Dodaj do ulubionych

NieuczciwyBREbank

04.10.06, 17:07
W 2002 roku założyłam konto w Multibanku, zaprzestałam
korzystania z tego konta w 2003. Jednak nie zamknelam go, poniewaz wyjechalam
za granice,przez ponad 3 lata bank- MULTIBANK- nie zainterweniowal ani razu w
sprawie braku wplywow na konto, pobieral tylko oplaty za prowadzenie rachunku
oraz odsetki za niedopuszczalne saldo. Zapomnialam zupelnie o tym koncie,
karta stracila waznosc, zapomnialam login i haslo do zalogowania sie na ich
stronie... Jestem zdruzgotana postawa banku- nawet jeden raz bank nie
probowal sie ze mna zadna "kanalem" skontakotowac! Chociazby jedno pismo
przypominajace... NIC!!! Oczywiscie Firma windykacyjna potrafila w ciagu
dwoch dni od sprzedazy dlugu nawiazac ze mna kontakt! Miesieczne koszty
tego "zapomninego konta" opiewaly na sume ponad 20 zl. Wiec latwo policzyc
jakie przyszlo mi wezwanie do zaplaty przez Firme Windykacyjna. Sadze, iz
Multibank celowo doprowadzil do takiej sytuacji, celowo "milczal", i zakrawa
ta sytuacja na bardzo nieczuciwa praktyke bankowa. Co zrobic w takiej
sytuacji?? Bede wdzieczna za jaka kolwiek PODPOWIEDZ. Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • Gość: z Re: NieuczciwyBREbank IP: *.chello.pl 04.10.06, 17:49
      uuuuu Kochana, to chyba był Aquarius, bo zwykłe multikonto jednak taniej tam
      kosztuje. Jak mogłaś zapomnieć o koncie, którego immanentną cechą jest dostęp z
      domowego komputera? i do którego jeszcze miałaś wyrobione karty? A jak je
      zakładałaś, to przecież chyba powiedzieli Ci, że w multibanku prowadzenie kont
      jest płatne?

co ja Ci moge powiedzieć? teraz jest "po ptokach" po prostu... owszem, tam
      chyba jest w regulaminie, że wymagają regularnych wpłat na konto, no, ale dają
      też automatycznie debet w koncie, ciągnęli więc opłaty za prowadzenie konta z
      debetu, a potem mają argument że minmo braku wpływów nie mogli zlikwidować
      konta, bo właśnie był na nim debet. Jedyne czego możesz się uczepić, to to, że
      nie wysłali Ci monitu, ale to słaby argument.
    • Gość: Solina Re: NieuczciwyBREbank IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 17:52
      Zapewniam Cię, że nie jest to jedyny bank który stosuje taką praktykę, tyle że
      inne wysyłają wezwanie do zapłaty i wypowiadaja umowę ROR. Jeżeli nie dostałeś
      wezwania (wysyłany jest chyba poleconym) to złóż skarge w banku. Dobrze by było
      takze dowiedziec się czy tej windykacji nie wpisali ci do BIK-u.
    • Gość: ziut19 Re: NieuczciwyBREbank IP: 83.238.224.* 05.10.06, 21:12
      A skad wiesz, ze bank sie z Toba nie kontaktowal? Skoro nie mialas kodow do
      konta, to nie wiesz czy nie wysylal Ci informacji na Twoj profil. Jesli
      wyjechalas za granice, to i kontakt listowny byl chyba niemozliwy?
      Nie usprawiedliwiam banku, ale jesli zaklada sie konto platne i nie jest sie w
      stanie oplacac go, to chyba rozsadnie jest zamknac. A w tej chwili masz na
      glowie firme windykacyjna i zapaskudzony BIK. Gratuluje.
    • Gość: zdziwiona Re: NieuczciwyBREbank IP: *.chello.pl 05.10.06, 21:26
      czegos tu nie rozumiem,
      dlaczego to bank jest nieuczciwy??? przeciez pobieral oplaty za konto ktore
      zalozylas, a ze o nim zapomnialas, no sorry Cie bardzo ale to Twoj problem
      • pawel_zet Re: NieuczciwyBREbank 06.10.06, 09:24
        To chyba nie do końca prawda. Wezwania od zapłaty powinny być chyba wysłane
        listem poleconym. Wysyłanie na profil nie jest chyba właściwym sposobem na
        informowanie dłużnika o długu.
        • ziut19 Re: NieuczciwyBREbank 06.10.06, 18:13
          No tak, ale jak kogos nie ma w Polsce, to chyba raczej nie dotra do adresata.
          • Gość: andrea25 Re: NieuczciwyBREbank IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 21:49
            Kochani! Nie kloccie sie! Ja bylam tylko 7 m-cy za granica, od ponad 2 lat
            jestem w Polsce:) dokladnie to od marca 2004 roku- a teraz ktory mamy??? Jakim
            cudem Firma windykacyjna mogla w cigau kilku dni sie ze mna skontaktowc a Bank
            tego nie potrafil???
            • arfer Re: NieuczciwyBREbank 07.10.06, 15:21
              Bank nie ma obowiązku szukać Cię po całym świecie. Ty masz obowiazek informację
              o zmianach adresu, na który ma przychodzić korespondencja przekazywać bankowi.
              • kajka777 Re: NieuczciwyBREbank 08.10.06, 00:01
                arfer napisał:

> Bank nie ma obowiązku szukać Cię po całym świecie. Ty masz obowiazek
                informację
                > o zmianach adresu,

niestety, dokładnie tak jest. To klient ma obowiązek pamiętac o oplatach
                związanych z prowadzeniem konta, a nie bank mu przypominać. Gdy zadłuzenie
                zostaje przekazane do firmy windykacyjnej, to ta, z racji specyfiki swej
                działalności, będzie szukała dłużnika. W przeciwieństwie do banku.
                Niewykluczone przecież, że bank wysłał ci jakiś monit, gdy nie było cię w
                kraju, ale polecony nie został nigdy odebrany, prawda? w takim przypadku
                przeysłkę uważa się za doreczoną.
    • grzemar Multibank próbuje wyłudzać 07.10.06, 11:39
      W moim przypadku było jeszcze ciekawiej. Przysłali mi wezwanie do zapłaty po paru latach za prowadzenie konta walutowego. Straszyli oczywiście BIKiem, i że jak nie zapłacę to zaczną egzekucję itp. Problem w tym,..... że nigdy nie podpisywałem z tym bankiem umowy o prowadzenie jakiegokolwiek rachunku.... Taki burdel tam mają. Trzeba uważać na tych bandziorów i tyle. Nie zdziwię się, jak w podobnym do mojego przypadku ktoś w końcu tym obszczymurom wytoczy proces o próbę wyłudzenia. Sam miałem na to ochotę, ale szybko się wycofali i przepraszali za pomyłkę. Ciekawe ilu ludzi zrobili w ten sposób, i ozgrozo, ilu zapłaciło...
      • andrea25 Re: Multibank próbuje wyłudzać 09.10.06, 18:29
        OSTATNIE PYTANIE- CZY BANK CELOWO NIE DOPROWADZIL DO TAKIEGO ZADLUZENIA! -
        SWOIM MILCZENIEM -3 LETNIM??? LUDZIE JA NAPRAWDE ZAPOMNIALAM O TYM KONCIE!!!
        • Gość: jaro Re: Multibank próbuje wyłudzać IP: *.eranet.pl 28.10.06, 11:33
          No i co z tego, ze zapomnialas? A co to za argument - jak dla mnie - rodem z
          przedszkola.

Uwazasz, bank tej wielkosci bedzie ryzykowal zly dlug, koszty windykacji (firma
          windykacyjna nie pracuje za darmo), etc dla 20 zl miesiecznie??. Rozumiem, ze
          dla Ciebie to nie sa grosze, ale zrozum, ze dla banku to nie jest zawrotna
          kwota (ile tego jest - z 500-600 pln?).

Dojrzej w koncu i zaakceptuj fakt, ze za wlasne bledy sie placi. To Ty jestes
          wlascicielem konta i Ty powinnas pamietac o oplacaniu kosztow jego prowadzenia -
          nie bank.
      • Gość: PracownikMultibank Re: Multibank próbuje wyłudzać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.06, 20:29
        Wybacz, r-ku walutowe w Multibanku są bezpłatnie prowadzone, więc niemożliwe
        jest aby bank wzywał Cie do zapłaty !!!
        Do BIKu nie trafia się za niedopuszczalne saldo debetowe. W tym wypadku taki
        zapominalski znajduje się w BR (baza niesolidnych klientów)
        • Gość: grzemar Re: Multibank próbuje wyłudzać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 10:17
          Wybacz, ale w ciagu ostatnich 3-4 lat bank zmieniał przynajmniej kilkukrotnie TOiP dla rachunków walutowych. Sprawdź sobie to i nie gadaj bzdur. Raz opłaty były, a raz nie.
          • arfer Re: Multibank próbuje wyłudzać 29.10.06, 14:28
            Nie zmienia to faktu, że klient nie może tłumaczyć się jak 5-latek i obrażać na
            bank. Gdyby w analogicznej sytaucji spłacał kredyt hipoteczny, także w ten
            sposób by się tłumaczył ?
    • Gość: pachaka Re: NieuczciwyBREbank IP: *.ztpnet.pl 03.11.06, 22:04
      Nie bądźcie śmieszni. W cywilizowanym świecie w takiej sytuacji bank wysyła raz
      na jakiś czas klientowi informację o stanie konta. Tym bardziej, jeśli jest debet.

Przerzucanie całej winy na klienta to absurd godny mentalności komunistycznej.
      Miałem kiedyś taką sytuację z kontem w Niemczech. Kiedy wyjechałem z Niemiec,
      wysłali do mnie na mój niemiecki adres pisemka z informacją, że moje konto
      wpadło w debet z powodu naliczanych opłat miesięcznych. Dzwonili nawet w tej
      sprawie do mojego niemieckiego miejsca pracy. W końcu wysłałem im list z prośbą
      o zamknięcie konta. Nie pamiętam, czy wysyłałem im też jakieś pieniądze czy nie.
      Konto zostało zamknięte.

Bank powinien co parę miesięcy przysłać klientowi informację o zadłużeniu. Nawet
      jeśli drobnym druczkiem w umowie gdzieś jest wpisane inaczej, to nie zmienia to
      faktu, że bank ma się zachowywać normalnie, a nie jak oprych. W cywilizowanym
      świecie klient ma prawo zapomnieć, a bank ma mu o tym przypomnieć. Klient ma też
      swoje prawa, a bank ma obowiązki.
    • Gość: mialam tak w bgz Re: NieuczciwyBREbank IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 22:07
      po ok roku wysłali wezwanie do zapłaty za prowdzenie rachunku...wysłałam pisma
      i pomogło
      powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka