Dodaj do ulubionych

kredyt hipoteczny na dom

18.11.06, 20:26
Czy możliwe jest przesunięcie kredytu hipotecznego w całości z domu na zakład
produkcyjny.Wysokość kredytu 500 tys.zł,tyleż samo wartość domu
,7ootys.wartośc zakładu.Jesteśmy z mężem w trakcie rozwodu i podziału majatku.
Obserwuj wątek
    • ziut19 Re: kredyt hipoteczny na dom 19.11.06, 09:06
      Budynki komercyjne nie sa chetnie przyjmowane przez bank jako zabezpieczenie
      kredytu.
      Ale najlepsza informacje dostaniesz w banku w ktorym jest kredyt.
    • pawel.usielski Re: kredyt hipoteczny na dom 20.11.06, 11:24
      Tak jak napisał ziut19, będzie to zależało od tego, czy Bank prowadzący kredyt
      zaakceptuje tego typu zabezpieczenie, na takiej nieruchomości. Pytanie należy
      skierować do tego Banku. Jeżeli nie będzie on dawał takiego rozwiązania to
      można poszukać i rozważyć opcję refinansowania, jednak trudno mi powiedzieć,
      który z Banków zabezpiecza się na takich obiektach. W „DomBanku” nie
      specjalizujemy się takich nieruchomościach, może ktoś z Pośredników
      odwiedzających to Forum jakiś bank doradzi.

Z poważaniem,
      Paweł Usielski
      • ewap07 Re: kredyt hipoteczny na dom 24.11.06, 19:46
        dziękuję za dotychczasowe porady
      • ewap07 Re: kredyt hipoteczny na dom 24.11.06, 19:55
        jestem w podobnej sytuacji jak Tatiana i skrzystam z Pana podpowiedzi.Nie wiem
        tylko czy bank ma prawo ( na jakiej podstawie prawnej?)odmówić przeniesiena
        hipoteki z jednej części wspólnego majątku (domu mieszkalnego, który w wyniku
        podziału majątku ma przypaść mnie) na drugi składnik (zakład produkcyjny),
        mając na względzie,że wartość ich jest taka sama?Tu muszę dodać ,że ten drugi
        składnik(zakład produkcyjny) generuje dochód.
        Interesuje mnie również czy jest możliwe częściowe przeniesienie hipoteki (po
        50%) na drugi składnik?
        • wieslaw.tomczyk Re: kredyt hipoteczny na dom 24.11.06, 23:19
          ewap07 napisała:

Nie wiem
          > tylko czy bank ma prawo ( na jakiej podstawie prawnej?)odmówić przeniesiena
          > hipoteki z jednej części wspólnego majątku (domu mieszkalnego, który w wyniku
          > podziału majątku ma przypaść mnie) na drugi składnik (zakład produkcyjny),
          > mając na względzie,że wartość ich jest taka sama?Tu muszę dodać ,że ten drugi
          > składnik(zakład produkcyjny) generuje dochód.
          > Interesuje mnie również czy jest możliwe częściowe przeniesienie hipoteki (po
          > 50%) na drugi składnik?

może odmówić dlatego, że kredyt na dom jest kredytem na cele mieszkaniowe. Po
          przeniesieniu go na zakład produkcyjny kłóciłoby się to z zasadami dotyczącymi
          zabezpieczeń komercyjnych. Na cele mieszkaniowe, zabezpieczeniem jest
          nieruchomość mieszkalna, a na cele komercyjne, zabezpieczeniem może być
          nieruchomość komercyjna i (lub) mieszkalna. Niestety w drugą stronę może być
          ciężko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka