Dodaj do ulubionych

Oszukany przez Bank

IP: *.tpnet.pl 29.01.07, 16:52
Witam.
Mam dosyć istotny problem. Brałem kiedyś kredyt w GE money banku. Niestety z
racji tego iż straciłem zdolnosc nie byłem w stanie spłacać kredytu. Sprawa
zwyczajowo trafiła do sądu by wyegzekwować pieniądze. Ja zadzwoniłem do babku
że chcę wpłacić dobrowolnie 1000 zł( poinformowałem o tym sąd i przesłałem
również potwierdzenie). Niemniej jednak bank nie przesłał do sądu
potwierdzenia dokonania wpłąty( kredyt 1800 zł, wpłacono jednorazowo 1000 zł,
pozostało reszta). Któregoś dnia przyjechali po mnie i przymknęli na 2 dni z
racji niezapłaconej kasy. Żona dzwoniła i dowiedziała sie od sądu ze nie ma
żadnej wpłaty. W zwiazku z tym wpłąciła do banku 1800 zł. W pozwie do sądu
bank domagał się kwoty 1800 zł nie wspominając nic o kosztach dodatkowych.
Teraz wychodzi że po prostu zostało nadpłacone 1000 zł. Bank nie chce mi ich
zwrócić tłumacząc to tym, że poniósł koszta. Ale nie zrozumiałe dla mnie jest
to dlaczego ich nie ujął w pozwie. Czy bank ma prawo naginać prawo w swoją
stronę. Co ja mogę zrobić. Jaki ja mam możliwości. Może ktoś był w podobnej
sytuacji. Chciałbym odzyskać te pieniądze bo bankowi się nie należą gdyż nie
było ani słowa o tym w pozwie. Proszę o konkretną pomoc. Dziekuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: ornak6 Re: Oszukany przez Bank IP: 212.160.172.* 29.01.07, 17:15
      Przede wszystkim bank musi przedstawić Ci wezwanie do zapłaty. Jeżeli sprawa
      trafia do sądu a następnie do egzekucji komorniczej, to komornik przedstawia
      kompletne zestawienie ile jesteś winien i za co (kwoty te są już zasądzone,
      więc bank nie może nic do nich dodać, odsetki naliczają się na bieżąco, do
      kwoty zasądzonej komornik dolicza jeszcze swoje koszty). Nie rozumiem, jak
      mogli Cię "przymknąć" za niezapłacenie? przeciez to jest sprawa cywilna a nie
      karna??
      Zażądaj od banku rozliczenia tego kredytu - wszystkie Twoje wpłaty vs
      należności. Być może potraktowali te 1000 zł jako pokrycie jakichś kosztów (np
      windykacji, opłat za korespondencję, opłat za nieterminową obsługę należności).
      • Gość: Darek Re: Oszukany przez Bank IP: *.tpnet.pl 29.01.07, 21:17
        Bank oczywiscie przedstawił wezwanie do zapłaty całego kredytu w zwiazku z
        wypowiedzeniem. Sprawa trafiła do sądu a w związku z tym iż kredyt był wzięty
        niezupełnie zgodnie z prawe( nie chcę o tym pisać), aczkolwiek przyznałem sie do
        tego. Otrzymałem z sądu nakaz naprawienia szkody w wysokości całej kwoty tj
        własnie 1800 zł- tutaj obeszło się bez komornika. Na wezwaniu z sądu jest
        informacja że mam naprawić szkodę na rzecz banku która własnie wynosi 1800 zł.
        Nie szły z tego tytułu żadne karne odsetki ani nic podobnego, gdyż w całej
        dokumentacji nie ma żadnej wzmianki o tym. W uzgodnieniu z sądem był fakt że
        zostanie to zapałcone w dwóch ratach. 1000 zł i 800 zł. Pierwsza rata została
        zap[łacona, potwierdzenie przesłane do sądu. Jednakże bank nie przesłał żadnych
        informacji do sądu że wpłynęła jednak wpłata, w zwiazku z czym żona musiała
        zapłącić całość. Tym samym na konto banku trafiła kwota o 1000 zł wyższa. Przez
        całą rozprawę sądową, jak i później korespondencję z sądem nie padła ani razu
        wzmianka że bank rości sobie pretensje do jakiejś kwoty. Czy mogę założyć
        bankowi sprawę z tego tytułu, czy mam jakieś argumenty w ręku( cała dokumentacja
        jest- istnieje również możliwość odpisu z sądu że bank nigdy nie wystosował
        pisma o pokrycie dodatkowych kosztów) Według mnie nie mógł zinterpretować prawa
        na swoją korzyść. Co mam zrobić, czy jest szansa na odzyskanie wpłaconej
        nadwyżki. Sprawa formalnie została zakończona we wrześniu ale gnębi mnie to i
        chcę się dowiedzieć jaka jest prawda.
        • Gość: zosia Re: Oszukany przez Bank IP: *.chello.pl 29.01.07, 23:27
          troche to nie jasne straciles zdolnosc kredydową ,ale jak sam twierdzisz
          wzioles kredyt niezgodnie z prawem czyli mam rozumiec ze tu chodzi o wyludzenie
          na 2 dni cie zamkli cos mi sie tu nie zgadza nie jestes do konca szczery i
          trudno ci cos poradzic
          • Gość: Darek Re: Oszukany przez Bank IP: *.tpnet.pl 30.01.07, 08:56
            Zdolność spłacania kredytu straciłem niedługo po tym jak ten kredyt załątwiłem.,
            Reszta jest dokładnie jak piszesz. Czy w przypadku takiego obrotu sprawy bank
            może dowolnie egzekwować prawo na swoją korzyść.
        • Gość: Hans Kłos trochę niejasności IP: *.e-wro.net.pl 30.01.07, 09:47
          > Pierwsza rata została zap[łacona, potwierdzenie przesłane do sądu.
          > Jednakże bank nie przesłał żadnych informacji do sądu że wpłynęła
          > jednak wpłata

Po co bank miał przesłać info do sądu że wpłaciłeś ? Sąd już wiedział, bo
          piszesz, że "potwierdzenie przesłane do sądu". Nie bardzo to rozumiem.

> Otrzymałem z sądu nakaz naprawienia szkody w wysokości całej kwoty tj
          > własnie 1800 zł- tutaj obeszło się bez komornika.

a potem:

> Przez całą rozprawę sądową, jak i później korespondencję z sądem
          > nie padła ani razu wzmianka że bank rości sobie pretensje do
          > jakiejś kwoty.

Tego już wogóle nie kumam.

> Sprawa formalnie została zakończona we wrześniu ...

Dostałeś pismo ? Od kogo ? I co w nim jest ?

pozdrawiam
          Hans Kłos.
          • Gość: moko Re: trochę niejasności IP: 212.160.172.* 31.01.07, 13:01
            oszukany przez bank? czy raczej oszukał bank? bo niezależnie od tego, jak GE
            postąpił, to chyba i klient nie do końca był fair...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka