Dodaj do ulubionych

Kondycja BRE Banku

24.01.03, 22:55
Słyszałam informacje o nie najlepszych wynikach finansowych BRE Banku.Co o
nich Pan sądzi i jak to się ma do bezpieczeństwa kont w mbanku?
Obserwuj wątek
    • michal.macierzynski Re: Kondycja BRE Banku 25.01.03, 13:03
      > Słyszałam informacje o nie najlepszych wynikach finansowych BRE Banku.Co o
      > nich Pan sądzi i jak to się ma do bezpieczeństwa kont w mbanku?

Witam!

Istotnie ten rok nie może być zaliczony do udanych dla BRE Banku i w ogóle dla
      większości polskich banków. BRE zanotował stratę w wysokości ok. 200 milionów
      złotych (a strata całej grupy BRE Banku może przekroczyć 300 mln złotych).
      Wyniki te o tyle zaskakują, że jeszcze rok temu mówiono o zysku netto
      przekraczającym 400 mln złotych. I chociaż w ciągu 2002 roku wiadomo było, że
      bank nie osiągnie takich wyników, to jednak liczono, że straty będą mniejsze.
      Okazuje się jednak, że BRE nie jest wyjątkiem. Dużo gorsze wyniki od
      zakładanych osiągnęła znaczna część polskich banków. Jedynym wyjątkiem wartym
      wspomnienia jest nasz największy polski detalista PKO BP, należący w 100
      procentach do skarbu państwa, który odnotował w tym roku rewelacyjny wynik
      finansowy.

Wracając do BRE – jest to bodaj pierwsza tak znacząca „wpadka” tego banku. Na
      aż tak złe wyniki miało wpływ kilka czynników. Z jednej strony zawiodła tym
      razem intuicja prezesa BRE Banku, który do tej pory robił na rynku kapitałowym
      zyskowne interesy. Z drugiej – nie doszły do skutku transakcje, który miały
      wpłynąć na dodatni wynik finansowy – m.in. sprzedaż mniejszościowego udziału w
      mBanku, wejście na warszawski parkiet grupy ITI itd. Jak już wspomniałem – duży
      wpływ miała koniunktura. Sytuacja BRE nie jest rzeczą odosobnioną i dotyczy
      niestety całego sektora bankowego.

I na koniec, bezpieczeństwo depozytów zgromadzonych w mBanku.

Myślę, że nie ma się czego obawiać. Nie tak dawno prezes Kostrzewa
      zapowiedział, że BRE bank położy większy nacisk na działalności detaliczną –
      czyli nie tylko na mBank ale także i MultiBank. Depozyty zgromadzone w mBanku
      są objęte Bankowym Funduszem Gwarancyjnym, a do jednorocznej straty nie
      przywiązywałbym w kontekście mBanku dużej uwagi.
      Moim zdaniem bardziej w tym przypadku należy patrzeć na jego ofertę. Czy w
      takiej sytuacji zapowiedzi władz banku będą miały przełożenie na nowe produkty
      i konkurencyjność dotychczasowych usług.
      mBank czuje ostatnio na plecach oddech swojego największego konkurenta –
      Inteligo, który po przejęciu przez PKO BP szybko rozwija skrzydła.

Pozdrawiam serdecznie

MM

• ha14 Re: Kondycja BRE Banku 27.01.03, 11:42
        Dzięki za informacje. Jestem nieco uspokojona

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka