówiąc data na pieczatce np z banku czy poczty nie może byc późniejsza niz data złożenia PIT, a jak długo pieniadze faktycznie będa przelewane i kiedy znajdą się na koncie fundacji nie jest istotne. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eksperci_gumulka Re: 1% podatku 20.04.06, 09:58 Pomimo wcześniejszego złożenia rozliczenia rocznego np. 26.04, wpłaty 1% podatku na rzecz inst. poż. publ. naszym zdaniem można dokonać później, ale nie dalej niż 02.05. (liczy się dzień obciążenia pańskiego rachunku bankowego). Odpowiedz Link Zgłoś
fundacja-rs Re: 1% podatku 21.04.06, 10:29 wg mnie lepiej wpłacić przed złożeniem zeznania bo ustawa wyraźnie to precyzuje tym bardziej, że wiekszość urzednikow pewnie uczepi się zapisu "do dnia złożenia zeznania za rok podatkowy" lepiej dmuchać na zimne Zmniejszenie, o którym mowa w ust. 1, obejmuje wpłaty dokonane od dnia 1 maja do dnia 31 grudnia roku podatkowego oraz od dnia 1 stycznia do dnia złożenia zeznania za rok podatkowy, nie później jednak niż do upływu terminu określonego dla złożenia tego zeznania. Odpowiedz Link Zgłoś
roroism a co jeśli przelew się INternetem 23.04.06, 20:47 CZY POTRZEBNY JEST DOWÓD WPŁATY - DOŁĄCZONY DO ZEZNANIA, czy tylko wpisane dane w karcie zeznania, a przelew sopbie (wczesniej) . Odpowiedz Link Zgłoś