Dodaj do ulubionych

Umowa przedwstępna

20.03.07, 15:02
Jesteśmy zainteresowani kupnem działki budowlanej. Chcemy się starać o kredyt hipoteczny, toteż musimy zawżeć ze sprzedającym umowę
przedwstępną. Posiadamy jak najbardziej zdolnośc kredytową ( spotkanie z doradcą kredytowym ) jednak boimy się, że bank wyceni
nieruchomość niżej i nie dostaniemy kredyu we wnioskowanej kwocie. Zatem do podpisania umowy notarialnej nie dojdzie i stacimy
zadatek wpłacony przy umowie przedwstępnej. Jak uchronić się przed taką sytuacją. Czy banki często wyceniają nieruchomości niżej
niż kwota we wniosku o kredyt?
Obserwuj wątek
    • pawel.usielski Re: Umowa przedwstępna 20.03.07, 15:17
      Dzień dobry,
      Rozwiązaniem, pozwalającym uniknąć niebezpieczeństwa utraty zadatku, może być
      oświadczenie zbywcy o zamiarze transakcji. W „DomBanku” może ono być złożone do
      wniosku kredytowego zamiast umowy przedwstępnej, jest to nasz formularz.

Z poważaniem,
      Paweł Usielski
    • keimak Re: Umowa przedwstępna 21.03.07, 09:20
      > ą kredytowym ) jednak boimy się, że bank wyceni
      > nieruchomość niżej i nie dostaniemy kredyu we wnioskowanej kwocie. Zatem do pod

Tego samego się obawiałem i zrobiłem tak - zadzwoniłem do rzeczoznawcy i
      powiedziałem że czegoś takiego się obawiam i podałem mu kilka szczegółów i on
      powiedział że raczej nie będzie problemów z taką ceną. Więc się umówiłem z nim
      na obejrzenie działki z zastrzerzeniem że jakby nie doszło do umowy
      przedwstepnej to z niego zrezygnuję jednoczesnie dałem mu 50zł zaliczki. Z
      wyceną i tak musiał poczekać do podpisania umowy. Do umowy doszło - przesłałem
      mu dokumenty i zrobił wycenę. A teraz już jesteśmy właścicielami;)

pzdr,
      keimak
      • dorota74123 Re: Do keimak 21.03.07, 22:14
        Witaj.
        Dzięki za podpowiedź. W sumie to już coś. Jednak myśl o ewentualnych stratach w przypadku gdy nie dostaniemy kredytu we wnioskowanej kwocie nie daje nam spokoju.
        Ile pieniążków zaliczkowo dałeś sprzedawcy przy spisaniu umowy przedwstępnej? Standardowo ludzie zostawiają 10 proc. wartości nieruchomości.
        Słyszałam także u doradcy finansowego, że bank może podważyć wycenę zrobioną przez rzeczoznawcę. Przyznaje mniejszy kredyt, a w przypadku gdy nie posiadamy pieniażków na pokrycie brakującej części na zakup nieruchomości tracimy pieniądze wpłacone sprzedawcy przy umowie przedwstępnej. Uważam, że to dość duże ryzyko:(
        • keimak Re: Do keimak 22.03.07, 09:55
          > Dzięki za podpowiedź. W sumie to już coś. Jednak myśl o ewentualnych stratach w
          > przypadku gdy nie dostaniemy kredytu we wnioskowanej kwocie nie daje nam spoko
          > ju.

Też się tego obawiałem, to chyba naturalne.

> Ile pieniążków zaliczkowo dałeś sprzedawcy przy spisaniu umowy przedwstępnej? S
          > tandardowo ludzie zostawiają 10 proc. wartości nieruchomości.

Tyle właśnie wpłaciliśmy 21000.

Myślę że dodatkowym zabezpieczeniem jest staranie się o kredyt w kilku bankach -
          nawet w skomplikowanych sytuacjach raczej w końcu któryś udzieli kredytu.
          My składaliśmy do 3 banków - do dwóch daliśmy wycene naszego rzeczoznawcy a
          trzeci zrobił własna wycenę (PKO BP - nic sie za to nie płaci). No i potem
          trzeba było wybierać z tych trzech ofert;)
    • monika.c1 Re: Umowa przedwstępna 21.03.07, 20:57
      Witam

Nie muszą panstwo podpisywac umowy do momentu uzuyskania decyzji moze
      sprzedjący podpisac dokument który będzie mowił iż zamierza sprzedac panstwu
      nieruchomosc. A w momencjie uzyskania satysfakcjonującej decyzji podpiszecie
      umowe kupna sprzedazy.

więcej

m.cygan@kre-dom.pl
    • lidkaciupek Re: Umowa przedwstępna 22.03.07, 16:52
      Najlepszym rozwiązaniem do momentu uzyskania decyzji z banku na druku bankowym
      sporządzić oświadczenie zbywcy obiecujące sprzedaż nieruchomości. Poza tym ,
      żeby bank nie podważył opinii rzeczoznawcy należy skorzystać z tego , który
      jest na liśćie akceptowanych przez bank. Doradca finansowy powinien mieć
      możliwość uzyskania takiej informacji. Usługa taka jednak nie jest tania około
      kilkuset złotych. Natomiast nie ma co się martwić jeżeli działka jest w pobliżu
      dużego miasta, bez zrujnowanych zabudowań, sklasyfikowana w planie
      zagospdarowania przestrzennego jako budowlana, nie na kompletnym pustkowiu i w
      rozsądnej cenie.
      Pozdrawiam
      Lidka Ciupek
    • anikre Re: Umowa przedwstępna 22.03.07, 17:24
      Witam
      rozwiazaniem byloby zlozenie wniosku do banku bez podpisywania umowy
      przedwstepnej, mam mozliwosc złozenia takich wnioskow do conajmniej dwoch bankow
      sluze pomoca w znalezeniu najlepszego rozwiazania
      kontakt 607-235-999 a.nitek@kre-dom.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka